Bäst när det gäller

Jämförande test: Batteritid

Fakta och betyg. Klicka för större tabell.

Vilken mobil har egentligen bäst batteritid? Vi har gått på djupet med frågan och jämför nio toppmodeller. Samtidigt svarar vi på vilken av dem som räcker längst när du spelar Pokemon Go.

Publicerad Senast uppdaterad

Alla mobiltillverkare brukar lämna uppgifter om hur bra batteritiden är för deras mobiler, och de flesta känner väl igen sig i att de siffrorna är något att drömma om, men inget man ser i verkligheten.

Tillverkarna far säkert inte med osanning i sina siffror, men en smartphone är en multifunktionsenhet som har väldigt mycket för sig i bakgrunden. Skillnaden mellan att spela upp video i flygläge utan några installerade appar kan vara avsevärd jämfört med normalt användande.

Dessutom finns det ju inget sådant som normalt användande, alla har olika sätt att använda sin mobil, och det påverkar batteritiden, liksom om man har dålig täckning där man bor och i vilken utsträckning mobilen i sig orsakar detta genom att ha dålig mottagning. En mobil med kraftfull processor kanske inte behöver jobba lika hårt med en uppgift och drar då mindre ström, men vid full belastning drar den desto mera.

Det är därför en riktig utmaning att jämföra batteritiden för mobiltelefoner men samtidigt, om man utsätter ett antal mobiler för samma uppgifter under likadana omständigheter och mäter skillnaderna, borde det ändå ge mer allmängiltiga svar om hur mobilerna klarar sig under olika förhållanden. Det visade sig också vara tidskrävande, och varje telefon har genomgått mer än 100 timmars testning.

Vi har försökt göra testgrenarna så realistiska som möjligt och analysera vad som påverkar de olika testmomenten så att vi får likartade resultat. Vi har också gett mobilerna liknande konfiguration med bakgrundstjänster. Alla mobilerna har sålunda haft Facebook, Messenger, Instagram, Evernote, mejl med pushnedladdning samt molnlagring i form av både Dropbox och (beroende på system) Google Drive/Icloud/Onedrive aktiva.

Hur snabbt du kan få liv i mobilen igen är ju också en faktor i batteritiden, och vi har därför även mätt laddningstiden på mobilerna. Låt oss titta närmare på var och en av telefonerna i testet och börja med Iphone och dess batteritid.

Apple Iphone 6S

Apple går sin egen väg. Jämfört med de andra telefonerna i testet har Iphone 6S på pappret en patetisk svag processor, ändå levererar man resultat i topp eller nära toppen i prestandatest efter prestandatest, och ingen har någonsin anklagat en ny Iphone för att vara seg.

Hemligheten är bland annat ett system som håller hårt i vad som får pågå i bakgrunden, vilket som bieffekt borde få en riktigt bra batterikapacitet. Detta är dock ingenting man bjuder användaren på, i stället har man sparat in på batterikapaciteten, som är bara lite mer än hälften av konkurrenterna i testet.

När strategin funkar, funkar den riktigt bra, och ibland får vi fantastiska standbytider. När den inte funkar blir batteriresultatet katastrofalt, som vid hög belastning i prestandatesterna.

Iphone har ett strömsparläge. Som vanligt är Apple lite hemliga med vad det gör, men mejlhämtning, hej Siri, bakgrundsuppdatering, automatiska uppdateringar och vissa visuella effekter ska “minskas eller avaktiveras”.

Snabbladdning är inte en teknik som Apple låtsas om, trots att just batteritiden är ett av de vanligaste klagomålen på Iphone, och den presterar testets långsammaste laddningstider som inte varierar oavsett om vi använder den medföljande laddaren, en Ipad Pro-laddare eller en snabbladdare från tredje part. Detta alltså trots att det bara är drygt hälften så mycket batteri att ladda.

