Bluetooth är tekniken som ger ljud från mobilen utan sladdar. Vi har placerat 19 olika headset under luppen och tipsar om bästa valet i respektive kategori – monoheadset för prat och stereoheadset för musik.
Extreme är en betydligt mer intressant produkt än vad utseendet skvallrar om. Under skalet finns väl fungerande brusreduceringsteknik och Extreme har stöd för A2DP – trots att det är ett mono-headset. A2DP ger inte bättre samtalsljud, men finessen är faktiskt användbar om man exempelvis vill lyssna på ett poddradioprogram och inte har stereolurarna till hands. Att lyssna på musik i ett öra är naturligtvis inte speciellt njutbart, men för pratprogram eller för ljudböcker kan det vara ett alternativ. Vikten är inte superlåg, men tack vare löstagbar bygel och utbytbara öronpluggar sitter det bekvämt. Jabra Extreme är inte speciellt billigt, men ett bra headset om man vill ha avancerad teknik och bra prestanda utan att skylta med det. Headsetet laddas via usb och klarar att vara kopplat mot två enheter samtidigt.
Annons
Plus: Diskret. Bra ljud.
Annons
Minus: Kort batteritid i förhållande till vikten
Jabra Pro 9465
Egentligen är det tveksamt om Pro 9465 hör hemma i ett bluetooth-supertest – tekniken som gör headsetet trådlöst är faktiskt inte bluetooth utan Jabra använder samma Dect-teknik som finns i sladdlösa hemtelefoner. Det ger riktigt lång räckvidd – uppemot 150 meter, men gör samtidigt att headsetet inte fungerar direkt mot mobilen. Bluetoothkopplingen sker istället mellan headsetets basstation och mobilen. Jabra har lyckats riktigt bra med att göra mobilkopplingen användarvänlig. Basstationen har en liten pekskärm som ger tydliga instruktioner. Kvalitetskänslan är riktigt bra – headsetet har skinnklädda lurar och basstationen är en stabil pjäs. Förutom mobil kan man ansluta dator och fast telefon till basstationen. Skärmen visar vilken linje som är i bruk och headsetet har bättre ljud än vanliga bluetoothheadset och telefoner – bandbredden är nästan dubbelt så stor. Funktionen kommer till nytta när man ringer med exempelvis Skype, men förbättrar inte ljudet på samtal i mobilen eller över den vanliga telefonlinjen. Lurarna ger ljud i båda öronen, men det finns inget A2DP-stöd eller annan möjlighet att lyssna på musik med hög kvalitet. Headsetet levereras med en programvara för Windows som gör det enkelt att hantera samtalen i olika IP-telefoniprogram direkt från headsetet. I programmet finns också funktioner för att konfigurera headsetet och spela in samtal. Ljudet är mycket bra, men samtidigt som headsetet är mångsidigt genom att fungera med mobil, dator och fast telefon är man låst till kontoret eftersom alla samtal går via basstationen.
Plus: Enkel att använda trots avancerade funktioner
Minus:
Fungerar inte direkt mot mobilen
Jabra Stone
Jabra Stone är ett superlätt headset med speciell form. Headset och öronbygel har smälts samman till en enhet och resultatet är ett headset som känns nyskapande, men samtidigt diskret på ett positivt sätt. Passformen bör testas före köp – det finns inga som helst justeringsmöjligheter – men sitter headsetet bra är det mycket bekvämt tack vare den låga vikten. Vågen stannar på 7 gram och det gör Jabra Stone till testets lättaste headset. Konstruktionen gör att högtalarelementet riktas rakt in i örats öppning och det resulterar i att motparten hörs bra utan att man helt förlorar kontakten med den närmaste omvärlden. Laddaren har en tvålartad form – eller en vattenpolerad sten kanske än den association som tillverkaren föredrar. Hur som helst så har ”stenen” en hålighet som själva headsetet fälls in i på ett mycket elegant sätt. Laddaren rymmer även ett batteri som räcker för att ladda headsetet tre gånger innan nätsladden behöver kopplas in. Svarsknappen är dold i skalet, men har ändå bra känsla och det är ingen risk att man startar röstuppringning eller liknande av misstag. Statuslysdioderna är dolda på den sida som är vänd inåt huvudet, så den synliga sidan av headsetet har bara en liten Jabra-logga. Specifikationerna listar mängder av finesser som dubbla mikrofoner och brusreducering – finesser som verkar göra nytta. Jabra Stone klarar sig riktigt bra bland de mindre headseten när det gäller ljudkvalitet. Däremot är det värt att notera att batteritiden som Jabra anger (8 timmar) inkluderar batteriet i laddaren – själva headsetet håller bara i ungefär 3 timmar.
