Först måste man slå fast att Googles version av Android för plattor är väldigt trevlig. Anpassningen till den stora skärmen är påtaglig jämfört med telefonerna och med alla startskärmar, genvägar och uppdaterade widgets känner man sig ständig uppdaterad. Kontrasten mot de ikonfyllda statiska startskärmarna i Ipad blir påtaglig. Honeycomb känns mer som en riktig dator och det i betydelse att man kan göra väldigt mycket mer. Det blir inte bara en förvuxen telefon alltså.
Den ska vara en gyllene medelväg fick jag berättat för mig när jag först tittade närmare på LG.s surfplatta tidigare i år. Det finns stora plattor (läs Ipad) som mest används hemma i soffan för slösurfning och det finns mindre plattor på 7 tum (läs Samsung Galaxy Tab) som man enkelt tar med, men som följaktligen har lite mindre skärm än man skulle ha önskat. Formatet på LG Optimus Pad ska göra att man kan ta med den och uppskatta den i hemmet, men även att man ska kunna hålla den i båda händer och ändå nå hela tangentbordet när man skriver på skärmtangentbordet. Du kan alltså skriva med tummarna och använda resten av händernas fingrar för att hålla plattan. Det fungerar, så mycket kan jag intyga, men det handlar mer om korta stunder då man till exempel ska skriva ett kort chattsvar. Några längre texter skriver man inte på det sättet, utan då måste man istället vinkla ner platten och skriva med plattan vilande till exempel i knät.
Strax efter att jag har fått surfplattan så går jag ner och köper ett par 3D-glasögon i butiken nära kontoret. Det ska vara såna där pappglasögon med ett röd-färgat öga och ett ljusblått för skärmen i plattan är ju inte en 3D-skärm. Istället är tanken att man ska ladda upp sina filmer till Youtube 3D (och då använda pappglasögonen) eller se dem på en riktig 3D-tv. Jag provar att ladda upp till Youtube och efter att manuellt fått lägga till ett speciellt kommando i beskrivningen av varje film så visas filmen med blå och röda skuggor och blir till 3D när man sätter på sig glasögonen. Faktum är att det fungerar förvånansvärt bra. Det är inte i närheten av de effekter man kan få på bio idag med 3D-glasögon (en annan sort) men det blir helt klart en 3D-effekt. Bäst blir effekten när objektet du filmar är på ungefär en meters avstånd från de två kameralinserna i Optimus Pad.
Annons
Går du närmare så förstörs 3D-effekten och man ser bara färgade skuggor och går man längre ifrån så avtar effekten sakta men säkert. Man filmar 3D i en speciell app och utöver den så finns även en vanlig kamera-app där man tar vanliga bilder och kan filma i full hd.
Annons
När Ipad kom och med den flera andra surfplattor som var jag lite osäker på vad man egentligen skulle ha plattorna till. Nu tror jag man ska se på dem som en dator om än inte med riktigt samma användningsområde som traditionella bärbara datorer. Men de flesta av ss använder nog datorn hemma mest för att surfa, titta på film, Youtube, skicka några mejl och titta på Facebook och för det duger ju plattan utmärkt. Att spela musik och skriva den del går också fint att göra. Särskilt tycker jag Android-plattorna med Honeycomb som den här LG-plattan har en stor fördel jämfört med Ipad. Optimus Pad känns betydligt mer kraftfull och flexibel. Den känns som den från början är en dator i positiv bemärkelse och inte bara en förvuxen telefon. De olika startskärmarna med uppdaterade widgets och lättåtkomliga genvägar bidrar till det och det gör även notifieringarna i nederkant på skärmen. Ungefär som meddelanden i en vanlig dator kan man här se inkommande meddelanden, nedladdade appar, vilka låtar du spelar i din platta, för att bara nämna något. Det här gör att man alltid känner sig uppdaterad och det utan att informationen tar över det jag för tillfället koncentrerar mig på att göra.
Som benämningen surfplatta antyder så ska man nog se Optimus Pad och andra plattor mest som nöjesmaskiner för underhållning än som nyttomaskiner. Ändå följer det med ett officeprogram till Optimus Pad. Man skriver enklast lite längre texter genom att helt enkelt lägga plattan i knät eller på ett bord och skriva på skrämtangentbordet.
Eftersom det är Google som står bakom operativsystemet så finns självklart många Google-tjänster tillgängliga som Youtube, Gmail, Maps och chatt via programmet Google Talk. Man känner igen en hel del från telefoner med Android, men det är även mycket nytt i Android nu när det i och med 3.0 även kallat Honecomb är anpassat för surfplattor. I vanliga telefoner med Android finns ju fysiska knappar för att till exempel gå tillbaka eller komma till startskärmen, men i plattan är det sämre med fysiska knappar. Istället är de samlade på skärmen. Längst ner till vänster hittar man alltid hemknapp, tillbakaknapp och en aktivtetshanterare så man får upp minityrbilder på alla de senaste aktiva programmen.
