Billigare men ändå bra

Test: Samsung Galaxy A54 – Stabil mellanklass

Ny design och snabbare chipset utmärker Samsungs mellanklassmobil.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%

Det är synd att kalla en mobil i den här prisklassen för billig. Galaxy A54 kostar 5800 eller 6400 kronor beroende på om du väljer 128 eller 256 GB lagring. Å andra sidan, Samsung Galaxy S23 Plus, som är väldigt lik till mått och vikt och för den delen designen, kostar med sina 14 450 kronor mer än dubbelt så mycket.

Galaxy A-serien är alltså Samsungs rätt mycket billigare alternativ till flaggskeppen i S-serien, och åtminstone internationellt säljer Galaxy A-serien bättre än den mer uppmärksammade S-serien.

I årets generation, som slutar med en fyra, har hittills Galaxy A04s, Galaxy A14, Galaxy A34 och Galaxy A54 släppts, så Galaxy A54 är något av flaggskeppet i mellanpris-serien.

Den lägre prislappen gör förstås att allt som sitter i telefonen är lite billigare också. Ändå är det förvånansvärt hur lite det märks.

Liknar flaggskeppen

Till det yttre är Samsung Galaxy A54 alltså väldigt lik Samsung Galaxy S23 Plus, med platt fram- och baksida omgiven av krökt ram. På baksidan sitter tre kameralinser som sticker ut direkt från baksidan utan omgivande kameraö.

Två saker gör att Samsung Galaxy A54 känns billigare än mobilerna i S-serien. Det ena är att ramen är i polykarbonatplast i stället för aluminium. Däremot är baksidan på A54 faktiskt i Gorilla Glass 5 till skillnad från föregångarna som haft plastbaksida. Jag vet inte om jag tycker att glasbaksidan var rätt prioriterat av Samsung. Det får inte mobilen att se lyxigare ut än systermodellen A34 som har plastbaksida, och visserligen repas plast lätt men de flesta bekymrar sig nog mer för att spräcka baksidesglaset än att repa plasten. På samma sätt är plastramen inte direkt ett stort minus mot metallramen på S23, som snabbt ser sliten ut om du skulle råka tappa telefonen i asfalten.

Det andra som ser billigt ut på Samsung Galaxy A54 är se svarta kanterna runt skärmen. De är märkbart tjockare än på Samsung Galaxy S23, som får in en 6,6-tumsskärm på ungefär samma yta som 6,4-tumsskärmen som A54 har.

Det här är en fråga om form mer än funktion, för är det något vi förväntar oss av Samsung Galaxy A54 så är det att få en av Samsungs utmärkta Amoledskärmar till lägre prislapp än S-serien. Här blir jag inte besviken. Skärmen är skarp, snabb (120 Hz uppdateringsfrekvens) och ljusstark. Jämfört med föregångaren Galaxy A53 har den maximala ljusstyrkan skruvats upp ytterligare, något jag märker när jag testar skärmen i direkt solljus. Det klarar den riktigt bra, inte bara tack vare att ljusstyrkan vrids upp extra högt, utan även för att kontrasten förstärks i solljus.

Om vi fortsätter jämförelsen med förra årets Galaxy A53 så har man alltså lämnat den modellens distinkta formgivning och ersatt med S23-seriens former. Galaxy A54 känns faktiskt lite klumpigare än föregångaren. Det visar sig inte bero så mycket på att den är tjockare eller större som att den är 13 gram tyngre. Man har också övergått till det 19,5:9-format på skärmen som S-serien har, vilket gör att skärmen, och för den delen hela telefonen, är lite kortare på höjden men lite bredare än sin föregångare.

Om A-serien har en svaghet så är det att den brukar ha lite för klena processorer vilket gör att telefonerna känns långsamma för priset. Undantaget var mellanmodellen Galaxy A52s som kom hösten 2021 och som var riktigt snabb för sitt pris. Den efterföljande Galaxy A53 var faktiskt långsammare.

Betydligt snabbare

Samsung Galaxy A54 har ett Exynos 1380-chipset som är rejält snabbare än det som satt i Galaxy A53. Det är också i de flesta prestandatester vi kör snabbare än det Snapdragon 778 som satt i Galaxy A52s.

Rent praktiskt upplever vi en telefon som flyter på bra i menyerna. Appar kan ta någon sekund att starta, här märker man skillnad mot toppmodellerna i S-serien, men det håller sig definitivt på rätt sida om vad jag upplever som gränsen för snabbt.

Samsung Galaxy A54 har flera egenskaper jag normalt förknippar med toppmodeller. Till dem hör att telefonen är vattentät enligt IP67 (tål att nedsänkas till 1,5 meters djup i 30 minuter), att vibratorfeedbacken är riktigt mjuk och skön, samt att fingeravtrycksläsaren sitter i skärmen. Att fingeravtrycksläsaren inte är riktigt lika bra som i toppmodellerna märker jag på att jag rätt ofta får meddelandet “håll kvar fingret längre” när jag ska låsa upp mobilen. Vill du ha trådlös laddning får du också välja en dyrare modell för det saknas här.

Kamerauppsättningen på Galaxy A54 är ny jämfört med Galaxy A53 och därför väntar vi oss en förbättring. Inte för att det behövs, Samsung Galaxy A52 och A53 hade en av de bästa huvudkamerorna man kunde hitta i den prisklassen, och de utmärkte sig bland annat på att vara betydligt bättre på mörkerfotografering än vad mellanprismobiler brukar vara.