Plus: Litet och lätt
Minus: Kort batteritid
Nokia BH-217
Tre månaders passningstid lovar Nokia, men det visar sig att siffrorna inte går att jämföra med andra headset rakt av. BH-217 levereras med en hållare, och så fort headsetet placeras i hållaren stängs det av. Omvänt så slås det på och söker efter den senast använda mobilen så fort man plockar upp det ur hållaren. Samma sak som händer när man trycker på strömbrytaren på andra headset med andra ord. De tre månader som Nokia anger är inget annat än batteriets självurladdning när headsetet är avstängt – slår man på det tre månader efter det laddades fullt kan det alltså fortfarande finnas ström i batteriet. Tittar man istället på hur länge headsetet klarar sig påslaget stannar klockan på mer konventionella 150 timmar. En röst i örat guidar, så man får veta direkt om headsetet är kopplat mot mobilen, om batteriet håller på att ta slut etc. BH-217 har automatisk volym och saknar manuella knappar. Vikten är riktigt låg – under 8 gram – och BH-217 sitter bekvämt på örat. Kvalitetskänslan och ljudkvaliteten får betyget godkänd, men inte mer.
Plus: Lätt och bekvämt
Minus: Plastigt
Nokia BH-218
Ett enkelt monoheadset med sladd. Precis som med BH-217 försöker Nokia ge sken av att headsetet har extremt lång passningstid, men räknar man på samma sätt som andra tillverkare är siffran 150 timmar. För att få flera månaders passningstid måste man sätta snäckan i den lilla hållaren överst på donglen efter varje samtal och därmed stänga av headsetet. BH-218 har en inbyggd röst som talar om aktuell status. Det är användbart i kombination med Nokias automatiska avstängning. När man plockar upp snäckan och slår på headsetet igen får man en bekräftelse på att kopplingen till mobilen lyckades. Micro-usb har inte slått igenom helt i Nokias sortiment – headsetet laddas med det smala laddarstiftet. Ljudkvaliteten i hörsnäckan är bra, men jag tycker att den inte riktigt vill sitta på plats i örat. Volymen regleras automatiskt. Det fungerar bra för det mesta, men ibland önskar man att det fanns en möjlighet att höja eller sänka efter egna preferenser. Mikrofonen sitter monterat på lursladden och fungerar mycket bra i bilen eller i kontorsmiljö, men den plockar upp för mycket vindbrus för att fungera bra om man exempelvis vill besvara ett samtal på cykelturen. På mikrofonen sitter en liten omkopplare för sekretessläget. Praktiskt och mycket intuitivt. Den platta kabeln är följsam och trasslar sig inte lika lätt som en vanlig, rund sladd.
Plus: Uppläst status. Bra ljud.
Minus: Saknar volymknappar
Plantronics Voyager Pro
Ett headset med klassisk design som vi tidigare sett hos såväl Jabra som hos Logitech och Sony Ericsson. Batteri och elektronik sitter i en väl tilltagen del bakom örat och en flexibel arm går fram till hörlur och mikfonbom. Headsetet har dubbla mikrofoner för att effektivt kunna dämpa ljudet från omgivningen och resultatet är bra, om än inte i klass med Jawbone Icon. Voyager Pro är ett välbyggt headset med detaljer i metall och gummibelagda plastytor. Knapparna är väldigt stora för att sitta på ett bluetoothheadset, så det är verkligen enkelt att använda Voyager Pro. Det går att trycka in svarsknappen med handskar på utan problem och även strömbrytaren och volymknapparna har bra format och placering. Voyager Pro är ett ganska stort och tungt headset, men storleken gör också att vikten fördelas bekvämt över örat och det är ett headset som fungerar under en hel arbetsdag – både när det gäller batteritid och ergonomi. Särskilt diskret är det dock inte. Laddare för bil och nätspänning liksom väska och en usb-kabel ingår.
Plus: Ljudet. Knapparna.
