Jämförande test

Ringa: Varför betala?

GränssnittHur tjänster ser ut är givetvis viktigt för vår vilja att använda dem. Är det på tok för krångligt så kanske vi till slut slår numret som vanligt i telefonens vanliga knappsats och betalar vad det kostar. Särskilt smidigt fungerar det i Android där Skype och Viber kan nästla sig in till och med i den vanliga knappsatsen. De gör det dock bara om du väljer det och med goda intentioner eftersom de kan hjälpa dig att spara pengar.Bäst i kategorin: Skype (Android)
Vinnaren: RebtelSkype och Rebtel är båda bra, men det finns ett par saker som gör att Rebtel seglar upp som segrare. Framförallt handlar det om hela den bukett av tjänster som man erbjuder och detaljer som att man kan fortsätta sitt samtal även om mottagningen, alltså datauppkopplingen börjar bli dålig.
FunktionerNär vi tittar närmare på vilka olika tjänster respektive app erbjuder är det snabbt tydligt att Rebtel tar hem segern. Deras sinnrika idé att skapa lokala nummer och den vägen gå bakvägen till billiga utlandssamtal fungerar smidigt. Att man dessutom kan ringa gratis till andra användare och få iväg ett samtal även när man inte har någon internetuppkoppling i telefonen utan bara röstsamtal är mer eller mindre fantastiskt. Det enda lilla smolket i bägaren är att det krävs ett lokalt kontantkort från resmålet i din telefon för att det ska bli en bra affär. Bäst i kategorin: Rebtel
TalkvalitetHur det låter när ni pratar med varandra är rimligen en av de absolut viktigaste faktorerna. För att testa detta har vi både ringt till fasta nummer när det varit möjligt och till användare på samma tjänst. Överraskande har varit att det är förvånansvärt liten skillnad i ljudkvalitet när du ringer uppkopplad via ett snabbt wlan eller om du ringer via 3G-uppkoppling. Däremot är det relativ stor skillnad mellan de olika apparna på vilken kvalitet de erbjuder. Skype har en imponerande jämn ljudkvalitet och även Rebtel har bra ljud oavsett vilket uppkopplingssätt vi använder oss av. Övriga däremot har märkbara svagheter, särskilt Viber har ett burkigt ljud och hos Fring hackar det ofta betänkligt.Bäst i kategorin: Skype och Rebtel
AnvändbarhetHur du upplever tjänsten beror förmodligen en del på vilka förväntningar och önskade användningsområden du har. Vill du använda appen som en ersättare för en vanlig fast eller mobil telefonitjänst är det egentligen bara Skype och möjligen Rebtel som kan komma i fråga. Vill du däremot ringa något enstaka samtal för att spara pengar på årets semesterresa eller för att hålla kontakt med vänner i utlandet kan flera komma på tal. De som utmärker sig positivt är Google Talk och dess fina integrering i din Androidmobil. Sedan tar Rebtel och Skype båda hem priser, men med undantag för Skypeversionen för Windows Phone som idag bara är en tidig betaversion och har en tid kvar innan den erbjuder lika mycket som systerversionerna.Bäst i kategorin: Skype (Android, Iphone), Rebtel, Google Talk (Android)

Du behöver inte titta på minutpriset för ditt mobilabonnemang eller kontantkort. Så länge du har fri datauppkoppling kan du ringa billigt till hela världen, ibland till och med gratis.

Publicerad Senast uppdaterad

Skype var bara början och nu står det mer än klart att mobiloperatörerna attackeras från alla håll av appar som istället för att tvinga dig att betala samtalen du gör per minut kan ringa hur mycket du vill gratis. En del tjänster kräver inte ens en app utan fungerar med vilken telefon som helst.

Låt mig börja med att ge dig en liten överblick. 

