Vi ska poängtera det direkt. Den chattapp som passar dig bäst är förmodligen den som de flesta av dina vänner använder. Sitter du med en perfekt app som ingen av dina vänner vill använda har du ju ingen att prata med. Jag hoppas därför att det här testet framför allt kan göra att du får upp ögonen för smarta chattappar och funktioner du inte kände till eller har testat. Sedan kan du och kompisarna välja vad ni vill använda. Och det kan mycket väl innebära att du använder flera tjänster beroende på syfte eller vilka du kommunicerar med. Jämför vi med vanliga SMS så kan chattapparna erbjuda en rad fördelar. De mest påtagliga är kanske möjligheten att de alla använder datatrafik så att du kan skicka meddelanden även via wifi. Du kan även bifoga filer utöver text, så det kan vara bilder, filmer, dekaler och ljud. En del av apparna låter dig även ringa röstsamtal och videosamtal till andra med samma app. Vidare kan chattapparna vara ett bra sätt att föra gruppkonversationer som fungerar smidigt oavsett om deltagarna har mobiler med olika operativsystem. Många av chattapparna vi testar här finns till både Ios och Android. Ibland även till Windows Phone. Och vill du fortsätta dina konversationer i mobilen senare i datorn eller surfplattan går det ofta bra det med, vilket är smidigt om man vill skriva lite längre texter utan att tvingas knappa in så mycket på mobilen.
Marknaden för chattappar verkar närmast omättlig och mest spännande idag är nog att flera av chattapparna har börjat utforska möjligheten att lägga till smarta funktioner. Det handlar alltså inte bara om att prata med dina vänner utan även att kommunicera med robotar. Google testar till exempel det här i sin chattapp där artificiell intelligens kan lyssna på dina samtal och finnas tillgänglig att anropa om du behöver svar på något. Även Facebooks Messenger låter dig chatta direkt med till exempel CNN:s robot som kan svara på frågor om de senaste nyheterna direkt i appen.
Det finns fler potentiella fördelar, men dem kommer vi in på när vi nu tittar närmare på respektive app.
Hangouts
Annons
Google har flera olika chattjänster, men Hangouts är trotjänaren som levereras som standard i alla Androidmobiler men även finns till Ios och går att använda i datorn om man vill det. Hangouts fungerar bra som exempel på vad som kan skilja chattjänster från SMS. Till att börja med är Hangouts kopplat till ditt Google-konto, vilket gör att du kan logga in på datorn, telefonen eller surfplattan och ha dina kontakter och all meddelandehistorik tillgänglig. Det gäller alltså oavsett vilken enhet du startade samtalet i. Allt lagras online och är därför tillgängligt så länge du har en uppkoppling och är inloggad. En ytterligare fördel med det här är kanske att du inte behöver byta konto om du byter telefonnummer.
Annons
Förutom text kan du i Hangouts-appen som finns för Ios och Android även skicka platser som blir en kartlänk samt olika dekaler. Hangouts erbjuder även gruppchatt och du kan ringa röst- och videosamtal till dina kontakter, såväl enskilda som i grupp. Särskilt smart och välfungerande är funktionen för videosamtal till en grupp. Den hanterar snyggt visningen även om kontakterna du pratar med växlar mellan stående och liggande bild, och dessutom visas bilden på den som pratar för tillfället störst medan övriga får mindre yta i skärmen.
Du hittar dina vänner genom att söka på e-postadress eller telefonnummer och när du startar appen första gången kan du välja om både din e-postadress och ditt telefonnummer ska vara sökbara. Om du har givit Hangouts tillgång till din adressbok kan du se direkt vilka av dina kontakter som använder Hangouts och enkelt hitta och lägga till dem.
Hangouts har funktioner för att lämna läskvitton och för att visa när dina kontakter är upptagna, men de är lite otydliga. Du ser till exempel när kontakten i fråga var aktiv i appen senast. Det verkar fungera bra. En liten ikon i konversationen visar också hur långt i konversationen din pratpartner har sett, men den kan ibland hoppa upp och ner planlöst så den går inte alltid att lita på. Särskilt ovisst tycks det vara om kontakten i fråga är inloggad på flera enheter samtidigt.