Minus: Stort och synligt
Plantronics M100
M100 ger bra samtalsljud tack vare dubbla mikrofoner, men i en betydligt mer anonym förpackning än testets övriga två Plantronics-headset. Den diskreta designen kan naturligtvis kännas tristare, men på andra områden märks det att M100 är en modernare produkt. En inbyggd röst talar om vad som händer – till exempel ”Connected” eller ”Pairing” och läser även upp hur mycket batteri som återstår varje gång man slår på headsetet. På en Iphone syns också headsetets batterinivå på mobilens skärm. Löstagbar bygel och ett sortiment av silikonpluggar gör att headsetet kan anpassas för de flesta öron. M100 ställer in volymen automatiskt och saknar manuella knappar. Funktionen tycks hålla vad den lovar och ökar volymen något när jag öppnar fönstret så att trafikbullret når in, men jag hade gärna sett en möjlighet att fritt välja ljudnivå.
Plus: Uppläst status. Bra ljud.
Minus: Saknar volymknappar.
Plantronics Discovery 975
Ett bluetoothheadset med spännande design och material. Formen med en mycket lång mikrofonbom kanske inte tilltalar alla, men helhetsintrycket av Discovery 975 är att det handlar om en exklusiv produkt. Väskan är tillverkad i ett skinnliknande material och det finns även detaljer med läderyta på själva headsetet. Ungefär samma retrokänsla som Olympus förmedlar med sina 60-talsinspirerade PEN-kameror. Väskan har ett magnetlås för locket och en smart eject-knapp som gör det enkelt att lossa headsetet från micro-usb-kontakten som håller det på plats inuti väskan. Väskan används inte bara som förvaring utan rymmer också ett batteri för laddning på fältet. En liten lcd-display visar hur mycket ström som finns kvar i väskbatteriet. Själva headsetet klarar inte mer än 5 timmars samtalstid – med en vikt på 8 gram ryms inte så mycket batterikapacitet – så det är bra att ha väskan till hands. Precis som Voyager Pro har Discovery 975 dubbla mikrofoner på en lång bom och ljudkvaliteten är utmärkt. Den långa mikrofonbommen ger bra ljud och hörsnäckan har utbytbara silikonpluggar. Någon bygel finns inte, men headsetet levereras med ett antal olika öronpluggar och hittar man en med god passform så sitter headsetet riktigt bra.
Plus: Bra ljud. Vågad design.
Minus: Klen batteritid
Samsung HM1000
Ett enkelt och lätt headset med löstagbar bygel. Ljudkvaliteten är riktigt bra i örat tack vare eko- och brusredering. Mikrofonen är godkänd, men det finns bättre alternativ om man vill ha ett headset som klarar vindbrus och bullriga miljöer. HM1000 laddas med micro-usb och går att koppla till två enheter samtidigt. Strömbrytaren är en tydlig omkopplare på insidan av headsetet. Batteritiden är mycket bra i förhållande till vikten.
Plus: Lätt och diskret
Minus: Medelmåttigt ljud hos motparten
Jawbone Icon
Jawbones headset kännetecknas både av höga designambitioner och av avancerad teknik. Ljudet i örat håller bra kvalitet, men det är hos motparten som headsetet verkligen imponerar. Trots att det är ett lätt och smidigt headset är ljudkvaliteten ännu högre än hos Plantronics headsets med dubbla mikrofoner på långa bommar. Jawbones lösning bygger på att inte bara plocka upp ljudet ur luften, utan också från ansiktets vibrationer. På insidan av headsetet sitter en liten knopp som känner vibrationerna och headsetets programvara lyckas bra med att vaska fram ett naturligt talljud även när det är riktigt stökigt runt omkring. Jawbone Icon finns med flera olika skal och vi har testat den variant som heter ”The Hero”. Headsetet balanserar lite på gränsen mot att kännas plastigt – Jabra och Plantronics har lyckats bättre med materialen – men bra öronpluggar bekväm passform lyfter helhetsintrycket. Headsetet väger 8 gram och har medelgod batteritid för viktklassen. Det finns ingen volymknapp, utan ljudstyrkan måste justeras på mobilen. Jawbone Icon är fullmatad med finesser som A2DP och uppläst status. För Iphone-användare finns också möjlighet att se batterinivån på skärmen. A2DP-stödet gör ingen nytta vid telefonsamtal, men ger betydligt bättre kvalitet om man vill lyssna på exempelvis en ljudbok mellan samtalen. En unik funktion är möjligheten att installera innehåll i headsetet. De olika skalen levereras med en röst som ska passa headsetets ”personlighet” och det finns möjlighet att hämta röster på andra språk och enkla appar som påverkar hur rösterna fungerar via Jawbones webbsida ”MyTALK”. Utbudet av appar begränsar sig till röststyrning, uppläst nummerpresentation och röster på andra språk, men fler funktioner sägs vara på gång.
