Har allt och det lilla extra

Stort test: Samsung Galaxy S20 Ultra – Bäst på det mesta

Det handlar om en gedigen toppmobil som dessutom kryddar med några extra intressanta egenskaper.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
10/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
92%

Skärmen

Bilderna från kameran

Batteritid

Snabb

Högt pris

Trenden idag pekar tydligt på att en mobiltelefon håller sig fräsch längre än tidigare och de flesta som byter telefon idag gör det först efter flera år. Med svenska 5G-nät troligen ett knappt år bort är stödet för 5G i den här telefonen en tydlig fördel. Det har i praktiken kanske ingen betydelse förrän om ett år, när näten gissningsvis är igång, men då gör det å andra sidan att telefonen är framtidssäkrad och håller sig aktuell även de kommande år då 5G faktiskt kan göra skillnad.

För att telefonen ska fungera med 5G i Sverige så krävs först att Samsung skickar ut en uppdatering till telefonen. Det här har att göra med att man först, tillsammans med operatörerna när de drar igång sina nät, vill testa funktionen. När det väl är gjort så kommer Samsung i Norden skicka ut uppdateringen som alltså gör S20-serien till några av de första telefonerna som kan användas i de kommande svenska 5G-näten.

Nästan plan skärm

Skärmlutningen på kanterna var för några år sedan ett tydligt signum för Samsung, men den blir svagare för varje år som går. Fördelen med kurvade skärmkanter är väl framförallt estetiskt, att det bidrar till telefonens strömlinjeformade design, men rent praktiskt kan det också göra att du råkar registrera skärmtryck av misstag genom att bara hålla telefonen vanligt, men ändå komma åt pekskärmen. Den risken känns minimal i S20 Ultra och skärmen är här betydligt mindre böjd i kanterna än på till exempel föregångaren S10. Det gör även att de funktioner som är kopplade till vad Samsung kallar för kantskärmen till stor del har spelat ut sin roll. Du kan i alla fall fortfarande välja att kanten på skärmen ska lysa upp när du får en notis från en app som stödjer det och du kan svepa in med fingret från sidan för att få fram kantpanelen där du kan välja mellan exempelvis genvägar till appar eller personer du vill ha lätt åtkomliga. 

När man gräver bland funktionerna i Samsung S20 Ultra, men även i andra Samsungmobiler, påminns man snabbt om många funktioner som Samsung en gång slagit på trumman för, som nu är mer eller mindre bortglömda, men ändå finns gömda djupt i systemet. Livemeddelanden är en sådan sak som låter dig skriva text på skärmen, med en bild som bakgrund och sedan skicka skapelsen animerad till en mottagare. Den här funktionen för livemeddelanden hittar jag till exempel som en tillgänglig panel man kan ha i kantskärmen.

Några mer minnesvärda funktioner som Samsung introducerat genom åren och som tillför ett värde än idag är annars Samsung Pay, Samsung Cloud, Samsung Health eller mer nyligen gränssnittet One UI. Samsung Pay har idag en snarlik funktion som Google Pay med betalning med mobilen direkt i butik, men skillnaden är att Samsung har stöd för betydligt fler banker och andra kortutgivare.

Vidare är Samsung Cloud ett sätt för att spara främst dina bilder och filmer från kameran i molnet för att de ska finnas tillgängliga dels i andra enheter, dels vara i säkerhet om du skulle förlora din telefon.

Sedan en tid tillbaka har Samsung ett samarbete med Microsoft när det gäller Samsung Cloud och för en tid sedan, i samband med att Note 10 fick Android 10 fick man som användare välja om man ville föra över sina filer till Onedrive. Efter en hel del inledande problem och synkfel i samband med flytten fungerar detta nu helt problemfritt. Onedrive-synk innebär flera fördelar, till exempel kan du få tillgång till filerna även från andra enheter som inte är från Samsung. Dessutom går ju alla filer på Onedrive att se även på webben och någon webbversion hade gamla Samsung Cloud aldrig. Onedrive gör det ju även enkelt att utan sladdar få över bilder och filmer du tar till din dator.

Gränssnittet One UI var en uppfräschning av menyer, allmänt utseende och egna appar i systemet. Det gick ut på att främst nedre halvan av skärmen används för saker du behöver trycka på och resten av skärmen främst saker som du ska se och läsa men inte agera på. Det fungerar så klart extra bra med en telefon som S20 Ultra där skärmformatet i 20:9-förhållande gör telefonen ovanligt långsmal.

