Nya basstationer poppar upp som svampar ur jorden, men det finns fortfarande platser dit mobilnäten inte når – och platser där täckningen försämrats på grund av störningar eller ny byggteknik. Vi tittar närmare på orsakerna till dålig täckning – och lösningarna för att få igång mobilen i sommarstugan, båten eller passivhuset.
För att mobilen ska fungera krävs två saker – signalstyrka och kapacitet. När radiovågorna når fram till mobilens antenn måste signalen vara tillräckligt stark för att kunna generera en ström i mobilens mottagare som går att skilja från bakgrundsbruset och alla störningar från andra mobiler, lågenergilampor, mikrovågsugnar och andra prylar. Mobilnäten använder höga frekvenser som varken studsar i atmosfären eller följer jordens krökning, så avstånd, terräng och hinder som byggnader och skog stoppar eller dämpar signalen. Om mobilen eller modemet inte får tillräckligt stark signal där du vill använda den finns det bara två möjligheter – skaffa en bättre antenn eller flytta antennen till en bättre plats. Eller varför inte kombinera båda metoderna. Olika typer av antenner har olika stor förmåga att fånga upp signalen från operatörens basstationer. Om du har möjlighet att använda en antenn med riktverkan och kan montera den där signalen är bäst – till exempel på vinden eller taket – öppnas helt nya möjligheter. Men dålig täckning beror inte alltid på att signalen är för svag. En basstation kan bara serva ett begränsat antal användare och sommartid märks ibland kapacitetstaket i fritidshusområden, på campingplatser eller i skärgården. Det kan vara värt att testa ett SIM-kort från en annan operatör, men hjälper inte det återstår bara att satsa på en fast lina, alltså en trådbunden uppkoppling.
En riktantenn kopplad till en router innebär ofta ett stort lyft för det mobila bredbandet, men löser inte problemet om du vill kunna använda mobilen som vanligt. Det går dock att komma en bit på vägen genom att ersätta mobilnätet med ett bra trådlöst nätverk. Det krävs inga tillstånd för utrustningen, du riskerar inte att störa mobilnätet och det fungerar även – om det finns möjlighet till bredband via fiber eller ADSL – på platser som helt saknar mobiltäckning. Det mesta i mobilen trivs lika bra på wifi, men det finns två tjänster som kan vålla problem – röstsamtal och SMS. För att det ska fungera precis som där det finns mobiltäckning krävs att operatören har stöd för wifi-samtal – och att du använder en kompatibel mobil. Idag är det bara Tre som aktiverat tjänsten, men planerna finns även hos övriga operatörer. Utan wifi-samtal är du hänvisad till alternativ som Facetime, Imessage, Hangouts, Facebook Messenger eller Skype. Tjänster som på många sätt är smartare än vanliga samtal och SMS, men kräver att motparten använder samma app.
Annons
Trots att operatörerna satsar stora pengar på att förbättra sina nät växer problemet med dålig inomhustäckning. En del av förklaringen är nya typer av byggmaterial. Energieffektiva hus stänger inte bara ute kylan – tjocka väggar och fönster med metallbelagd yta blockerar också mobilsignalen. För att kunna ringa som vanligt inomhus återstår då att sätta upp en egen ”basstation” – en s.k. repeater som består av två antenner och en förstärkare. Antennen som kommunicerar med mobiloperatörerna kallas donörantenn och fungerar bäst om den monteras utomhus. Den andra antennen placeras så att den ger täckning där du vill använda mobilen och förstärkaren förmedlar signalen mellan antennerna. Precis som när man använder högtalare, mikrofoner och förstärkare i samma rum så innebär repeatertekniken en risk för rundgång. Om antennerna hör varandra kan det uppstå självsvängningar som förvandlar repeatern till en olaglig störsändare som kan slå ut mobilnätet över stora ytor.
Annons
Störningsrisken gör att man måste skaffa tillstånd för att använda en repeater. Mobiloperatörerna har ensamrätt till sina respektive frekvensband, så den som sätter upp en repeater hyr frekvensen i andra hand – och för det krävs ett skriftligt avtal med operatören. Operatörerna är restriktiva med att dela ut tillstånd. Repeatrar som förstärker signalen från flera operatörer – eller som arbetar på 4G-frekvenserna – är särskilt svåra att få godkända. Fram till 2014 krävdes även ett tillstånd från Post- och telestyrelsen med tillhörande årsavgift, men det kravet är borta. PTS har däremot fortfarande en välfylld webbplats med information om tillståndsprocessen och kontaktuppgifter till rätt avdelning hos din operatör – gå till pts.se och knappa in ”repeater” i sökfältet.
Bättre täckning – steg för steg Hur ser behoven ut? Om du bara behöver internet blir lösningen enklare än om du även vill kunna ringa vanliga samtal och skicka SMS. Om du kan använda wifi-samtal – eller klarar kommunikationen med appar som Facebook Messenger eller Hangouts – så slipper du extra antenner för mobilnätets frekvenser.
Hitta signalen Oavsett om du vill sätta upp en bättre antenn för routern eller en komplett repeater krävs en användbar signal att utgå ifrån. Testa tänkbara antennplatser med mobil eller modem – fungerar det hyfsat med en handhållen enhet så går det att få en stark och stabil signal med en riktantenn. Är det istället kapaciteten som sätter stopp – eller om radioskuggan är total – så krävs fiber eller koppartråd.