Plus: Lätt. Smart ljudteknik.
Minus: Plastig
Sony Ericsson VH700
Jämfört med VH300, som vi testade i vintras, är VH700 ett stort lyft. Priset är fortfarande lågt, men kvalitetskänslan är nu helt okej och ljudkvaliteten får godkänt betyg. Det nya utförandet helt i svart gör att VH700 är väl så diskret som ett vanligt sladdheadset. Hörsnäckan sitter egentligen bra i örat, men sladden är väldigt stel och tenderar att rycka ut snäckan när man vrider på huvudet. Hela sex olika öronpluggar följer med, men en mer följsam sladd hade gjort större nytta. Mikrofonen sitter på donglen, så det är viktigt att fästa den högt upp på kläderna för bästa ljud. VH700 bär Sony Ericssons eget miljömärke Green Heart.
Plus: Diskret. Billig.
Minus: Stel sladd
Sony Ericsson VH410
Testets billigaste headset kommer från Sony Ericsson. VH410 kommer i tre olika färger och har en matt plastyta. Materialet är tunt och plastigt och VH410 känns inte mer exklusiv än prislappen motiverar, men det är ändå ett väl fungerande headset som ger bra samtalskvalitet från ett kontor eller en bil där bullret håller sig på rimlig nivå. Headsetet är miljömärkt med Green Heart och laddas med micro-usb. Batteritiden är bra – headsetet håller för 10 timmars prat.
Plus: Bra batteritid
Minus: Plastig
Stereo
Jabra Clipper
Clipper känns som en gedigen produkt med klämma i metall och ett hölje med sträv gummikänsla. Clipper är en dongle med vanligt 3,5-millimetersuttag och i förpackningen finns ett par in-earlurar med högst medelmåttig ljudkvalitet. Priset gör att jag hade förväntat mig lite mer av hörlurarna. Klämman i metall är trög att öppna, men kraften i fjädringen gör också att den sitter stadigt på kläderna. På ovansidan finns knappar för att byta låt och ändra volymen och i enheten sitter också den något okänsliga mikrofonen, så det är viktigt att hitta ett bra ställe för klämman för att samtalsljudet ska bli tillräckligt starkt.
Plus: Hög kvalitetskänsla
Minus: Dåligt ljud
Jabra Halo
Ett par tunna stereolurar i hopfällbart utförande. Ungefär som en trådlös och futuristisk version av Koss Porta Pro. Lurarna är snygga, men den känsliga sammetsklädda insidan och touchknapparna för volymen är områden där jag upplever att form har fått gå före funktion. Touchknappar fungerar bra och är en riktig elegant lösning för att styra musikspelaren, men det är svårt att ställa in lagom volym – det blir lätt en för stor eller för liten justering. Annars är ljudkvaliteten bra, även om den djupaste basen lyser med sin frånvaro. Lurarna är mycket bekväma och har låg vikt för sin kategori. Mikrofonen är inte tillräckligt bra för att ge god samtalskvalitet under alla förhållanden. Jabra Halo är i första hand byggda för musik.
Plus: Bekväma. Designen.
