Supertest
Surfplattor med Android i stort test
En surfplatta ger dig det digitala livet i fickformat, förutsatt att du har ganska stora fickor. Tidigare har vi jämfört surfplattor med olika system. Här dyker vi djupare ner bland dem med Android som system.
Frågan som ganska snart infinner sig för de flesta är ”Vad ska jag ha den här till?”. Svaren blir lite olika från person till person. Någon kommer aldrig på ett vettigt svar och låter den ligga på byrån några månader för att sedan kränga den på Blocket. Det blir många träffar där om du söker på ”surfplatta”, både Appletillverkade och sådana som kör Android.
Andra svarar att de inte kan leva utan dem, de kollar på film på väg till jobbet, de surfar hemma i soffan eller kollar e-posten och läser nyheter på webben på väg till jobbet. För faktum är att det är rejäl skillnad att göra allt detta på en större skärm än de 3,5 tum som är vanliga bland större mobiler.
Archos 70
För min del har jag använt dem flitigt till två saker. Den ena är att kolla e-posten och skriva svar på väg till jobbet. Den andra är att spela spel. Jag har snöat in på Angry Birds och Pocket God och jag kan lova att det är roligare på en stor skärm än på en liten mobilskärm. Men då gäller det förstås att plattan orkar med att driva spelet, och det är det inte alla i detta test som gör. Alla klarar inte ens att köra de mest populära spelen.
Sedan är det förstås det där med priset. Galaxy Tab kan kosta närmare sju tusen och det tycker jag är i överkant. Men det är förstås upp till dig att avgöra vad det är värt, vi har gjort ett rejält test av de modeller som finns till försäljning på den svenska marknaden just nu och konstaterar att spridningen i kvalitet är minst lika stor som spridningen i pris.
Skärm
Det skiljer en hel del mellan plattorna i detta test, det tydligaste är förstås variationen i skärmstorlek från fem till tio tum. Men när jag slår på strömmen visar det sig strax att det också skiljer en hel del i kvalitet. Skärmen är kanske den del som tydligast visar när tillverkaren satsat på att konkurrera med priset.
Bäst skärm har Galaxy Tab, den har högre upplösning och bra ljusstyrka. Den tillhör standardstorleken i detta test med sina sju tum. Den har dessutom bra respons när man pekar sig fram och bra precision. Det finns också stöd för multitouch så att du kan zooma ut och in med två fingrar i bilder eller kartor, den reagerar blixtsnabbt.
Dell Streak är minstingen med fem tum och ser snygg ut tack vare att upplösningen är 800x480, samma som på flera av de större plattorna. Streak är lite mitt emellan telefon och platta, den är väl stor för att platsa i en byxficka, men ganska liten jämfört med övriga konkurrenter i testet. Även Streak har multitouch, men den är inte lika snabb som Galaxy Tab, det är till exempel en viss fördröjning när jag zoomar på webbsidor.
Archos 70 har 800x480 pixlar och utöver det bra egenskaper. Det är bra precision i skärmen när du skriver eller pekar och det fungerar att zooma med två fingrar. Tab, Streak och Archos lirar i en egen klass jämfört med de andra när jag tittar på skärmen.
I mellanläget hittar vi Huawei S7, den har bra upplösning och bra ljusstyrka, men skärmen är inte lika klar som toppmodellerna. Det ligger som en lätt mjölkig hinna över skärmen, inte så att det förstör upplevelsen, men det tar ned intrycket lite. När jag tittar på bilder eller filmer ser det helt enkelt inte riktigt lika snyggt ut. Skärmen reagerar inte heller lika perfekt som Tab, när jag ska öppna skärmlåset med ett fingerdrag tar det ofta ett par försök. Den har multitouch som inte fungerar lika smidigt som Tab, men funktionen finns där.
Huawei S7
Toshiba Folio har störst skärm med sina tio tum, men störst är inte alltid bäst. Dels gör storleken att Folio är dubbelt så stor som konkurrenterna med sju tum, dels är skärmen inte särskilt skarp. Den har 1024x600 pixel precis som Tab, men utspritt på en mycket större yta. Det gör att bilden ser aningen pixlig ut. Men jag tycker att färgerna ändå är bra och när jag tittar på bilder ser det helt okej ut. Den har stöd för multitouch enligt specifikationerna, men jag får det bara att fungera i fotogalleriet, däremot inte i någon av webbläsarna. Den är väldigt blank och det blir en hel del problem med reflexer i skärmen.