+ Tidvis utmärkta standbytider'

- Katastrofal batteritid vid hög belastning, långsam laddning

HTC 10

Med HTC 10 hakade HTC på Sonys slogan “två dagars batteritid vid normalt användande”. Vi fick nöja oss med en dag med nöd och näppe när vi recenserade telefonen, men vi är kanske inte heller normala användare.

Den tekniska plattformen är väldigt standard för en toppmodell 2016. Chipsetet Qualcomm Snapdragon 820, högupplöst TFT-skärm, Android 6.0 och ett 3 000 mAh-batteri. Sett från batteriperspektiv förvaltar HTC 10 detta genom att leverera solida resultat i de flesta av batteritesterna, även om det nog är Qualcomms chipset och Googles operativsystem som står för de flesta av strömhanteringsfunktionerna.

Inte för att inte HTC själva har lagt till strömsparfunktioner. Den normala strömsparfunktionen begränsar processorn och platstjänster, minskar skärmens ljusstyrka och stänger av vibratorfeedback. Den kickar in vare sig du vill det eller ej när batteriprocenten står tillräckligt lågt, även om du förstås kan aktivera den manuellt också. Vi lyckas dock inte uppmäta någon reell batteriförbättring av detta.

Här finns även ett extremt energisparläge där bara telefon, SMS, mejl, kalender, miniräknare och klocka körs, medan data, platser och bluetooth med mera är avstängt när skärmen är släckt.

HTC har även lagt in en funktion som optimerar batterianvändningen i vissa spel, bland annat Pokemon Go, vilket förmodligen förklarar den jämförelsevis goda batteritiden i denna gren.

+Hyggliga batteritider över lag

-Ingen uppmätt förbättring i batterisparläget

Huawei P9

Huawei har liksom Samsung och Apple egenutvecklade systemkretsar som de sätter i sina mobiltelefoner. Tidigare har de haft svårt att nå upp i samma prestanda som Qualcomm, men i år klarar man mycket väl att mäta sig med de bästa från andra tillverkare.

Eget chipset innebär egen strömhantering, vilket innebär att vi inte nödvändigtvis får samma resultat i de olika grenarna som för mobiler med Qualcomm Snapdragon-chipset. Lite mindre skärmtid, lite mer vid standby är trenden vi ser i testet.

Huawei P9 har en av testets mer originella batterisparlösningar. När det så kallade ROG-strömsparandet aktiveras reduceras skärmens upplösning till 1280 x 720 pixel för att minska processorbelastningen. Det finns också tre energischeman, kallade prestanda, smart och ultra. I ultraströmsparläget är i princip bara telefon och SMS aktiva, och ingen datatrafik släpps igenom. Faktum är att vi inte lyckas uppmäta mycket till förbättrad batteritid annat än i just ultraläget.

+Bra standbytider

-Ingen uppmätt förbättring i energisparläget

LG G5

När vi testade LG G5 separat gillade vi mobilen skarpt. Däremot var vi lite bekymrade över att vi verkade ha svårt att få batteriet räcka till en hel dags användning. Att detta var mer än bara en känsla syns i resultatet av vårt jämförande test.

LG har en rätt traditionell konfiguration för en toppmodell 2016: Qualcomms chipset Snapdragon 820 och högupplöst TFT-skärm. Däremot har man valt ett mindre batteri, 2 800 mAh, än många av konkurrenterna. I gengäld har man, vilket numera hör till ovanligheterna, utbytbart batteri. För den som är beredd att jonglera med extrabatteri och att behöva ladda mer än ett batteri är då naturligtvis problemet med batteritiden löst. Man kan även köpa till en modul som ger mobilen kameraknapp, kameragrepp och lite mer batteri, men den blir förstås betydligt mindre smidig då.

