Spännande dubbelnatur

Test: Acer Liquid Z530

Här lyckas Acer både överraska och underprestera. Få lägger så mycket energi på att erbjuda unika funktioner ingen annan har.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
7/10
System & program
6/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
5/10
Totalbetyg
62%

Funktionsrik

Skärmen

Selfiekameran

Blåljusfilter

Seg

Lite buggig

Inte senaste Android

Visst är den här telefonen billig, men det är få telefoner där det är så här tydligt direkt när man får telefonen i sin hand. Innan jag satt i batteriet så att telefonen blir lite mer stabil är hela konstruktionen mjuk och med dålig passform, så jag nästan är rädd att knäcka skärmen. Inte blir det särskilt mycket bättre med batteriet i för passformen och känslan i detaljer som knappar och i skarvar är långt ifrån hundraprocentig. Det är alltså inget precisionsverk, men det kan vi kanske ha i alla fall visst överseende med i telefoner i den här prisklassen. 

När vi börjar använda telefonen visar sig i alla fall flera fördelar. Skärmen är både vad gäller upplösning och färgåtergivning bra, och då särskilt för att vara i den här prisklassen. Kamerorna sköter sig också bra för prisklassen och det handlar då om kameror med åtta megapixel både bak och som selfiekamera.

Acer arbetar framförallt med datorer och är inte lika etablerade i mobilbranschen. Kopplingen till datorer märks en del eftersom flera funktioner i telefonen bygger på att du ska använda din Windows-dator som uppkopplad lagring. Genom att installera program i datorn kan du alltså komma åt dina filer, bilder och spela musik lagrad där även från mobiltelefonen. Det tydligaste intrycket när jag börjar använda telefonen är den mängd appar som finns från start. Ett tjugotal extra appar finns installerade från start utöver de som Androidtelefoner generellt får från start och huvudsakligen då spel från Gameloft och olika nyttoprogram med molnkoppling från Acer. Vårt att påpeka är att Acers program många gånger erbjuder detsamma som Googles egna, men med kravet att installera programvara på din Windowsdator så föredrar du det framför Googles molnlagring kan det vara ett plus.

För att vara en såpass lågprofilerad mobiltillverkare gör Acer väldigt många ändringar i Googles normala Androidsystem. Faktum är att det är när vi börjar gräva i alla möjligheter som den här telefonen blir riktigt intressant. Acer använder version 5.1 av Android, men ovanpå det har man lagt till fantastiskt mycket olika tillägg och extra funktioner. Med tanke på att mobiltelefoner inte är Acers huvudverksamhet så tycker jag att de lagt ohyggligt mycket energi på att skapa något som skiljer ut mobiltelefonerna från konkurrenterna. Utöver de olika apparna och pc-baserade molntjänsterna som jag nämnt är inställningsmenyerna fyllda med funktioner som man inte hittar i andra androidmobiler. Det finns flera olika småappar som du kan aktivera flytande över det du annars håller på med på skärmen. Anteckningar, miniräknare och kalender kan du få upp i varsitt litet fönster för att snabbt göra en notering och sedan stänga igen. Du öppnar miniapparna via notismenyn så de är alltid tillgängliga, men man ska nog inte anävnda dem mer än tillfälligt och bara en åt gången. Eftersom de lägger sig över annat innehåll är det ett smidigt sätt att göra en snabb anteckning eller kolla en uppgift, men de döljer menyval så de ersätter inte de fullständiga apparna. I notisfältet hittar vi även andra unika lösningar. Här finns en knapp för att aktivera blåljusfilter, så att skärmljuset på kvällen inte gör det svårt för dig att somna. Den funktionen ger skärmen en röd-brun ton som är mer vilsam för ögonen, något som för övrigt Apple integrerat i senaset verisonen av Ios och som andra Androidtelefoner kan få genom att man laddar ner någon av flera appar som erbjuder den funktionen.

Letar vi vidare i inställningsmenyerna hittar vi fler saker som man inte nödvändigtvis hittar i andra Androider och framförallt då inte i mobiler i den här prisklassen, möjligen med undantag för Acers egna telefoner som finns i ännu billigare utförande. Skärmen har jag nämnt att den fungerar och ser bra ut, men även när den är släckt i viloläge så erbjuder den genvägsfunktioner. Genom att först aktivera funktionen för Quick Touck kan du svepa med fingret på den låsta, släckta skärmen och komma direkt till olika funktioner. Ritar du bokstaven C på skärmen startar till exempel kameran, drar du fingret in från sidan kommer du till ett särskilt nyhetsflöde med vad som hänt och ska hända för här sammanfattas väder, nyheter och information från sociala medier. Totalt finns det fem genvägar av den här typen, där en är vanlig upplåsning av skärmen, men du kan inte välja egna genvägar utan måste nöja dig med de so Acer valt åt dig. Det är genvägar till musik, kamera, samtal, nyhetsvyn och att låsa upp.

