Vikbar premiär

Stort test: Vikbara Samsung Galaxy Fold – Ett första steg mot framtiden

Den kommande Samsung Fold 2 sägs få en större sekundärskärm.

Stor skärm men ändå tillräckligt liten för att få ner i fickan.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
74%

Stor skärm

Appkontinuitet mellan skärmarna

Ansiktsigenkänningen

Svårt utnyttja skärmytan

För liten yttre skärm

Tung

Dyr

Nästan som en och en halv S10, ja det är vad du i praktiken får i den stora skärmen på vikbara Samsung Galaxy Fold. De som pratar sig varma för produkten nämner att det är en mobil och en surfplatta i ett samt att du får med såväl Samsungs egna trådlösa lurar, skyddande skal och en försäkring. Det här ska förklara det höga priset på 23 000 kronor, men jag tycker egentligen att det är enklare att förstå att den här telefonen med så mycket banbrytande tekniska lösningar kostar mycket än att senaste Iphone med lika mycket lagringsutrymme kostar 19 000.

Att Samsung Galaxy Fold är en speciell telefon råder det inget tvivel om. Det är tydligt från start och precis som den som köper telefonen får jag en personlig introduktion och tips om de viktigaste funktionerna, trots att jag redan provat telefonen sedan tidigare. Den som köper telefonen får hämta ut den i butik och får då en motsvarande introduktion.

Problemen ska vara lösta

Ingen som är intresserad av Galaxy Fold specifikt eller utvecklingen inom mobiltelefoni generellt har säkert missat problemen som drabbat Fold. Sedan den första lanseringen har Samsung förbättrat byggkvaliteten på Galaxy Fold. Gångjärnet har förstärkts så att partiklar inte ska kunna tränga in i någon glipa där, något som kan ställa till problem. Dessutom har det översta lagret på skärmen förlängts in under kanten på framsidan. Samtidigt är mycket sig likt och funktionsmässigt känner jag igen egentligen allt sedan jag första gången testade telefonen i samband med att den då visades upp. Det är dock först nu, när jag fått använda telefonen en längre period i vardagen som jag verkligen kan dra slutsatser om hur den är och vad den tillför jämfört med vanliga telefoner.

Spännande skärm

Mest intressant när man börjar använda telefonen är så klart skärmen, den stora som syns först när man viker upp telefonen. Det handlar givet telefonens format så klart om en skärm som är betydligt mer kvadratisk än vi är vana vid i mobiler. Du kan välja att använda telefonen uppfälld i valfri ledd, antingen stående eller liggande. Själva vecket i mitten är klart märkbart, så du ska inte räkna med att det är en helt plan yta som på vanliga skärmar. Faktum är att skärmen i Galaxy Fold är mjukare, av plast istället för glas och när man sveper över skärmen så känner man vecket med fingret. När man ser på skärmen framträder vecket framförallt när skärmen är släckt eller när du tittar på skärmen från en vinkel, men om du betraktar skärmen rakt framifrån tycker jag inte att vecket syns så pass mycket att det stör.

Miniskärm på utsidan

Utöver den stora skärmen har Galaxy Fold även en liten skärm på utsidan. Den är knappt fem centimeter bred och elva centimeter hög, vilket är betydligt mindre än vanliga mobilskärmar, men gör att du kan använda alla appar utan att behöva vika upp telefonen. De två skärmarna tillsammans ger möjlighet till kontinuerligt användande, närmare bestämt så du kan börja använda en app på den lilla skärmen och sedan öppna telefonen och fortsätta precis där du var på den stora skärmen.

Det fungerar felfritt och är en av de mera genomtänkta funktionerna i den här telefonen. Just en vikbar telefon med många möjliga användarscenarier är ju en utmaning för tillverkarna och just den här aspekten har Samsung lyckats bra med. Det funkar bra om man får ett snabbt meddelande man svarar på och sedan inser att det leder till en längre konversation där den stora skärmen passar bättre.

Maffigt helskärmsläge

Låt oss börja med att se vad den stora skärmen är kapabel till. Tittar vi på skärmytan så kan den först och främst utnyttjas för att ge dina vanliga appar mer utrymme när de används en i taget i helskärmsläge. Webbläsaren, Instagram, Facebook eller fotogalleriet är exempel på när det är användbart. Bilder och filmer i Instagram fyller då i stort sett hela skärmen och varje post du bläddrar förbi i Facebookflödet blir också betydligt mera påtaglig. Jag testar även att skriva olika texter i Google Docs i helskärm på den stora skärmen men där är ändå inte skillnaden jättestor mot till exempel Galaxy S10. I Fold tar skärmtangentbordet upp nästan halva skärmytan medan man i S10 får mer utrymme på höjden. 