Kendo M7 och ZTE Light har de enklaste skärmarna, Kendoskärmen får godkänt om man väger in det låga priset. Den saknar multitouch och är inte särskilt precis när du knappar runt på den.
Skärmen på ZTE Light är inte heller klockren, det är som ett märkligt skimmer över skärmen, förmodligen har det att göra med hur man konstruerat skärmen. Pekskärmar består av flera lager och på denna verkar det finnas ett grynigt lager som gör att allt ser lite trist ut. Responsen är inte heller så bra, jag får ofta trycka eller dra flera gånger för att få den att reagera. Det ska sägas att ZTE skickat ett förproduktionsexemplar till vårt test, så vissa saker kan komma att förbättras, men det är oklart vad som skiljer vårt testex från de färdiga produkterna.
Vinnare skärm: Samsung Galaxy Tab
Ta med sig
För mig spelar tre faktorer in när det gäller hur pass mobil en produkt är: formatet, batteritiden och uppkopplingsmöjligheterna. Formatet är det mest avgörande, är en pryl för stor blir den helt enkelt liggande hemma i soffan. Där kan den fungera bra som spelmaskin eller för slösurf, men jag vill att en surfplatta ska kunna följa med på tunnelbanan till jobbet eller om man ska resa bort en sväng.
Där diskvalificerar sig Toshiba Folio genom sitt stora format. Den tar mer än dubbelt så mycket plats som ZTE Light och fyra gången mer än Dell Streak och behöver en egen datorväska om den ska följa med på färden.
ZTE Light, Archos 70 och Samsung Tab kvalar in i en klass modell innerficka på kavaj eller rejäl jackficka. Med lite god vilja och milt våld går det att transportera dem i bakfickan på jeansen, men då går det å andra sidan inte att sitta ned. Men de behöver inte ett eget fack i väskan för att få plats, jag har suttit med dem på väg till jobbet och surfat, kollat SVT Play och spelat spel.
Dell Streak
Huawei S7 och Kendo M7 är lite tjockare och aningen klumpigare än ZTE och Archos. De går också att klämma ned i en ficka men inte lika smidigt eftersom några millimeter till gör ganska stor skillnad.
Batteritiden är svårare att avgöra, tillverkarna lämnar lite olika uppgifter, det kan vara tid för uppspelning av film, samtalstid eller standby-tid. Archos lovar sju timmar filmtittande och det verkar den kunna hålla. Samtalstiden för Galaxy Tab är extrem, men väljer du att surfa med den via 3G eller wlan så drar den rejält mycket mer batterier. Likaså om du spelar mycket spel. Men om du använder plattan på väg till och från jobbet, några timmar varje dag, så får du inte problem med batteriet med någon av plattorna.
Samtliga surfplattor har wlan, så länge du hittar ett trådlöst nätverk är det bara att surfa på. Det finns också en hel del fik, bibliotek och andra ställen där du kan koppla upp dig. Har du en telefon i fickan kan du med många modeller dela ut datauppkopplingen trådlöst och surfa på plattan via den uppkopplingen.
Men som mest mobil blir du förstås med sim-kort i plattan. Galaxy Tab, ZTE Light, Huawei S7 och Dell Streak har alla plats för sim-kort. Har du ett telefonabbonemang eller en dongel med mobilt bredband kan du plocka ut sim-kortet och köra det i plattan direkt. Du kan också skaffa ett tvillingkort till ditt abonnemang och köra det i plattan. Mest bärbar i testet är Dell Streak, men den har också minst skärm. Vill du ha sju tum tycker jag att Galaxy Tab eller ZTE Light ligger närmast till hands med slimmat format och 3g-uppkoppling.
Vinnare ta med sig: Dell Streak
Processor
Flera av surfplattorna har processorer på 1 ghz och de flesta flyter på bra under normal användning med några program igång på samma gång. Men om man kör igång lite mer krävande program, som exempelvis spel, så ser man tydlig skillnad på plattorna.
Ett standarttest är att köra Angry Birds på plattorna. Huawei S7, Samsung, Archos och Dell Strek klarar att köra spelet bra. Det varken laggar eller hackar sig fram, inga konstigheter alls.
