Finskutvecklade JoikuSpot finns tillgängligt i två versioner och fungerar både på telefoner baserade på Symbian S60 och Windows Mobile. I gratisversionen är funktionerna mycket begränsade och de datorer du ansluter till routern kan inte använda några andra protokoll än http-protokollet. Dessutom skickas användarna först till en sida från programtillverkaren innan de kan komma åt resten av webben. Premium-varianten av programmet har desto mer att erbjuda.
Efter installation av programmet vill det gärna komma igång och dela din 3g-anslutning direkt. Som tur är har programmet i alla fall vett att först fråga efter vilken anslutning som ska användas och här kan man helt enkelt välja att avbryta för att inte dra igång Internet-delningen på en gång. Inställningarna för routern kan man bara komma åt medan utdelningen inte är igång. Här finns möjlighet att byta namn på wlan-nätverket till vad man vill och det går att välja ett lösenord för det krypteringsskydd i wep-format som programmet erbjuder.
När nätverksåtkomsten väl är inställd och skyddad efter egenvalda inställningar visas en lista över vilka enheter som finns anslutna via w-lan till telefonen. Här kan man manuellt gå in och se hur länge en enhet har varit ansluten och få statistik över nätverkstrafiken till och från den. I fliken status visas generell statistik över programanvändandet. Rent informativt fungerar det här bra, men nog hade man kunnat kosta på sig ett lite roligare gränssnitt med grafiska inslag istället för bara text.
Konkurrerande programmet WalkingHotSpot finns precis som JoikuSpot tillgängligt både för Symbian S60-telefoner och Windows Mobile-telefoner. Också här finns det stöd för kryptering enligt wep-standarden.
Vad gäller användargränssnittet är WalkingHotSpot helt klart överlägset det grafikbefriade JoikuSpot. I programmets huvudmeny visas ett gäng runda cirklar som lyses upp beroende på hur många som är anslutna till telefonen. Genom att klicka på ikonerna går det att få upp information om den anslutna klientens mac-adress och det går även att blockera denna antingen permanent eller tills du kopplar upp Internet-anslutningen nästa gång. I huvudmenyn ser man en stapel över hur mycket batteritid telefonen har kvar vilket är bra eftersom den här typen av applikationer förstås drar en hel del ström.
I inställningarna för programmet finns möjligheten att ställa in så att det drar mindre ström, vilket det bland annat gör genom att spara på krutet vad gäller styrkan på w-lananslutningen. Det går också att ställa in programmet så att det automatiskt kopplar ner anslutningen efter en tids inaktivitet eller om batteriet sjunker under en viss nivå. Till skillnad från JoikuSpot går det inte att se statistik över hur mycket nätverkstrafik som enskilda anslutna klienter står för. Medan inställningsmöjligheterna är fler i WalkingHotSpot än i JoikuSpot är alltså statistiken i det något haltande.
Eftersom Apple har låst w-lanfunktionerna för utvecklare finns det inga routerprogram att hämta hem i App Store. För den som har jailbreakat sin telefon finns dock programmet PdaNet. http://www.junefabrics.com/iphone/index.php
Har du en Android-telefon krävs det också lite trixande. Har du exempelvis en G1-telefon måste du fixa root-tillgång på den. Därefter kan du använda dig av programmet Wifi Tether som du hittar på marknadsplatsen.