Sällan perfekt för film

Ser vi på underhållning och förströelse så skulle appar som Netflix och Youtube vara särskilt användbara här. Exakt hur appar kan utnyttja skärmytan skiljer sig från app till app på Galaxy Fold och skärmformatet gör att film sällan visas perfekt. Att film ofta görs i 16:9 eller mer långsmala format är så klart inte Samsung fel. När jag tittar på Youtube får jag därför tjocka svarta kanter runt snart sagt alla klipp jag hittar. Till skillnad från vanliga Android-mobiler så går det heller inte att zooma i Youtube-appen här för att fylla skärmen, utan de svarta kanterna är ofrånkomliga.

Även i SVT Play blir det svarta kanter och i andra film- och playappar jag testar. I Netflix kan jag zooma in och ut så att jag antingen får hela långsmala bilden eller fyller skärmen, men då märker jag å andra sidan att väldigt mycket försvinner i kanterna så det är inte heller optimalt. Galaxy Fold kan dock mer än bara köra en app i taget. 

Inte bara en app

Det är kanske vid multitasking, alltså att använda flera appar samtidigt i delad skärm, som Galaxy Fold kommer fullt ut till sin rätt, tänker jag. Vi första försöket tar jag mig lite vatten över huvudet. Man kan köra två appar sida vid sida i Galaxy Fold och sedan addera en ytterligare så att du har tre appar aktiva samtidigt. Då visas en app på skärmens vänstra sida och två appar delar på den andra sidan, med en app i topp och en i botten. Utöver det här kan man lägga appar i fönster som går att flytta fritt över dessa, men det blir snabbt rörigt och jag kommer snabbt fram till att två appar är tillräckligt, särskilt om någon av apparna behöver skärmtangentbordet som ju tar plats i sig.

Skärmen är stor, men inte så stor, så därför finner jag att två appar i taget räcker. Möjligheterna att använda utrymmet på skärmen optimalt tycker jag också saknas, ibland för att gränssnittet sätter stopp för vad jag vill göra och ibland för att appen i fråga inte stödjer det jag vill. Dels går inte alla appar att köra i delad skärm och hur jag än ställer in skärmuppdelningen när SVT Play eller Youtube är en av de aktiva apparna får jag svarta kanter eller alldeles för mycket yta för kommentarer och annat istället för själva videon.

Att rotera skärmen från stående till liggande hjälper heller inte. Hade det här fungerat bättre hade ju ett givet användningsområde varit att slötitta på någon film, följa med i sportsändningar eller nyheter medan man göra något roligt eller viktigt. Tidigare har Samsung haft en funktion i sina mobiler där man kunde visa bara en del av en app i delat fönster, pricka in precis videofönstret i Youtube-appen till exempel, men den funktionen finns inte och andra möjligheter visar sig också vara återvändsgränder. Vissa Android-appar (Netflix till exempel) kan visa film i ett flytande fönster men då blir å andra sidan videobilden väldigt liten.

Inte som en surfplatta

Just när jag använder den stora skärmen till så mycket jag nu klarar så slår det mig att den ju ändå inte är en surfplatta. Den som hävdar att du verkligen får både telefon och surfplatta i ett med Galaxy Fold tänjer helt enkelt en del på sanningen, för det är stor skillnad på skärmen i Galaxy Fold och den i en surfplatta, sett till vad du kan göra. Det är dessutom väsentlig skillnad på den lilla yttre skärmen och vad vi kan åstadkomma i den kontra vad som finns i en normalstor mobiltelefon idag. 

Appar följer med

På utsidan när Galaxy Fold är ihopvikt så hittar du en yttre, mindre skärm. Här kan jag som sagt börja använda en app på miniskärm för att sedan öppna telefonen och fortsätta på stora skärmen precis där jag var. Åt andra hållet, när jag använt en app på stora skärmen och viker ihop telefonen fungerar det dock inte på samma sätt. I inställningarna kan jag ställa in vilka appar som ska fortsätta köras på lilla skärmen. Från start är det avstängt för alla appar och det finns ju en logik i att man stänger telefonen för att avsluta det man höll på med. När jag aktiverar funktionen för en del appar märker jag dock att mina behov skiftar på ett sätt som inställningarna inte klarar att tillgodose. När jag sitter och skriver ett meddelande men ska iväg och vill fortsätta konversationen är det smidigt att kunna göra det på lilla skärmen medan jag går. I andra sammanhang är det dock naturligt att telefonen ska gå i viloläge när jag precis som man stänger en bok fäller ihop telefonen. Jag fastnar i att jag manuellt får göra val varje gång, vilket irriterar en aning och telefonen agerar sällan som jag vill i just det här hänseendet.

