De vikbara mobiler vi hittills sett har antingen varit normalstora men tjocka mobiler som viks ut till mindre surfplattor eller normalstora mobiler som fälls ihop till ett mer fickvänligt format. Det är den senare kategorin vi tittar på här, och de två modellerna som ställs mot varandra är Samsung Galaxy Z Flip 4 och Motorola Razr 2022. Z Flip är inne på fjärde generationen och Razr på tredje så ingen av dem är nykomlingar.
Format
Samsung Galaxy Z Flip 4
De vikbara mobiler vi hittills sett har antingen varit normalstora men tjocka mobiler som viks ut till mindre surfplattor eller normalstora mobiler som fälls ihop till ett mer fickvänligt format. Det är den senare kategorin vi tittar på här, och de två modellerna som ställs mot varandra är Samsung Galaxy Z Flip 4 och Motorola Razr 2022. Z Flip är inne på fjärde generationen och Razr på tredje så ingen av dem är nykomlingar.
Format
Samsung Galaxy Z Flip 4
Annons
Samsung har haft nästan exakt samma format sedan första Flip: En liten kompakt mobil som viks ut till en någorlunda normalstor mobil med ovanligt långsmal skärm. Telefonen är fickvänlig i hopvikt tillstånd men svår att använda utvikt med bara en hand. Halvorna har en tydlig glipa mellan sig när telefonen är hopvikt. En liten, yttre skärm kan främst användas för att visa tiden och ta selfies med baksideskamerorna. Man har medvetet gjort gångjärnet trögt så att telefonen går att använda i halvt uppvikt läge, men det går då inte att flippa upp den som man kanske skulle tro av namnet, snarare bänder man upp den.
Motorola har till skillnad från Samsung gjort sin Razr större denna gång, i synnerhet skärmen. Den är 6,7 tum men i normalt 20:9-format. På utsidan sitter en mindre skärm som kan användas för selfies men egentligen även de flesta appar. Telefonen har väldigt lite glipa mellan delarna när den är hopvikt. Gångjärnet är mindre trögt än på Z Flip 4 men på grund av telefonens storlek viker man ändå inte upp den med en hand. Även om Razr 2022 blir lite större och klumpigare både hopfälld och utvikt känner jag spontant att vinsten blir större av att kunna vika ihop mobilen om jag har en större skärm.
Betyg: 4
Vinnare Format: Motorola Razr 2022
Design och kvalitetskänsla
Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsungs design är stram och modern, med det lite kantigare format som är populärt just nu och matta glasskivor på utsidorna. Skärmen har ohjälpligt ett veck i mitten, men gångjärnet har förfinats så att skärmens veck känns väl skyddat av gångjärnets delar. Hela konstruktionen känns robust och även om man fällt ut mobilen till hälften är gångjärnet stadigt. Hela konstruktionen känns förtroendeingivande robust. Telefonen är även vattentät.
Betyg:5
Motorola Razr 2022
Jag provar de två vikmobilerna på bekantskapskretsen och frågar vilken de spontant föredrar, och alla svarar Z Flip 4. Den vanligaste förklaringen är att Razr “ser gammal ut”. Det är inte en slump utan med flit, eftersom Motorola försöker efterlikna de gamla vikbara knapptelefonerna med namnet Razr från företagets storhetstid på 00-talet. Tanken är god men Motorola har otur i att det formspråk som just nu upplevs som modernt ligger långt från Razrs.
Av utsidornas två halvor är den med skärm helt i glas, men den andra halvan har en utsida av plast. Telefonens gångjärn är helt stadiga när den är utfälld och hopfälld, men däremellan går de att vippa en hel del och känns inte så stadiga. I vecket ligger den tunna plastfilmen som är skärmen helt exponerad när telefonen är halvt utvikt, och man får nästan hålla sig från att pilla på plastfilmen. Även bortsett från risken att man pillar sönder skärmen av rent tvångsbeteende finns här en öppning där grus och sand kan ta sig in i maskineriet om man har otur. Jag skulle inte heller fälla upp mobilen i regn. Även om den har visst skydd mot väta är den inte klassad som vattentät.