ZTE Light
På ZTE Light är det förskräckligt, allt går i ultrarapid och det är helt ospelbart. Än värre är det med Kendo M7 som tvärhänger sig varje gång jag startar spelet. Till Toshiba Folio lyckas jag inte få in Angry Birds alls, det finns inte i Toshibas egen onlinebutik och det fungerar inte heller när jag laddar ned spelfilen till datorn, lägger den på ett minneskort och installerar det i Folio. Spelet installeras men startar aldrig.
Om man tittar generellt på Folio rullar den på ganska hyggligt, men den har vissa problem. Till exempel tar det fyra sekunder från det att jag trycket på skärmknappen till dess att skärmen tänds när jag ska låsa upp den ur viloläge, extremt irriterande. I övrigt tuffar den på i hygglig fart utan att upplevas som slö.
Kendo M7 gör inte heller något väsen av sig, det är ungefär som en återförsäljare sa till oss om M7 ”du får vad du kan förvänta dig för 1 500 kronor”. Den är inte snabb men inte heller irriterande långsam, om man väger in att det är en riktigt billig platta kan man undvika att bli besviken. Men den klarar inte att köra spel jag laddar in och jag har lite svårt att se vem som skulle nöja sig med en Kendo.
ZTE Light hänger med hyggligt bortsett från spelandet som den inte alls klarar av. Men när du rör dig i menyer eller startar program så rullar det på som man kan förvänta sig. Men hela intrycket av ZTE-plattan är att den känns ganska budget, både i material och komponenter.
S7, Tab, Archos och Streak funkar bra till det mesta. Medan jag testar för fullt passar också Dell på att rulla ut uppdateringen till 2.2 och det blir en ännu trevligare upplevelse. Menyer byter utseende rejält och mitt intryck är att hela systemet blir aningen snabbare jämfört med 1.6 som den uppgraderades från.
Streak verkar också dra fördel av sin mindre skärm, vi har på redaktionen konstaterat att mindre skärmar oftast ritar upp exempelvis webbsidor snabbare, och så verkar det vara även med Streak.
Trots att Streak känns riktigt bra är det ändå det Samsung Tab som känns vassast, den har inte några problem med att driva spel eller starta program och det flyter på bra i menyer, även om man kan se en viss hackighet när jag skrollar, något som går igen på samtliga Androidmodeller i dagsläget. Känslan i Android är helt enkelt inte lika mjuk som i Ipad eller Iphone.
Vinnare processor: Samsung Galaxy Tab
Appar
Archos, Toshiba och Kendo utmärker sig genom att inte ha Googles butik installerad. Du kan alltså inte ladda ned alla de tiotusentals appar som är fundamentet för Androidupplevelsen direkt via Market. Men det går att få ned många ändå, genom att ladda ned installationsfilen och installera det på egen hand.
Istället för den vanliga Market har dessa tre tillverkaren hittat på egna affärer för att köpa appar. I Kendoplattan hittar vi App Store, Toshiba har Market Place och Archos har AppLib där man samlat ett Androidprogram. Utbudet är inte särskilt stort i någon av butikerna, men det finns ett urval av program som finns i den vanliga butiken, det finns appar för office, mediespelare och andra program. Men populära (för att inte säga nödvändiga) appar som Maps, Gtalk, Angry Birds eller Gmail saknas i dessa specialbutiker.
Kendo M7
Tillverkarna skicka också med en och annan egendeignad app, Archos har till exempel en snygg mediespelare som även kan läggas som en widget på startskärmen. Den låter dig återvända till senaste filmen på rätt ställe med en enda knapptryckning. Archos har över lag en hel del egna appar för musik, filhantering och programhantering.
ZTE och Kendo har inte hittat på så mycket egna speciallösningar utan här är det vanliga Androidutseendet som gäller, minus Googles egna program som Maps och Gmail då. Man har lagt in program för filhantering men i övrigt är det inte så mycket att skriva om.
Dell har stoppat in en Kindle-app som låter dig logga in med ett Amazonkonto för att komma åt innehåll från deras butik för läsplattor. Man har även lagt med en testversion av navigationsprogrammet Copilot och en smidig webbradiospelare som heter Tunein.
Den app jag gillar bäst är nog Readers Hub som Samsung skickar med, den låter dig prenumerera på tidningar från hela världen för knappt 300 kronor i månaden. Det är riktigt smidigt och gillar du att läsa olika dagstidningar, eller böcker för den delen för det funkar också, så är detta appen för dig.