Verklig svaghet

Samtidigt är en av telefonens verkliga svagheter att den yttre lilla skärmen just är så liten. Skärmtangentbordet på den lilla skärmen ser nästan omöjligt litet ut, men när jag skriver sms lyckas ändå stavningskorringeringen rätta de fel som blir. Det finns gott om utrymme runt den yttre skärmen och Galaxy Fold hade tjänat mycket på om den lilla skärmen hade fyller hela framsidan. Idag är den lilla skärmen för liten för många uppgifter och den stora skärmen är inte alltid lösningen på problemet. Vid användande med bara en hand är man ju nästan hänvisad till den mindre skärmen och för till exempel Google Maps tycker jag varken att den lilla eller den stora skärmen är perfekt. 

Visas men fungerar inte

En del appar fungerar inte alls, av mer eller mindre naturliga skäl, i stora skärmen. De visas visserligen, men när det till exempel ringer när jag sitter och skriver i ett dokument så ombeds jag stänga telefonen för att svara. Samsung Pay är en annan funktion som fungerar liknande och för att betala så ombeds jag stänga telefonen och använda lilla skärmen. När det gäller andra appar blir funktionen ibland lite begränsad. Det gäller till exempel Snapchat som ju mer eller mindre är en app gjord för långsmala skärmar eftersom allt innehåll har det formatet. Likaså Instagram Stories. När jag postar en bild i Instagram Stories visas den på andra mobiler med tjocka svarta kanter uppe och nere och när jag tittar på andras stories i den stora skärmen är bilden kraftigt beskuren så att mycket av innehållet hamnar utanför bild. Du ska heller inte ta för givet att alla appar ger dig väsentligt mycket mer innehåll i skärmen. Många appar är ju anpassade för ett traditionellt stående format och därför blir resultatet ibland bara att innehållet blir bredare. Det är alltså inte säkert att det får plats särskilt mycket mer nyheter, kalenderposter, appar, e-postmeddelanden eller vad du nu tittar på. Gmail-appen har till exempel ingen anpassad vy så att du ser både inkorg och meddelanden utan du ser bara ovanligt breda textrader.

Genomtänkt flexibilitet

En sak jag reagerar på är hur jag låser upp telefonen från viloläget. Det är något som känns väldigt genomtänkt. Jag börjar med att registrera mitt fingeravtryck. Det är en fysisk fingeravtryckssensor på kanten av telefonen som fungerar bra. Det intressanta här är ansiktsigenkänningen för den fungerar både på utsidan och på insidan. Just att telefonen kan användas på så många olika vis är ju en utmaning om telefonen fortfarande ska vara enkel att använda. Lösningen är flera olika kameror. Totalt har Galaxy Fold sex kameror och ska vi roa oss med att summera antalet megapixlar är det totalt 68, eller 10+8+16+12+12+10.

Det är en selfiekamera ovanför den lilla, yttre skärmen. Den sköter selfies och ansiktsigenkänning. På insidan vid den stora skärmen har vi ytterligare två selfiekameror som även de hanterar ansiktsigenkänning, men då för telefonens uppvikta läge och sist tre kameror på baksidan. Resultatet blir, förutom bra foton, smart, snabb ansiktsigenkänning och upplåsning oavsett om du använder lilla eller stora skärmen. Ett bra exempel på smart teknik som underlättar utan att du ens behöver tänka på det.

Kameror som i S10

Kamerorna är i praktiken samma som de som sitter i Samsung Galaxy S10 Plus, även om de är några fler till antalet här eftersom vikbarheten kräver det. Det här innebär att telefonen har såväl optisk zoom med upp till två gångers förstoring och vidvinkelläge. Det innebär även att den hör till de bästa kamerorna i mörker och att du har ett bra porträttläge, så du kan få oskarp bakgrund. Ett par dagar efter att vi fått telefonen för test så kom en uppdatering till kameran. Det handlar om effekten med oskarp bakgrund även i videoklipp, funktionen AR-klotter och ett nattläge för selfies. 