De program som Google skickar med är givetvis anpassade för den stora skärmen. Det finns till exempel en anpassad Gmail-klient där man ser både inkorg och aktuellt e-postmeddelande i en delad vy och man kan kombinera flera olika mejlkonton i e-postklienten till en samlad inkorg. Har du till exempel en privat e-postadress hos Telia och en jobbmejl kan du ha allt samlat i samma inkorg med markering för vilket mejl som hör till vilket konto. Smidigt att slippa hoppa mellan olika konton och istället få allt samlat. Även andra Google-program som Youtube och Maps är så klart anpassade för den stora skärmen men i övrigt är det ont om anpassade program. Går man in i Market så kan man visserligen ladda ner många program, precis som till andra Android-enheter, men andelen som är anpassade till plattan är försvinnande få. Jag hittar bland annat CNN och USA Today som är anpassade och därför ger bra både funktion och utseende. Vanliga appar som inte är anpassade, som Spotify till exempel fungerar rent funktionsmässigt, men kan inte alls dra nytta av den stora skärmen utan skalar bara upp sin vanliga meny i jätteformat. När det gäller antalet anpassade appar så ligger alltså Ipad långt före.
Den musikapp som följer med är däremot bra anpassad. Man får se skivomslagen i en stor vy där man bläddrar i en form av 3D-miljö. Tack och lov är det inte bara ögongodis utan det fungerar bra att hitta sin musik snabbt också och välja låt från respektive album eller spellista. Filerna för man över genom att helt enkelt ansluta plattan till en dator med usb-kabeln som följer med. Till en PC med Windows är det bara att ansluta så funkar det och till Mac får man först installera ett gratisprogram som heter Android Filetransfer som man laddar ner från Android.com. Med kabel ansluten på det här sättet till pc eller mac kan man alltså föra över vilka filer man vill, allt från dokument till musikfiler och filmer om man vill det.
Både från datorn för att fylla sin platta med innehåll och för att till exempel få ut de bilder och filmer man tagit i plattan till en annan dator. Musik går alltså bra, men filmstödet är sämre. Den enda filmspelare som följer med är fotogalleriets egen där du kollar på de filmer du själv spelat in. Jag laddar därför ner appen Vplayer för att spela filmer och det fungerar fint. Då kan jag spela upp allt från avi-filmer till mp4 och annat man kan tänkas vilja spela upp.
När jag jämför LG Optimus Pad med andra plattor så tycker jag att den erbjuder betydligt mera flexibilitet än Ipad. Startsidorna med alla uppdaterade widgets och genvägar gör att man har snabb överblick och stora möjligheter. Särskilt uppskattar jag aktivitetsfältet i nederkant på skärmen där man får uppdateringar om nedladdade filer, inkomna mejl, nedladdningar och så vidare. Det här är ett överlägset sätt att använda multitasking för det gör det enkelt att jobba med en sak men samtidigt ha koll på vad som händer i övrigt. Det är dock inget unikt för LG:s platta utan gäller Androidplattor med Honeycomb generellt. Det är istället det lite smidigare formatet och 3D-kameran som utmärker Optimus Pad, men det saftiga priset gör att det finns betydligt billigare och bra alternativ.
Frågor & svar
Kan man använda kameran till videosamtal?
Ja med Google Talk kan du ringa videosamtal till andra som har Google Talk med video, vilket alltså finns i senaste versionen av Android, men även för dator och tillgängligt till exempel som app för Iphone.
Vad finns för tillbehör?
Det följer med laddare, usb-kabel och hdmi-kontakt för tv-anslutning. Sedan ska det finnas läderfodral/stöd att köpa till samt dockningsstation.
Hur är apputbudet?
Det finns väldigt få applikationer som utnyttjar den stora skärmen i Google-plattorna. Vanliga telefonapplikationer för Android, som Spotify fungerar dock, men ger inget anpassat gränssnitt.
Betyg
Användarupplevelse: 8
Material och kvalitet: 7
System och program: 7
Anslutningar: 6
Ta med sig: 7
Totalbetyg: 70
Plus
Startskärmarna
Väldigt bra multitasking
Minus
Blank skärm
Dyr
Fakta
Typ: Surfplatta med w-lan och 3G
Mått: 149,4 x 243 x 12,8 mm
Vikt: 630 gram
Batteritid: 340 h standby
Minne: 32 GB
Operativsystem: Android 3.0 Honeycomb
Anslutning till mac/pc: Går att ansluta direkt till PC för att föra över filer och med programvaran Android Filetransfer även till/från Mac.
Bluetooth: Ja, Bluetooth 2.1
Skärm: 8,9 tum pekskärm med 1280 x 768 pixel
Kamera: Främre kamera med 2 megapixel för tillexempel videosamtal via Google Talk eller appar som Tango. Två kameror på vardera fem megapixel på baksidan för video och stillbilder i 3D. Filmar i full HD (1080 p)
Program: Webbläsare, bildvisning, e-post, Google Maps, Youtube-klient, videospelare, Polaris Office med flera följer med. Även möjlighet att ladda ner program från Google Market.
Tillbehör: Laddkabel och usb-kabel medföljer samt hdmi-kabel för att ansluta till tv-skärm.