Enkel och smart

Test: Doro 8030

En smartphone som trots att den tekniskt erbjuder det mesta du kan förvänta dig även är enkel att använda för vem som helst. Doro är på god väg dit.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
6/10
Media & Skärm
5/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
66%

Enkel gränssnitt

Greppvänlig

Kan fjärrstyras

Opålitlig fjärrstyrning

I den här telefonen så har Doro förfinat sin idé och det tycker jag de har gjort på ett väldigt bra sätt. Istället för att presentera det telefonen kan hjälpa dig med i form av appikoner samlade på skärmen utgår telefonen helt från vad det är du vill göra, oavsett vilken app eller funktion som används i praktiken. Vad vill du göra? Skicka ett meddelande. Till vem vill du skicka det? Till Janne. Ja, svårare än så ska det ju inte vara och meddelandet tar telefonen hand om utan att användaren behöver bry sig om det skickas via e-post eller sms. Vill du istället skicka en bild behöver du inte veta om man kan bifoga en bild i ett sms eller hur man får in en bild i ett e-postmeddelande. Du guidas bara, förutsatt att inställningar för e-post är på plats, fram steg för steg och väljer bara vad du vill skicka och till vem så tar telefonen hand om resten.

När jag går på upptäcktsfärd genom Doros anpassade gränssnitt är det riktigt imponerande hur de lyckats göra alla funktioner så tillgängliga. När andra gör försök att förenkla hamnar man ofta snabbt bakom den polerande ytan, men Doros gränssnitt är riktigt omfattande. Jag kan till exempel hitta närmaste närmaste bankomat eller apotek, spela in en film, se väderprognosen eller visa mina appar och sparade alarm allt i Doros anpassade, enkla gränssnitt med stora tydliga ikoner och steg-för-steg-instruktioner.    

De inställningsmenyer som eventuellt kan vara krångliga i Android har Doro lyckats gömma långt ner i hierarkin och det är bara den som är tekniskt kunnig och där för att hjälpa en osäker användare som kan hitta standardinställningarna. Betydligt mera lättåtkomligt och enkelt är de anpassade inställningar som följer telefonens förenklade gränssnittsmall

Doro 8030 är en av de Doro-telefoner där du kan välja att låta vänner ändra inställningar på telefonen. Om den som använder telefonen råkar ändra någon inställning av misstag så kan en mer teknikvan släkting eller vän som fått förtroendet korrigera det direkt från sin egen Iphone eller Android-telefon. Via den här tjänsten som kallas My Doro Manager kan alltså den som använder telefonen ge utvalda vänner fjärråtkomst till telefonen så att de kan ändra ljusstyrka och ringsignalsvolym, se hur telefonen använts och hur täckningen är för tillfället, justera genvägar, lägga till e-postkonton och göra inställningar för trygghetsknappen samt skicka apptips, bilder och kontaktuppgifter. Idén är lysande, men när vi testar i praktiken märker vi lite barnsjukdomar. Dels borde tjänsten utökas till fler funktioner för att vara fullkomlig, men dessutom så fungerar en del av den fjärrstyrning som finns där dåligt. Apptips som skickas visas som notis men syns sedan inte alls och flera gånger när vi på distans ska försöka redigera genvägarna på startskärmen stämmer de inte överens mellan Doro-telefonen och den telefon vi använder för att hjälpa till. Tanken är väldigt bra, men genomförandet kan alltså förfinas.

Trygghetsknappen på baksidan ser till att telefonen låter dig om du ställt in det (ja en hel del funktioner kräver nog att du får hjälp av en teknikkunnig bekant inledningsvis) bara genom att trycka på den kontakta de närmaste när en olycka skett. Då ringer telefonen upprepade gånger och skickar även sms med din position och ett hjälpmeddelande. När vi testade fungerade inte positionsangivelsen. Telefonen som sådan är inte bekräftat extra tålig, men har ändå stora rejäla fysiska knappar och en greppvänlig kant i gummi som gör att den säkert klarar ett tapp eller två.