Skal och försäkring medföljer

Sett till det yttre och kvalitetskänslan så har jag under testet hela tiden haft det medföljande skyddet på. Att tappa en 23 000 kronor dyr pjäs i marken vill man ju inte riskera. Funktionsmässigt har telefonen fungerat bra och även om inte en veckas användning är tillräckligt för att dra fullständiga slutsatser om hållbarheten så märker jag inga direkt svaga punkter. Med Galaxy Fold får du det mesta som finns även i andra flaggskepp idag, med undantag då för vattentålighet eftersom vikbart inte rimmar särskilt bra med det. Däremot finns både trådlös laddning och omvänd trådlös laddning, vilket gör att du kan ladda de medföljande hörlurarna Samsung Galaxy Buds genom att lägga laddningsfodralet på din Galaxy Fold.

När man sammanfattar intrycken så ter sig Samsung Galaxy Fold som ett ambitiöst första steg i rätt riktning, men inte det steg som leder ända fram till målet. Den främsta aspekt som drar ner betyget är kopplingen mellan den lilla och den stora skärmen där framförallt en större yttre skärm skulle tillföra mycket värde. Ihopvikt är Galaxy Fold idag en stor, tung och väldigt begränsad telefon.

Batteritest

Batteriets videotid: 10 tim 23 min

Å andra sidan

Elias Nordling: Galaxy Fold ger mig nästan lite retrokänsla med sitt vikformat och sin plastskärm. Jag gillade vikbara mobiler, men de var förstås billigare då, och det största problemet med Galaxy Fold är kanske att det känns lite billigt med en skärm som bucklar sig i mitten och ett gångjärn som inte riktigt låser sig i utfällt läge så att telefonen böjs lite när man använder den. Det sista man vill är att en 23 000-kronorstelefon ska kännas billig. 

Frågor och svar

Det ingår en försäkring?
Ja förutom att du får med ett skyddande skal så ingår en försäkring. Den täcker skador på telefonen, men inte stöld. Så länge du har telefonen kvar men till exempel råkar tappa den står alltså Samsung för reparation, efter att du betalat en självrisk. 

Hur är egentligen stora skärmen?
Färgåtergivning, detaljer och så vidare är bra utan att vara lika imponerande som vi är vana vid i Samsungs mobilskärmar. Vecket syns påtagligt i mitten och det känns även när du sveper fingret över skärmen. Det blir helt enkelt aldrig helt platt där. 

Hur är ljudet?
Det finns stereohögtalare, så ljudet är helt okej, men ska man jämföra det med en surfplatta känns det ändå begränsat. 3,5-millimeterskontakt saknas, så det är hörlurar med usb-c-kontakt som gäller eller så klart de medföljande, trådlösa. 

Ett alternativ:

Nästan allt
Vill du ha vikbar skärm finns ju inte många val, men nöjer du dig med stor skärm är nog den stora Note 10 Plus det närmsta du kommer. Även där kan du ju köra flera appar i delad skärm och där har du även pennan. Jag är förvånad över att Samsung inte från start satte en penna i Galaxy Fold för att poängtera produktivitet, men att marknadsföra en vikbar mobil är kanske enklast om man kan fokusera på en sak, just det vikbara, och inte distraheras av annat. 

Testbild

Kameran tar bra bilder och eftersom här sitter i praktiken samma kamerauppsättning som i S10 är den bland de bästa även i mörker och andra utmanande situationer.   

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
74%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy Fold

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2019-05-03

Mått 160,9 x 117,9 x 7,5 mm

Vikt 263 g, 132 %

Material baksida Glas

Pris 23000 kr

System Android

Systemversion 9.0 Pie

Chipset Snapdragon 855

Tillverkningprocess 7 nm, 140 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 18 (1200 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Nej

Skärm

Mått 7,3 tum, 110 %

Upplösning 2152 x 1536 pixel

Pixeldensitet 362 ppi, 86 %

Typ Super AMOLED

Minne

RAM-minne 12 GB, 126 %

Lagringsminne 512 GB

Minneskortplats Nej

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 16 Megapixel, 12 Megapixel, 10 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom 2x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Upplösning på frontkameran 10 megapixel, 8 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 4380 mAh, 88 %

Uppmätt videotid 10 tim, 23 min

Trådlös laddning Ja

Medföljande snabbladdare Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Ja

Benchmark-tester

Antutu 7.0 442056

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 59 FPS, 70 %

GFXBench T-Rex Onscreen 60 FPS

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 20 FPS, 42 %

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 5638

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 4934

Google Octane 22642, 56 %

Jetstream 2 62,689, 53 %

Geekbench 5: CPU Single-core 526

Geekbench 5: CPU Multi-core 2428

Geekbench 5: Compute 2354

Stor skärm

Appkontinuitet mellan skärmarna

Ansiktsigenkänningen

Svårt utnyttja skärmytan

För liten yttre skärm

Tung

Dyr