Stor genomgång

S3, One X och 4X i prestandakamp

Quadrant-poäng.
Totalpoäng i Antutu
Ram-poäng i Antutu
CPU-poäng i Antutu
GPU-poäng i Antutu
Prestanda i webbläsarbaserade Browsermark
Prestanda i webbläsarbaserade Sunspider
Vellamo Mobile
Upp- och nedladdningsresultat i Speedtest (wifi)
Ping-tider i Speedtest (wlan)
Totalpoäng i Passmark
Passmark CPU-test
Passmark disktest
Passmark Minnestest
Passmark 2D-grafik
Passmark 3D-grafik
Antal passerade Ljudcodec av 30 möjliga
Antal passerade videofiler av 27 möjliga
Prestandatest Samsung Galaxy S3 HTC one X LG Optimus 4X HD

Vi har detaljstuderat Samsung Galaxy S3, HTC One X och LG Optimus 4X i renodlade prestandatester och utsett en vinnare.

Publicerad Senast uppdaterad

Det hetaste när det kommer till hårdvara i år är utan tvekan Quad core. På lite mer begriplig svenska innebär det att mobilerna utrustas med fyrkärniga processorer, något som tidigare bara funnits i datorer.

I och med fyra processorkärnor har givetvis allt annat i telefonerna dragits upp till max, vilket gör att quad core för stunden innebär flaggskeppsmodell från respektive tillverkare. I dagsläget finns det tre renodlade telefonmodeller på den svenska marknaden, Samsung Galaxy S3HTC One X och LG Optimus 4X HD.

I och med att det handlar om ren råstyrka från den här trion muskelmodeller valde vi att jämföra dem helt och hållet  utifrån de siffror och resultat vi fick fram genom benchmark-tester. Givetvis kan du läsa våra vanliga tester av de tre lurarna om du klickar på respektive nedanstående länk:

Samsung Galaxy S3

HTC One X

LG Optimus 4X HD

Men som sagt har vi för omväxlingens skull valt att titta mer på kalla siffror än hur de faktiskt känns att använda. Klicka på bilden nedan för att se en renodlad faktatabell över de tre telefonerna.

Så testade vi

Vi vet att det finns tusentals knep, knåp, fiffel och tweaks som går att tillämpa för att en telefon ska bli så snabb som möjligt, så så bra resultat i enskilda tester som möjligt och för att batteriet ska hålla så länge som möjligt. Vår poäng med det här testet är dock inte att krama ur varenda droppe som går ur mobilerna, utan det mest rättvisa var helt enkelt att jämföra hur de beter sig med standardinställningar och med det du får direkt ur lådan. Således följer samtliga lurar ett givet mönster (såvida inget annat anges).

* Sim-kort installerat och aktiverat

* Wlan aktiverat och uppkopplat

* GPS på (men inte nödvändigtvis aktiv)

* NFC på

* Skärm inställd på automatiskt ljusstyrka

* Samtliga förinstallerade appar uppdaterade (gjordes även sök efter ny systemuppgradering, även om ingen av dem hade någon sådan att tillgå).

* Inlogg och push från Google och deras tjänster (kontakter, mail, kalender, G+), Facebook, Twitter samt Linkedin. Vi har inte använt oss av eventuella inbyggda sociala tjänster, utan laddat ner de officiella apparna.

* Launchern inställd precis som den ser ut vi första start (där det är tillämpbart har exempelvis väderwidgets aktiverats och ställts in på rätt stad, men inget annat).

* Endast de inbyggda apparna för Musik och Video har använts.

* Kameran inställd på autoläge och fokus satt till mitten av bilden.

Poängräkning

Vinnaren av en kategori får ett poäng, tvåan ett halvt poäng och tredjeplatsen inget alls. I de lägen där det blir oavgjort får båda vinnarna ett poäng vardera.

Kameran

Då vi återkommer med ett lite matigare test av smartphones och dess kameror valde vi att köra fyra exempelbilder i det här testet. Samtliga fyra bilderna till de tre respektive lurarna går att hitta i spalten här till höger. Det rör sig om två inomhusbilder och två utomhusbilder där alla bilderna togs vid samma tidpunkt (beklagar vädret).

Vinnare: Vi lämnar frågan öppen tills det större testet, vad tycker du?

Musik och Video

Vi satte ihop två paket, ett med trettio ljudfiler i lika många codecs och ett med en samling olika videofiler av olika format. När det kommer till videofilerna rör det sig om allt från helt vanliga filer till enhetsanpassade konverteringar och hela vägen bort till riktigt knepiga historier. Testfilerna består till största del av de officiella filer som kan laddas ner från exempelvis Matroskas eller DivXs hemsidor.

