Skiljer sig från mängden

Stort test: Sony Xperia 1 Mark II – Ett unikt flaggskepp

När Sony uppdaterar sitt flaggskepp till en Mark 2-modell håller man fast vid sin inriktning och ger oss en udda toppmodell, men fortfarande alltså en given högpresterare.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
78%

Skärmen

Prestanda

Kameran i mörker

Det finns en rad olika egenskaper som gör att Xperia 1 Mark 2 är ett flaggskepp. Idag väntar vi oss att alla flaggskepp ska ha topprestanda, 5G-stöd, samt bra skärm och kamera. Det har Xperia 1. Ändå skiljer den sig på flera plan från många andra toppmodeller idag.

Vi har tidigare lyft frågan om hur Sony kan ligga steget efter på kameraområdet i de egna telefonerna trots att de levererar sensorer till många av sina konkurrenter. Svaret är troligen att mycket av bildkvaliteten och kamerans egenskaper bestäms med mjukvaran.

Bättre och sämre

Sony har den senaste tiden slagit ihop sina verksamheter så att mobilerna hanteras mer av de som tidigare bara hanterade kameror och det märks. På vissa områden är Sony Xperia 1 Mark 2 den telefon jag definitivt skulle välja att ta med mig när jag ska ta bilder och i andra sammanhang är konkurrenterna klart bättre. 

Vi pratar alltså om kamerorna i Xperia nu och de områden där den verkligen visar sina styrkor är i färgåtergivning, snabb och exakt autofokus och när vi ska ta bilder i lite mer utmanande situationer, som i motljus. Lika säkert som att Xperia visar framfötterna i de sammanhangen, lika säkert är att den ligger efter i andra situationer. Sony har haft problem i mörker tidigare och det är tyvärr ett sammanhang då Xperia fortfarande har svårt att hävda sig. När jag jämför med andra mobiler i just lite sämre ljus så klagar Xperia till och med och säger att “Mer ljus krävs för att fokusera” och kastar alltså in handduken i situation där snart sagt alla andra flaggskepp levererar.

Jag har nyss gjort ett större jämförande test av de bästa kameramobilerna och hade Xperia 1 Mark 2 hunnit komma ut i tid för att vara med där gissar jag att den hade placerat sig någonstans i mitten av fältet, kanske strax under mitten.

Flera kameraappar

Det är tydligt att Xperia 1 Mark 2 kräver mer av dig som fotograf än vad konkurrenterna gör. Det är ofta svårare att ta en bra bild med Xperia 1 Mark 2 och anledningen är kameraappen, eller snarare kameraapparna och hur de fungerar. I Xperia så har vi inte bara en kameraapp, utan tre. Den primära kameraappen som i föregångaren Xperia 1 fick sällskap av en särskild filmapp har nu i Xperia 1 Mark 2 även fått sällskap av en särskild stillbildsapp. De extra apparna heter Cinema Pro och Photo Pro och ger dig som namnen antyder fler möjligheter till manuella inställningar. Därför kan jag till exempel ta bättre bilder i mörker med Photo Pro, när jag får tid och möjlighet att justera inställningar manuellt, än jag kan i vanliga kameraappen. Resultatet blir dock ändå sämre än vad de bästa konkurrenterna klarar i autoläget i deras enda kameraapp. 

Jag får intrycket att Xperia 1 Mark 2 är en telefon som just när det gäller foto prioriterar den kreativa processen framför resultatet. Ofta kan du om du ger telefonen tid och väljer rätt fotoapp och experimenterar med inställningar få ett bra resultat, men ska du bara ta en bild snabbt är konkurrenterna bättre och snabbare. Just när det gäller mörkerbilder är inte ens de manuella inställningarna en räddare, för konkurrenterna är ändå bättre. Framförallt märker jag att bilder med längre slutartid ger oskärpa hos Xperia, medan jag lyckas betydligt bättre med konkurrenternas flaggskepp och samma slutartid.

Fungerar annorlunda

Även på andra sätt skiljer sig Xperia från andra kameramässigt. Här finns vidvinkel och optisk zoom som hos konkurrenterna, men de fungerar annorlunda. Istället för att de tre kamerorna på baksidan fungerar som en så hanteras de här som separata objektiv, ungefär som om det här var en systemkamera med flera utbytbara objektiv. Därför kan jag zooma som mest tre gånger med huvudkameran, för att sedan växla till telelinsen och då komma ännu närmare motivet genom att zooma 3 gånger där.

Sonys kameraapp skiljer sig på fler sätt. Porträttläge för selfies är till exempel ett eget separat motivläge, lite som en app i appen och inte integrerat i det vanliga gränssnittet. Det är också där, som en app i appen, som man kan hitta appen Photo Pro, men den finns även som separat app på startskärmen. Portättläge för övrigt, i kamerorna på baksidan, är sämre än de flesta konkurrenter. Oskärpan blir ofta lätt slumpartad och flammig och Sony har svårt att mäta sig även med de halvdåliga på området och har inte en chans mot de bästa. Samtidigt har läget för super slow motion försvunnit, en nyhet Sony var först med och som många härmat, och jag får lite känslan av att kamerateamet på Sony prioriterat bort båda dessa effekter till förmån för traditionell kamerafunktionalitet. Sammantaget är kameran både bra och dålig, beroende på vilken bild du ska ta.

