Googles Pixel-lansering på djupet

Frågor och svar om Googles Pixel-lansering

Vad är egentligen nytt i Pixel 9-serien? Hur revolutionerande är Googles AI-satsning? Vad valde Google att INTE prata om? Vi tar en djupare titt på Googles Pixel-lansering.

Publicerad Senast uppdaterad

Google presenterade inte mindre än fyra mobiltelefoner, en klocka och ett headset på sin Pixel-lansering. Alla produkterna, inklusive den vikbara mobilen Pixel 9 Pro Fold, kommer också till Sverige. Samtidigt lanseras mobilerna med Android 14, samma version som fanns i Pixel 8 från start. Vi tar och borrar lite djupare i Googles lansering. 

När släpps produkterna?

Alla Pixel-prylarna går att förbeställa direkt efter lanseringen, men de finns inte i butik samtidigt. Pixel 9 och Pixel 9 Pro XL kommer först, den 22 augusti, men Pixel 9 Pro Fold dröjer till den 4 september och den mindre Pixel 9 Pro kommer först den 9 september. Dagen efter, den 10 september, börjar Pixel Watch 3 säljas, och Pixel Buds Pro 2 dröjer ända till den 26 september. Google TV Streamer 4K som släpptes en vecka innan Pixel-lanseringen, börjar säljas den 24 september.

Google presenterade inte mindre än fyra mobiltelefoner, en klocka och ett headset på sin Pixel-lansering. Alla produkterna, inklusive den vikbara mobilen Pixel 9 Pro Fold, kommer också till Sverige. Samtidigt lanseras mobilerna med Android 14, samma version som fanns i Pixel 8 från start. Vi tar och borrar lite djupare i Googles lansering. 

När släpps produkterna?

Alla Pixel-prylarna går att förbeställa direkt efter lanseringen, men de finns inte i butik samtidigt. Pixel 9 och Pixel 9 Pro XL kommer först, den 22 augusti, men Pixel 9 Pro Fold dröjer till den 4 september och den mindre Pixel 9 Pro kommer först den 9 september. Dagen efter, den 10 september, börjar Pixel Watch 3 säljas, och Pixel Buds Pro 2 dröjer ända till den 26 september. Google TV Streamer 4K som släpptes en vecka innan Pixel-lanseringen, börjar säljas den 24 september.

Är Pixel-enheterna fortfarande lika galet prisvärda?

När Google först släppte sina Pixel-mobiler i Sverige var det med bland annat Pixel 7 som började på 7 300 kronor. Det var väldigt billigt för en toppmodell av det slaget. Sedan dess har vi haft inflation, men det räcker inte till att förklara att Pixel 9 har ett pris som börjar på nästan 50 procent mer, 10 800 kronor. Snarare var det så att Google valde att "prisa in sig" på den svenska marknaden genom att sälja sina modeller ovanligt billigt vid lanseringen. Årets Pixelfamilj har priser som är jämförbara med toppmodellerna från Samsung och Apple.

I vissa fall är till och med Google ovanligt dyra. Det märks till exempel på Pixel Watch 3, som har en prislapp som börjar på 4600 kronor och kan dra iväg upp till 6700 kronor. Det kan jämföras med Samsung Galaxy Watch 7 som kostar mellan 3800 och 4700 kronor. Sett till specifikationerna så är det Galaxy Watch 7 som är den vassare klockan, med betydligt snabbare chipset och safirglas på skärmen i stället för Gorilla Glass 5.

Varför släpps Pixel-mobilerna inte med Android 15?

Det enkla svaret är att Android 15 inte är i närheten av färdigt ännu, och betatestandet ser ut att ha drabbats av förseningar den här gången. Men om man vänder på frågan, varför väljer Google att inte vänta med att lansera Pixel 9-familjen tills Android 15 är klar, som de brukar? Här kan vi bara spekulera, men en kvalificerad gissning är att de känner sig pressade av den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens, och vill ha en ny plattform att visa upp sina innovationer på området så snart som möjligt. I ärlighetens namn blir ju skillnaderna mellan nya Androidversioner mindre och mindre, och viktigare för Google är nog att deras nya Tensor G4-chipset är färdiga för produktion, och deras senaste version av Gemini kan köras på mobilerna. Det här kan vara början på en ny utveckling där nya Androidversioner tappar ytterligare i betydelse.

Google lovar sju systemuppdateringar men Pixel 9 levereras med en gammal systemversion. Betyder det att vi blir snuvade på en systemuppdatering?

Google säger faktiskt ingenting om sju systemuppdateringar. Det de lovar är sju år av systemuppdateringar, säkerhetsuppdateringar och feature drops. För det flesta av oss är förmodligen dessa feature drops mer intressanta än uppdaterad Androidversion, eftersom de innebär nya funktioner i mobilen, vilket vi ser allt mindre av vid de större systemuppdateringarna. Googles feature drops kommer oftare än årligen.