Det finns ett par olika typer av tjänster och det gemensamma är att de erbjuder dig gratis eller väldigt billiga samtal. Framför allt gäller det de samtal som är dyra idag, det vill säga samtal från Sverige till utlandet, och samtal från utlandet hem till Sverige, eller så klart till något annat land. Förutsättningen för de flesta av de här tjänsterna är att internet är globalt och därför erbjuder dig och de företag som erbjuder de här tjänsterna en chans att komma runt operatörernas vägar för telefonsamtal och istället ta den billigare genvägen via internet.

Den enklaste formen av app är den som kräver att både den som ringer och den som tar emot samtalet är uppkopplade och medlemmar för att ni ska kunna nå varandra. Skype var ett sådant exempel i början, men de erbjuder idag flera typer av tjänster, även sådana där man varken behöver mobiltelefon, dator eller någon speciell app för att ringa.

Om den enklaste formen av billigare samtal är den där båda har ett program eller app och är uppkopplade mot samma tjänst på nätet så är nästa steg att kunna ringa vanliga telefonnummer och inte bara ett användarnamn på samma tjänst. Ytterligare ett steg i utvecklingen är att själv kunna bli nådd på ett vanligt telefonnummer, vilket är det som gör att den här typen av tjänster faktiskt börjar kunna ersätta en vanlig fast telefon eller mobil för samtal. Man vill ju inte vara begränsad till att bara höra av sig till de som använder samma tjänst som du själv gör.

Rebtel är ett exempel på en tjänst där en app visserligen kan förenkla användandet, men där man helt baserar sin tjänst på lokala telefonnummer där du befinner dig. Istället för att slå numret till utlandet direkt ger Rebtel dig ett lokalt nummer att ringa och därifrån kopplas samtalet vidare till den du vill nå. På det här sättet kan Rebtel låta dig ringa billigt utan att binda dig till att använda appen varje gång du ringer.

Skype

För Iphone och Android: skype.com

Skype får man säga är originalet och förebilden för de flesta av den här typen av tjänster, men sedan Skype lanserades och var ett sätt att ringa gratis från datorn har det hänt en hel del. Numera kan du förutom att ringa mellan datorer även ringa från mobiltelefoner och är inte begränsad till att bara ringa de som har ett Skypekonto. Med pengar på Skypekontot kan du ringa vilket nummer som helst, men du kan även välja att ha ett nummer som du själv alltid kan bli nådd på. När någon ringer det numret så svarar du helt enkelt på samtalet i Skype på datorn eller i mobilen.

Om vi tittar på appen så är Skype den app som finns tillgänglig på flest plattformar. För en tid sedan köpte Microsoft Skype och därför var det väntat att Skype numera även finns för Windows Phone. Sedan tidigare har Skype funnits förutom för datorer även för Iphone och Android men även för Symbian. Windows Phone-versionen är den av Skypeversionerna som är mest ofärdig och man märker tydligt hur mycket som skiljer på samma app beroende på vilken telefon och framför allt då operativsystem som man använder. En del av skillnaderna beror på egenskaper i operativsystemen, vad en app tillåts göra, medan andra beror på begränsningar i appen som sådan. När vi tittar på just Skype på de olika telefonerna ser appen väldigt olika ut på de olika plattformarna Iphone, Android och Windows Phone. Den anpassar sig helt enkelt till hur designreglerna för respektive plattform ser ut. 

En stor nackdel i sammanhanget, som har med operativsystemens begränsningar att göra, är att man i Windows Phone inte kan vara nåbar för samtal om man inte har den aktuella appen aktiv i skärmen. Så fort du växlar till en annan app i din Windows Phone så loggas du alltså ut från Skype. Det går inte att komma runt. I andra änden av skalan hittar vi Android som är tillåtande som få andra. Där kan du till och med välja att Skype i det här fallet ska ta över samtal du trycker in på knappsatsen i telefonens vanliga telefonapp. På det här sättet kan du automatiskt låta dyra (utlands-) samtal gå via Skype och ringa som vanligt med mobiloperatörens minutkostnad när du ska ringa inom Sverige.

