Inträdeskraven är höga till detta supertest. Förutom att tangentbord är ett måste har vi begränsat urvalet till mobiler med gps, wlan, autofokuskameror, pekskärmar på över tre tum och prislappar som börjar runt 5000 kr.
HTC Touch Pro 2
Först ut är en av testets tungviktare. Det är lätt att känna igen drag från den gamla HTC-mobilen Tytn II, men även om form och vikt inte har utvecklats så mycket så finns det intressanta nyheter i både hård- och mjukvara. Fokus ligger på nyttofunktionerna och Touch Pro 2 har mer att erbjuda som kommunikationsverktyg än de flesta av konkurrenterna. Telefonboken är extremt finessrik och organiserar alla loggar – samtal, meddelanden och mejl – efter kontakterna så att man enkelt kan följa allt utbyte med en viss person. Allt är tillgängligt via tydliga ikoner längst ned på kontaktens sida i telefonboken. För att användaren ska slippa konfronteras med det ledsamma Windows Mobile-gränssnittet har HTC utrustat mobilen med sina egna Touch Flo 3D-menyer. Det räcker långt – skalet täcker naturligtvis startskärmen och telefonifunktionerna, men också de flesta viktiga inställningar, bildgalleriet, kameraapplikationen och det mesta i telefonboken. Fortfarande finns det dock situationer – till exempel om man vill lägga till ett lite ovanligare fält hos en kontakt – som resulterar i att man måste gå tillbaka till de oförädlade Windowsgränssnittet.
Annons
Tangentbordet hos Touch Pro 2 är en riktig höjdare. Skärmens skjutmekanism blockerar bara en liten del av mobilens undre halva, så det finns gott om utrymme för knapparna. Tangentbordet har hela fem rader vilket gör att funktionsknapparna och blanksteg hamnar nedanför bokstäverna samtidigt som siffrorna får en egen rad. Föredömligt och helt överlägset de tre- och fyraradiga tangentborden från övriga tillverkare. Det hela blir inte sämre av att raderna ligger omlott istället för i raka kolumner – precis som på ett riktigt tangentbord. Tyvärr saknas dock dedikerade knappar för svenska tecken.
Annons
Touch Pro 2 är en bra webbmobil. Uppkopplingsmöjligheterna känns i det närmaste kompletta och webbläsaren från Opera gör ett bra jobb. Microsoft har förbättrad Internet Explorer avsevärt, men Opera kvarstår som favoriten tack vare snabb bläddring och ett gränssnitt som utnyttjar fördelarna med pekskärm. Officestödet är fullständigt med möjlighet att skapa och redigera filer i alla de vanliga formaten och tack vare den 3,6 tum stora skärmen och tangentbordet är det fullt möjligt att hantera såväl långa texter som stora kalkylark i mobilen.
Svagheterna återfinns på multimediaområdet. Kameran har inte bara låg upplösning, utan ger också betydligt sämre bilder än konkurrenterna. Trist – inte minst med tanke på att HTC har ett bra kameragränssnitt och ett bildgalleri i toppklass. Musikspelaren är utmärkt, men en adapter krävs för att kunna lyssna på musik genom standardhörlurar. Den stora och högupplösta skärmen är naturligtvis idealisk för video, men den inkluderade spelaren klarar inte så många olika format och tredjepartsprogram krävs för att kunna titta på exempelvis DivX-filmer. Touch Pro 2 har FM-radio och möjlighet till geotaggning i hårdvaran, men HTC har spärrat funktionerna i menyerna. Det finns dock appar att ladda ned som aktiverar de dolda finesserna.
Plus: Stor skärm. Genomtänkta nyttofunktioner. Bra tangentbord.
Minus: Tung. Dålig kamera. Spärrade funktioner.
Nokia N97
Nokias Symbianflaggskepp N97 kombinerar en rejäl pekskärm med ett qwerty-tangentbord. Tangentbordet har bara tre rader och saknar knappar för svenska tecken, så storleken till trots är det krångligt att skriva på jämfört med exempelvis Xperia X2 eller Nokias egen E72. N-serien har alltid varit starkare på multimediaområdet än på nyttosidan och N97 är inget undantag. Officestödet har begränsningar och för att kunna spara filer, öppna de senaste formaten eller läsa pdf-filer krävs att man lägger några hundralappar på tilläggsprogram. Utan firmwareuppdatering har N97 dessutom ett ganska begränsat mejlprogram, men det är enkelt att ladda ned och få tillgång till Nokia Messaging – ett betydligt mer kompetent program med snyggare gränssnitt och stöd för html. Skärmen har inte lika hög upplösning som de bästa Linux- eller Windowsmobilerna, men jämfört med förra S60-generationen som nästan uteslutande körde qvga så är det ett lyft.