Vi har tidigare testat en liknande telefon, närmare bestämt Doro Liberto 825 och den främsta skillnaderna dessa telefoner emellan är att 8030 som vi testar nu har en mindre skärm, vilket gör att Doro hoppas och tror att den ska bli en storsäljare. Den är alltså lite lättare att få ner i fickan och ha med sig. Samtidigt har Doro hyvlat av lite på priset så att 8030 är lite billigare än sitt storasyskon. Tittar vi på andra egenskaper i Doro 8030 så märks bland annat kamerorna. Det finns en fysisk kameraknapp som gör att du med ett ytterligare knapptryck när du låst upp skärmen kan starta kameran. När bilderna från kameran väl uppenbarar sig imponerar de inte. Ovanligt med Doro 8030 är dels att den helt saknar fotolampa men även ett upplösningen på 5 megapixel och i övrigt svaga kameraprestanda är ovanligt svagt, även för telefoner i den här prisklassen. Färgomfånget är därför begränsat och det är lätt att bilderna får för skarpa kontraster. Den främre kameran för att ta självporträtt är enbart på 0,3 megapixel och det var länge sedan vi såg en så lågpresterande kamera i någon telefon, oavsett märke eller målgrupp. 

En av de tydligaste tecknen på att den här telefonen riktar sig till den som är teknikovan är den grundläggande introduktionen som kör igång när telefonen startas för första gången. På ett extremt förenklat vis får man här hjälp att ställa in volymen, teckenstorlek på text och annat som är särskilt viktigt för den här målgruppen. Ett stort steg för att göra tekniken tillgänglig för fler.

Å andra sidan

Daniel Hessel: Doro har jobbat hårt för att göra en smartphone så enkel som möjligt. Samtidigt krävs det ganska mycket support från en teknikkunnig i början för att allt ska fungera så enkelt som det är tänkt. Doro har definitivt kommit längst i den här utvecklingen, men samtidigt har numera de flesta andra tillverkare förenklade lägen i sina telefoner, vilket borde räcka gott åt de som är teknikovana, men inte nödvändigtvis livrädda för ny teknik.

Mobils Batteritest

Batteriets videotid: 5 h 14 min

Frågor och svar

Hur är ljudet?

Det går att ställa in så det både är högt och tydligt. Det gäller både signalerna och högtalaren när du talar i telefonen.

Är telefonen tålig?

Nej den är inte uttalat tålig, men har kant i gummi och känns relativt tålig ändå även om alltså Doro inte lovar något.

Hur skiljer den sig från andra mobiler?

Framförallt när det gäller gränsnittet, att den kan fjärrstyras till viss del och genom larmknappen på baksidan. 

Ett alternativ:

Billigaste enkla

Är man ute efter en enkel telefon är en äldre Iphone som Iphone 5c ett kostnadseffektivt val. Den är visserligen inte specialanpassad som Doro-telefonen, men har i grunden ett relativt enkelt upplägg.

Testbild

Kameran har problem inte bara i mörker eftersom den helt saknar fotolampa, utan även i dagsljus med alltför stora kontraster.

Betyg

Telefoni & Data
6/10
Media & Skärm
5/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
66%

Fakta

Allmänt

Modell 8030

Tillverkare Doro

Lanseringsdatum 2016-03-01

Mått 137 x 71 x 10,1 mm

Vikt 142 g, 71 %

Pris 2000 kr

System Android

Systemversion 5.1

Chipset Snapdragon 210

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 4 (150 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)

4g-band Band 3 (1800 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 20 (800 MHz)

Dubbla simkortsplatser Nej

Skärm

Mått 4,5 tum, 68 %

Upplösning 854 x 480 pixel

Minne

Lagringsminne 8 GB

Tillgänglig lagring 1,6 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 5 Megapixel, 8 %

Kameraknapp Ja

Fotobelysning Nej

Videoinspelning, upplösning 1280 x 720 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 0,3 megapixel, 1 %

Anslutningar

Anslutningskontakt Micro USB

Bluetooth 4.1

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 2000 mAh, 40 %

Standbytid enligt tillverkaren 600 tim

Taltid enligt tillverkaren 15 tim

Uppmätt videotid 5 tim, 14 min

Trådlös laddning Nej

Övrigt

SAR-värde 0,737 W/kg

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Nej

Fingeravtrycksläsare Nej

Benchmark-tester

Antutu 6.0 20375

Basemark 380

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 7,4 FPS, 8 %

GFXBench T-Rex Onscreen 13 FPS

Quadrant 8242

Google Octane 1868, 4 %

Jetstream 1.1 11,870

Enkel gränssnitt

Greppvänlig

Kan fjärrstyras

Opålitlig fjärrstyrning