Det finns heller ingenting som säger att Google planerar att hålla fast vid årliga systemuppdateringar av Android de närmsta sju åren, man kanske övergår till ett långsammare tempo. 

Men om vi gör antagandet att Google fortsätter att släppa nya Androidversioner årligen så tror jag inte att de sju åren ska tolkas på klockan när. Om Android 22 släpps i september 2031 tror jag inte att Pixel 9 blir utan bara för att den kom ut i augusti sju år tidigare.

Ingen ny surfplatta?

På Googles portfoliobilder över den nya Pixelfamiljen har de med sin surfplatta, men det är förra årets Pixel Tablet vi ser. Det släpptes alltså inte någon ny surfplatta denna gång, men Google markerar att Pixel Tablet är en aktiv produkt i deras sortiment snarare än ett försök som inte slog väl ut.

Det sannolika är att Google tycker att surfplattor inte är en produktkategori som kräver nya versioner varje år. Där får de medhåll av Samsung, som släpper sin Tab S-serie typiskt sett med 1,5-årsintervall.

Är Pixel 9 ett bra val för den som föredrar en liten och smidig Androidmobil?

För det första har Pixel 9 och Pixel 9 Pro denna gång exakt samma dimensioner, 152,8 x 72 x 8,5 mm, så bägge funkar lika bra i det avseendet. De hör till en ganska liten familj Androidmobiler i något mindre format. Pixel 9/9 Pro är något mer kompakt än vad Pixel 8 var, men större än Pixel 7 utom i tjocklek. Jämfört med Samsung Galaxy S24 är däremot Pixel 9 större på alla ledder, med en betydligt mer dominerande kameraö. Framför allt är Pixel-mobilerna rätt tunga för sin storlek, och Galaxy S24 väger 20 gram mindre. Samsungs Galaxy S-serie och Asus Zenfone-serie är fortfarande förstahandsvalen för dem som vill ha en liten Androidmobil, och även Xiaomi 14 kan sägas vara lite smidigare.

Vilka är skillnaderna mellan Pixel 9 och Pixel 9 Pro?

Det mesta är identiskt mellan Pixel 9 och Pixel 9 Pro. måtten är till exempel samma och det skiljer bara ett gram i vikt. Utöver det vi räknar upp är alltså telefonerna identiska, till exempel vad gäller batterikapacitet och laddhastighet.

Utseendet skiljer sig mellan Pixel 9 och 9 Pro, med lite olika färgval. Pro-modellen har matt glasbaksida medan vanliga Pixel 9 är blank.

Den största skillnaden finns i kamerorna. Mest uppenbart är att Pixel 9 saknar den telekamera med 5 gångers optisk zoom som finns i Pixel 9 Pro. huvudkameran och vidvinkelkameran är däremot samma mellan de två modellerna.

Frontkameran skiljer sig också åt. Kameran på Pixel 9 Pro har upplösningen 48 megapixel medan den på Pixel 9 är på 10,5 megapixel. Bägge har dock autofokus vilket frontkameran på Pixel 8 saknade.

Skärmen är också olika, men här är skillnaden mer subtil. Pixel 9 har en skärm med 1080p-upplösning medan skärmen i Pixel 9 Pro är på 1280p, en skillnad som knappast är dramatisk och de flesta nog inte kan uppfatta. Bägge har Oled-skärm med en maximal uppdateringsfrekvens på 120 hertz, men skärmen på Pixel 9 Pro kan variera frekvensen från 1 till 120 Hz i stället för 60 - 120 på Pixel 9. Det gör att skärmen på Pixel 9 Pro kan dra lite mindre ström, särskilt i Always On-läget. Pixel 9 Pro har också högre maximal ljusstyrka i skärmen, men skillnaden är inte stor, 3000 nits mot 2700 nits.

Minneskonfigurationen är något annorlunda mellan mobilerna. Pixel 9 har 12 gigabyte arbetsminne medan Pixel 9 Pro har 16 gigabyte, något som kan görra skillnad för AI-funktionerna. Bägge modellerna säljs med 128 eller 256 GB lagring, men Pixel 9 Pro finns även med 512 GB.

Köper du Pixel 9 Pro får du ett års prenumeration på  Google One AI Premium som ger dig kostnadsfri åtkomst till Gemini Advanced och 2 TB lagring i Google Drive. Det får du inte med Pixel 9. Det innebär också att du går miste om Gemini Live, som låter dig föra ett röstsamtal live med Gemini. Google One AI Premium kostar annars 255 kr i månaden, men det är oklart om du får tillgång till Gemini Live på Pixel 9 om du prenumererar. Det bör nämnas att Gemini Live vid lanseringen endast har stöd för engelska som språk.

Och så priset förstås, Pixel 9 Pro kostar 2500 kronor mer för samma lagringskonfiguration jämfört med Pixel 9.

Vilka är skillnaderna mellan Pixel 9 Pro och Pixel 9 Pro XL?

Storleken är förstås den viktigaste skillnaden, Pixel 9 Pro XL är 1 cm högre, 4,5 mm bredare och väger 22 g mer, men har samma tjocklek på 8,5 mm.