Trots att Acer alltså lagt mycket arbete på extrafunktioner till operativsystemet känns det inte riktigt som man finslipat så mycket som man borde. Dels så räcker nog prestandan inte riktigt till och dels så verkar mjukvaran fortfarande lite instabil. Det händer att telefonen inte svarar direkt på kommandon och ibland så hänger sig eller hackar grundläggande funktioner som själva startskärmen. 

Kameran har precis som resten av systemet massor av extrafunktioner och inställningsmöjligheter. Här kan du trycka fram stora paneler med olika motivlägen och valmöjligheter. En del är anävndbara medan andra är mindre nyttiga. Läget som kallas Ljus magi till exempel ska göra det möjligt att ta bra bilder även när det är mörkt, men det får jag aldrig att funka eftersom kameran inte klarar att fokusera då. Ljuskänsligheten påverkas inte nämnvärt jämfört med kamerans normalläge. Selfiekameran på hela åtta megapixel får dock betraktas som ovanligt bra.

Vill man sammanfatta så är alltså Acer Z530 både högt och lågt. Prestanda och design är sämre än man hade väntat sig, men ambitionsnivån när det gäller mjukvara och exceptionella funktioner är betydligt högre än vad man hade föreställt sig.

Å andra sidan Daniel Hessel
Daniel Hessel: Typexempel där billigare telefoner drar nytta av den möda som lagts ner på toppmodellerna tidigare. Mjukvaran är välfylld och rätt vettig och det är garanterat för att den plockats från dyrare modeller. Samtidigt känns den lite väl långsam, så det är svårt att rekommendera.

Mobils batteritest
Batteriets videotid: 3 h 57 min

Frågor och svar
Hur är batteritiden?
Acceptabel men inte så mycket mer. Det finns ett strömsparläge som bland annat begränsar apparnas möjligheter till bakgrundsaktivitet. Antingen aktiverar du batterisparläget själv eller ställer in så det aktiveras när det är 5 eller 15 procent kvar av batteriets kapacitet.

Hur fungerar molntjänsterna?
Acers egna tjänster för att lagra till exempel foton, dokument och musik bygger på att du sparar alla filer på en internetuppkopplad Windows-dator istället för att lita på Googles tjänster. 

Är telefonen prisvärd?
Den har flera fördelar, men den lite buggiga mjukvaran kombinerat med lite bristande prestanda gör att det finns bättre alternativ. 

Ett alternativ:Motorola Moto G
Den tredje generationen av prisvärda luren Moto G har senaste versionen av Android 6.0 och därmed en stabil mjukvara och integrerat batterisparstöd. Den är dessutom lite billigare än Acer Liquid Z530.

Testbild

I dagsljus tar både främre och bakre kamerorna, båda på 8 megapixel, bra bilder medan de har det svårare i sämre belysning.

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
7/10
System & program
6/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
5/10
Totalbetyg
62%

Fakta

Allmänt

Modell Liquid Z530

Tillverkare Acer

Lanseringsdatum 2016-04-01

Mått 143,6 x 70,7 x 8,9 mm

Vikt 145 g, 72 %

Pris 1800 kr

System Android

Systemversion 5.1

Chipset MediaTek MT6735

Processor 4 x 1,3 GHz

Nät

LTE-hastighet Cat 4 (150 Mbit/s ned, 50 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Nej

Skärm

Mått 5 tum, 75 %

Upplösning 1280 x 720 pixel

Typ LCD - IPS

Minne

RAM-minne 1 GB, 10 %

Lagringsminne 8 GB

Tillgänglig lagring 6,27 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 8 Megapixel, 13 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 8 megapixel, 33 %

Anslutningar

Anslutningskontakt Micro USB

Bluetooth 4.0

Wifi Ja, version okänd

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 2420 mAh, 49 %

Uppmätt videotid 3 tim, 57 min

Trådlös laddning Nej

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Ja

NFC Nej

Fingeravtrycksläsare Nej

Benchmark-tester

Antutu 6.0 31608

Basemark 443

Quadrant 11546

Geekbench 3 Single-Core 625

Geekbench 3 Multi-Core 1839

Google Octane 2785, 7 %

Jetstream 1.1 18,562

Funktionsrik

Skärmen

Selfiekameran

Blåljusfilter

Seg

Lite buggig

Inte senaste Android