Ipad fortfarande herre på täppan

Apple Ipad 2 i test

Lite lättare, lite tunnare, lite snabbare och lite smartare. Apples Ipad 2 kan sägas vara en ganska försiktig uppgradering av förra årets succéplatta. Trots det håller den fortet väl mot de anstormande konkurrenterna.

Publicerad Senast uppdaterad

Inför uppgraderingen av Ipad sägs Apples huvuddesigner Jonathan Ive ha besökt en japansk smed för att lära sig mer om konsten att smida ett samurajsvärd. Smedens hantverksskicklighet och kunskap om metallen låter honom smida ett svärd som samtidigt som det är tillräckligt vasst och hårt för att skilja motståndarens kroppsdelar från varandra är tillräckligt elastiskt på insidan för att inte splittras i strid. Historien berättas för att visa hur noga den brittiske designstjärnan är i sitt val av material och tillverkningsmetoder. Och trots att den berättas för att bygga myten om Apple så säger den något om vad som är speciellt med Ipad 2 jämfört med övriga surfplattor som just nu svämmar över marknaden.

Tittar du på specifikationerna har Apple visserligen närmat sig konkurrenterna genom att ge Ipad 2 två stycken kameror som kan användas för videosamtal eller för att filma i hd. Men det som imponerar mest på mig är fortfarande kvalitetskänslan i metallskalet och den rappa pekskärmen. Två saker som konkurrenterna hittills har haft svårt att matcha.

Jämfört med den första versionen av Ipad har Jonathan Ive med kollegor lyckats skala av 4,6 millimeter på plattans tjocklek och runt 100 gram av vikten beroende på om vi pratar om 3G eller Wifi-varianten. Men i praktiken betyder inte de där millimetrarna och grammen speciellt mycket. Plattan känns ungefär likadant i handen som den gamla paddan. På vissa sätt är den tunnare designen till och med en nackdel. De rundade kanterna gör till exempel att 3,5 millimeters kontaktakten för hörlurar och Apples egen dockkontakt inte riktigt får plats på ett snyggt sätt och blir krångligare att sätta i.

Metallskalet i all ära, men på en surfplatta är det skärmen som syns och används mest. Här är det samma specifikationer som för den första paddan. Det betyder en 9,7- tum stor skärm med upplösningen 1024 x 768 pixlar. I praktiken har jag svårt att se någon skillnad mellan den gamla och nya paddan genom att titta på skärmen. Men det är inte nödvändigtvis ett dåligt betyg. Tekniken ger skärmen en mycket bra sidobetraktningsvinkel och bra färgåtergivning. Det betyder att det fungerar bra när jag lägger Ipad på ett bord för att läsa. Skärmen är dock inte lika skarp som den som Apple har i sin Iphone 4. I den har företaget packat 326 bildpunkter per tum jämfört med Ipads mer blysamma 132 och det märks tydligt vid en närmare granskning.

Skärmen är en av de komponenter som blivit tunnare i den nya paddan. Enligt företaget Ifixit som plockat isär en Ipad 2 har skärmen gått från 3,2 millimeter på Ipad till 2,4 millimeter på Ipad 2. Skärmglasets tjocklek har krymts från 0,85 millimeter till 0,62. Enligt Ifixit riskerar det tunnare glaset att gå sönder lättare. Hur det är med den saken återstår att se. För att skydda den stora, kanske ömtåliga, skärmen säljer Apple ett skärmskydd som företaget kallar ”smart cover”. Skyddet fästs enkelt med magneter på sidan av surfplattan. Dessutom  dubblerar den som putsduk. Magneterna ger också den klassiska kylskåpsfunktionen där paddan slås av när locket stängs och på när det öppnas. Båda två är praktiska funktioner, men jag hade önskat skyddet fastnade bättre på baksidan av paddan när det fälls undan i stället för att bli hängande och slängande. Det är heller inte helt enkelt att rulla ihop det för att få det att fungera som bordsställ.

Framifrån är den största skillnaden mellan Ipad 2 och orginalet det lilla kameraögat som tillkommit för videosamtal. Men innanför skalet har det hänt mer. Apple har uppgraderat sin 1 gigahertz A4 processor till en dubbelkärnig A5-processor klockad i samma hastighet. Enligt Apple ska också grafikprestandan ha ökat niofalt. Några enorma prestandaförbättringar märks dock inte när jag testar. Det beror säkert delvis  på att i princip alla appar hittills är skrivna med gamla Ipad i tankarna. Därför  utnyttjar de inte de dubbla processorkärnorna effektivt.

Hastighetsskillnaden märks framför allt när jag jobbar med bilder och film som kräver mycket RAM-minne. Att importera tunga bildfiler i råformat från en kamera via Apples Camera Connection Kit går till exempel mer än dubbelt så snabbt i tvåan jämfört med ettan när jag testar. Företaget själva anger inte mängden minne i varken Ipad eller Ipad 2. Men enligt Ifixit har Ipad 2 512 megabyte minne vilket skulle vara dubbelt så mycket som föregångaren. Det större minnet märks också när vi konverterar de importerade råfilerna med appen Pirawnha. Orginalpaddan klagar ständigt på minnesbrist medan Ipad 2 tuggar på. Dock är Ipad 2 bara marginellt snabbare på att beräkna förändringar som görs i bilden. Men med största sannorlikhet kommer vi snart att få se appar och spel som ser till att utnyttja den extra kraften under skalet bättre.