Som webbmobil får N97 godkänt betyg, men S60-browsern har blivit omkörd av såväl Iphone som Android-webbläsarna och av Opera på Windows Mobile. En viktig orsak till förlusten av toppositionen är Nokias omogna pekskärmsgränssnitt. Det är konsekvent och tydligt jämfört med många Windowsmobiler med menyskal som bara täcker visa funktioner, men håller definitivt inte samma klass som Iphone eller Andriod. Det är svårt att veta när man ska dubbelklicka och när det räcker med en tryckning för att aktivera ett menyval. Nokias operativsystem är dock inte utan förtjänster. Startskärmen med widgets är enkel att anpassa och ger snabb och tydlig information – både från webbtjänster och från mobilens program. Mobilen levereras med widgets för Facebook och för flera olika väder- och nyhetssajter.
N97 är en av de vassare gps-mobilerna på marknaden. Med senaste firmware i mobilen får man tillgång till såväl kartor som navigatorfunktioner i Ovi Maps utan extra kostnad. Ovi Maps har ett bra utbud av funktioner och vill man minimera datatrafiken på resan går det att förladda kartor till mobilens minne via synkprogrammet Ovi Suite. Mobilen har en inbyggd magnetkompass som gör det betydligt enklare att navigera till fots. Kartan vrids automatiskt åt rätt håll även när man står still och man slipper gå långa sträckor bara för att upptäcka att pricken på kartan rör sig åt fel håll. För att kunna använda kompassen måste man dock kalibrera den varje gång. Kalibreringen tar 10-15 sekunder och kräver bara att man vänder mobilen några varv i handen.
Kameran har rejäla fotolampor och levererar både video och stillbilder av bra kvalitet. Videospelaren Real Player klarar klippen man spelar in själv liksom mobilanpassat material från webben, men inte så mycket mer. Divxfilmer går inte att spela utan tilläggsprogram. Helt klart en brist – inte minst med tanke på det stora lagringsutrymmet. 32 Gbyte och dessutom plats för ett microSD-kort – toppklass.
Den bantade versionen av Nokia N97 matchar originalet på de flesta områden, men det finns skillnader. Det första som den uppmärksamme noterar är att kartongen inte är riktigt lika välfylld. Laddare och ett hyfsat stereoheadset ingår naturligtvis, men den fullstora N97 levereras dessutom med AV-kabel, en pekpinne för inmatning på skärmen och en adapter som omvandlar en gammal Nokialaddare med antingen tjockt eller smalt stift till microusb. Pekpinnen klarar man sig utan, men sladdarna är användbara och definitivt värda att ta med i beräkningen om man tvekar mellan modellerna av kostnadsskäl.
Det är egentligen bara en funktion som saknas i N97 Mini jämfört med originalet och det är FM-sändaren. Personligen tycker jag att funktionen är överskattad eftersom aux-ingången på bilstereon ger helt överlägsen ljudkvalitet och både N97 och N97 Mini har vanliga 3,5-millimetersutgångar för ljud som gör dem enkla att koppla till standardhörlurar eller förstärkare.
De reducerade yttermåtten gör att skärmen är några millimeter mindre. Lägger man mobilerna sida vid sida ser man skillnaden, men den har ganska liten praktisk betydelse. Värre är det med batteriet. N97 Mini har ett mindre batteri som enligt specifikationerna drar ned passningstiden från 400 till 300 timmar. Högst teoretiska siffror visar det sig – i praktiken innebär skillnaden att batteritiden krymper från drygt en dag till knappt en dag när man använder mobilen flitigt. Ett starkt argument för att välja den fullstora N97 med andra ord. Lagringsminnet har bantats i N97 Mini – från 32 till 8 Gbyte. Ett steg tillbaka, men fortfarande ett rejält försprång jämfört med i stort sett alla konkurrenter utom Iphone.
Minnet i N97-mobilerna är uppdelat i tre enheter – telefonminne, lagringsminne och minneskort. Även om N97 Mini bara har en fjärdedel så stort lagringsminne så är faktiskt det tillgängliga telefonminnet större. Praktiskt. Många N97-användare har klagat på att de tvingas ändra inställningar i program och styra om minnesanvändningen för att telefonminnet inte ska ta slut och här verkar Nokia ha lyssnat på kritiken inför lanseringen av N97 Mini. Miniversionen levereras dessutom alltid med den uppdaterade programvaran som ger bättre mejlprogram och tillgång till Ovi Maps med fri navigation.
