Auracast

Ny Bluetoothfunktion kan fungera som hörselhjälpmedel

Headset med stöd för Auracast kan hjälpa de som har nedsatt hörsel i stökiga miljöer.

Bluetooth SIG talar också mycket om hur Auracast kan hjälpa de med nedsatt hörsel. Det känns ju inte självklart att en teknik för att sända radio ska hjälpa ditt headset att bli en hörapparat. 

Tanken är att man i specifika situationer där ljudet kan vara dåligt och miljön stimmig, till exempel en föreläsning, så ska ljudet från högtalarna även kunna sändas via Auracast. På så sätt kan den som har svårt att urskilja ljud i bullriga miljöer ändå få ljudet från högtalarna till sig. 

Det handlar alltså inte om att plocka upp ljud från omgivningen, bara särskilt utsänt ljud, men det går absolut att tänka sig att man använder hörapparater med Bluetooth-stöd för att göra det, inte bara headset.

Ett annat exempel som ligger nära till hands är guidade turer. Där är det ju redan nu vanligt att det delas ut hörlurar för att man ska hänga med i guidningen, särskilt om de som guidas talar olika språk. Dessa låneheadset är ofta rätt medfarna. Med Auracast skulle du med din mobil och ditt headset kunna koppla upp dig själv och välja kanal efter vilket språk du vill bli guidad på. 

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.