Hangouts erbjuder en stabil bredd av tjänster med allt från textchatt till röstsamtal, delning av bilder och video samt till och med videosamtal i grupp. Den senaste tidens trend med dekaler, animationer och effekter saknas dock och Hangouts sägs framöver mer riktas in på företagsanvändare när systerappen Google Allo prioriteras för privatanvändare.
Plus: Även via datorn/webben, snygga videosamtal
Minus: Otydliga läsrapporter
Whatsapp
När vi tittar på Whatsapp så är det en chattapp som skiljer sig i grunden från Hangouts och många andra motsvarande appar. Istället för att vara knuten till ett konto så är Whatsapp knutet till ditt mobilnummer. Det här går till så att du loggar in med telefonnumret, som också blir ditt användarnamn. Du måste bekräfta att du har tillgång till numret genom att Whatsapp skickar en kod dit via SMS och den måste du ange vid registrering. Du behöver inte chatta med den telefon som numret går till, men just eftersom kontot är knutet till ditt telefonnummer kan du inte chatta med hjälp av mer än en telefon i taget.
För att kunna börja chatta med en ny kontakt måste den kontakten, med det mobilnummer som är deras Whatsapp-ID, vara sparat som en kontakt i din telefon. Det är så du hittar dina kompisar första gången men det gör det onödigt krångligt. När du kontaktar en person för första gången behöver du dock inte vara i deras adressbok. De får först en fråga om de vill acceptera din förfrågan och sedan om de vill lägga till ditt nummer i sin adressbok. De personer du redan har som kontakter och som dessutom använder Whatsapp hamnar som favoriter i Whatsapp-appen direkt när du startar den.
I Whatsapp kan du utöver text även skicka bilder, filmklipp, ljud, kontakter, platser och dokument. Det är dock beroende av vilken telefon du använder. I Iphone kan jag till exempel bara skicka bild, video och ljud, men jag kan ta emot och öppna de dokument, platser och adressbokskontakter som kompisarna med Android skickar.
Gruppchatt i textform går bra men de röst- och videosamtal du kan ringa till enskilda kontakter är inte tillgängliga när du kommunicerar med en grupp, så där får ni nöja er med text, bilder och videoklipp. Video och bild kan du antingen ta med Whatsapp eller skicka från bildgalleriet på telefonen, alltså något du tagit tidigare.
Du kan även ringa både röst- och videosamtal till dina kontakter, dock inte till grupper av personer utan bara en i taget.
Plus: Bra närvarorapport, brett appstöd Minus: Bundet till telefonnummer
Apple Imessage
Att komma igång med Imessage är väldigt lätt, ja faktum är att det är svårt att misslyckas. Apple Imessage finns enbart i Apples egna produkter (Iphone/Ipad/Mac/Watch) och när du startar en ny sådan är risken stor att du signar upp för Imessage mer eller mindre utan att veta om det. Från att ha varit ett sätt att skicka gratis SMS mellan Iphonelurar genom att använda mobilnätet eller wifi så är Imessage idag något betydligt större än så. Fortfarande dock enbart mellan Appleanvändare.
Imessage kan vara kopplat både till ditt mobilnummer och till din e-postadress. Eftersom Apple hanterar allt och tjänsten är integrerad i operativsystemet är det problemfritt att till exempel inleda en chatt. När du knappar in ett nummer eller en adress, eller helt enkelt väljer en kontakt i adressboken ser du direkt om den personen har Imessage. Är personen en Imessageanvändare blir konversationen blå, annars får du gröna textbubblor och meddelandena skickas som vanliga SMS/MMS via mobiloperatören.