Utöver de sedvanliga strömsparfunktionerna som är standard i Android 6.0 har LG G5 ett energisparläge, som man inte närmare specificerar, men som ger märkbart resultat på batteritiden och bland annat drar ner skärmens ljusstyrka. Man har även en funktion påslagen som standard, vilken drar ner upplösningen och uppdateringshastigheten i spel för att spara batteritid. Den går dock att stänga av. Ytterligare energisparfunktioner är möjligheten att slå av always on-skärmen och helt förbjuda program att köra i bakgrunden.

+Utbytbart batteri

-Svårt att klara dagen på en laddning

Microsoft Lumia 950

Microsoft Lumia 950 är en av två telefoner i testet som inte kör Android. Microsoft har gett sitt mobilsystem, som i senaste utförandet heter Windows 10 Mobile, så många omstarter att det tenderar att kännas som det ständigt är i betastadium och aldrig blir riktigt polerat.

Det märks bland annat på strömsparfunktionerna. Där andra tillverkare vid det här laget har en rätt sofistikerad uppsättning batteribesparingar som kickar igång mer eller mindre automatiskt har Lumia 950 rätt och slätt bara ett strömsparläge. Det ska begränsa apparnas bakgrundsaktivitet.

Lumia 950 utmärker sig även genom att vara en av testets två mobiler med AMOLED-skärm (se nedan under Samsung Galaxy S7), vilket ger en respektabel, om inte fantastisk, skärmtid. Det är också en av testets två mobiler med utbytbart batteri, och för den som är beredd att bära med sig flera batterier är det givetvis en enkel lösning på eventuella batteribekymmer. Chipsetet är Qualcomm Snapdragon 808, en variant från förra året som var avsedd att leverera prestanda strax under toppskiktet med mindre värmeutveckling och strömåtgång.

Det som annars utmärker telefonens batterihantering är att den rätt och slätt stänger av sig när det är fem procents batteri kvar. Det gör inte den totala batteritiden så mycket kortare, men för den som väntar sig att ha tio procents batteritid kvar när batteriet är på tio procent kan det bli en obehaglig överraskning innan man vant sig.

+ Utbytbart batteri

- Stänger av sig innan batteriet är slut

LG Nexus 5X

Googles Nexus-serie är något av en demonstrationsplattform för hur Google tänker sig Android, utan en massa pålägg från tillverkare. Att man använder en version av Android med minimala pålägg drar åt bägge hållen när det kommer till batteritid. Å ena sidan finns det inga systempålägg som drar extra batteri i bakgrunden, å andra sidan är ju en del av de uteblivna påläggen just batterisparfunktioner.

Nexus-serien har ganska dåligt rykte när det gäller batteritid, men det var före Android 6 där Google tog ett rejält tag i strömsparfunktionerna i systemet. Nexus 5 kom förra året och chipsetet är Snapdragon 808, samma som i Lumia 950, som när det var nytt levererade strax under topprestanda.

Skärmtiden för Nexus 5X är ingenting att skryta med, men standbytiden är ofta imponerande lång, även om det tyvärr inte är något man kan känna sig förvissad om. Strömsparfunktionerna är App Standby, Doze och de andra som finns i Android 6, och som mobilen har gemensamt med testets övriga Androidmobiler, men som ofta har bättrats på av tillverkarna. I alla fall får vi ännu mer imponerande standbytid i strömsparläget.

+ Ofta utmärkta standbytider

- Dålig skärmtid

Samsung Galaxy S7

Förra årets Samsung Galaxy S6 var ett kvalitetslyft på väldigt många plan, men man fick skäll bland annat för batteritiden. Större batteri var därför en av förbättringarna i årets Galaxy S7 jämfört med föregångaren.

