Snabbare och mer mobilt
Huaweis 4G-router i test
Med Huaweis wlan-router blir det mobila bredbandet med 4G lite mer portabelt.
Köper du mobilt bredband i 4G-hastigheter från Telia eller Telenor kan du när detta skrivs om du binder upp dig få Huaweis lilla wlan-router på köpet i stället för en vanlig bredbandsdongel.
Fördelarna är uppenbara. Du behöver inte ha den inpluggad i datorn, du ansluter dig till 4G-nätet via wlan, och upp till tio enheter kan vara anslutna samtidigt. Jämfört med de större 4G-routrar som funnits tillgängliga tidigare är Huawei E589 liten och kan gå på batteri, vilket gör den betydligt trevligare att till exempel ta med sig till sommarstugan.
Routern är stor som en liten men ovanligt tung och tjock pekskärmsmobil ungefär, och känns lika välbyggd som en mobil. Den laddas med en vanlig micro-usb som med fördel kan sitta i om du använder den stationärt, men den har ett batteri på 3000 mAh. I kombination med att dess system är betydligt mer begränsat innebär det en betydligt längre batteritid än för en normal mobiltelefon.
Huawei E589 har två knappar och en liten skärm som ger viss statusinformation. Skärmen får sägas vara underutnyttjad. Till exempel visas en dataräknare som talar om hur mycket data du använt och hur länge du varit uppkopplad, men denna visas inte alltid och jag vet inte riktigt varför. Desto mer information kan du få från webbgränssnittet som du kan logga in i från en ansluten dator, men jag hade önskat mig ytterligare. Eftersom samtliga mobila bredbandsabonnemang i dag har tak på hur många GB man får göra av med per månad skulle man vilja ha en funktion för att visa just jur mycket jag gjort av med denna månad. Det går att nollställa dataräknaren i webbgränssnittet den första varje månad och på så sätt åstadkomma det manuellt.
Om allt fungerar som det ska är det bara att koppla upp sig och köra, och det gör det troligen också om du köpt den direkt från en operatör. Om det inte fungerar som det ska är dock användargränssnittet inte särskilt pedagogiskt. Det tog till exempel tid för mig att bli klok på att mitt testexemplar var operatörslåst till Telia när jag försökte använda ett Telenor-kort.
Jämfört med en mer stationär router med externa antenner upplever jag att wlan:et är lite svagare, men det funkar fortfarande att sitta i ett annat rum än routern och surfa, och en av fördelarna med det smidiga formatet är ju just att man lätt kan flytta på routern om täckningen blir för dålig.
För det mesta funkar routern fint och det tuffar på i hastigheter på 40-50 Mbit/s. Det händer dock att routern tappar internet helt och hållet utan synbar anledning. Det är svårt att säga om detta beror på routern eller 4G-nätet men jag gissar på det senare. Varje gång har nätet kommit tillbaka igen efter ett tag utan att jag behövt starta om routern.
Ett uppenbart alternativ till en sån här router vore förstås att köpa en 4G-mobil och använda dess wlan-delning för att koppla upp sig. De flesta 4G-abonnemang till mobiler ger dock betydligt mindre datapott än de mobila bredbandsabonnemangen.
Man kan tycka att en enfunktionspryl som denna inte skulle behöva vara nästan lika dyr som de billigaste 4G-mobilerna, men om du ändå inte betalar något extra utan får den med ditt bredbandsabonnemang känns Huawei E589 som ett självklart val.
Huawei E589
Typ: Batteridriven 4G-router med wlan
Batteritid: 10 timmar
Wifi-band: 802.11b/g/n
Uppkoppling: LTE, HSPA+, HSPA, Edge
Maximal datahastighet: 100 Mbit/s ner, 50 Mbit/s upp
Pris: 1395 kr hos Telia
Betyg: 7/10