Större kamerasensor, fler manuella inställningar

Stort test av Sony Xperia PRO-I: Kameramobil för 18 000

Sony har internt kallat den helt enkelt “The Camera” och den erbjuder flera unika kamerafunktioner. Samtidigt är den så klart en mobiltelefon.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
78%

Skärmen

Prestanda

Mer manuell fotokontroll

Batteritiden

Långsam snabbladdning

Sony har länge lagt sitt krut på att göra bra kameramobiler, men har tagit en annan väg än konkurrenterna. Istället för många megapixel, bättre bilder i mörker och extremzoom som vi hittar i många andra flaggskepp har de prioriterat autofokus och att kameran ska kunna ta bilder i snabb följd. Samtidigt har de inspirerats allt mer av sina egna kompaktkameror och tagit mycket av utseendet från dessa till kameraappen i mobilen.

De här prioriteringarna har varit tydliga en längre tid i Sonys mobiler och den här, Xperia PRO-I är inget undantag, tvärtom. Sony har själva internt kallat den här telefonen för helt enkelt “The camera”, kameran. Tydligast manifesteras detta i att Xperia PRO-I utrustats med en större sensor. Vi ska återkomma separat till hur det gjorts och vad det innebär i praktiken för bilderna vi tar.

Inte bara kamera

Låt mig först börja med vad telefonen i övrigt kan, för trots smeknamnet “kameran” så är det ju en fullfjädrad telefonen också. Det som framförallt utmärker Xperia PRO-I som telefon är den långsmala 4K-skärmen. Det är alltså en ovanligt högupplöst oled-skärm som lämnar mycket lite i övrigt att önska. Uppdateringstakten är 120 hertz och om man ska klaga på något så är det att den här kombinationen av extrema prestanda drar batteri och det märks. Från början är skärmen ställd till lägre uppdateringstakt, så du får manuellt ställa in 120 hertz men då är den fast där och inte anpassad till vad som behövs för det du gör för stunden.

Resultatet av skärmens kvalitéer och väl tilltagen prestanda gör att telefonen hela tiden känns snabb och responsiv oavsett vad för uppdrag jag utför med den. 

Skiljer sig från närmsta konkurrenterna

Eftersom Sony Xperia PRO-I är en mobiltelefon med tydligt kamerafokus vill jag så klart ingående jämföra den med andra i samma kategori. Sony är ju långt ifrån ensamma att satsa på mobilkameror, även om de gör det på ett annat sätt än andra. Samsung Galaxy S21 Ultra har till exempel nyligen fått en särskild proffskameraapp kallad Expert RAW, Apples Iphone 13 Pro har sitt särskilda Prores-läge för video och Proraw för stillbilder. Alla dessa följer med mig under testandet av Sony Xperia PRO-I för att belysa för- och nackdelar i foto och video.

Den tydligaste skillnaden mellan Sony Xperia Pro-I och de andra mobilkamerorna är hur de beter sig i själva fototillfället. Där ger Sonys kameraapp pedagogisk vägledning, tydliga grafiska indikationer och en rad olika möjligheter att påverka bilden, men att bilden i slutet blir bättre, det är inte alls lika säkert.

Många testbilder

Sammantaget när jag tagit ett stort antal testbilder och jämfört med vad jag kan göra med andra kameror så är det relativt enkelt att dra en slutsats. Xperia PRO-I har motiv som den klarar särskilt bra och den ger dig mer kontroll över bilden än de flesta andra mobilkameror. Den har dock också tydliga brister och inte ens på de områden där den presterar särskilt bra är det säkert att den är bättre än konkurrenterna. Ett exempel på det är porträtt, där Sony, enligt egen utsago och på pappret borde briljera. Jag har i samband med lanseringen av Xperia PRO-I och för den delen även när Sony lanserat mobiltelefoner de senaste åren fått höra om den snabba autofokusen, att kameran kan följa motiv, återuppta även när motivet en kort stund försvunnit ur bild och både hitta och fokusera på ögat när det handlar om en person. Eller ett djur för den delen. Det här stämmer för det mesta. Kameran är inte ofelbar och det händer att den inte hittar ett ansikte, men framförallt är det här med ansiktsfokus inte något konkurrenterna är sämre på. Sony visar i sin kameraapp tydligare vad som händer. Jag får en grön liten ruta tydligt över ögat på den jag tar porträtt av när fokus ligger där, men en bild jag tar med Samsung eller Iphone är minst lika bra, med minst lika skarpt fokus i ansiktet.

