Blöt dröm

Motorola Defy i test

Det känns nästan overkligt med en smart Android-mobil man kan spola av eller doppa I vattnet – utan risk för att den blir skadad.

Publicerad Senast uppdaterad

Jag minns ett av tidningen Mobils första tester av tåliga mobiltelefoner. Testaren hade bastat med telefonerna, låtit dem bada I en fjällbäck, kört över dem med en bil, och slutligen huggit genom dem med en yxa. Det var en tid då man såg var och varannan cool typ på stan gå runt med Ericsson R310, “hajfenan”, vattentät, tålig och med ringsignaler så starka att de kunde skrämma slag på vem som helst. Det var rätt länge sedan de tåliga telefonerna var sådär hajpade. De personer som då tyckte att det var störtcolt med en vattentåt lur som kunde lånas ut till hunden som hundben – de tycker förmodligen att en en Iphone, Android eller liknande pekskärmsmobil är det klockrena valet idag.

Man kan förstås spekulera om trender i IT-världen. Just nu är det pekskärm och appar som gäller. Punkt. Men vänta lite, känner jag. Vi är många som gillar de mer avancerade telefonerna, men som tycker att det verkar vara förbannat onödigt att de ska vara så ömtåliga.

Så: Vad sägs? Varför inte en telefon som både är tålig och supersmart? Motorola Defy är faktiskt telefonen som ska lösa den ekvationen. Omöjligt? Nej, det verkar inte alls så.

För med tanke på hur känsliga många av dagens telefoner är för exempelvis vatten borde inte en telefon som ser ut som en vanlig, bra pekskärmsmobil kunna vara vattentät. Trodde jag. Så jag provade att spola Motorola Defy under vattenkranen. Jg lät den bada I en skål med vatten. Jag kletade ner den med marmelad och tvättade av den.

Inga problem. Efter en hel del badande och spolande lyckades jag dock finna några små vattendroppar på insidan av batteriluckan, intill de skyddande gummipackningarna. Men ändå verkar vattentätheten vara förvånande bra. Batteriluckan spänns fast med ett reglage, så att gummi trycks mot en vass kant, för att stänga ute vatten. Alla kontakter skyddas med gummiproppar. Det verkar så simpelt, men det tycks fungera bra.

Glaset I skärmen är så kallat gorillaglas, som ska vara reptåligt. Jag provde att förvara mobilen I jackfickan tillsammans med nycklarna, och om jag hade tur eller om glaset var reptåligt vet jag inte säkert. Men någon repa på mobilens skärm har jag inte fått.

Telefonen är i ett ganska smidigt litet format. Motorola har lyckats trycka skärmen långt ut i kanterna. Formellt sett är skärmen 3,7 tum, men den är ändå en liten gnutta mindre än 3,7-tumsskärmen i populära HTC Desire. Det beror på att Motorolas skärm är lite mer avläng och har högre upplösning.

En bra sak är just att skärmen känns väldigt skarp. Läser man det finstilta ser man att antalet bildpunkter i skärmen på Motorola Defy är ungefär dubbelt så många jämfört med till exempel HTC Gratia – som är en mobil i ungefär samma format och prisklass.

Men kanske borde Motorola just därför också lagt med en ännu snabbare processor. Just högupplösta skärmar har det visat sig i våra tester kräver mer processorkraft. Om man kör appar som är lite mer grafikkrävande tycker jag att det här märks en smula, till exempel på ett av redaktionens favorittest-app: spelet Angry Birds. Med det spelet märker man att man inte bör ha för många andra appar igång i bakgrunden om spelet ska flyta på bra. (Nörd-information: Under skalet på Defy sitter en 800 MHz omap-processor från Texas Instruments, medan vissa andra lite dyrare Androider har nyare processorer i Snapdragon-familjen med 1 GHz i klockfrekvens.)

En av de roliga sakerna med Motorola Defy är Motorolas egna extrafunktioner på telefonen, det som man lagt till Googles Android-system. Motorola kallar det för ”Motoblur”, och framför allt består det av kopplingar till sociala nätverk som Facebook och Twitter. Faktum är att det inte går att få igång luren utan att man skapar ett Motoblur-konto, så det är bara att ta skeden i vacker hand.