Samsung har i många avseenden en av de mest avvikande tekniska lösningarna i sin mobil jämfört med konkurrenterna. Man har (i den svenska versionen) sitt eget chipset Exynos 8890 Octa i stället för Qualcomms Snapdragon 820, och en AMOLED-skärm i stället för de TFT-skärmar som sitter i de flesta av de andra av testets mobiler. Chipsetet innebär bland annat att Samsung fått utveckla sin egen tekniska lösning för snabbladdning i stället för den Quickcharge 3.0 som finns i Snapdragon 820, men AMOLED-skärmen har potential att spara ström. En TFT-skärm består i princip av ett lager vita lysdioder som lyser med full styrka och en del av ljuset filtreras sedan bort av ett LCD-färgfilter. I AMOLED-skärmen har lysdioderna olika färg och ljusstyrka och behöver därför inte jobba på full effekt hela tiden.

Samsung Galaxy S7 har ett energisparläge där man begränsar vibratorfeedbacken, enhetens prestanda och platstjänsterna. Man har också ett ultraströmsparläge där skärmen ändras till svartvit (en åtgärd som skulle vara poänglös på annat än en AMOLED-skärm) och max sex appar av totalt nio möjliga (telefon, meddelanden, webbläsare, Facebook, mejl, kalkylator, klocka, memo, Whatsapp) är aktiva. Kalendern lyser med sin frånvaro här. Ultraströmsparläget ger imponerande lång standbytid i defaultläget, men är förstås beroende av vilka appar man väljer att ha aktiva.

+ Solida resultat över lag i batterimätningarna

- Ingen kalender i ultraströmsparläget

Sony Xperia X Performance

Sony myntade begreppet “Två dagars batteritid vid normal användning” med sin Xperia Z3-serie, och de mobilerna imponerade verkligen med sin batteritid. Sony har hållit fast vid den sloganen, men den efterföljande Z5-serien imponerade inte alls på samma sätt med batteritiden. Sedan dess har dessutom Google lanserat Android 6.0, som delvis ersätter Sonys batterisparläge Stamina.

I Sony Xperia X Performance, den senaste generationens toppmodell, sitter det till och med ett mindre batteri än i föregångaren, och tyvärr märks det över lag i våra tester.

Sony har återinfört sitt strömsparläge Stamina, men nu baserar det sig delvis på Androids funktioner för att låta appar som används sällan gå i viloläge och varva ner när telefonen ligger oanvänd.

När Staminaläget är aktiverat är enligt Sony GPS, vibration, bildförbättring, renderingsprestanda med mera begränsade, och mejl och andra appar som synkroniseras kan uppdateras med ojämna intervall. Du kan välja att aktivera läget manuellt eller låta det gå igång automatiskt vid en batteriprocent du väljer. Här finns också ett ultra-staminaläge för extra lång batteritid. Då inaktiveras alla appar utom telefon, kontakter, meddelanden, kamera, album, kalender, klocka, kalkylator, inställningar och musik.

Trots att chipsetet i mobilen har stöd för Qualcomms senaste snabbladdningsteknik Quickcharge 3.0 har man valt att inte implementera den i mobilen, och det märks på laddningstiderna.

+ Reella förbättringar i strömsparlägena

- Svag batteritid både i arbete och vila, långsammare laddning

Xiaomi Mi 5

Xiaomi är en av de största mobiltillverkarna i Kina, men distributionen av deras prisvärda mobiler är begränsad i resten av världen. Nu går de i alla fall att få tag på i Sverige, och Mi 5 är toppmodellen just nu.

Xiaomi Mi 5 utmärker sig för att köra Qualcomms chipset Snapdragon 820, men på en lägre klockfrekvens än de andra toppmodellerna. Det ger lite lägre prestanda vid maximal belastning, men fortfarande bättre än förra årets toppmodeller, och framför allt har det potential att minska batteriåtgången.

Resultatet är testets i särklass ojämnaste telefon. Vid hög belastning i prestandatesterna är Xiaomi Mi 5 bäst med marginal. I standbyläge, däremot, verkar telefonen ha svåra problem att hålla nere bakgrundsaktiviteten, och den läcker batterikapacitet i viloläget fortare än någon annan mobil i testet.