Betyg: 3
Vinnare Design och kvalitetskänsla: Samsung Galaxy Z Flip 4
Skärmar
Samsung Galaxy Z Flip 4
Z Flip 4 har en 6,7-tumsskärm precis som Razr, men bara tack vare att den är så långsmal. Skärmytan är alltså mindre här än på Razr. Samsungmobilens skärm är lite högre och mycket smalare än skärmen på Razr 2022 och det är inte ett särskilt praktiskt format. När man tittar på film blir till exempel bilden rätt liten. Annars kan Samsung skärmar, uppdateringshastigheten är snabb och ljusstyrkan utmärkt. Vecket i mitten av skärmen är svårt att missa och skärmen är aldrig helt slät. Den yttre skärmen är liten och duger inte till mycket. Det i stort sett enda man gör med telefonen hopfälld är att ta selfies och blippa betalningar.
Betyg: 4
Motorola Razr 2022
Razr har utfällt en högst normal 6,7-tumsskärm med utmärkt ljusstyrka och uppdateringshastighet. Perfekt för filmtittande tillsammans med de utmärkta stereohögtalarna. Vecket syns, men är inte riktigt lika markant som på Samsung Galaxy Z Flip 4. Uppdateringsfrekvensen är 144 hertz, men utanför spel används bara 120 hertz. Det räcker gott.
Den yttre skärmen har egentligen fullständig funktionalitet och är tillräckligt stor för att det ska vara realistiskt att använda enklare appar. Jag uppskattar till exempel att kunna kryssa av listor i Google Keep eller använda kalkylatorn utan att öppna mobilen.
Betyg: 5
Vinnare Skärmar: Motorola Razr 2022
Kameror och prestanda
Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsung Galaxy Z Flip 4 har Qualcomms snabbaste chipset, Snapdragon 8 Plus Gen 1, men det har Motorola Razr 2022 också. Samsung har klämt in ett hyggligt stort batteri i det kompakta formatet och tillsammans med egna strömsparåtgärder i systemet ger det en batteritid i nivå med andra toppmodeller, med en skärmtid på över tio timmar. Huvudkameran är trots sina 12 megapixel och trots att vi inte har någon utskjutande kameraö förvånansvärt bra i både ljus och mörker med utmärkt skärpa och detaljrikedom. Färgåtergivningen är dock lite överdriven. Vidvinkelkameran är enklare och sämre.
Betyg: 5
Motorola Razr 2022
Motorola Razr 2022 har större skärm och mindre batteritid än Samsung Galaxy Flip 4 och det märks på batteritiden. I vårt test får vi flera timmar kortare skärmtid, och det är även en tid som är klart under vad vi är vana vid för nya mobiler.
Huvudkameran är på 50 megapixel men bilderna blir 12,5 megapixel och de extra pixlarna används inte till att ge bättre zoombilder. Man lyckas inte heller få något övertag mot Samsung på andra punkter. Razr är lite sämre på skärpa, kontraster och mörkerfoto, även om skillnaden inte är dramatisk och kameran fortfarande är bra. Razr har lite bättre vidvinkelkamera, med autofokus så att den även kan användas till makrofoto.
Betyg: 4
Vinnare Kameror och prestanda: Samsung Galaxy Z Flip 4
System
Samsung Galaxy Z Flip 4
Samsungs system One UI är en bra variant av Android 12, användargränssnittet är mer genomtänkt än Googles och Samsungs egna tjänster ger ofta mervärde. Ett exempel är Samsung Pay som har stöd för fler banker än Google Pay.
Samsung försöker hävda mervärde med vikbar skärm genom ett särskilt funktionsläge där du får en kontrollpanel på skärmens undre halva när telefonen är halvt uppvikt. Jag är inte övertygad, och egentligen tycker jag bara att det är i kamerafunktionen jag har någon glädje av detta, när jag kan använda telefonen själv som stativ.
Betyg: 4
Motorola Razr 2022
Motorola har en enkel och ren version av Android 12 som är lätt att ta till sig. Den innebär att de egna tilläggen är få, men här finns ändå en del smarta funktioner som att skärmen inte stänger av sig när du tittar på den eller att du kan starta kameran genom att vippa två gånger på mobilen. Det sistnämnda går lite till spillo när du ändå först måste vika upp mobilen för att fota annat än selfies.