Minus: Dålig mikrofon
Sennheiser MM450
På utsidan känns MM450 som en riktigt lyckad produkt. Materialen känns tåliga och headsetet går att vika ihop till ett riktigt kompakt format utan att det sedan känns ostabilt på huvudet. Problemet är snarare det omvända – lurarna sitter hårt på huvudet och trycket mot öronen kan bli obekvämt efter längre sessioner. Sennheiser gör ett tappert försök att peta ned Nokia från tronen, men tyvärr har lurarna ett par brister som sänker betyget i viktiga kategorier. När musiken är tyst hör man mystiska läten i bakgrunden – inte helt olika de störningar som brukar höras när man kopplar lurar till en billig bärbar dator. Det hjälper inte att byta läge för den aktiva brusreduceringen – störningarna hörs ändå. Helt oacceptabelt på ett headset som kostar över 3000 kr. Lyckas man tänka bort störningarna så har Sennheiser bra ljud och ordentliga resurser när det gäller volym. Bullerdämpningen hos Sennheiser är inte lika kraftfull som hos Nokia, men samtalsljudet är det bästa jag hört i ett par musiklurar. Det kompakta formatet gör att MM450 klarar sig med ett ganska litet tygfodral, men det finns ändå plats för många tillbehör. Sladdar för att koppla headsetet till musikspelare utan bluetooth eller till ljudanläggningen i ett flygplan ingår. Laddaren ansluts med micro-usb. Det är inte helt enkelt att koppla Sennheiserlurarna till en mobil. Givetvis löser man det efter en titt i manualen, men MM450 var faktiskt de enda lurarna där jag inte lyckades lista ut proceduren på egen hand. Trots att headsetet har en knapp märkt med bluetoothsymbolen är det fyrvägsknappen på sidan av luren som används för att få igång kopplingsläget.
Plus: Smidigt format
Minus: Dyra. Störningar i ljudet.
Nokia BH-905i
Nokia har gjort en försiktig uppdatering av sitt flaggskepp BH-905. ”I”-modellens bygel har fått en ny utformning och sitter mycket tätare mot huvudet utan att klämma. En lösning som är både snyggare och bekvämare. Precis som föregångaren levereras BH-905i med ett påkostat fodral fyllt med tillbehör. Här finns plats för laddare, förlängningssladd och adaptrar för de flesta hörlurskontakter – inklusive kontakt för flygplanssäten. Det går alltså både att ansluta hörlurarna trådlöst eller som vanliga hörlurar med sladd. Ljudkvaliteten är mycket bra och Nokia har adderat två olika funktioner som förändrar ljudåtergivningen. Den ena ökar basen och ger lite ”loudness”-karaktär åt ljudet medan den andra kallas Expanderad Stereo och mer låter som ett svagt eko. Hörlurarna har kraftfull bas redan med standardinställningar, men det är positivt att kunna justera ljudet om den möjligheten saknas i mobilen. BH-905i kan inte spela riktigt lika högt som exempelvis Sennheiser MM450. Sannolikt nyttigt både för den egna hörseln och för omgivningens trivsel, men ändå en begränsning värd att känna till. Den aktiva brusreduceringen har blivit bättre jämfört med BH-905 och det händer verkligen något när man aktiverar funktionen. Perfekt på tåg, flyg eller i bilen. Kvalitetskänslan har också blivit högre med fler ytor med metall- och läderklädsel. BH-905i har mycket bra samtalsljud för att vara ett par musikhörlurar. Att föra ett samtal i tättslutande hörlurar känns alltid lite skumt, men mikrofonerna fungerar bra och ger ett tydligt ljud hos motparten.
Plus: Bra ljud. Bekväma.
Minus: Något klumpiga
Samsung SBH650
Samsungs stereodongle har hängt med ett tag, men är fortfarande ett intressant alternativ. Kvalitetskänslan är inte riktigt i klass med Jabra Clipper, men Samsungs medföljande hörlurar låter betydligt bättre. Headsetet har bra knappar för att styra musikspelaren och en rejäl klämma för att fästas på kläderna, men dessvärre passar inte micro-usb för laddning utan det är Samsungs egen kontakt som gäller. Display saknas – SBH650 har bara en lysdiod för att indikera status. Tidigare exemplar av SBH650 som vi testat har gett ifrån sig ett svagt, men irriterande brus från elektroniken. Samsung verkar ha åtgärdat felet och nu hörs bara en angenäm tystnad mellan låtarna.
Plus: Fungerar med standardlurar.
Minus: Ingen display.
Sony Ericsson IS800
Mycket smidigare än så här blir inte ett musikheadset. IS800 har oerhört kompakta mått, men den minimala volymen gör också att de batterier som ryms bara räcker ett par timmar som mest. Laddarkontakten är gömd bakom en liten lucka på ena hörluren och headsetets enda knapp är svarsknappen på sladden. Det finns alltså varken möjlighet att justera volymen eller att styra musikspelaren. Det kräver stöd för att sänka nivån på ljudet från mobilen. Det fungerar med de flesta aktuella modeller, men inte med exempelvis Nokia N82 eller någon annan tidig A2DP-mobil. Hörlurarna låter ungefär som andra in-earlurar från Sony Ericsson, men IS800 spelar inte riktigt lika högt. Mikrofonen sitter monterad på sladden och ger bra ljud hos motparten. Ett praktiskt runt fodral ingår.
