Fitbit är en av numera ganska många varianter på »Life trackers«, som den engelska termen lyder. Det är helt enkelt en liten manick som är tänkt att finnas med dig dygnet runt för att på ett eller annat sätt registrera hur mycket du rör dig under en dag. De data som samlas in kopplas sedan till en webbtjänst, där du kan få en överblick och på så sätt börja leva ett sundare liv med hjälp av prylen.
Fitbit One är i grund och bot- ten en vanlig stegräknare som du har med dig hela tiden för att logga antal steg, när du tar dessa steg och i vilken intensitet. I enheten sitter även en höjdmätare som håller koll på hur mycket du gått i backar under dagen, här enkelt översatt till trappor. Genom en inbyggd accelerometer kan du även mäta hur pass bra du sover genom att spänna fast din Fitbit i ett tygband på armen. En kul funktion med modellen One är en inbyggd vibrator, som kan agera tyst alarm åt dig.
Alla data som samlas in laddas upp till Fitbits webbtjänst, antingen via en liten usb-sticka till datorn eller via bluetooth till en Iphone och den tillhörande appen (appen finns till Android, men uppladdningsdelen är inte färdigbyggd ännu). Via appen eller webbtjänsten kan du sedan lägga till fler aktiviteter än bara stegräknandet, exempelvis om du varit en vända på gymmet. Du kan även registrera mat, dryck och vikt. Med lite noggrannhet och envishet kan du alltså få en ganska komplett bild över hur du rör dig och vad du skulle behöva göra för att förbättra din hälsa.
Annons
I praktiken fungerar det nästan lika bra som utlovat. Fitbit One är som sagt den tredje generationen av Fitbits stegräknare och den är definitivt minst hittills. Det gör att den antingen kan gömmas enkelt i en ficka eller knäppas fast i bältet med den medföljande hållaren. Batteriet står pall för någon veckas användning, allt beroende på hur hårt enheten, och därmed du, jobbar.
När det kommer till att logga steg och antal klättrade trappor är enheten riktigt exakt och den har inte räknat direkt fel någon gång när vi dubbelkollade själva. Visst finns det några stegs felmarginal per hundra steg tagna, men det är inte något direkt allvarligt.
Sömnmätaren baseras på hur mycket du rör dig under natten, något som inte riktigt är hundra procent tillförlitligt i alla lägen. Det gör också att vibratorn som ska agera väckarklocka inte alltid är speciellt exakt i sina försök att väcka dig skonsamt. Sömnloggen ska istället tas med en nypa salt och mest användas som en översikt.
Mer än en stegräknare
Att synka med mobilen funkar riktigt bra, om än evinnerligt långsamt. I och med att det är strömsnåla bluetooth 4.0 som används handlar det mer om att vara just strömsnålt än att vara snabbt, och en överföring tar ofta ett par minuter att bli klar. Turligt nog kan du göra annat under tiden, men det kunde gott ha varit snabbare. På det stora hela känns Fitbit One inte som en enorm uppgradering gentemot förra generationen, även om nyheterna i teorin är smidiga. Pris- lappen kan också anses något hög för »bara en stegräknare«, men om du ser fördelen med att logga en mängd olika aspekter i din vardag i ett för- sök att få ett bättre helhetsgrepp om din hälsa är Fitbit lite mer än bara en stegräknare.