Stor telefon

Rent ergonomisk är Galaxy S20 Ultra en stor telefon. Den är framförallt tyngre, om man jämför med S10 Plus, men även marginellt bredare och något högre. På baksidan i svart eller grått glas, beroende på vilken färg du väljer, sticker kamerorna ut påtagligt. Jag mäter telefonens tjocklek till 8,8 millimeter utan kameror och till 11,2 millimeter just på kamerabulan. Att kamerorna sticker ut drygt två millimeter gör att den inte ligger plant på bordet. Om du använder ett skyddande skal blir så klart detta mindre påtagligt, men även med det genomskinliga gummiskal som Samsung skickar med sticker kameran ut lite ytterligare.    

Megapixelrace och extrem zoom

Anledningen till att kameramodulen sticker ut på baksidan är så klart den nya teknik vi hittar där. S20 Ultra är S20-familjens allra mest påkostade modell och det manifesteras framförallt i kamerorna med upp till 100 gångers zoom och en kamerasensor med 108 megapixel. Framförallt periskopzoomen tar plats och det är den som tillsammans med både 108-megapixelkameran och teleobjektivet ger kameran sin extrema zoom. I praktiken har kameran 4 gångers optisk zoom och i inzoomning upp till 5 gånger används 108-megapixellinsen. Från fem gånger zoom upp till 10 gånger tar telelinsen över och från tio och upp till 100 är det sedan digital zoom med AI-stöd som tar över. 

Man inser ganska snabbt att bilder i full inzoomning inte lever upp till några höga kvalitetskrav. Samsung har gjort ett bra jobb med kameraappen så att man även i extrem inzoomning hittar rätt motiv. När man zoomar så långt, när man med blotta ögat knappt ser motivet, kan det ju annars bli svårt att pricka rätt. Från 20 gångers inzoomning får man upp en liten stödbild i kameraappen som i mer utzoomat läge visar var i motivet du siktar. Det här gör zoomen extra användar om inte annat än som kikare. Jag upptäcker att jag till och med kan se datorskärmen när en man sitter och jobbar på sin balkong i kvarteret bredvid. Själva bilderna du tar tappar dock snabbt i kvalitet från cirka 30 gångers inzoomning så det är inget att spara.

När jag testar upplever jag istället zoomen som mest användbar på lite mer beskedliga avstånd och har svårt att hitta situationer då jag verkligen vill ta bilder på något som är så långt bort att det krävs mer zoom. Det är också vid lägre inzoomning som den presterar bäst även jämfört med liknande mobilkameror. I till exempel fem gångers inzoomning blir bilderna från S20 Ultra betydligt bättre, med fin färgåtergivning och tonomfång. Det intrycket gäller faktiskt väldigt många av de bilder i olika situationer som jag tar under testperioden och det är snarare den höga, jämna kvaliteten på bilderna i allt från mörker till motljus, porträtt, ja även i de mest utmanande situationer. En mobilkamera är, när man jämför med andra mobiler, sällan bäst på allt. Det kan skilja så att en telefon är bättre i skymning och en annan är bättre när det blivit ännu lite mörkare. Efter testperioden då jag även använt en rad andra mobiler som direkt jämförelse, bland dessa Iphone 11 Pro och kameramästaren Huawei P30 Pro, så är bilderna från Samsung Galaxy S20 Ultra de bästa i en klar majoritet av alla situationer. S20 Ultra är kameran jag själv skulle välja utan att tveka.

Imponerande siffror

Om 108 megapixel och 100 gångers zoom nu känns som mer imponerande siffror att skriva på säljkartongen och i marknadsföring så har faktiskt Samsung ändå gjort lite för att utnyttja de många megapixlarna. När jag till exempel tar en bild av ett väldigt detaljrikt motiv föreslår kameraappen att jag ska växla till 108-megapixelläget. Bilden blir då på ungefär 30 mb och direkt i galleriappen i telefonen kan jag nypa på skärmen för att senare zooma in. Där dyker också en knapp upp för att snabbt skapa en kopia av bilden med den beskärning du har. Det är ett smidigt sätt att faktiskt dra nytta av den extrema upplösningen och man blir överraskad över hur mycket detaljer man faktiskt kan hitta.