Plus: Smidigt format
Minus: Kan inte styra musikspelaren
Sony Ericsson MW600
MW600 har ett format som känns igen från flera tidigare produkter från Sony Ericsson, men MW600 har både bättre pris och bättre finesser än sina föregångare. Headsetet utgörs av en cylinderformad stereodongle med mikrofon, knappar och display. Hörlurarna är av in-earmodell och kopplas in med standardkontakt. Skulle de medföljande lurarna gå sönder är det med andra ord möjligt att köpa ett nytt par av valfri modell och koppla in. Lurarna låter betydligt bättre än de snäckor som ingick med exempelvis DS205 – trots att den modellen var drygt 25 procent dyrare. Kvalitetskänslan är bra. Klämman som används för att fästa headsetet på kläder har tillräckligt starka fjädrar och gummiytan på knapparna som styr musikspelaren ger ett tåligt intryck. Jag är inte lika imponerad av volymknappen. Den utgörs av en långsmal touch-yta som man ska svepa över med fingret för att höja eller sänka ljudet. Att höja volymen blir ungefär som att hälla ketchup ur en glasflaska. Först händer nästan ingenting och sedan kommer allt på en gång och ljudet blir för starkt. Vanliga plus- och minusknappar fungerar mycket bättre. MW600 är inte bara ett bluetoothheadset, utan fungerar också som en fristående FM-radio. För att växla funktion håller man ”play/pause” nedtryckt och därefter går det att byta station med framåt- och bakåtknapparna. Radion har RDS och visar dessutom frekvensen i siffror, så det är enkelt att se vilken kanal som är inställd. Den lilla displayen använder OLED-teknik och sitter snyggt dold bakom en blank yta i plasten.
Plus: Standardkontakt för hörlurar. FM-radio.
Minus: Kräver Sony Ericsson-mobil för att visa låttitlar
Komma igång
Den största innovationen på senare tid när det gäller användarvänligheten hos headset är att man oftast slipper slå in koden bestående av fyra nollor. En annan nyhet som dyker upp hos fler och fler tillverkare är att headseten begåvas med en röst som talar om vad som händer. Finessen finns hos Nokias monoheadset liksom hos Jawbone Icon och Plantronics M100. Ett klart lyft jämfört med kryptiskt blinkande lysdioder. Det är aldrig speciellt svårt att komma igång med ett bluetooth-headset, men tillverkarna har hittat olika varianter av knapptryckningar för att sätta headsetet i ett läge som mobilen kan upptäcka. Samtliga headset startar i rätt läge första gången man slår på dem, men för att koppla in en ny mobil eller om länken skulle brytas gäller det att kunna manövern som ställer headsetet i sammankopplingsläge. Plantronics, Nokia och Sony Ericsson använder konsekvent lösningen att headsetet görs redo för en ny mobil om man håller strömbrytaren intryck länge vid påslag. Jabra Pro 9465 har en tydlig pekskärm som ger instruktioner i både text och bild för hur man kopplar in mobilen. Sennheiser MM450 har många knappar och krävde faktiskt en titt i manualen innan det blev helt glasklart hur man skulle gå tillväga.
Vinnare: Jabra Pro 9465
Material och kvalitet
Materialen är viktiga på ett bluetoothheadset. Konstruktionen ska inte bara vara tålig och ergonomisk – headsetet är en pryl som syns utåt, så de måste vara snyggt också. Sladdar, knappar och klämmor utsätts för en hel del slitage vid daglig användning. Monoheadseten med sladd, VH700 från Sony Ericsson och BH-218 från Nokia känns därför lite som slit-och-slängprodukter. Sladden sitter fast monterad, så när den börjar glappa är det dags att köpa ett nytt headset. Jabra Clipper, Sony Ericsson MW600 och Samsung SBH650 har standardkontakt och kan därför få nytt liv med andra lurar. De headset som känns lite extra lyxiga är Plantronics Discovery 975, Plantronics Voyager Pro, Sennheiser MM450 och Nokia BH-905i. Det är mycket metall, läder och plastmaterial som antingen känns som gummi eller som keramisk komposit. Jawbone Icon, Jabra Stone, Jabra Extreme och Plantronics M100 placerar sig strax nedanför – de är lite plastigare, men känns fortfarande som påkostade produkter. Plantronics Discovery 975 består av en riktigt lyckad kombination av delar i hårdplast, läderimitation och silikongummi. Väskan med magnetlås och batteridisplay stärker intrycket. Högsta poäng går även till Sennheiser MM450. Lederna som gör det möjligt att vika ihop headsetet andas hög mekanisk kvalitet och material och knappar gör att det känns som en seriös audioprodukt.