Lite udda

Även på andra områden skiljer sig Sony lite från konkurrenterna. Till det yttre så är ju till exempel Sony i stort sett ensamma om att kanter runt skärmens över- och underdel. Här finns varken sensorpanel eller skärmhål för selfiekamera. Istället utnyttjar Sony det utrymme man har här för framåtriktade stereohögtalare. Ovanligt numera är även att fingeravtryckssensorn inte sitter i skärmen utan istället är placerad i av- och på knappen. Smidigt, men ovanligt. För att inte tala om då att Xperia 1 Mark 2 har uttag för gammaldags 3,5-millimeters hörlurar. Man ska dock inte avfärda ljudet för där har Sony satsat och erbjuder bland annat ljud där du kan höra i 360 grader, så att trummorna kommer från ett håll, sången från ett annat, så länge du har hörlurar och mediatjänster som stödjer det. Därför är också den förinstallerade Spotify-appen borta från telefonen och ersatt med ett gratis tremånaderstest på konkurrenten Tidal.

Platt, långsmal skärm

Formen på Xperia 1 Mark 2 är kantigare än de flesta andra mobiler och skärmen är givetvis platt och inte som hos en del av konkurrenterna böjd över kanterna. Som tidigare så har Sony satsat på en 4K-skärm. Uppdateringsfrekvensen är inte förhöjd som hos flera av konkurrenterna idag, det men det gör inte att telefonen känns långsam. En aning skiljer Sony också ut sig med det långsmala 21:9-formatet, men idag är det formatet inte lika udda som det var när Sony tog steget. I praktiken är heller inte skillnaden mot andra telefoner så påtaglig. Här precis som i andra androider kan du lägga flera appar i delat fönster. Hur mycket du sedan får plats med i en och samma skärmbild handlar mer om vilken textstorlek du har och i praktiken när jag till exempel scrollar i webbläsaren är inte skillnaden stor. En nackdel kan dock vara att du omöjligt når toppen av skärmen när du använder den med en hand.  

Sonys gränssnitt är snabbt och dessutom relativt fritt från oönskade appar. Det är dessutom ovanligt avskalat och jag saknar till exempel möjligheten att spela in skärmen, något som bara funkar i spelläget. Jag saknar även möjligheten att ta skärmdump av hela webbsidor och att kunna logga in med ansiktsigenkänning. Nu är jag istället hänvisad till fingeravtryck eller pin, vilket i och för sig fungerar snabbt.

En anpassning i systemet har jag svårt att gilla och det är Side Sense, en funktion som är tänkt som genväg och som vi även sett på tidigare Sony-telefoner. Den ska startas genom ett dubbeltryck på skärmens kant och för mig är det hopplöst att få den att svara på mina tryck. Jag hade samma problem med föregångaren till den här telefonen, och stänger nästan omedelbart av Side Sense. För den som får det att funka kan det vara en liten hjälp att använda telefonen med en hand eftersom funktionen ger genvägar till vanliga funktioner. Oavsett Side Sense kan du alltid svepa neråt från hemskärmen för att få fram notisfältet, så att du alltså slipper dra med fingret ända från toppen.

Sony tar sammantaget alltså sin egen väg på många områden, mest tydligt dock när det gäller kamerorna.

Batteritest

Batteriets videotid: 9h 24 min

Frågor och svar

Vad har den inte?
Jämfört med många andra flaggskepp idag saknas extrem zoom, högre uppdateringsfrekvens på skärmen, plats för dubbla simkort och det finns inte heller sensorpanel eller kamerahål i skärmen.

Hur mycket är nytt mellan Xperia 1 Mark 1 och denna Mark 2?
Viktigaste skillnaderna är 5G, trådlös laddning, 3,5-millimeterskontakt för hörlurar samt ett större batteri. 

Hur är den för spel?
Det finns ett spelläge som bland annat låter dig spela in skärmen och ser till att du inte blir störd i ditt spelande, men Xperia har även stöd för Sonys spelkontroller från Playstation.

Ett alternativ:

Billigare
För den som vill ha 5G för framtidens skull, men komma billigare undan kan Xiaomi Poco F2 Pro vara ett spännande alternativ.

Testbild

Bilderna får ofta ett fint djup och bra färgåtergivning, men i mörker eller när det gäller zoom hänger den inte med konkurrenterna.

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell Xperia 1 Mark II

Tillverkare Sony

Lanseringsdatum 2020-06-01

Mått 166 x 72 x 7,9 mm

Vikt 181 g, 91 %

Material baksida Glas

Pris 11500 kr

System Android

Systemversion 10

Chipset Snapdragon 865

Tillverkningprocess 7 nm, 139 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 12 (600 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Nej

5G Ja

Skärm

Mått 6,5 tum, 98 %

Upplösning 3840 x 1644 pixel

Pixeldensitet 643 ppi, 151 %

Typ AMOLED

Minne

RAM-minne 8 GB, 83 %

Lagringsminne 256 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 12 Megapixel, 12 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Ja, 3x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 8 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 4000 mAh, 80 %

Uppmätt videotid 9 tim, 24 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande snabbladdare Nej

Övrigt

Tålig Vattentät

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

IP-klass IP65/68

Benchmark-tester

Antutu 8 552056

Geekbench 5: CPU Single-core 899

Geekbench 5: CPU Multi-core 3304

Geekbench 5: Compute 3093

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 20 FPS, 38 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 60 FPS, 68 %

Google Octane 22961, 55 %

Jetstream 2 66,173, 54 %

Skärmen

Prestanda

Kameran i mörker