Man kan fråga sig vad videoinspelning i 8K gör för nytta i en mobiltelefon. Den frågan liksom den om 108 megapixel är dock Samsung rätt bra på att svara på. Kritiken skulle kunna vara främst att det idag finns få enheter, utöver ett fåtal väldigt dyra 8K-teveapparater då, som ens kan dra nytta av upplösningen. Ett annat kan vara att 8K-tar mycket lagringsutrymme i anspråk och därför har potential att snabbt fylla upp telefonens minne. Svaren är först och främst att en minut 8K-video när jag spelar in med kameran fyller 570 MB. Jag påstår inte att följande är så troligt, men skulle jag få för mig att filma frenetiskt så rymmer alltså telefonens interna lagring 3 timmar inspelad film innan det blir fullt. Redan när jag närmar mig fem minuters inspelning i kameraappen får jag en varning om att “spela inte in mer än fem minuter 8k för att undvika överhettning”. Man kan också påpeka att filmer inspelade i 8K inte kan använda funktionen för bildstabilisering, så en nackdel kan vara att du inte får lika fina kameraåkningar som i lägre upplösning.

När jag testar att filma i praktiken med 8K så märker jag att Samsung har gjort en rad olika saker för att man faktiskt ska kunna dra nytta av 8K idag, utöver att filmen kommer se bra ut även den dag du eventuellt äger en 8K-skärm. Videoredigeringsfunktionen i telefon har till exempel inga problem att redigera 8K och du kan själv kombinera flera klipp till en film. Genom att spara den i en lägre upplösning kan du också enkelt dela med dig av den utan att tynga ner dina vänner och din datapott med gigantiska filer som tar tid att skicka och ladda upp. Föredrar du att ändå ladda upp i 8K till Youtube går det också. När jag testar att göra det kommer filmen först upp i HD bara och jag börjar fundera på om något gått fel. Det visar sig dock bara att det är Youtube som tar gott om tid på sig och när jag tittar dagen efter så är 8K-filmen publicerad i all sin prakt.

De filmer du har i telefonen, inspelade i 8K, har även andra användningsområden. I videoredigeraren kan du zooma in en del av filmen och ändå få fullgod upplösning på en mindre del i bilden. Dessutom kan du få ut stillbilder från din 8K-film. Genom att spela upp filmen i mobilen och trycka på “Ta bild”, eller för den del stega manuellt fram och tillbaka för att hitta exakt rätt ögonblick, får du en stillbild av en bildruta. Eftersom upplösningen är så hög blir den här bilden på 33 megapixel och kan alltså fortfarande erbjuda tillräcklig upplösning, även för en del i bilden.

Visst kan man fortfarande hävda att 8K tar upp onödigt mycket lagringsutrymme i telefonen, men vill du inte spela in i 8K kan du ju enkelt välja en lägre upplösning som du tycker är tillräcklig.

Kompetent kameraapp

Kameraappen har utöver grundfunktionerna även en del andra lägen värda att utforska. Appen i sig är, innan vi går in på detaljerna, föredömligt enkel att använda. Du kan själv välja vilka lägen du vill ha snabb åtkomst till direkt från fotoläget. Det gör att du slipper svepa dig förbi massor av andra funktioner innan du hittar den du vill ha. Här finns till exempel ett nytt proffsvideoläge så att du kan göra manuella inställningar även där och inte bara för stillbilder. 

Värt att testa är även hyperlapse-funktionen som även har ett särskilt nattläge. Hyperlapse innebär att du spelar in en längre sekvens som sedan spelas upp fort. Jag ställer mig till exempel och filmar en gatukorsning i en två minuter lång film som när den spelas upp blir tre sekunder och förloppet alltså ordentligt uppsnabbat. Jag provar både nattläget av hyperlapse där bilarnas lyktor ritar långa streck i natten och den vanliga hyperlapse-funktionen med mer normalt utseende. Mitt enda klagomål är att antiskakfunktionen särskilt i nattläget kunde vara lite bättre för när jag provade handhållet blev filmen lite skakig. I kameraappen finns även något som heter AR-zon och här finns Bixby Vision. AR-zon finns även som en separat app och här har Samsung samlat en del funktioner som även funnits tidigare. Det handlar till exempel om AR-emoji där du kan låta kameran skapa en animerad avatar av dig själv och om AR-klotter där du kan rita i dina filmer och få det att fästa vid olika motiv.