Plus: Många att ringa gratis till

Minus: Begränsad i Windows Phone

Viber

För Android och Iphone: viber.com

Det finns stora skillnader mellan de olika appar vi testar här och Viber skiljer ut sig på flera sätt. Den är väldigt enkel att använda eftersom det inte krävs något användarkonto eller inloggning. Istället begär Viber att ladda upp hela din telefons adressbok till sina servrar och på det sättet kan appen visa direkt i telefonen vilka av dina vänner som har appen och som du därför kan ringa gratis till. Samtalen i Viber går via datauppkopplingen, antingen via wlan om det finns eller via 3g. Det här innebär alltså att Viber kan vara ett bra sätt att ringa gratis hemma i Sverige eller i utlandet där man har wlan, men är du på semester utan wlan har du heller ingen nytta av Viber. Då är det istället Skype eller Rebtel som kan hjälpa dig att kapa utgifter på dina samtal. Det är som sagt gratis att ringa andra med Viber, men det är också den enda typ av samtal du kan ringa, de där du använder datauppkoppling för att ringa andra Viberanvändare gratis. 

Slår du ett annat telefonnummer, ett som går till någon som inte använder appen så får du istället frågan om du vill ringa ett vanligt samtal och tackar du ja kopplas det upp direkt. Då gäller dock mobiloperatörens vanliga minuttaxa. I teorin kan du alltså använda Viber som din enda telefonapp och få bekräfta varje gång samtalet inte går via Viber. När det gäller ljudkvalitet så finns det dock många anledningar att inte använda Viber. Ljudet är nästan alltid betydligt burkigare och tunnare än under riktiga samtal och en fördröjning gör att det är lätt att börja prata i munnen på varandra. »Va, vad sa du« är en vanlig fras som jag hör upprepas flera gånger under mina samtal via Viber. 

Bandbredden som är tillgänglig under ett samtal är ju givetvis beroende av både dina egna och mottagarens uppkopplingsförhållanden, vilket begränsar möjligheten till riktigt bra ljudkvalitet. En annan nackdel är möjligheten att nå folk, för det är inte säkert att de som visas i din kontaktlista verkligen använder Viber. De kan ha använt det en gång för att sedan avinstallera det och då sitter du och väntar på att de ska svara helt i onödan. Om appen inte är aktiv och har datauppkoppling (det kan ju bero på att mottagaren helt enkelt inte har täckning) blir ditt Viber-samtal bara en återvändsgränd.

Plus: Funkar som enda telefonapp

Minus: Burkigt ljud

Rebtel

För Android, Iphone och Windows Phone: rebtel.com

Med Rebtel så är grundtanken att du ska kunna ringa billiga samtal till och från utlandet. De där samtalen som är omotiverat dyra att ringa enligt mobil­operatörens taxor blir med Rebtel betydligt billigare och faktum är att det i grunden inte behövs en app. Grunden i Rebtel är att de använder lokala nummer i de länder du ringer till och från. Vill du ringa hem till Sverige från Thailand så skapar Rebtel ett lokalt Thailändskt nummer du ska ringa för att samtalet sedan ska kopplas till rätt nummer i Sverige. Ovanpå den tjänsten har Rebtel även adderat internetbaserade samtal, så har du wlan på hotellet kan du med Rebtel-appen ringa gratis till andra med Rebtel-app på sin telefon och dessutom ringa billigt till alla andra, även de som inte använder Rebtel. 