Motorola har tagit efter Samsung med ett halvt uppfällt läge och med lika lite begränsad nytta. Däremot har man med framgång lagt en del krut på hur den yttre skärmen ska användas. Snabbgenvägar och paneler gör att du enklare kan se till att komma åt de appar som faktiskt är praktiska att använda på den yttre skärmen.
Betyg: 4
Vinnare System: Oavgjort
Vinnare
Samsung Galaxy Z Flip 4
Det är en rätt jämn kamp mellan de två vikbara, som bägge har fördelar och nackdelar. Razr:s största fördel är att den större skärmen helt enkelt ger mer fördelar men avgörandet fälls av att Galaxy Z Flip är snyggare och mer robust. För i slutänden väljer du nog en vikbar för att det är snyggt mer än för att det ger några praktiska fördelar, och där är Samsung helt enkelt bättre på att väcka och behålla habegäret.
Betyg
Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
80%
Fakta
Allmänt
Modell Galaxy Z Flip 4
Tillverkare Samsung
Lanseringsdatum 2022-08-10
Mått 165,2 x 71.9 x 6,9 mm
Mått hopvikt 84,9 x 71.9 x 17,1
Vikt 187 g, 94 %
Material baksida Glas
Pris Från 12 290 kr
System Android
Systemversion 12
Chipset Snapdragon 8 Plus Gen 1
Tillverkningprocess 4 nm, 85 %
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz
4g-band Ja, ingen uppgift om band
5g-band Har 5g, ingen uppgift om band
Dubbla simkortsplatser Nej
Stöd för esim Ja
Stöd för Wifi-samtal Ja
Skärm
Mått 6,7 tum, 101 %
Upplösning 2640 x 1080 pixel
Skärmformat 22:9
Pixeldensitet 426 ppi, 101 %
Typ Super AMOLED
Typ av skärmglas Gorilla Glass Victus Plus
Maximal ljusstyrka 1200 nits, 54 %
Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 102 %
Andra skärm
Typ OLED
Typ av skärmglas Gorilla Glass Victus+
Mått 1,9 tum, 40 %
Upplösning 512 x 260 pixel
Minne
RAM-minne 8 GB, 82 %
Lagringsminne 128 GB, 256 GB, 512 GB
Minneskortplats Nej
Kamera
Upplösning 12 Megapixel, 12 Megapixel
Vidvinkellins Ja
Optisk zoom Nej
Optisk bildstabilisering Ja
Upplösning på frontkameran 10 megapixel
Anslutningar
Anslutningskontakt USB Typ C
Hörlursuttag Nej
Medföljande headsetadapter Nej
Bluetooth 5.2
Wifi Wifi 6
Batteri
Kapacitet 3700 mAh, 75 %
Uppmätt videotid 10 tim, 47 min
Trådlös laddning Ja
Medföljande laddare Nej
Maximal snabbladdning 25 W, 47 %
Övrigt
Tålig Vattentät
IP-klass IPX8
FM-radio Nej
NFC Ja
Fingeravtrycksläsare I Av/på-knappen
Benchmark-tester
Antutu 9 926764
Geekbench 5: CPU Single-core 847
Geekbench 5: CPU Multi-core 3846
Geekbench 5: Compute 6509
Geekbench 6: Single-core 1714, 110 %
Geekbench 6: Multi-core 4197, 96 %
Geekbench 6: GPU 5076, 62 %
GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 61 FPS, 121 %
GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 120 FPS, 141 %
3DMark Wild Life Stress Best 10639, 128 %
3DMark Wild Life Stress Lowest 4242, 75 %
Google Octane 52313, 127 %
Jetstream 2 122.854, 103 %
Snabb
Cool
Bra skärm
Måste vikas upp för att användas
Ömtåligare än en vanlig mobil
Betyg
Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%
Fakta
Allmänt
Modell Razr (2022)
Tillverkare Motorola
Lanseringsdatum 2022-10-25
Mått 167 x 79,8 x 7,62 mm
Vikt 200 g, 100 %
Material baksida Glas
Pris 11500 kr
System Android
Systemversion 12
Chipset Snapdragon 8 Plus Gen 1
Tillverkningprocess 4 nm, 85 %
Nät
GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz
3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz
4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)