Jag ska även nämna fotoläget som kallas En tagning. Den låter dig ta en film på mellan tre och tio sekunder där alla kamerans linser jobbar samtidigt. Resultatet består av en rad olika bilder som telefonen skapar. Det blir bäst om både du och de du filmar rör på sig och det kan bli allt från svartvita bilder, animationer, filmer där tempot snabbats upp och stillbilder med olika filter. Sen lägger telefonen på ett soundtrack också.

Ljudet i telefonen är för övrigt bra och vi får stereohögtalare som duger bra när ni är flera som ska titta på ett videoklipp även om så klart hörlurar ger bättre ljud. 3,5-millimeterskontakten för hörlurar har dock Samsung prioriterat bort, för första gången i S-serien så nu är det antingen de medföljande lurarna med usb-c-kontakt som gäller eller trådlösa av valfri sort. Innan jag pratar om skärmen på telefonen ska jag även nämna att fingeravtryckssensorn sitter i skärmglaset och gör sitt jobb. Den är inte lika snabb som en vanlig, fysisk fingeratrycksläsare men å andra sidan fungerar ansiktsigenkänningen bra. Den hinner alltid känna igen mig och släppa in mig förbi låsskärmen innan jag hunnit få upp tummen. Det är alltså rätt sällan jag ens behöver använda fingeravtrycksläsaren och då mest när det krävs ytterligare säkerhet, till exempel för Mobilt Bank ID och för att betala med Samsung Pay.

Bästa vi sett

När det sedan gäller själva skärmen så är det den bästa skärm jag sett i en mobiltelefon, men det känns inte som någon större överraskning. Samsung hade redan innan de bästa skärmarna och nu har man tagit ytterligare ett litet steg. Skärmen är som sagt betydligt mindre kurvad på sidorna nu och skärmhålet för selfiekameran är litet och sitter centrerat i toppen. När jag anävnder telefonen märker jag att den placeringen stör mig mindre än alternativet att ha hål i ena hörnet, men helst skulle jag så klart slippa såväl hål som sensorpaneler. Skärmen i Samsung Galaxy S20 Ultra är högklassig i allt från detaljrikedom till färgåtergivningen, betraktningsvinkeln, ljusstyrkan till det mesta andra du kan tänka dig. Nytt är möjligheten att välja högre bilduppdateringstakt, 120 bilder per sekund istället för normala 60. Vi har sett den möjligheten hos andra tillverkare redan tidigare, främst då hos Oneplus eller i spelcentrerade telefoner men nu finns alltså möjligheten här. För att utnyttja funktionen krävs att du själv aktiverar den, för direkt ur kartongen är telefonen ställd till normal uppdateringsfrekvens och även lägre skärmupplösning för att spara på batteri. 

Tester har visat att den högre bilduppdateringen ger ungefär 20 procent kortare batteritid men visst märks det skillnad i användningen. Alla jag visar det för lägger inte märke till någon skillnad, men jag och många med mig tycker att till exempel att panorera i Google Maps eller bläddra snabbt på en webbsida går betydligt mjukare. Det känns som om sidan eller kartan är limmad vid ditt finger och det blir märkbart mera följsamt. 120-bildersläget ska enligt Samsung alltid vara aktivt när du startat det och är alltså inte begränsat till vissa funktioner. Man ska dock vara medveten om att video till exempel  inte berörs eftersom film ofta spelas upp i 24, 30 eller i vissa fall 60 bilder per sekund och då gör den ökade bilduppdateringen ingen skillnad.

Idag kan du inte kombinera telefonens högsta skärmupplösning med högre bilduppdateringsfrekvens, men det har ryktats om att Samsung framöver kan släppa en uppdatering som tillåter det. Nu sänks skärmupplösningen från den högsta om du väljer att aktivera högre skärmuppdateringstakt.