Vinnare: Plantronics Discovery 975 och Sennheiser MM450
Funktioner
Monoheadseten har få funktioner som påverkar hur man använder headsetet, men fler och fler får finesser som förbättrar ljudkvaliteten. Aktiv brusreducering och dubbla mikrofoner börjar dyka upp även i headset med prislappar kring 500 kr, men det finns också intressanta saker att upptäcka bland de medföljande tillbehören. Jabra Stone och Plantronics Discovery 975 kommer med laddande fodral. Jabra har en lite mer kompakt lösning medan Plantronics väska är mer påkostad med sin display för batteristatus. Testets överraskning är Jawbone Icon. Möjligheten att installera nya röster och appar är en intressant utveckling. Icon har dessutom, tillsammans med Plantronics M100, en funktion som visar batterinivån på Iphone-skärmen. Alla stereoheadset utom Sony Ericsson IS800 har knappar för att styra musikspelaren. De stora musiklurarna från Nokia och Sennheiser en smart sladdingång för analoga ljudkällor – bra om man vill slippa köpa tråkiga hörlurar till överpris för att hänga med i filmen på flyget. Nokia BH-905i har det mest omfattande tillbehörspaketet och inkluderar även en specialsladd för Ipod.
Vinnaren i kategorin blir Jabra Pro 9465. Lösningen för att hantera fast telefon, ip-telefoni och mobilsamtal i samma headset fungerar riktigt bra. Pekskärmen gör headsetet enklare att använda och dessutom finns ett datorprogram som ger bättre funktionalitet tillsammans med Skype eller andra IP-telefoniprogram.
Vinnare: Jabra Pro 9465 och Jawbone Icon
Ljud
Ljudkvaliteten består av två delar – dels hur bra hörlurarna, eller luren när det gäller monoheadset, låter och dels hur bra det låter hos motparten – det vill säga hur bra mikrofonen fungerar. Tyvärr går dessa faktorer sällan hand i hand med varandra – eller med prislappen. Sämst är det ställt med stereoheadseten. De dyra musikheadseten från Nokia och Sennheiser ger obetydligt bättre ljud hos motparten än Sony Ericssons lågprismodell VH410. Den absolut bästa mikrofonlösningen finns hos Jawbone Icon. Sensorn som tar upp ansiktets vibrationer fungerar riktigt bra och ger ett försprång framför såväl de tre headseten från Plantronics som framför Jabra Extreme och Jabra Pro 9465. Jabra Stone placerar sig på en mellannivå före de lite billigare headseten från Nokia, Samsung och Sony Ericsson.
Jag hade höga förväntningar på Sennheiser MM450, men störningar och brus i bakgrunden drog ned betyget och det blev istället Nokia som klarade sig bäst bland stereoheadseten. Två monoheadset är utrustade med A2DP – Jabra Extreme och Jawbone Icon. Musik i ett öra rekommenderas inte, men möjligheten att lyssna på ljud av hög kvalitet i mono fungerar bra tillsammans med ett poddradioprogram eller en ljudbok. Bästa budgetvalet bland musiklurarna är utan tvekan Sony Ericsson MW600. In-earlurarna låter bra och headsetet fungerar bra både med mobilens musikspelare och med den inbyggda FM-radion.