Även när det kommer till strömsparfunktioner är det en blandning mellan högt och lågt. Mobilnörden har genom att slå av och på en lång rad parametrar möjlighet att skapa egna strömförbrukningsprofiler. Men åtminstone i den version som säljs här finns det inget förkonfigurerat strömsparläge. Det enda som erbjuds är ett marathonläge som är måttligt intressant då all form av datatrafik är avslagen. Bland de valbara strömsparfunktionerna är det dessutom mest av eller på som gäller. Du kan inte till exempel styra hur appar i bakgrunden drar ström. Visst är det trevligt med valfrihet, men de flesta användare behöver nog betydligt mer hjälp på vägen än så här.

+ Utmärkt batteritid vid hög belastning

- Dålig standbytid, inga färdiga strömsparlägen

Det finns alltså viss spridning i startfältet. Även om normen för en toppmodell i år är högupplöst TFT-skärm, Qualcomm Snapdragon 820, Android 6.0 och ett batteri på 3 000 mAh så är det bara en av telefonerna som prickar av alla punkterna på listan. Vi har olika operativsystem, olika chipset och olika batterikapacitet som alla kan påverka slutresultatet. Det förklarar den märkbara spridningen i testutfallet.

Skärmtid

I det här testet strömmar vi dels Youtube via wifi från full till tom laddning och mäter hur länge mobilen klarar sig. Testet har visat sig vara ett rätt stabilt mått på skärmtid vid relativt låg processorbelastning, och ger normalt ett resultat på ±10 procent nästan oavsett förhållanden som täckning, om SIM-kort sitter i, ljudvolym eller om filmen strömmas över mobilnätet. Undantaget är skärmens ljusstyrka, som har mycket stor betydelse för den totala speltiden. Därför har vi mätt speltiden vid maximal, halv och minimal ljusstyrka. Det är skillnader i vilken ljusmängd mobilerna levererar på dessa nivåer, en del tillverkare har till exempel extra stark ljusstyrka på maxnivå, vilket kan påverka batteritiden negativt, medan den minimala ljusstyrkan på vissa mobiler är så mörk att du endast kan urskilja skärmen i ett beckmörkt rum.

Minimal ljusstyrka kan ses som ett mått på den maximala skärmtiden du kan få ut på en laddning. Medelljusstyrkan är förmodligen den som bäst matchar normal användning, men den maximala ljusstyrkan är förmodligen den du använder när du är utomhus på sommarhalvåret.

Dessutom lade vi som extra gren in de senaste månadernas stora fluga Pokemon Go, då alla som spelar det vet att det är en alldeles fantastisk batteritjuv. Med maximal ljusstyrka på skärmen och dessutom hög processorbelastning tömmer det batteriet ännu fortare än videouppspelningen.

Nexus 5X och Sony Xperia X Performance får kämpa mest med skärmtiden, medan Samsung lyckas få sin AMOLED-skärm att dra mindre ström än konkurrenternas skärmar, vilket märks på resultatet oavsett ljusstyrka.

Vinnare: Samsung Galaxy S7

Prestandatester

Det finns en rad olika appar och webbsidor som kan användas för att mäta batteritiden i mobiltelefoner, och det har vi utnyttjat. Gemensamt för de flesta är att de utsätter telefonen för relativt hög arbetsbelastning samtidigt som de sätter skärmen på låg ljusstyrka. Jämfört med den förra grenen handlar det alltså mer om att se hur mycket batteri mobilen drar när den får jobba, och mindre om skärmtid.

En del av prestandatesten finns inte till Ios eller Windows 10 Mobile, och Iphone 6S och Lumia 950 har givetvis inte belastats för de tester de inte kunnat delta i. Det gör resultatet för Lumia 950 lite mer osäkert än för övriga telefoner. För Iphone 6S råder det däremot inget tvivel. Vid hög belastning är batteritiden katastrofal, och långt under den för mobilerna med Android eller Windows 10 Mobile som system.