Köpråd på lång sikt

Det är kanske lätt att fokusera på ett fåtal nyheter, som 120 bilder per sekund, 5G eller 108 megapixel, men trots att de bidrar till intrycket är det framförallt helheten som gör S20 Ultra. Den har en bas i form av det vi berömt Samsung för tidigare, som det moderna gränssnittet en rad olika tjänster. Det räcker med att dra ner notisfältet och se på snabbgenvägarna för att konstatera att Samsung har ett både moget och modernt system med batterisparfunktioner, bra blåljusfilter, märkt läge, always on display som gör att du kan se det viktigaste utan att tända skärmen. Det och mycket mer.

Den som byter till Galaxy S20 Ultra för kamerans skull kommer nästan säkert bli nöjd. Den är helt enkelt bättre. Samtidigt är det inte ovanligt idag att vi behåller en telefonen i flera år och då är både 5G och Samsungs numera omsorgsfulla uppdateringsplan med systemuppdateringar och nya funktioner även till äldre telefoner betryggande.

Batteritest

Batteriets videotid: 9 tim 21 min

 

Å andra sidan

Elias Nordling: Jag trodde inte att jag skulle märka skillnad med högre skärmuppdateringsfrekvens, men det gör jag, särskilt när jag skrollar. Det och säkert även chipsetet bidrar till att telefonen känns supersnabb. Ramarna runt skärmen är tunnare än någonsin och jag uppskattar att man rullat tillbaka skärmkrökningen. Men det avlånga 20:9-formatet tolererar jag mer än gillar på denna rätt stora och tunga mobil.

Frågor och svar

Hur mycket optisk zoom är det?
Telefonen har 4 gånger optisk zoom och sedan är det digital och ai-förstärkt zoom som gäller upp till 100 gångers förstoring. I praktiken är det i förstoringar upp till 20-30x som bilderna blir riktigt fina och användbara så därför är ju både S20 och S20 Plus intressanta alternativ som dessutom är billigare.

Finns någon speciell Google-funktion?
Ja, Google utlovade en överraskning inför Samsungs lansering och det visade sig vara att videosamtalsappen Duo är integrerad i telefonappen, så du kan ringa videosamtal direkt därifrån. 

Men hur känns den i handen då?
Stor. Stor och tung. Det är inte en telefon för alla, men jag uppskattar att Samsung har rundade kanter på baksidan så man får bra grepp samtidigt som skärmen inte är lika kurvad på kanterna. 

Ett alternativ:

Samma men billigare

Samsungs prissättning tillsammans med de stora likheter S20 Ultra har med systermodellerna S20 och S20 Plus gör att de två telefonerna nog är Ultras främsta konkurrenter. 

Testbild

Kamerorna gör att S20 Ultra konstant levererar bra bilder i de mest skiftande och utmanande situationer. 

Betyg

Telefoni & Data
9/10
Media & Skärm
10/10
System & program
9/10
Användarupplevelse
9/10
Material & kvalitet
9/10
Totalbetyg
92%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy S20 Ultra

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2020-03-13

Modellnummer SM-G988B/DS

Mått 166,9 x 76 x 8,8 mm

Vikt 220 g, 110 %

Material baksida Glas

Pris 14990 kr

Kostnad för skärmbyte 3500 kr

System Android

Systemversion 10

Chipset Exynos 990

Tillverkningprocess 7 nm, 149 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 20 (2000 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

Dubbla simkortsplatser Ja

5G Ja

Skärm

Mått 6,9 tum, 104 %

Upplösning 3200 x 1440 pixel

Pixeldensitet 511 ppi, 121 %

Typ Super AMOLED

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 101 %

Minne

RAM-minne 12 GB, 121 %

Lagringsminne 128 GB

Tillgänglig lagring 102,6 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 108 Megapixel, 48 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 4x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 7680 x 4320 pixel

Upplösning på frontkameran 40 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 101 %

Uppmätt videotid 9 tim, 21 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande snabbladdare Ja

Effekt på medföljande laddaren 25 W, 35 %

GFXBench 213,2 min

Övrigt

Tålig Vattentålig

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

IP-klass IP68

Benchmark-tester

Antutu 8 517948

Geekbench 5: CPU Single-core 424

Geekbench 5: CPU Multi-core 2617

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 16 FPS, 32 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 58 FPS, 68 %

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 4724

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 5581

Google Octane 17264, 42 %

Jetstream 2 52,305, 44 %

3DMark Wild Life Stress Best 4202, 51 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 1696, 30 %

Skärmen

Bilderna från kameran

Batteritid

Snabb

Högt pris