Inte för alla

Att Xperia PRO-I inte är en telefon för alla det visar redan prislappen på 18 000 kronor. Det är bara i en väldigt liten målgrupp med unika behov man kan se att den pengen är befogad att lägga på en produkt som den här. Utöver på prislappen ser man även i kameraappen att det här inte är en telefon för gemene man. Där är det dock bättre avvägt, för i det mest avancerade läget finns det inställningar i flera steg och i sådan mängd att det säkert kan avskräcka en del. Samtidigt har telefonen enklare basic- och autolägen som alla kan uppskatta och klara av att hantera.

De extra möjligheter jag får att kontrollera bilden i de andra lägena inkluderar möjligheten att växla mellan bländare F2.0 och F4.0. Det ger mig möjlighet att styra skärpedjupet och det ofta bättre än jag kan i andra mobiler. Det här fungerar bra, men ger mig samtidigt inga stora unika möjligheter att ta bilder jag inte kan ta med andra flaggskeppsmobiler. Utöver denna möjlighet har Sony i autoläget även bokeh-effekt som andra mobiler, i form av en effekt och inte rent optisk, men den effekten är riktigt dålig, sämre än i andra mobiler, och resulterar ofta bara i fiktiv oskärpa som är flammig i kanterna och bara ser konstig och overklig ut.

I de många bilder jag tar, individuellt med Xperia PRO-I och jämte andra telefoner för att jämföra så tittar jag givetvis inte bara på skärpa. Jag jämför även andra aspekter på en bild som detaljrikedom och brus, färgåtergivning och annat. Xperia PRO-I har sina stunder, men i jämförelse med andra telefoner blir det främst dess svagheter som blir tydliga. Just när jag detaljgranskar bilder och då zoomar in på datorn i 100 procent blir detaljrikedomen tydlig, eller rättare sagt bristen på den. Andra mobiler ger antingen högre upplösning eller använder sin upplösning till att kombinera flera pixel till en bättre bild och det syns. Jämför vi alla de bilder vi tar är det så klart även tydligt att Sony inte satsat på bra bilder i mörker, extrem zoom eller hög upplösning, för på de områdena har Sonykameran inte en chans mot Samsungs, Xiaomis eller Huaweis toppmodeller. 

Fysiska knappar

Till det yttre utmärker sig Sony Xperia PRO-I med en fysisk avtryckarknapp, vilket gör att du precis som på en vanlig kamera kan trycka ner knappen till hälften för att fokusera och sedan trycka hela vägen ner för att ta bilden. Det ger Xperia en tydlig fördel på det området och i övrigt andas telefonen kvalitet och den känns både proffsig och funktionell. Den räfflade kanten är bra för greppet, liksom fästet som finns för att sätta dit en handledsrem, så att du säkert inte tappar telefonen. Möjligen kan alla fysiska knappar på sidan, de är fem till antalet på telefonens högerkant, göra att det är lätt att komma åt någon av misstag när du lyfter telefonen till exempel från ett bord.  

Sedan, vid sidan av kamerafunktionerna, har Xperia PRO-I egentligen allt det som vi känner igen från Sonys mobiler de senaste åren. Både styrkor och udda funktioner som vi aldrig riktigt uppskattat. Den långsmala skärmen i 21:9 format är ju numera något som är närmast självklart i en Sony-mobil och det gör den å ena sidan smal och därmed lätt att hålla i, men å andra sidan är det svårt att nå toppen av skärmen när du använder telefonen med bara en hand. Vidare har telefonen genvägsmenyn Side sense i kanten, som samlar olika genvägar och vi har Sonys dynamiska vibrationer som, om du väljer det, kan få telefonen att vibrera i takt med ljudeffekter i film och spel, eller takten i musik.

Sony har aldrig tagit samma väg som konkurrenterna men många av funktionerna i Xperia PRO-I siktar antingen över eller vid sidan av målet och det gör att du med stor sannolikhet inte hamnar i den pyttelilla målgruppen som uppskattar den helheten.