Närmare detaljer hittar du i de två tabellerna till höger som redovisar samtliga resultat med de inbyggda spelarna.

Vinnare ljudstöd: HTC One X & LG Optimus 4X HD.

Vinnare videostöd: HTC One X & Samsung Galaxy S3

Quadrant

Här blev resultaten tydliga, men inte så långt ifrån varandra trots allt. Samsung Galaxy S3 plockar hem segern, medan LG Optimus 4X HD kniper andraplatsen och HTC One X landar sist.

Vinnare: Samsung Galaxy S3

Antutu

I den totala poängräkningen tar vi endast med totalpoängen i det lite bredare benchmarkprogrammet Antutu. Vill ni se resultaten för inp>Samsung Galaxy S3 hem segern, om än med väldigt liten marginal mot HTC One X.

Vinnare: Samsung Galaxy S3

Browsermark

Webbläsarbaserade Browsermark brukar ofta ge en ganska bra fingervisning om hur snabb telefonen upplevs vid vanlig användning. Genom mobilens webbläsare (Androids inbyggda vid testtillfället) körs ett gäng tester där resultatet blev en prydlig trappa i diagrammet ovan. 

Vinnare: Samsung Galaxy S3

Sunspider

Ytterligare ett webbläsarbaserat testprogram (genom Androids inbyggda webbläsare även här), men med större fokus på hur snabbt telefonen tuggar sig igenom javakod. 

Vinnare: Samsung Galaxy S3

Vellamo Mobile

Benchmarkapp med stort fokus på surfprestanda, även om själva testet utförs genom appen. HTC One X och LG Optimus 4X HD kommer snubblande nära varandra, men fortfarande en bit ifrån Samsung Galaxy S3.

Vinnare: Samsung Galaxy S3

Speedtest

Mätprogram för att avgöra hur kvalitativt mobilens Wifi är. Här delades testresultaten upp mellan upp/nedladdningshastighet och pingtid. Mobilernas hastigheter uppmättes mot samma wlan under samma tidpunkt, så även om resultatet inte är vad lurarna kan prestera maximalt är det fortfarande ett rättvist test mellan dem.

Vinnare: LG Optimus 4X HD

Passmark

Precis som Antutu är Passmark ett brett testprogram som tar hänsyn till flera aspekter hos telefonens hårdvara. Samtliga delresultat kan ni hitta i bildspelet här ovan, medan vi enbart tar med totalpoängen i poängräkningen.

Vinnare: Samsung Galaxy S3

Batteriprestanda

Här presenterar vi ingen tabell, då tidsbrist gjorde att alla siffror inte gick att få fram. Vårt batteritest livesändes via Bambuser i fredags och gick ut på följande:

* Via den officiella Youtube-appen strömmades en video över Wlan. Ljudet skickades ut genom telefonens inbyggda högtalare på 50% volymstyrka. På grund av ett tekniskt missöde var wlan den enda uppkopplingen de tre lurarna hade, och Sim-kort var avlägsnat från samtliga.

* Wlan aktiverat och uppkopplat

* GPS på (men inte nödvändigtvis aktiv)

* NFC på

* Skärm inställd på automatiskt ljusstyrka

* Samtliga förinstallerade appar uppdaterade (gjordes även sök efter ny systemuppgradering, även om ingen av dem hade någon sådan att tillgå).

* Inlogg och push från Google och deras tjänster (kontakter, mail, kalender, G+), Facebook, Twitter samt Linkedin. Vi har inte använt oss av eventuella inbyggda sociala tjänster, utan laddat ner de officiella apparna.

Efter 4 timmar och 26 minuter tog det roliga slut för LG Optimus 4X HD, medan HTC One X kämpade på i 7 timmar och 21 minuter. Vid tillfället då HTC One X slocknade hade inte Samsung Galaxy S3 börjat batterivarna ännu, utan den stod enligt Androids inbyggda batterimätare på 24% kvarvarande batteri.

Vinnare: Samsung Galaxy S3

Totalpoäng

Även om det i de flesta grenar (särskilt delmomenten i Antutu och Passmark) endast skiljde ett fåtal poäng står det snabbt klart vilken lur som blev vinnaren i vårt prestandatest. 

Förstaplats: Samsung Galaxy S3

Andraplats: LG Optimus 4X HD & HTC One X

Källa

Klicka på bilderna för att se full storlek

Översikt över vilka Ljud- och videofiler som kunde spelas, eller ens hittas, av telefonernas inbyggda musik- och filmspelare.

Ljudcodec

Videocodec

Klicka på bilderna för att se dem i full storlek

Klicka för att se tabellen i full storlek

Klicka på bilderna för att se full storlek