Plus: Stort minne. Startskärmen. Levereras uppdaterad.
Nokia har adderat simkortplats och telefoni till sina surfplattor – resultatet är mobilen N900. Till skillnad från övriga mobiler i N-serien så kör N900 inte Symbian S60 utan operativsystemet är Nokias Linuxbaserade Maemo-gränssnitt. Med tanke på hur få enheter som använder Maemo ger systemet ett väldigt genomarbetat intryck. Mobilen har en penna, men man klarar sig bra utan den och menyerna har en konsekvent och fingervänlig utformning.
På flera punkter tycker jag att Nokia har lyckats bättre med Maemo än med pekskärmsversionen av S60. Maemo har utrymme för flera startskärmar med widgets och aktivitetshanteraren är överlägsen med miniatyrbilder på programmen som är igång, ungefär som i Windows 7. Hanteringen av nätverk och anslutningar förtjänar också att nämnas. N900 är riktigt bra på att hantera trådlösa nätverk och har stöd för WPS-standarden som gör det möjligt att ansluta säkert utan krångliga koder.
Alla jämförelser utfaller dock inte till Maemos fördel. Med tangentbordet infällt skulle jag föredra att använda mobilen i stående format, men det är bara telefoniprogrammet som fungerar både med stående och liggande orientering. Program som musikspelaren och telefonboken innehåller långa listor som vinner på det stående formatet, men här ser man tydligt att N900 har en stamtavla som består av surfplattor och inte mobiler.
Webbläsaren i N900 är riktigt imponerande. Den bygger på Mozilla, precis som Firefox för vanliga datorer, och har betydligt bättre stöd för webbapplikationer med flash eller ajax än Nokias S60-browser. Skärmen är 800 pixel bred, så man får en bra vy utan att zooma även på fullstora sajter. Det är inte bara mjukvaran som gör N900 till en intressant mobil. Processorn är riktigt snabb och mobilen har dessutom separat grafikacceleration som gör att hela gränssnittet flyter på riktigt bra trots att det har fler animerade effekter än S60. Den kraftfulla hårdvaran drar mycket ström, så trots att mobilen är stor och tung får man räkna med att ladda den varje dag.
Meddelandehanteringen fungerar bra för mejl och sms, men N900 saknar stöd för mms och ett bestående intryck är att Nokia satsat allt krut på webbläsaren, telefonboken och menysystemet – andra viktiga applikationer har glömts bort. Kameragränssnittet har bra funktioner för att tagga och förse bilder med metadata, men känns i övrigt segt och bilderna blir inte lika bra som i andra Nokiamobiler med motsvarande specifikationer. Musikspelaren och bildgalleriet är andra applikationer som bara håller standardkvalitet och varken utnyttjar hårdvaran i N900 eller lever upp till förväntningarna i prisklassen. Flera av de inkluderade applikationerna har stor förbättringspotential, men operativsystemet är riktigt bra och dessutom vidöppet för utvecklare. N900 kan köra riktiga Linuxprogram med full tillgång till hårdvaran utan att behöva rootas eller jailbreakas.
Plus: Snabb. Bra webbläsaren. Avancerat OS.
Minus: Saknar MMS.
Samsung B7610 Omnia Pro
Samsung har lyckats med konststycket att få plats med snabb processor och högupplöst skärm utan att varken prislapp eller dimensioner rusat iväg. B7610 har en riktigt vass OLED-skärm som ger extremt bra bild inomhus. Tyvärr är den mer svårläst under solljus, men helhetsintrycket av Samsungs hårdvara blir ändå mycket positivt. Skalet är blankt med ett transparent ytterskikt som ger ett lite speciellt utseende. Visst drar det åt sig fingeravtryck, men det är ändå kul att se något annat än svart eller silverfärgad plast på den här typen av mobil.
Samsung har gjort ett mycket grundligt arbete när det gäller att dölja Windows Mobile-menyerna. Utseendet har tydlig Samsung-prägel och det är lätt att känna igen sig om man använt någon av pekskärmsmobilerna med märkets eget system. Telefonboken, samtalslistorna och hela telefoniapplikationen har fått en bra makeover och det är enkelt att använda mobilen utan pennan. Telefonboken är inte riktigt lika anpassningsbar som på HTC:s mobiler, men i gengäld klarar man fler uppgifter utan att behöva gå in i Windows-gränssnittet. Under pågående samtal fylls skärmen av stora och tydliga knappar för alla viktiga funktioner som parkering, sekretess, tonval och hantering av högtalarläge och headset. Samsungs meddelandeprogram har en gemensam inbox för sms och mms och vill man inte fälla fram det fysiska tangentbordet går det att knappa in bokstäverna direkt på skärmen.