Kontrollera vilka tillstånd som behövs En riktantenn kopplad direkt till routern – eller till mobilen via induktion – kräver inget tillstånd. Det gör däremot alla typer av repeatrar som förstärker och vidaresänder mobilnätets frekvenser. Om du lutar åt repeater – kontakta din operatör i ett tidigt skede och kontrollera vilka modeller som kan vara aktuella och vad som krävs för att få tillstånd.
Undvik att dämpa signalen Både mobilnät och trådlösa nätverk använder höga frekvenser som dämpas kraftigt av kablar och skarvar. Dra så korta kablar som möjligt, satsa på kontakter av hög kvalitet och använd så kallad lågförlustkabel. Billig teve-koax eller RG58 duger inte. Om du sätter upp en 4G-antenn för bredbandet – montera routern så nära antennen som möjligt och dra hellre långa nätverkskablar än långa antennkablar.
Repeatrar under luppen
Vi har tittat närmare på två olika repeatrar – en integrerad lösning för fönsterbrädan och en avancerad modell med externa antenner.
Zboost One YX-400U En smart och enkel repeater för dig som vill slippa dra kabel – men den fungerar inte i alla lägen.
Zboost har funnits på marknaden i flera år, men är fortfarande en relevant och användbar produkt. Till skillnad från många andra repeaterlösningar är det extremt enkelt att komma igång. Med undantag för strömsladden är allt inbyggt i en enda enhet och man slipper lösa antenner och kablar. Installationen går på några minuter – allt man behöver göra är att ställa repeatern på lämplig plats, ringa ett samtal och trycka på repeaterns ”synk”-knapp. Konstruktionen medför naturligtvis också begränsningar. Det är långt ifrån alltid som det går att hitta den där lämpliga platsen. Zboost förutsätter att det finns en punkt inomhus där täckningen är okej samtidigt som platsen har utsikt över ytorna där täckningen behöver förbättras. Så om mobilen fungerar på fönsterbrädan, men inte när du plockar upp den och tar några steg inåt rummet – då kan Zboost vara rätt produkt för dig. Om det finns bärande väggar mellan fönstret med bäst signal och rummen där du vill kunna använda mobilen eller om du har bäst signal på vinden, men vill kunna ringa i källaren krävs en mer flexibel lösning. Signalen från donörantennen når 12 meter och kan täcka upp till 130 kvadratmeter.
När Zboost är installerad och synkad kan du bara använda en operatör men upp till fyra mobiler eller modem samtidigt. Skulle du vilja använda en annan operatör kan du synka om repeatern på egen hand. Det går också att köpa repeatern försynkad till en viss operatör vilket kan vara en fördel när man söker tillstånd. Zboost har en lysdiodstapel som visar signalstyrkan. Den reagerar ungefär lika snabbt som staplarna mobilen, så man behöver vrida en aning och vänta någon sekund för att se om signalen påverkas.
Plus: Ingen kabeldragning. Enkelt att komma igång. Minus: Kräver viss inomhustäckning. Saknar stöd för GSM.
Betyg: 7
Fakta Typ: 3G-repeater med integrerade antenner Frekvenser: Upplänk 1 920–1 980 MHz, nedlänk 2 110–2 170 MHz Antal användare: 4 Storlek basenhet: 254 x 229 x 83 mm Vikt: 540 gram Pris: 2 500 kr
Stelladoradus SD-RP1001LGDWH
Fembandsrepeater som klarar flera operatörer och nät samtidigt. Inte billig, men fungerar även när det bara finns täckning utomhus.
Repeaterns basenhet huserar i en rejäl plåtlåda. Det finns inga knappar eller reglage, men vart och ett av de fem frekvensbanden har en lysdiodstapel som visar signalstyrkan och varnar vid eventuell rundgång. Installationen sker helt analogt och man optimerar prestandan genom att välja och rikta in rätt typ av antenner. Lysdioderna gör att det inte krävs några extra mätinstrument, men det kan vara bra att ha tillgång till walkie-talkies så att en person kan rikta utomhusantennen medan en medhjälpare rapporterar signalstyrkan. I det paket som vi tittat närmare på ingår antenner, fästen och 10 meter kabel av typen RF240. Förlusterna är inte så låga som på de bästa kabeltyperna för höga frekvenser, men i gengäld är kabeln inte tjockare än en vanlig teveantennkabel och den levereras med kontakter monterade. Utomhusantennen är en så kallad LPDA (Log-Periodic Dipole Array) som gör det möjligt att köra flera frekvensband på samma antenn med hyfsad prestanda. Inomhusantennen är en panelantenn – en box som är aningen större och tjockare än en brandvarnare. Tanken är att man ska montera inomhusantennen nära basenheten, men kabeln är bara en meter lång så för att slippa skarva är snyggaste lösningen att sätta basenheten och antennen på var sin sida om en skåps- eller garderobsvägg. Repeatern förstärker alla signaler den hör inom respektive frekvensband, så den kan fungera med flera operatörer samtidigt. Det är betydligt svårare att få tillstånd för den här typen av repeater jämfört med frekvenslåsta modeller, men möjligheten finns om man kan visa att behovet finns och att installationen görs på rätt sätt. Modellen med fem frekvensband är dyr, men det finns alternativ med två eller tre band för cirka 7 000–10 000 kr.
Fakta Typ: 2G-, 3G- och 4G-repeater med externa antenner Frekvenser: 791–862 MHz, 880–960 MHz, 1 710–1 880 MHz, 1 920-2 170 MHz, 2 500–2 690 MHz Antal användare: Obegränsat Storlek basenhet: 350 x 300 x 43 mm Vikt: 680 gram Pris: från ca 18 750 kr komplett, beroende på antennval