Vinnare musik: Nokia BH-905i
Vinnare tal: Jawbone Icon
Komfort
Låg vikt är mer förlåtande och gör att ett headset kan kännas bekvämt även när formen inte stämmer riktigt med det egna örat. Tungviktare som Jabra Pro 9465 och Sennheiser MM450 behöver bättre inställningsmöjligheter. Jabras headset sitter alla bra – Pro och Halo har fina inställningsmöjligheter medan Stone och Extreme är lätta. Sennheiser MM450 sitter för hårt för att vara riktigt komfortabelt. Nokia har lyckats bättre med sina stora musiklurar och BH-905i är faktiskt ännu bekvämare än den gamla 905-modellen. Flera headset kombinerar bra anpassningsmöjligheter med låg vikt – Plantronics Discovery 975, Plantronics M100, Jabra Extreme, Nokia BH-217 och Jawbone Icon. Jawbone Icon blir favoriten tätt följd av Plantronics Discovery 975. Den långa mikrofonbommen hos Plantronics gör at headsetet känns lite tyngre i örat än Jawbone Icon. Plantronics Voyager Pro har en batteridel som ligger bakom örat och fördelar vikten bekvämt över en stor yta – ett bra headset om både batteri och komfort ska hålla för en hel dag. Bästa sportheadseten i testet är Samsung SBH650 och Sony Ericsson MW600. In-earlurarna med utbytbara proppar stannar kvar i öronen även när man springer och donglen sitter ordentligt fast på kläderna. Jabra Stone har inga justeringsmöjligheter, men får ändå ett högt betyg tack vare låg vikt och en unik form som får headsetet att sitta väldigt stadigt på örat. I bottenskiktet hamnar monoheadseten med sladd från Nokia och Sony Ericsson. Den stela sladden hos Sony Ericsson och Nokias hala hörsnäcka gör att lurarna lätt trillar ur örat.
Vinnare: Jawbone Icon
Vinnare – Mono: Jawbone Icon
Jawbone Icon är lätt och bekvämt, men samtidigt fyllt med spännande teknik. Headsetet är ensamt i testet om att använda ansiktets vibrationer för att skilja prat från brus och resultatet är imponerande. Samtalsljudet är riktigt bra och headsetet har stöd för A2DP om man vill lyssna på ljud från mobilen med hög kvalitet.
Vinnare – Stereo: Nokia BH-905i
Nokia har uppdaterat sin gamla testvinnare och har förbättrat både komforten och brusreduceringen. Ljudkvaliteten håller, precis som hos gamla modellen, hög klass och tack vare elektronik med lågt brus får Nokia ett bättre betyg än MM450 från Sennheiser. När det gäller samtalsljud presterar BH-905i riktigt bra i stereokategorin och det generösa tillbehörspaketet med sladdar och väska bidrar till att motivera prislappen.
Klicka på tabellerna för läsbar upplösning.
Det här är bluetooth
Bluetooth växte fram ur behovet att ersätta sladdar och infrarött ljus med något smidigare. Lösningen blev radiovågor på frekvensen 2,4 GHz – ett band som går att använda i hela världen utan speciella tillstånd. Bluetooth sänder på låg effekt – 2,5 mW är vanligast – och räckvidden blir då upp till 10 meter.
Standarden består av två delar – kärna och profiler. Kärnan – ”Bluetooth Core” – bestämmer hur kommunikationen ska gå till och avgör strömförbrukning och toppfart. Version 2.x är vanligast för kärnan idag, men trean är på gång och öppnar för högre hastigheter när wlan och bluetooth används tillsammans.
Profilerna standardiserar vad man kan göra med bluetooth och för headset är de viktigaste profilerna Headset Profile (HSP), Handsfree Profile (HFP), Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) och Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP). HSP och HFP finns monoheadset medan A2DP öppnar för stereoljud och AVRCP gör det möjligt att styra musikspelaren från headsetet.
Andra prylar med bluetooth
Tandborsten Braun 9900 kopplas med bluetooth till en display som håller koll på tiden och varnar om man borstar för hårt.
Polaroid Pogo tar emot bilderna från mobilkameran via bluetooth och skriver ut dem på fotopapper.
Sony Ericsson Liveview lyfter bluetoothklockan till en ny nivå. Fungerar med Androidmobiler och visar – förutom tiden – sms, Facebookuppdateringar och Twitterflöden.
Även tangentbord blir trådlösa med bluetooth och ett av de snyggaste kommer från Apple.
Bringrr håller koll på din mobil via bluetooth. Pluggas in i bilens 12-voltsuttag och varnar om du försöker köra iväg utan telefonen.