Det finns stöd för handskrift, men inte när mobilen är inställd på svenska. Till skillnad från äldre Windowsmobiler går det att byta språk utan att lämna mobilen till verkstad om omflashning. Proceduren tar dock hela 15 minuter, så här ligger Windows Mobile fortfarande långt efter andra system. Men lyckligtvis håller man ju sig i allmänhet till ett språk i mobilen. Tangentbordet har separata knappar för svenska tecken, men siffrorna delar knappar med den översta raden bokstäver. När det gäller webb kan man välja mellan Opera 9.5 och systemets standardwebbläsare Internet Explorer. Opera blir förstahandsvalet tack vare bättre flyt i bläddringen och ett mer genomtänkt pekskärmsgränssnitt.
B7610 har multimediafunktioner som kan mäta sig med de bästa konkurrenterna – även utanför Windowslägret. Visst finns det kameror med högre upplösning, men Samsung har ett lyckat och finessrikt gränssnitt med funktioner som leendedetektering och geotaggning. Stillbilderna har riktigt bra kvalitet, men B7610 är också en kompetent videomobil som kan spela in 720 x 480 pixel och 30 bilder per sekund. Musikspelare, videospelare och bildgalleri hanteras av applikationer som är välgjorda både när det gäller prestanda och utseende. Dessutom finns FM-radio – något som inte ska tas för givet när det handlar om Windowslurar.
Plus: Snabb. Bra menyer och multimediafunktioner.
Minus: Skärmen svårläst i solen
Sony Ericsson Xperia X2
Xperia X2 är Sony Ericsson andra försök i Windows Mobile-kategorin. På ytan känns den som en mycket välgjord mobil och tangentbordet hör till de bästa – speciellt för kunder i Sverige eftersom åäö har egna knappar med genomtänkt placering. En annan punkt där Xperia sticker ut är multimediabestyckningen. När föregångaren, X1, kom ut var det väldigt ovanligt med vettiga kameror och musikspelare i Windowsmobilerna. Nu är konkurrensen hårdare, men med 8 megapixel har Xperia den vassaste stillbildskameran i testet. Det är inte bara kamerahårdvaran som har fina specifikationer – även gränssnittet är bra med omfattande inställningsmöjligheter och motivprogram. Videoklippen från kameran håller inte lika hög kvalitet och kombinerat med att Sony Ericsson struntat i att aktivera FM-radion i mjukvaran blir slutsatsen att andra mobiler i testet förtjänar högre multimediabetyg.
Gränssnittet följer till stora delar grundutformningen i Windows Mobile 6.5, men Sony Ericsson har lagt till vissa egna funktioner. Panelerna från gamla Xperia är tillbaka och X2 har även en specialdesignad huvudmeny som leder till viktiga funktioner som samtalslistor, kalender och media. Det känns klumpigare och mer påklistrat i efterhand än de senaste gränssnittsförättringarna från HTC eller Samsung och Sony Ericssons paneler tar dessutom lång tid att ladda och att växla mellan. Möjligen kan det vara en effekt av otillräcklig hårdvara – processorn har inte uppgraderats sedan förra Xperia-generationen.
Telefonifunktionerna är bra, förutom att det inte går att ringa videosamtal med mobilen trots att det finns en särskild samtalskamera i hårdvaran. Det är sämre ställt med meddelandefunktionerna. Här visar Windows Mobile sig från sin sämsta sida och handhavandet kräver penna. Den högupplösta skärmen och de inkluderade programmen gör Xperia X2 till en kompetent mobil när det gäller att hantera kalkylark och andra officedokument. Kameran och tangentbordet är andra bra egenskaper hos X2, men prestandan släpar efter och gränssnittet är inte alls lika genomarbetat som hos HTC eller Samsung.
Plus: Bra tangentbord. Högupplöst kamera. Bra videostöd.
Minus: Ingen FM-radio. Långsam.