Fördelarna och nackdelarna med Imessage är uppenbara. Det sämsta är så klart att du bara kan prata med Appleanvändare, vilket också gör Imessage unikt i det här testet. Fördelarna är dock att det är bra integrerat direkt i systemet om du nu är Appleanvändare och att du har meddelanden synkade mellan telefon, klocka, dator och Ipad om du har allt det. Du kan alltså inleda ett samtal i Ipad och fortsätta det senare i klockan. Du kan också skapa gruppkonversationer och utöver text kan du skicka det mesta i Imessage. Ios är visserligen till viss del begränsat när det gäller filhantering, men från datorn kan du enkelt dra och släppa vilken filtyp du vill i ett Imessage-meddelande. Sen gäller det bara att mottagaren i sin telefon har en app som kan hantera filen i fråga. Samtal finns dock inte i Imessage, utan det hanterar Apple separat i Facetime-funktionen som stödjer enskilda samtal, men inte gruppsamtal.
Imessage tog ett stort steg i samband med att Ios 10 släpptes i somras. Ett helt paket med effekter, småappar och dekaler tillkom och om du väljer det så kan Imessage nu bli ett gytter av fyrverkerier, animationer, hjärtslag och annat. Och om du inte vill det så kan det bli det ändå om dina kontakter väljer att skicka sådant till dig, för det går inte att välja bort även om man vill slippa. Just att Imessage är så integrerat i systemet och inte är ett frivilligt val på samma sätt som nedladdade appar gör att man kanske skulle önska en större valfrihet när Apple introducerar de mest lekfulla funktionerna.
Plus: Integrerat direkt i Ios Minus: Endast till Appleprodukter, inga samtal integrerade
Kik
Med Kik skapar du ett eget användarnamn och sedan är det det användarnamnet som folk kan använda för att hitta dig på Kik. När du börjar använda appen kan du även se matchningar direkt mot din adressbok så att du snabbt får se vilka av dina befintliga kontakter som redan finns på Kik. Det funkar riktigt smidigt. En lång lista med kontakter uppenbarar sig för mig och alla läggs automatiskt till i listan över mina favoriter i Kik. Sedan, när någon av mina befintliga kontakter i telefonboken registrerar sig för Kik så får jag en avisering och kan välja att starta en konversation eller ignorera.
I Kik kan du skicka text så klart, men även bilder, video, dekaler och animerade GIF:ar. I Kik är det extra tydligt med läskvitton och du ser direkt när meddelandet har kommit fram till mottagarens telefon och när det är läst. De är långt ifrån ensamma om den funktionen, men det är ändå smidigt integrerat här.
Jämfört med konkurrenterna är Kik väldigt sparsmakad och fokuserad på grundfunktionerna, på gott och ont. Röstsamtal saknas helt och under vår testperiod introducerar Kik en begränsad form av videochatt. I en vanlig textchatt kan du aktivera video och då syns era ansikten i små runda videofönster. Det är egentligen ingen utvecklad videochatt men det tillför ändå lite mer närvarokänsla eftersom ni kan se och höra varandra (eller välja att bara ha bild men inte ljud igång). Ganska få andra extrafunktioner som finns hos konkurrenterna har ännu hittat till Kik.
En tydlig nackdel är att Kik är den enda app där vi under testperioden stöter på spamkontakter. Flera gånger får vi vänförfrågningar från personer som inte är riktiga kontakter utan bara tycks ha som syfte att skicka länkar med oönskad reklam. Det går att blockera varje enskild förfrågan, men det är tydligt att Kik har ett problem som de borde bli bättre på att ta itu med. Vill du chatta med robotar kan du bjuda in en rad olika funktioner till befintliga gruppchattar eller tala direkt till en robot. Du kan till exempel få nyheter från Yahoo, väder från The Weather Channel eller få hjälp med stiltips från H&M efter att den roboten först har frågat ut dig vad du gillar för kläder och låtit dig välja dina favoriter bland en rad olika outfits.