Vinnare appar: Samsung Galaxy Tab
Surf och media
Surfplattor kallas de, och visst funkar de bra att surfa med. Dell Streak med sin mindre skärm är riktigt snabb på att ladda sidor och har stöd för Flash som gör att det funkar bra att surfa in på svtplay och kolla senaste programmen. Nackdelen är förstås att skärmen är mindre och att du därmed får en mindre yta att läsa på. Webbläsaren är inte så bra på att anpassa textspalter till skärmen när man klickar på dem.
Galaxy Tab är också bra när det gäller surf, den och Streak är snabbast när jag låter plattorna ladda olika webbsidor och jämför dem med varandra. Dubbelklickar du på en text zoomas den snyggt in till full skärm och det går lätt att läsa på sjutumsskärmen.
Toshiba Folio är snabb på att ladda sidor, men tyvärr fungerar inte multitouchen i webbläsaren så det blir hopplöst att läsa sidor om du vill förstora texten. Men om du nöjer dig med textstorleken som ändå blir ganska stor på den stora skärmen är Folio en av de snabbare när det gäller att ladda sidor.
Toshiba Folio
Huawei S7, ZTE Light, Archos och Kendo är helt ordinära när det gäller att surfa, Kendoplattan är den långsammaste i testet när det gäller att ladda sidor. Surfar du in på DN via wlan tar en bra stund innan sidan laddat klart.
Kendo, ZTE och Archos saknar Youtube-app inlagd från start, så vill du kolla videor från Youtube får du surfa in på deras webbsida. Om vi fortsätter med filmer, som förmodligen är ett av de mest populära användningsområdena för dessa plattor, utmärker sig Archos med helt klart mest mediefokus. Archos har ett förflutet som just tillverkare av mediespelare och det syns även i denna modell. Man har en bra inbyggd videospelare och formatstödet är mycket bra, jag har testat alla plattor med ett gäng filmklipp av blandade format och kodekar, varken mp4, avi eller xvid satte käppar i filmhjulen.
Även Samsung har satsat på bra filmstöd och inte heller i Tab vållar filmerna några problem. Gemensamt för dessa två plattor är också att de har riktigt bra ljud till filmen när jag kopplar in ett par bra hörlurar.
Dell Streak är bra men inte lika vass och klarar inte att spela upp xvid-klippet, i övrigt går det bra, men ljudet är inte riktigt lika bra som i Tab och Archos. Kendospelaren har inga problem med filformatet men ljudet är inte särskilt skoj och märkligt nog saknar den en fysisk knapp för volymkontroll. När jag spolar lite fram och tillbaks i filmen hänger sig spelaren totalt.
Huawei S7 klarar alla filmer utom xvid-rullen och har överraskande bra ljud. Likaså klarar Toshiba Folio alla filformat och spelar upp dem med bra ljud. Folio har ett par egenheter, den ena är att den har plats för vanliga sd-kort istället för micro-sd som de andra kör. Den har även en hdmi-utgång som gör att du kan spela upp dina filmer direkt på tv:n. ZTE-spelaren klarar bara mp4-filmer, xvid blir för mycket. Den har även den sämsta skärmen i testet.
Vinnare surf och media: Samsung Galaxy Tab
Vinnaren
Samsung Galaxy Tab presterar bäst eller bland de bästa i samtliga kategorier. Detta måste vägas mot priset som är rejält högre än flera av de andra plattorna i testet. Tab har en bra skärm, bra filstöd, är snabb både vad gäller surf och spel, och har ett vettigt format och bra batteritid. Dell Streak är också en favorit, dess största fördel är också dess största nackdel – det lilla formatet. Den är smidig att ta med men det är rejäl skillnad i storlek på skärmen när man jämför fem med sju tum. Också Huawei S7 känns som en bra platta, men den når inte riktigt fram, skärmen är inte i klass med de andra och den känns lite klumpig i jämförelse både med lilla Streak och den större Tab.
Klicka på tabellen för läsbar upplösning.
Se länken här nedan för ett test där vi jämför surfplattor med olika operativsystem.
Fakta
Samsung Galaxy Tab
Denna platta är bäst på det mesta i detta test, men den är också klart dyrast. Du kan ladda ned alla appar du vill och den klarar att spela upp de filmer du matar den med. Dessutom har den inbyggt 3g-plats så att du kan vara uppkopplad när du vill. Står du ut med att punga ut en rejäl slant för en platt dator utan tangentbord är Galaxy Tab riktigt bra.