Vid uppstarten kopplar man samman telefonen till användarkonton hos exempelvis Google, Facebook, Twitter och Yahoo. Därmed får man också automatiskt adressboken fylld av kontakter och mejlkonton upplagda.

Android-systemet bygger på många tusen bra appar, för alltifrån Officedokument till video och spel. Vad Motorola lagt in från start är framför allt smarta sociala funktioner, i form av widgets till startskärmen. Man kan skapa knappar på startskärmen för olika personer och välja till exempel en sms-knapp och en ring-mobilen-knapp för sin flickvän, eller en mejla-knapp till chefen.

För Facebook och Twitter lägger telefonen automatiskt upp några olika widgets, bland annat så att man kan följa statusuppdateringar, och klicka för att kommentera eller ”gilla” – utan att behöva öppna någon webbsida eller Facebooks vanliga Android-app. Dessutom finns vid sidan av vanliga inboxen för sms- och mms en Facebook-inbox inbyggd i telefonens vanliga menyer, och även en kombinerad inbox där du får upp både inkomna meddelanden på Facebook och inkomna sms och mms. Nytt meddelande på Fejan meddelas via en Facebook-ikon uppe i telefonens statusrad överst på skärmen. Det hela fungerar riktigt snyggt.

Just när det gäller integrationen mot Facebook och sociala nätverk är Motorolas lösning faktiskt snäppet vassare än konkurrenterna.

Kameran i telefonen är en 5-megapixelkamera som ger hyggliga allroundbilder. Bra är att telefonen fixar inomhusbilder med fotolampan utan att ljusskenet från bilderna gör bilden utfrätt av ljus. Däremot saknar jag att det nästan inte går att göra några inställningar i kameran, till exempel för att justera vitbalans. Det senare skulle verkligen ha behövts, nu får inomhusbilder väl ofta lite gulaktiga färger tycker jag.

För cirka 3000 kronor känns ändå Motorola Defy som ett väldigt prisvärt alternativ, men det är telefonens tålighet för vatten och hårdhänt behandling som verkligen gör den till något utöver det vanliga.

Å andra sidan

Kent Vilhelmsson: Det enda som egentligen avslöjar Motorola Defys robusta konstruktion är gummipropparna över utgångarna på luren, i övrigt ser den ut som och känns som en helt vanlig pekskärmsmobil. Skärmen är riktigt bra. Nackdelarna tycker jag är den långsamma processorn som inte riktigt orkar med en så högupplöst skärm och att det inte går att spela in film i hd-upplösning.

Frågor och svar

Finns Motorola att köpa i Sverige? Motorola har inte längre någon egen mobilförsäljning på den svenska marknaden. I stället får man köpa telefonen via webbutiker som säljer telefoner från andra länder, till exempel Expansys eller Pixmania.

Svenska menyer? Svenskt tangentbord? Eftersom den inte är riktad mot svenska marknaden är det engelska menyer när man köper den här luren på nätet. Däremot går det enkelt att lägga in svenskt tangentbord med å, ä och ö och svensk ordbok. Det är bara att gå in på programbutiken ”Market” i telefonen och där ladda ner den utmärkta gratis-appen Scandinavian Keyboard.

Kan man synka telefonen direkt mot datorn? Nej, något synkprogram för att synka kontakter och kalender direkt mot datorn följer inte med. Dessa är i stället tänkta att synkas mot Google, som är standardlösningen med Android-systemet. Man kan dock i sin tur synka Googles kalender mot såväl Outlook och Mac-kalendern. Eller så kan man föra över allt från sitt Outlook till Google via Googles ”migration tool”.

Alternativ

Det finns egentligen ingen annan smart mobil av det här slaget, för vanliga konsumenter, som är vattentät och tålig som Motorola Defy. Vill man ha något annat vattentätt kan man till exempel kika på Nokia 3720 Classic.

Testbild

Hygglig allroundkamera, men inomhusbilder får lätt något gulaktigt över sig, som inte är helt snyggt.