Trots att du kan ringa från vilken vanlig telefon som helst tillför Rebtel-appen en hel del nytta, särskilt om du är utomlands. Appen ­känner alltid av vilket som är det billigaste tillgängliga sättet att ringa det nummer du slagit in. Har du fri datauppkoppling via 3g eller wlan så får du alltid valet att använda det eller att ringa med Rebtels lokala nummer i form av ett vanligt, men billigare, mobilsamtal. När du är hemma i Sverige och vill ringa utomlands är det förmodligen datauppkopplingen som du ska välja oftast. Utan appen måste du lägga upp kontakter och manuellt skapa egna adressboksposter, men det är det lilla strulet som appen löser åt dig. Slå bara ett utlandsnummer som leder till ett land långt bort och appen skapar i bakgrunden ett lokalt nummer den i själva verket ringer och kopplar samtalet rätt till utlandet, men till lokalsamtalstaxa. Att det här fungerar även när du är utomlands och har avstängd datauppkoppling för att spara pengar känns nästan magiskt. När man ringer med appens lokala nummer så hör man när samtalet kopplas upp tonerna av att appen trycker telefonnumret så att Rebtel vet vart samtalet ska skickas.

Värt att tänka på med Rebtel som ju har sitt främsta användningsområde på utlandssamtal är vad det kostar att ringa ett lokalt nummer där du befinner dig. För samtal från Sverige är det här aldrig något problem, men tittar du på mobiloperatörernas prislistor på samtalskostnader när du befinner dig i utlandet märker du snabbt att priset för att ringa ett lokalsamtal från din mobil i till exempel Thailand kostar lika mycket eller ibland till och med mer än att ringa hem till Sverige. För att Rebtel ska vara användbart i utlandet krävs alltså att du skaffar ett lokalt kontantkort i landet du befinner dig i och ansluter till Rebtel från det. Du kan dessutom ringa via Rebtel från till exempel den fasta telefonen på hotellrummet eller andra telefoner i utlandet, så länge du väljer att logga in på Rebtel med ditt vanliga nummer och en pinkod du får.

Ljudet i Rebtel när man ringer samtal är över lag bra med en jämn kvalitet oavsett om man ringer via wlan, via 3g eller om man använder deras lokala telefonnummer i appen, de som gör att man slår numret till utlandet men kopplas via ett lokalt nummer och inte ens behöver ha datauppkoppling. Framförallt är det dock funktionerna i appen och gränssnittet som imponerar stort. En så enkel sak som att land och pris för samtalet dyker upp samtidigt som du trycker in numret du ska ringa är ju väldigt bra. Både snyggt och lugnande för att man vet exakt vad samtalet kommer att kosta. I listan med kontakter ser man dels telefonbokens lista, dels en separat lista med de man ringer gratis via Rebtel och en favoritlista med de som man vill ha enkel snabb tillgång till oavsett kostnad.

Plus: Ring från valfri telefon

Minus: Få att ringa gratis till

Plingm

För Android och Iphone: plingm.com

Plingm är det faktiskt ett svenskt företag som står bakom och idén liknar i mångt och mycket det Rebtel och Skype gör. Appen hette tidigare Freephoo, men har nu fått uppfräschat utseende och nytt namn. Hade du tidigare appen Freephoo så får du den nya appen som en appuppdatering. Man kan ringa gratis samtal till andra som har samma app och man kan genom att ladda sitt konto med pengar ringa billigt till utlandet, även det via appen. Att man kan ringa gratis till andra användare av appen är ju dock här betydligt mindre värt än vad samma sak ger i Skype eller Rebtel. De har ju så klart betydligt fler användare att potentiellt ringa gratis till, vilket placerar Plingm i en uppförsbacke.

Namnbytet sker faktiskt precis under testets gång och jag kan därför jämföra hur appen är både före och efter. Tyvärr är det mest kosmetiska detaljer som tycks skilja. Ljudet under de testsamtal vi gör är rätt så skiftande. När ljudet är bra hör Plingm till de absolut bästa. Ringer man via wlan ett samtal från en mobil med Plingm till en annan är ljudet riktigt bra. Andra gånger dock, när vi ringer till fasta nummer via både wlan och 3g-uppkoppling så försvinner ljudet helt ibland och andra gånger hackar det märkbart. Vi slipper dock fördröjningar som en del andra appar dras med under samtal. Gränssnittet i appen dras, trots att det nu fräschats upp, med en del nackdelar. Man kan inte få upp en knappsats under samtal, så hamnar man i en talsvarsfunktion är det tvärstopp. Generellt är heller appen inte alls lika finputsad och lättanvänd som Skypes eller Rebtels motsvarig­heter, vare sig när det gäller funktion eller form. 