Syftet med att göra telefonen större är förstås att få större skärm, 6,7 tum på Pixel 9 Pro XL i stället för 6,3 tum på Pixel 9 Pro.  Skärmupplösningen något högre men pixeldensiteten något lägre på Pixel 9 Pro XL, 2856 x 1280 pixel mot 2992 x 1344 pixel, respektive. Uppdateringsfrekvensen på 1 - 120 Hz och maximal ljussturka på 3000 nits är desamma.

Kamerauppsättningen är identisk mellan de två modellerna, med en huvudkamera på 50 megapixel, vidvinkelkamera på 48 megapixel och telekamera på 48 megapixel med fem gånger optisk zoom.

Pixel 9 Pro XL har större batteri, 5060 mAh mot 4700 mAh för Pixel 9 Pro, men skillnaden är inte stor nog för att kompensera för sen större skärmen på Pro XL  som lär dra mer ström, så vi kan nog vänta oss något sämre batteritid för den större modellen. Däremot har den större Pixel 9 Pro XL snabbare snabbladdning. Pixel 9 Pro kan ladda med upp till 27 watt medan Pixel 9 Pro XL kan ladda med upp till 37 watt, med USB Power Delivery. Pixel 9 Pro XL ska enligt Google ladda till 70 procent på 30 minuter, mot 55 procent för Pixel 9 Pro.

Både Pixel 9 Pro och Pixel 9 Pro XL säljs med 128, 256 eller 512 GB lagring, men Pixel 9 Pro XL finns även med 1024 GB lagring. Pixel 9 Pro XL kostar 1200 kronor mer än Pixel 9 Pro med motsvarande lagring.

Följer det med laddare till Pixel-mobilerna?

Nej, Google rekommenderar att man köper till deras 45-wattsladdare med USB Power Delivery, men förmodligen laddar telefonerna lika snabbt oavsett märke om du väljer en standardladdare på minst 45 watt och USB PD. Som nämnt ovan har Pixel 9 Pro 9 XL lite snabbare utlovad laddhastighet, 70 procent på 30 minuter, mot Pixel 9, Pixel 9 Pro och Pixel 9 Pro Fold, som ska ladda till 55 procent på 30 minuter.

Samtliga modeller ska också ha stöd för trådlös snabbladdning enligt qi-standarden, men Google uppger ingen laddhastighet här.

Vilka för- och nackdelar har Pixel 9 Pro Fold jämfört med Pixel 9 Pro?

Google hävdar att Pixel 9 Pro Fold inte är mycket klumpigare än Pixel 9 Pro hopfälld. Det stämmer att Pixel 9 Pro Fold är imponerande tunn, 10,5 mm, hopfälld, men vikten på 257 gram är en kännbar skillnad. Det är också priset, 23 000 får du betala för den billigaste varianten med 256 GB lagring. Visst får du även här de funktioner som följer med Pixel 9 Pro, såsom ett års prenumeration på Google One AI Premium, men kamerauppsättningen är inte lika kraftfull som på de ordinarie Pixel 9 Pro-modellerna.

Du måste så klart tycka att den 8 tum stora inre skärmen är ett plus för att telefonen ska vara värd sitt pris, men det fyrkantiga formatet gör att du egentligen inte får några fördelar i till exempel mediekonsumtion, filmen visas ungefär lika stor som på vanlig mobilskärm. Att dela skärm mellan flera appar brukar bli lite problematiskt så fort man tar upp skärmtangentbordet som täcker en stor del av skärmen. Google har samarbetat med spelutvecklare för att bland annat Asphalt Unite och Disney Speedstorm ska utnyttja den stora skärmen.

Google har naturligtvis sin egen spinn på fördelarna med vikbara mobiler. Man fokuserar bland annat på att du har skärm på bägge sidor av mobilen. När du använder telefonen för att liveöversätta konversationer kan bägge parter se konversationen, men det förutsatt att du håller telefonen mellan er vilket kanske inte känns helt naturlig. Att Google särskilt nämner funktionen att du kan få en glad gubbe på yttre skärmen när du fotar barn talar för att man inte har jättemycket att komma med på detta område.

Vilka är de viktigaste nyheterna i Pixel Watch 3?

Hårdvarumässigt är det nog att skärmen blivit ljusstarkare. En skärm med 2000 nits ljusstyrka går att läsa bra även i solljus, vilket är en stor förbättring. I övrigt är hårdvaran i princip densamma som i Pixel Watch 2, så det finns ingen anledning att Wear OS 5 och de andra programvarunyheterna i Pixel Watch 3 inte skulle komma även till den förra klockan. 

En nyhet som ändå är värd att fokusera på är att klockan automatiskt kan känna av när du gått och lagt dig och slå av skärmväckning och störande notifieringar så att klockan inte stör dig när du sover. Å andra sidan, att Wear OS 5 inte har inbyggd möjlighet att schemalägga sovläget känns närmast som en försummelse från Googles sida.