Menyer och system
Tre olika system finns representerade i testet – S60, Windows Mobile och Maemo. Styrkan hos S60 är att det i någon mån är mer standardiserat och vedertaget. Sedan Nokia 5800 har det släppts ett antal mobiler, även från andra tillverkare, som använder pekskärmsversionen av S60. Maemo 5 hittar vi så här långt bara i Nokia N900 och därför är det svårt att förutse hur programutbudet kommer att utvecklas. Maemos menyer och vyer för inställningar är annars betydligt snyggare och har bättre upplägg än motsvarigheterna i S60. Windows-mobilerna i testet skiljer sig en hel del åt. HTC och Samsung har satsat stort på att utveckla egna gränssnitt och resultatet är gott. Sony Ericsson har inte nått lika långt – här lyser de sämre sidorna hos Windows Mobile igenom i form av trista gränssnitt som är svåra att hantera utan penna. Högsta poängen går till Nokia N900. Meamo är kraftfullt, snyggt och avancerat utan att bli onödigt tillkrånglat. Det öppna och Linuxkompatibla systemet bör också göra N900 intressant för utvecklare – förutsatt att det säljs tillräckligt många mobiler.
Vinnare: Nokia N900
Internet och uppkoppling
Internetfunktionerna har en central roll i samtliga mobiler i testet. Alla har uppkoppling med turbo-3G, men hastigheterna varierar något. N97-mobilerna och Samsung B7610 klarar bara den lägre hastigheten 3,6 Mbps medan Xperia X2 och HTC Touch Pro levererar det dubbla. Nokia N900 är snabbast med en toppfart på 10 Mbps. Nokias S60-browser har länge legat i toppklass när det gäller mobila webbläsare, nu har både Opera och den Mozilla-baserade webbläsaren i Nokias egen N900 kommit ikapp och förbi. N97-mobilerna kan fortfarande ge Xperia X2 med Internet Explorer en match, men det blir Nokia N900 som tar hem internetkategorin.
Vinnare: Nokia N900
Multimedia
För några år sedan var Windows Mobile synonymt med usla kameror, en simpel mediaspelare avsaknad av finesser som FM-radio eller fotolampor. Nokias mobiler med S60 och Maemo har fina autofokuskameror, men bästa bilderna kommer från Sony Ericssons Xperia X2. Samsung spelar in testets bästa videoklipp och har dessutom väldigt snygga gränssnitt för att hantera kamerainställningar och bildgalleri. N900 har en bra kamera och bra ljud- och videomöjligheter på papperet, men varken bildkvalitet eller applikationer imponerar. Samsung B7610 kombinerar bra kamera med riktigt snygga lösningar för musik, FM-radio och bildgalleri.
Vinnare: Samsung B7610
Nyttofunktioner
De tre Windowsmobilerna i testet har alla senaste ”Pro”-versionen av operativsystemet. Det ger ett bra utgångsläge när det gäller businessfunktioner. Att öppna, skapa, redigera och spara officedokument fungerar smidigt. De högupplösta skärmarna är också ett stort plus när man hanterar kalkylblad. N97 och N97 Mini har fått ett bra mejlprogram och ett komplett navigatorprogram i samband med senaste uppdateringen, men mobilerna släpar efter när det gäller dokumenthantering. Varken pdf-läsare eller officeprogram som kan skapa eller redigera filer ingår. N900 får nöja sig med en trea i kategorin eftersom utbudet av nyttoprogram är betydligt smalare än för S60 och Windows Mobile. HTC Touch Pro 2 utmärker sig genom kontakthantering i toppklass och riktigt bra funktioner för konferenssamtal.
Vinnare: HTC Touch Pro 2
Format och material
Nokia N900 är störst och tyngst i testet, men tyvärr går det bara att skjuta skärmen en liten bit uppåt, så ytan för tangentbordet är väldigt liten jämfört med exempelvis Touch Pro 2. Det finns dock separata knappar för svenska tecken – något som även Xperia X2 och Samsung B7610 kan stoltsera med. Samsung har satsat på ett lite roligare skal som skiftar i mörkrött, men i övrigt känns mobilerna väldigt slätstrukna. Sony Ericsson Xperia X2 har ett smidigare format och en kvalitetskänsla som ligger snäppet över resten av startfältet, även om Nokia förtjänar ett omnämnande för bra skjutmekanismer och bakstycken i metall.
Vinnare: Sony Ericsson Xperia X2
Vinnaren: Samsung B7610 Omnia Pro
B7610 Omnia Pro rymmer det mesta. Mobilen är snabb, kameran tar bra bilder och Samsung har lyckats väl med att göra en användarvänlig mobil ovanpå Microsofts kantiga gränssnitt. Skärmen är suverän inomhus, men kan vara lite svårläst ute i solen. Bra musikspelare, kompletta officeprogram och Operas webbläsare bidrar till det höga betyget.