Appen använder din vanliga adressbok från telefonen och kombinerar den med Plingm-kontakter. I Iphoneversionen finns även om du vill det dina Facebook- och Linkedin-kontakter. Den integrationen är dock begränsad, för det handlar mest om att rekrytera dina kompisar att skaffa Plingm. Det kan dock tillföra funktion om den du ringer till också har Plingm, har ansutit sig med Facebook-kopplingen och inte finns med i din adressbok. Du får även ansikten och uppdaterade kontaktuppgifter. Kontakterna hamnar i olika flikar med adressbokens kontakter, kontakter från sociala nätverk, Plingm-användare  och sist favoriter du vill komma åt snabbt.

När du ringer ett samtal finns en knapp i Iphone­appen för att skicka textmeddelande, men den funktionen utnyttjar bara telefonens vanliga sms-app så då får du betala vanligt pris för de meddelanden du skickar. I Androidversionen av appen händer ingenting när man trycker på meddelandeknappen. 

Plus: Både till Iphone och Android

Minus: Varierande ljudkvalitet

Tango

För Android och Iphone: tango.me

Först och främst är Tango en app för videosamtal, men eftersom den fungerar till Iphone, Windows Phone och Android platsar den ändå, det är inte många appar som finns på alla tre plattformarna. På Windows Phone kan du till och med ta emot samtal till Tango utan att ha appen aktiv i skärmen, något som inte ens betaversionen av Skype klarar i Windows Phone. Bara det tycks vara en bedrift. 

När du ringer ett samtal med Tango startar videofunktionen automatiskt, men vill du hellre ringa ett vanligt röstsamtal så kan du klicka bort video och köra bara röst. När du har videosamtal så är högtalarläget aktiverat som standard, men även det går att avaktivera så att du kan hålla telefonen mot örat och prata som vanligt. Att Tango finns till flera operativsystem är givetvis en fördel eftersom det utökar gruppen människor du kan ringa till. Däremot skiljer sig appen en del mellan de olika plattformarna. I Iphone och Android kan du ta del av videomeddelanden i en speciell brevlåda i menyn. Den saknas helt i Windows Phone-versionen, så där har man färre möjligheter. 

Ljudkvaliteten bjuder på en del missöden. Ljudet hackar ibland och det finns en viss fördröjning, men för det mesta fungerar det bra att föra en konversation och det gäller även om du väljer videoläget. Då upplever jag även att man är lite mer förlåtande, men videobilden är i alla fall överraskande bra.

Plus: Videosamtal i alla operativsystem

Minus: Tidvis skakig ljudkvalitet

Fring

För Android och Iphone: fring.com

Fring är en app som har så många år på nacken att den fanns redan innan begreppet app fanns. Då var det istället ett program man laddade ner till sin Nokiatelefon, men nu finns Fring även till moderna telefoner som Iphone och Android. Gränssnittet har dock ett par skavanker och till exempel serveras mina kontakter som en lång lista där det är svårt att snabbt hitta rätt eller för den delen se vem man ringer gratis och vem som man får betala lite för att nå. Det blir lätt rörigt eftersom Fring binder samman en lång rad olika tjänster.

Utöver att vara ett sätt att ringa gratis eller billigt beroende på vem du ringer så kan du lägga till chattjänsterna icq, Google Talk, Windows Live och Yahoo, bara för att nämna några. Det är lätt att därav dra slutsatsen att lite fokusering skulle göra Fring enklare att använda. Det är svårt att vara bäst på allt om man ska kombinera så många olika användningsområden.