+ Välbyggd, snabb, bra skärm
- Dyr
Dell Streak
Är det en telefon eller en surfplatta? Det är en befogad fråga och svaret blir väl – mitt emellan. Den är stor för att vara telefon, men den går helt klart ned i fickan, något som är mer eller mindre krångligt med de andra plattorna, och det är förstås en fördel att man orkar ta med sig den. Dessutom blev den rejält mycket bättre och snyggare när uppdateringen till Android 2.2 kom ut.
+ Smidigt format, snyggt gränssnitt
- Väl liten skärm för film och surf
Archos 70
Archos har sina rötter i bärbara mediespelare och denna modell tar sitt avstamp i denna tradition. Den är bra på att spela upp film och har den bästa förinstallerade mediespelaren av alla i testet. Kanske är den inte lika vass på surf även om det helt klart fungerar godkänt. Den har också ett mycket trevligt format med sin tunnhet som gör att den ligger bra både i handen och den stora fickan. HDMI-utgång finns så att du kan koppla den till tv:n.
+ Bra mediespelare, tunn, snygg
- Inget 3g, ingen Market
Toshiba Folio
En klumpeduns med sin tiotumsskärm den andas budgetalternativ men är överraskande bra när det gäller att rita upp webbsidor snabbt, något som brukar gå snabbare på mindre skärmar. I övrigt är den inte så vass på någonting och avsaknaden av Android Market blir stor när jag börjar leta runt i Toshibas egen programbutik som känns riktigt decimerad jämfört med Googles snabbväxande affär. Skärmen är inte så bra och allt för glansig för att vara praktiskt i miljöer med belysning. Även på denna är betraktningsvinkeln dålig.
+ Stor skärm, snabb att ladda webbsidor
- Klumpig, plastig, ingen Market
Kendo M7
Detta är en riktig budgetpryl, men även om man vill komma undan utan att kasta ut allt för mycket pengar tycker jag att man bör tänka sig för innan man lägger slantarna på Kendo M7. Jag har svårt att se att någon skulle kunna tycka att den är bra, apputbudet är klent, likaså prestandan, och skärmen är inte särskilt rolig, betraktningsvinkeln är usel. Detta är budget utan att vara prisvärt.
+ Billig
- Plastig, långsam, dålig formatstöd, ingen Market
Huawei S7
Jag gillar S7 men jag tycker samtidigt att den är lite tung och klumpig. När man lägger den bredvid andra plattor som ZTE eller Tab känns den allt för tjock och den väger lite för mycket. Därmed inte sagt att den är dålig, tvärtom klarar den en hel del. Men den placerar sig i övre mellanskiktet snarare än bland de bästa modellerna. Jag gillar inte knapparna bredvid skärmen som kräver allt för hårt tryck för att reagera.
+ Bra prestanda
- Lite klumpig
ZTE Light
Den känns plastig så fort jag packar upp den, baksidan är i en allt för mjuk plast som sviktar och om du trycker på baksidan ser du hur det rör sig i skärmen på framsidan, det känns inte bra. Dessutom är skärmen av en märklig typ som ger störande glittrig hinna inne i skärmen och inte alls är behaglig att titta på. Formatet är bra men kvalitetskänslan skulle behöva skruvas upp ett par snäpp för att bli ett alternativ.
+ Smidig, billig
- Plastig, känns budget, dålig skärm
Kamerorna då?
Alla har inte kamera, Kendo och Archos saknar helt möjlighet att ta bilder. Folio har en framåtvänd glugg på 1,3 megapixel som med nöd och näppe räcker till att ta frimärksbilder till webben. Förutom att du ser ut som en galning om du halar fram en enorm platta för att ta en bild är de inte särskilt smidiga att fota med och kvaliteten blir genomgående ganska dålig. Dell Streak och Samsung Tab tar bäst bilder, det är ingen toppkvalitet men Tab har inbyggd fotolampa och Streak fem megapixlar. De klarar båda att ta godkända bilder, utan att på nåt sätt imponera med kvalitet, skärpa eller färger.
Kan man ringa med dem?
Ja med Samsung Galaxy Tab, Dell Streak, Huawei S7 och ZTE Light går det bra tack vare att de har plats för sim-kort. Streak är så pass liten att den går att använda som vanlig telefon, i övrigt är det enda vettiga att koppla en handsfree via sladd eller bluetooth så att du slipper gå runt med plattan mot skallen. På övriga plattor går det att installera exempelvis Skype eller andra lösningar för ip-baserad telefoni, men de går inte att använda med traditionella abonnemang.