Plus: Tydliga läskvitton Minus: Inga samtal, spamkontakter
Snapchat
Det här är något av en outsider i testet även om till exempel Facebook Messenger har lånat en hel del funktioner från Snapchat, troligen på grund av appens popularitet. Helt centralt i Snapchat är bilden. Ja, den är så central att de nästan har skapat ett eget kommunikationssätt med det som grund. Bilden fungerar här snarare som en bakgrund till meddelandet och det är säkert vanligt att du får bilder som bara visar ett ben, en vägg eller något annat som den som skickat haft i närheten innan de sedan skrivit dit ett meddelande i textform. Det spontana snarare än att verkligen visa något med bilden står i centrum här. Snapchat vill i praktiken återskapa småpratet i en digital upplaga och det kan man säga att de lyckas ganska bra med. Att alltså skapa en spontan, avslappnad känsla, vilket förstärks av att meddelanden och bilder här bara visas i stunden och sedan försvinner.
Just det spontana är i centrum även i andra aspekter. Bild och film kan du skicka här men det syns för den som tar emot om det är skickat live i appen, eller om det är något du bifogat från mobilens kamerarulle och som därför kan vara gammalt. Utöver text, bild och film kan du även ringa videosamtal och röstsamtal i Snapchat. Antingen skickar du enskilda meddelanden till dina kontakter eller så postar du bild och film till din Story. Den är tillgänglig för alla dina kontakter att titta på men de gör det oberoende av och ovetande om varandra. Just den funktionen har både Facebook och Instagram kopierat. Facebook kallar det “Min dag” och Instagram kallar det “Din händelse”, men konceptet är detsamma. Gruppmeddelanden var en funktion som Snapchat introducerade under tiden vi genomförde vårt test. Du kan bjuda in de du är kompis med till en gruppchatt, upp till 16 personer, och de kan lägga till sina kompisar. Du behöver alltså inte vara kompis med alla i gruppen och det som skickas syns för alla deltagare.
Det är inga problem att registrera ett konto och komma igång, men gränssnittet är minst sagt okonventionellt. Det är en lång serie av svepningar i olika riktningar, det finns flera sätt att göra samma sak, du ska hålla in ibland och det finns få saker som fungerar som i andra appar. Första gången du använder appen och när Snapchat introducerar nya funktioner kommer en vägledning, men sedan får du klara dig själv. Det känns som om det går relativt snabbt att lära sig och på plussidan har Snapchat en rad speciella filter, geografiskt kopplade dekaler och animerade effekter och ansiktsmasker som har blivit populära att upptäcka och använda.
Plus: Unika filter och effekter, spontan känsla Minus: Okonventionellt gränssnitt
Facebook Messenger
Numera kan du ha ett konto hos Facebook Messenger utan att först registrera dig på vanliga Facebook. Det tar en stund innan jag för att testa detta lyckas ta bort allt som heter Facebookkonton ur telefonen för att skapa ett nytt konto från scratch. Utan ett Facebookkonto får jag istället verifiera mig genom att ange mitt mobilnummer. Sedan är jag igång och kan börja skicka meddelanden.
I Facebook Messenger kan du förutom text även skicka dekaler, färdiga GIF-animationer och ljud. Du kan också ringa röstsamtal och då även till gruppkonversationer så att alla är med. Utöver detta finns även appar speciellt i Facebook Messenger så att du till exempel kan använda Dropbox för att dela filer med dina vänner direkt i Messenger.
Messenger är en ständigt växande organism. Från att ha varit en integrerad del av Facebookappen är Messenger sedan ungefär två år en fristående app och den får allt fler funktioner. De jag nämnt hittills är bara en del och just att appar kan koppla in sig och ge Messenger ytterligare funktioner utökar även komplexiteten i appen. Den är helt enkelt rätt svår att överblicka.
En av de senaste funktionerna som tillkommit i Messenger är Snapchatkonkurrenten Min dag. Där kan du lägga upp spontana bilder och filmklipp, lägga till dekaler och rita på och sedan posta så att de är tillgängliga för dina vänner i 24 timmar. Efter 24 timmar försvinner det du postar och under tiden de finns tillgängliga kan dina vänner titta.