Ljudet när man ringer med Fring kan skilja sig en hel del från samtal till samtal. En del gånger blir det riktigt bra med bara något enstaka hack där ljudet försvinner. Det bästa ljudet får vi under ett samtal via 3g medan det sämsta samtalet går mellan telefonen med stark wlan-uppkoppling och en fast telefon. Det verkar med andra ord vara lite av ett lotteri.

Plus: Många anslutna tjänster

Minus: Rörigt gränssnitt

Google Talk / Vtok

För Android: google.com/talk

För Iphone: vtokapp.com

I nyare Androidmobiler är appen Google Talk ofta installerad från start och det enda du behöver göra är att logga in med det Googlekonto som redan är associerat med din telefon för till exempel appköp. Använder du redan Google Talk, till exempel i datorn, så hittar du redan dina kompisar i listan med kontakter som dyker upp. Gör du det inte får du lägga till kompisarnas Googlekonton för att ni ska kunna kontakta varandra. Det här är alltså samma chatsystem som syns i Gmail på webben om du använder det. Google Talk är med andra ord främst ett program för chatt i textform, men det går även att ringa röst- och videosamtal. Det förutsätter dock att mottagaren har de möjligheterna och så är inte alltid fallet.

Vilka tjänster som finns att tillgå beror på vilket program mottagaren använder för att utnyttja Google Talk. Den som har en äldre Androidmobil kan till exempel inte ha videosamtal. Just videosamtal via Google Talk i en mobil kom faktiskt, tro det eller ej, till Iphone innan det kom till Android. Då liksom nu heter Iphoneprogrammet man ska använda Vtok och är ett program just för att ansluta till Google Talk i din Iphone. Textmeddelanden, röstsamtal och videosamtal finns tillgängligt och du ser i kontaktlistan vilka av dina kompisar som är tillgängliga och vilka tjänster som stöds för respektive person.

Tjänsten Google Talk är dock än så länge rätt begränsad för oss svenskar. I usa kan man ringa fria samtal till alla nordamerikanska nummer, men i Sverige får vi nöja oss med att prata med de kontakter som är anslutna till Google Talk just när vi vill ringa. Jag provar i alla fall att ringa ett par samtal till usa med Vtok-appen i Iphone, i Android är inte vanliga samtal integrerade i appen. Och tur är väl det för samtal i Vtok-appen i Iphone fungerar väldigt dåligt. Vid flera tillfällen fortsätter appen att ringa vilka knappar jag än trycker på och ljudet är ofta väldigt hackigt. Det dåliga ljudet gäller tyvärr ofta även vanlig röstchat mellan två Google Talk-användare.

Så långt appen i Iphone alltså, men lyckligtvis fungerar det betydligt bättre på Googles hemmaplan Android. En fördel generellt med tjänsten i både Iphone och Android är att man ser både vilka som är uppkopplade och därmed tillgängliga, och hur de är uppkopplade. Använder de den inbyggda chattfunktionen på webbsidan för Gmail så ser man det, är de uppkopplade via sin Android så ser man det och är det någon som använder Vtok-appen i Iphone syns det med. Ljudet när man ringer till exempel från sin Androidmobil till en dator eller annan Android är riktigt bra. Framför allt har ju Google lyckats bra med att integrera sin lösning i operativsystemet i Android vilket gör det smidigt att använda. 

Plus: Kontaktlista med de tillgängliga

Minus: Tidvis hackigt ljud

Klicka på tabellen för att se den i full storlek

Fakta och betyg

Klicka på tabellen för att se den i full storlek

Vinnare: Rebtel (Android och Iphone)

Skype och Rebtel är båda bra, men det finns ett par saker som gör att Rebtel seglar upp som segrare. Framförallt handlar det om hela den bukett av tjänster som man erbjuder och detaljer som att man kan fortsätta sitt samtal även om mottagningen, alltså datauppkopplingen börjar bli dålig.