Annars är det ett hyggligt jämnt resultat mellan mobilerna. De som är bra i ett test tenderar att vara det i alla, men skillnaden för de flesta är inte större än att de ryms inom samma betygssteg. Sony Xperia X Performance utmärker sig negativt bland Androidmobilerna, men vi har också en tydlig vinnare i Xiaomi Mi 5. Mobilens nedklockade chipset kanske ger lite sämre maxprestanda, men det ger helt klart avkastning i form av bättre batteritid vid hög belastning.

Vinnare: Xiaomi Mi 5

Standby

Mobilernas standbytid visade sig vara svår att mäta. När vi testade olika miljöfaktorer kunde vi för 10 till 0 procents batteri få mellan 28 minuter och 13 timmar batteritid! Genom att lägga mobilen intill en wifi-router fick vi lite stabilare resultat, men räkna med kortare tider om du har dålig täckning och inget wifi. Fortfarande krävdes det många upprepningar för att få ett någorlunda rättvist resultat på grund av den höga variationen. Det är skillnad på procent och procent också, en del mobiler stänger ner sig innan batteriet når noll, andra ligger på 100 procent väldigt länge. Vi har därför mätt både för 100–90 procent och 10–0 procent.

Vi har utgått från snittiden, men gjort poängavdrag för oförutsägbarhet om lägstatiden ligger mycket under snittiden.

Huawei P9 följt av Samsung Galaxy S7 är de som stabilt levererar högst standbytider. Iphone 6S och Nexus 5X har mycket höga standbytider i snitt, men dras med tillfälliga dippar som gör att man inte kan lita på tiden. Xiaomi Mi 5 får underkänt i denna gren.

Vinnare: Huawei P9

Strömsparfunktioner

Alla mobiler i testet har någon form av strömsparläge, men dess effekt kan vara svår att mäta. En klassisk strömsparfunktion är till exempel att stänga av vibratorfeedbacken vid tangenttryckningar, vilket är näst intill omöjligt att beräkna strömspareffekten av. Med tanke på hur liten total tid man skriver på skärmen borde den vara marginell. En del strömsparfunktioner känns nästan som om de bara är där för syns skull. Flera tillverkare justerar till exempel vad som räknas som 50 procents ljusstyrka på skärmen i strömsparläge, men om skärmen blir för mörk kommer man ju bara att vrida upp ljusstyrkan ändå.

Vi har betygsatt flexibiliteten i strömsparfunktionerna, och givit avdrag om vi inte kunnat mäta någon faktisk effekt av dem. Det är ett rätt jämnt resultat, men Samsung Galaxy S7 blir vinnare tack vare mätbara förbättringar i det vanliga strömsparläget och ett utmärkt ultraströmsparläge.

Vinnare: Samsung Galaxy S7

Laddning

Om batteriet töms fort kan det vara en tröst att de flesta tillverkare numera anammat olika snabbladdningstekniker som gör att du kan få en meningsfull laddning på bara några minuter. Till toppmodellerna skickar man även med dessa snabbladdare.

Mobilbatterier tål att laddas med högre effekt när de är tomma än när de är nästan fulla, och hemligheten med snabbladdningsteknikerna är att de känner av batteriets laddning och justerar effekten därefter. Därför laddas de första procenten mycket snabbare än de sista.

Snabbast på att ladda, både till lägre och högre nivåer, är LG G5. Strax därunder ligger en nivå där Galaxy S7, HTC 10, Nexus 5X och Xiaomi Mi 5 ger väldigt likartade resultat. Iphone utmärker sig med en bottennotering.

Vinnare: LG G5

Vinnare: Samsung Galaxy S7

Vi har fyra olika vinnare i de fem delkategorierna, men en mobil vinner två gånger, och det är Samsung Galaxy S7. Det är dessutom den enda telefonen som aldrig får lägre betyg än fyra i någon av kategorierna, så när poängen summeras och den blir testets totalvinnare känns det självklart och rättvist.

Fakta och betyg. Klicka för större tabell.