Sedan en tid tillbaka låter Facebook Messenger dig inte bara chatta med vänner utan även med andra. Du kan skicka meddelanden till företag som har Facebooksida och på det sättet få svar från deras kundtjänst, men det finns även robotar som ger automatiska svar och uppdateringar. Exempel på detta är CNN och Skyscanner. CNN kan svara på dina frågor om till exempel vilka som är de senaste nyheterna och uppdaterar dig även med ett meddelande när något stort händer. Skyscanner ger svar om resor, men det märks att de här bottarna är under utveckling för de missförstår ofta och ger inga jättebra svar.
En del av funktionerna i Messenger är exklusiva för Androidversionen. Där får du möjlighet att skicka även SMS från appen om du vill det så att du kan ha all kommunikation samlad i en app. Facebook Messenger för Android har även en funktion som kallas chattbubblor, vilket innebär att en liten miniatyrbild av dina aktiva chattar ligger i kanten av skärmen, tillgängliga oavsett vilken app du använder. Ett smidigt sätt att hålla konversationen igång utan att behöva växla tillbaka till chattappen varje gång.
På liknande sätt kan du enkelt starta ett videosamtal i en textchatt utan att vara påträngande. Genom att börja skicka video syns en livebild på dig i textfönstret och det utan att motparten behöver svara eller själv sända video. En bra övergång om en av er sitter upptagen. Är ni båda tillgängliga för video kan mottagaren acceptera och övergången från text till video går oerhört smidigt. Sedan en tid tillbaka fungerar även videosamtal i grupp.
Plus: Bra gruppfunktioner, smidiga funktioner Minus: Rörigt gränssnitt
Google Allo
Det här hör definitivt till de mest intressanta chattapparna just nu, i alla fall på pappret. Anledningen till det är att den är nylanserad och fick väldigt bra betyg av de som betatestade den före lanseringen. Dessutom är den ju hem till Googles nya smarta assistent. Den visade sig från sin bästa sida när appen lanserades och kan svara på frågor i en direkt chatt, men även medverka när du och dina vänner chattar och kan svara på frågor ni behöver hjälp att ha svar på. Den ska även lära sig dina preferenser och anpassa sina svar efter det, men det är inget vi märker av när vi testar.
Liksom Whatsapp är Google Allo kopplat till ditt telefonnummer så det krävs inte att du har ett Google-konto. Det innebär att du inte kan använda Google Allo från datorn eller från flera mobiler eller surfplattor. Vill du använda det från till exempel både jobb- och privatmobil måste du alltså skapa två separata konton.
En begränsning med Googles smarta assistent, förutom att den inte är särskilt smart, är att den bara pratar engelska. För att kunna få svar från den måste du alltså adressera den på engelska och det är ju opraktiskt i en gruppkonversation där du pratar svenska med dina vänner. Sedan ger assistenten som sagt inga bra svar. Tanken är att du ska kunna mata den med information som den sedan kommer ihåg och använder för att ge dig bättre svar. Du skulle till exempel kunna berätta för den att du är vegetarian och sedan aldrig få tips om något annat än restauranger med bra vegetariska alternativ när du frågar om krogtips. När jag med vännernas hjälp testar det här matar vi den med olika preferenser vi har och frågar sedan om ett restaurangtips som ska ta hänsyn till allas önskemål. Det blir fiasko. Samma sak när jag på prov skriver till assistenten och ber den “kom ihåg att jag är allergisk mot katter”. Assistenten svarar tillmötesgående att “ja det ska jag komma ihåg”. Sekunderna senare när jag frågar “vad är jag allergisk mot” så blir dock svaret att “det har jag glömt”.
Assistenten är dock inte allt i Google Allo. Det mest centrala är så klart, liksom i resten av de här apparna, att hålla kontakt med vänner.