För att förbättra spelprestandan har Apple också, precis som i Iphone 4, lagt till ett gyro som komplement till accelerometrarna. Det betyder nya möjligheter att styra spel genom att flytta paddan runt i luften. Men tekniken blir också användbar i applikationer som använder den nya bakåtriktade kameran för agumented reality.

En kamera för videosamtal är en av funktion jag faktiskt saknat i orginalpaddan. Ipad 2 har två kameror. Ingen av dem gör en fotograf glad. Kvaliteten på stillbilderna är grötig också i ganska bra ljus. Kamerorna fungerar dock hjälpligt för videosamtal. Med Ipad 2 följer Facetime som kan sägas vara Apples svar på videosamtalfunktionen i Skype. Face time är dock både begränsat och rätt krångligt att använda. Det fungerar bara mot andra Appleprylar som Iphone 4 och datorer med OSX. Det finns egentligen ingen anledning att inte ladda ned Skype för Iphone och köra det trots att det inte ser speciellt snyggt ut med Ipads pixeldubblering.

Att få tillstånd ett videosamtal är dock inget problem. En funktion som saknas jämfört med Facetime är möjligheten att använda den bakre kameran för att visa omgivningen under samtalet.

En annan app som kamerorna gör det möjligt att använda är Photo Booth. Programmet är en klassiker från Apples datorer och det fungerar bra tillsammans med pekskärmen. Det finns åtta filtereffekter som gör det möjligt att ta löjliga bilder på sig själv och andra. Bilderna kan manipuleras i realtid med fingret direkt på skärmen innan fotot knäpps. Om inte användbart så i alla fall ett kul tidsfördriv.

Mer avancerat är Imovie som går att ladda ner till Ipad 2 från Appstore. Tanken är att enkelt kunna redigera filmer som spelats in med Ipaden videokamera. Precis som på datroverisonen finns olika teman att använda för sina filmklipp, men programmet känns trögjobbat trots ganska få funktioner jämfört med orginalet.

Apple lanserar också en hdmi-adapter som gör det möjligt att koppla Ipad till tv:n. Adaptern fungerar både med Ipad och med Ipad 2. Tillsammans med tvåan  stöder den dock spegling av allt som sker på paddans skärm till en tv eller projektor. Det gör den betydligt mer använbar än orginalet som bara fungerar tillsammans med vissa appar. Till exempel kan tvåan användas för att visa innehållet i SVT-playappen direkt på tv:n. Tvåan fungerar också tillsammans med spel, även om det känns lite väl krångligt att sitta kopplad med en lång HDMI-kabel till tv:n för att kunna spela. Tillsammans med möjligheten till videosamtal är möjligheten att spegla bilden en av de intressantaste nya funktionerna med den nya versionen av Apples surfplatta.

Sedan första Ipad började säljas för drygt ett år sedan har det hänt ganska mycket med operativsystemet Ios. Största skillnaden är kanske att Ipad, både ettan och tvåan, nu har stöd för multitasking och därmed möjligheten att köra flera appar samtidigt. En annan välkommen funktion är stödet för Airplay, Apples egen variant för att dela musik och film med andra apparater. Ännu så länge handlar det mest om företagets egna produkter, men fler och fler elektroniktillverkare stöder den tekniken. Personligen hade jag gärna sett att Apple också stött branschstandarden DNLA för att dela media med annan hemelektronik.

Ipad 2 saknar också, precis som orginalet ett riktigt filsystem och den är till skillnad från sina Androidkonkurrenter låst till de program som Apple godkänner i sin appstore. I gengäld finns det en uppsjö av appar som är anpassade direkt för Ipad vilket är tur efterssom många Iphone-appar inte ser speciellt snygga ut på Ipad. Just surfplatteanpassade appar saknar konkurrenterna.

Den billigaste Ipad2:an kostar runt 4 400 kronor. Det gör den till den mest prisvärda på marknaden idag och ett svårslaget köp för den som letar efter surfplatta. Mer tveksamt är om lyxvarianten vi testat är värd sina drygt 7 000 kronor.

Frågor och svar

Är det värt att byta om jag har första generationens Ipad?

Nej, om du inte har ett speciellt behov av just videosamtalsfunktionen kommer du att klara dig med din gamla padda ett tag till.

Hur stort minne behöver jag?

Om du inte planerar att lagra mycket spelfilm på din Ipad så klarar du dig långt med den minsta modellen.

Wlan eller 3G?

Har du redan en Iphone eller en Androidmobil är chansen stor att du kan dela ditt koppla upp Ipad 2 via den och spara några kronor.

Testbild

Kameran i Ipad lämpar sig inte för fotografering annat än i yttersta nödfall och fungerar egentligen inte bra under några förhållanden.

Alternativ

Letar du efter en smidigare platta kan den kommande HTC Flyer vara ett alternativ. Den har en 7-tums skärm kostar ungefär lika mycket som motsvarande Ipad. Den är också byggd till stora delar i metall. Som extra bonus kan den användas också tillsammans med en penna.