Å andra sidan

Elias Nordling: Om man betalar 5000 kronor mer jämfört med Xperia 1 mark 3 och det enda man får annorlunda är en bättre huvudkamera vill man ju att den kameran ska vara något extra. Jag kämpar med att hitta vad detta extra är. Autofokusen som följer motivet kan vara riktigt bra när det funkar, särskilt i video, men det händer också att den misslyckas och hela filmen blir suddig. Skärpedjupet i mobilkameror är sådant att om du inte står väldigt nära motivet blir det mesta skarpt ändå. Och hursomhelst är ju denna funktion inte unik för Xperia Pro-I.

Jag noterar att kameran har en bra skärpa över hela bilden, men jag kan inte se att den skulle vara så bra på mörkerfotografering som en del andra bedömare talat om. Tvärtom överträffas den lätt av en tre år gammal Samsungmobil för 8000 kronor som jag jämför med.

När jag testade Xiaomi Mi 11 Ultra som även den hade en extrastor sensor gav den ändå en viss wow-känsla i hur mycket skarpare bilderna blev. Den känslan infinner sig inte med Xperia Pro-I. Nej, jag kan faktiskt inte se något som gör att kameran är värd 5000 kronor extra.

Frågor och svar

Video då?
Ja vid sidan av stillbilder så har Xperia PRO-I även fokus på video med bland annat inspelning i 4K 120 bilder per sekund och med de två videokameraapparna Cinema Pro och Video Pro. Min första fråga i sammanhanget är när du har praktisk användning för video med manuella inställningar i 4K och 120 bilder per sekund. Det innebär helt enkelt mycket jobb i filmningsögonblicket och väldigt smalt användningsområde. Svaret på min fråga är nog “nej”.

Var finns selfiekameran och fingeravtryckssensorn?


Sony håller skärmen distraktionsfri, så fingeravtryckssensorn sitter på sidan av telefonen, i powerknappen och selfiekameran sitter i kanten ovanför skärmen. Värt att påpeka är att telefonen inte har stöd för ansiktsigenkänning, så det är just fingeravtryckssensorn som gäller.

Och så många häftiga tillbehör och anslutningar?
Ja, du kan ansluta Xperia PRO-I som extern monitor till en Sony-kamera och det finns tillbehör som gör telefonen till en fullfjädrad och bärbar vlog-kamera där du kan ha en extern skärm fäst med magneter så du kan se resultatet medan du filmar dig själv med huvudkamerorna. Det finns även ett handstativ som fulländar för det användningsområdet. 

Ett alternativ:

Bärbar fotostudio 

Som kameramobil med Prores för video och Proraw för stillbild liksom goda möjligheter att redigera direkt i telefonen och ett brett utbud av tillbehör är nog Apple Iphone 13 Pro den vassaste konkurrenten. Dessutom 1700 kronor billigare än Sonyn, vilket är ovanligt att säga om en Iphone.

Testbild

Ibland blir det bra bilder, men långt ifrån alltid. 

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell Xperia PRO-I

Tillverkare Sony

Lanseringsdatum 2021-10-26

Mått 166 x 72 x 8,9 mm

Vikt 221 g, 110 %

Material baksida Glas

Pris 18000 kr

System Android

Systemversion 11

Chipset Snapdragon 888

Tillverkningprocess 5 nm, 106 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz), 28 (700 MHz), 40 (2300 MHz), 77 (3700 MHz), 78 (3500 MHz)

Dubbla simkortsplatser Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 6,5 tum, 98 %

Upplösning 3840 x 1644 pixel

Pixeldensitet 643 ppi, 152 %

Typ AMOLED

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 101 %

Minne

RAM-minne 12 GB, 121 %

Lagringsminne 512 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 2x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 8 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.2

Wifi Wifi 6

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 4500 mAh, 90 %

Uppmätt videotid 8 tim, 55 min

Trådlös laddning Nej

Effekt på medföljande laddaren 30 W, 42 %

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

IP-klass IP65/IP68

Benchmark-tester

Antutu 9 778239

Geekbench 5: CPU Single-core 1124

Geekbench 5: CPU Multi-core 3474

Geekbench 5: Compute 4650

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 30 FPS, 58 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 116 FPS, 134 %

3DMark Wild Life Stress Best 5799, 71 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 3773, 68 %

Google Octane 47706, 116 %

Jetstream 2 125,581, 105 %

Skärmen

Prestanda

Mer manuell fotokontroll

Batteritiden

Långsam snabbladdning