Utöver vanlig text kan du skicka dekaler, film, stillbilder, positioner och ljudmeddelanden i Allo. Text kan även formateras så att den blir stor eller pytteliten och tanken är att det ska jämföras med att skrika eller viska. Röstsamtal och videosamtal saknas dock. Videosamtal hänvisar Google istället helst till nya dedikerade videosamtalsappen Duo som gör det och inget annat.
Plus: Spännande med AI-assistent Minus: Inga samtal, osmart assistent
Skype
Jag får först stånga mig blodig för att lyckas lägga till de vänner jag har i Skype-appen. När jag skapade mitt konto använde jag mitt mobilnummer och inte ett Skype eller Microsoft Live-konto. I teorin ska det inte innebära några problem, för du kan söka efter kontakter via e-postadress, mobilnummer eller Skypenamn. När jag skapade mitt konto verkar jag ha tilldelats det otroligt knepiga användarnamnet live:52158d7129a8e9e8 men varken det, e-post eller mobilnummer gör mig nåbar i Skype. Istället får de som försöker lägga till mig bara upp möjligheten att bjuda in mig till Skype. De kan alltså skicka ett SMS med meddelandet “Jag vill chatta med dig i Skype. Gå till skype.com” men det hjälper ju inte alls eftersom jag har både laddat ner och registrerat ett konto redan. Det tar en lång stund av omstarter, kontoredigeringar, inloggningar på webben och nya försök innan jag ens lyckas lägga till mina vänner, men det går. Till slut.
Sedan fortsätter problemen till och från för ibland blir jag utkastad ur appen och måste logga in på nytt för att åter bli tillgänglig för inkommande meddelanden och samtal. Under en period får mitt konto också tillbaka sitt otydbara siffernamn ovan istället för det riktiga namn som jag tilldelat det. Det är helt enkelt rätt mycket tekniskt strul som sätter käppar i hjulet för en tilltalande chattupplevelse här. Stödet för bilagor är lite varierande. Videoklipp kan du till exempel skicka från Ios-appen, men inte från Androidappen för där visas bara stillbilder som tillgängliga att skicka.
För att komma igång med tjänsterna och sedan bli en nöjd användare krävs så klart att du börjar med att registrera ett konto, vilket ska gå smidigt. Tyvärr gör det inte alltid det. Med ett konto registrerat ska du sedan bjuda in eller hitta dina vänner som använder tjänsten för att i nästa steg börja chatta.
När det är klart handlar det mesta om hur bra appen fungerar för det den är till för. Om det är enkelt att förstå och hitta funktionerna. Där kräver Snapchat mest med sitt minst sagt krävande gränssnitt som bryter mot de flesta konventioner. Facebook Messenger har numera tagit efter och kan även den lätt bli rörig eftersom den ständigt fylls med allt fler funktioner utöver de grundläggande.
De viktigaste anledningarna till att över huvud taget använda en app för chatt är de fördelar de ger gentemot alternativet som ofta är SMS eller e-post. Chattappar kan ofta låta dig chatta och ha tillgång till meddelandehistorik oavsett vilken enhet du använder. Det gäller inte alla appar, men i de bästa kan du börja i mobilen, fortsätta i surfplattan och slutföra konversationen i till exempel datorns webbläsare. Läskvitton, bra stöd för bilagor och möjligheter att se kompisarnas status är andra fördelar. Spam är en nackdel vi under testet bara stöter på i Kik-appen, men det kan givetvis förekomma i fler appar även om vi inte råkade ut för det.
Vinnare: Facebook Messenger, Whatsapp
Röst- och videosamtal
Det är kanske inte den viktigaste funktionen i ett chattprogram, men visst kan både röst- och videosamtal tillföra ett värde oavsett om det är med vännerna eller med kollegorna. Alla håller dock inte med eftersom de flesta av chattapparna faktiskt saknar möjlighet till röst- och videosamtal. Vi värderar funktioner för att växla mellan text och röst/video särskilt högt. En styrka med chattappar är ju att de fungerar när man inte är tillgänglig för att prata, så envägs-video och enklare övergång från text till röst/video uppskattas i många sammanhang. Det och möjligheten att se kontakternas status för att veta om de är tillgängliga för chatt, röst- eller videosamtal.
Vinnare: Hangouts, Facebook Messenger
I grupp
Gruppchatt är ett smart sätt att hålla kontakten med familjen, kollegorna eller kompisgänget. Här kan du dela med dig av bilder, text så klart och annat. Centralt blir hur enkelt det är att bjuda in och hantera medlemmar.
Att ringa gruppsamtal med vanlig telefon kan vara krångligt, men det är ofta betydligt enklare i en app. Förutsättningen är så klart att du redan har alla kontakter i din kontaktlista.
Gruppsamtal i videoform är en funktion som testar både vårt tålamod och apparnas tekniska nivå. Det är helt enkelt inte lätt att göra en app som ska hantera videosamtal mellan flera parter eftersom det finns flera fallgropar att trilla i. Utöver bandbredd så måste appen hantera det faktum att deltagarna kan hålla sin telefon antingen liggande eller stående och anpassa bilden efter det. Det är bara Skype, Facebook Messenger och Hangouts (Kik i en lite begränsad form) som klarar gruppvideo och Hangouts gör det bäst eftersom den appen även automatiskt visar bilden på den som pratar för tillfället. Facebook Messenger har dock en fördel genom att den kan ha videosamtal igång som ett litet fönster över andra appar.
Vinnare: Whatsapp, Hangouts, Facebook Messenger
Extrafunktioner
Beroende på vilket operativsystem din telefon har så kan du få olika extratjänster tillgängliga. Det handlar då framför allt om Androidanvändare som i apparna Hangouts och Facebook Messenger kan välja att hantera även vanliga SMS i appen. Utöver det finns det några appar som har smarta medhjälpare, något som säkert de flesta chattbolag idag arbetar med för att utveckla. Google Allo har kommit längst med sin assistent, men även Facebook Messenger låter dig till exempel prata med bottar från företag. Kik har också en robot-funktion med nyheter, väder, spel och annat. I alla tre apparna kan du prenumerera på olika typer av innehåll, från nyheter till dagens roliga videoklipp. Facebook har även chattbubblor i Android som gör att konversationerna alltid är lätt tillgängliga.
Vinnare: Facebook Messenger
Vinnare: Facebook Messenger
Stirra dig inte blind på vilken app som vinner. Det viktigaste är istället dels vilka appar dina kompisar använder, dels vilka funktioner var och en av apparna utmärker sig inom. Med det sagt så är Facebook Messenger den app som tar hem vinsten när vi går igenom våra fem bedömningskategorier. Den är dock inte perfekt. Gränssnittet är rätt rörigt och har blivit det i takt med att allt fler funktioner har lagts till. Bäst är i alla fall gruppfunktionerna, läskvitton samt smarta funktioner som chattbubblor, integrerade SMS och välfungerande röst- och videosamtal som är bra integrerade i det vanliga chattfönstret.
Som riktig telefon i Ios 10
När Apple släppte sitt mobila operativsystem Ios 10 introducerade man även något som kallas Callkit. Det är en del av Ios som ger samtalsappar fler möjligheter och som flera av de appar vi testar har anpassats för. Istället för att en liten notis visas i överkant när någon ringer så kan du till exempel få upp samtalsaviseringen direkt i helskärm precis som när ett vanligt telefonsamtal kommer fram. Dessutom hamnar både röst- och videosamtal till och från de appar som stöds direkt i telefonens vanliga samtalslista. På det här sättet blir det alltså enklare att använda en app som Skype eller Facebook Messenger som din primära telefonapp, utöver för att sköta chattandet. När vi testar apparna så har Skype, Whatsapp och Facebook Messenger anpassats för Callkit.