Antalet kameror på Galaxy A54 har krympts från fyra till tre, det är djupsensorn som fått stryka på foten men den brukar vi sällan märka av. Huvudkameran är på 50 megapixel och den har hjälp av en vidvinkelkamera på 12 megapixel och en makrokamera på 5 megapixel. Man hade gott kunna banta uppsättningen med ännu en kamera, makrokameran tillför inte mycket. Visserligen kan jag ta bilder med kort närgräns med den, men de blir inte bättre än om jag tar bilder med huvudkameran på längre håll och zoomar in.

Huvudkameran på Galaxy A54 blir faktiskt en liten besvikelse. Bilderna jag tar blir inte bättre, och ibland sämre, jämfört med en Galaxy A52s som jag har att tillgå för jämförelse. Jag jämför även med förra årets kompakta toppmodell Galaxy S22. I många fall får jag bilder som kan jämföras med toppmodellen, och det inte bara i dagsljus. Även i Galaxy A54 sitter en kamera som är ovanligt bra på mörkerfoto för en mellanprismodell och även när jag fotar en bokhylla i nästan kolmörkt rum är det inte självklart vilken av A54 och S22 som tar bäst bild.

Däremot tycker jag att Galaxy A54 har problem med vitbalansen. Ofta blir de bra, ibland känns de urblekta och överexponerade, andra gånger mörka och underexponerade. Det händer också att jag får oförklarligt suddiga partier i bilderna. Det här är problem som snarare har med mjukvaran att göra än med objektiv och sensor, så det finns förutsättningar för att kameran kan prestera bättre efter uppdateringar.

Med vidvinkelkameran får jag resultat som är nästan identiskt med de från S22. Den har en inte särskilt bra vidvinkelkamera så det är inte ett högt betyg, men det är bra att kameran finns där för de situationer då det normala utsnittet inte räcker till.

Batteriet i Galaxy A54 är på 5000 mAh, samma som i föregångarna och standard för mellanprismobiler. Jag får riktigt bra skärmtid i vårt batteritest med maximal ljusstyrka på, vilket talar för att skärmen är energieffektiv.

Snabbladdning är inte Samsungs grej. Det följer inte med någon laddare, men telefonen har stöd för laddning med upp till 25 watt. Med en sådan laddare tar det mer än en och en halv timme att ladda mobilen från tom till full.

Telefonen har Android 13 med Samsung s One UI 5.1, som rent generellt är ett lyckat användargränssnitt som flyttar ner många av de knappar man måste interagera med till skärmens nederkant där de är lättare att nå. Samsung har väldigt mycket förinstallerade appar, både från företaget själva, och från Microsoft. Dessutom frågar telefonen mig om min ålder och kön under installation varpå den föreslår appar jag borde installera, mest tveksamma spel. De kan jag låta bli att installera men inte Disney Plus, för det anges som en “viktig app” av Samsung.

Samsung Galaxy A54 är utlovad fyra större systemuppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar vilket känns generöst för prisklassen.

Samsung Galaxy A54 är fortsättningsvis en mellanprismodell som man gärna rekommenderar till de som vill ha en ny mobil men slippa betala över 10 000 kronor. Det nya chipsetet löser föregångarnas största svaghet med för klen prestanda, men det är lite synd att telefonen blivit tyngre och vi sätter frågetecken på kameran. Löser Samsung problemen med huvudkameran kan Galaxy A54 bli en av 2023 års bästa mobiler.

Å andra sidan

Erik Mörner: Två saker är det som främst slår mig. I takt med att toppmodeller blivit dyrare tittar allt fler på de här aningen billigare. Med A54 och många andra mellanklassmobiler visar tillverkarna att det är helt rätt. För inte särskilt mycket i upplevelsen skiljer sig från vad du får i ett flaggskepp som är ibland dubbel så dyrt. Den andra saken som jag tänker på med A54 är skärmkanterna, De stör mig för de känns så väldigt påtagliga, men när jag jämför med lite andra mobiler, till exempel Nothing Phone 1, så märker jag ju att det inte skiljer så mycket som jag först får för mig.

Frågor och svar

Vad går jag miste om ifall jag väljer den här i stället för Galaxy S23 Plus? Främst zoomkamera, annars lite prestanda och kvalitetskänsla men det är mer på marginalen. 

Hur är fingeravtrycksläsaren? Den är lite långsam och jag måste ofta hålla på den någon sekund för att låsa upp mobilen. 

Har telefonen Always On-display? Ja, den kan visa klocka och notifieringar även när skärmen i övrigt är släckt tack vare att det är en Amoled-skärm.

Ett alternativ

Samsung Galaxy A34: I lillebror A34 har man prutat ytterligare med till exempel plastbaksida, annan kamera och lite långsammare chipset, men du får fortfarande utmärkt skärm, och telefonen blir ytterligare 1400 kronor billigare.

Kameraexempel

När kamerorna är som bäst kan de mäta sig med vad som helst. När de inte är det, som här, kan bilden kännas över- eller underexponerad.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
8/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy A54

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2023-03-15

Mått 158,2 x 76,7 x 8,2 mm

Vikt 202 g, 101 %

Material baksida Glas

Pris 5800 kr

System Android

Systemversion 13

Chipset Exynos 1380

Tillverkningprocess 5 nm, 106 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz), 28 (700 MHz), 40 (2300 MHz), 77 (3700 MHz), 78 (3500 MHz)

Dubbla simkortsplatser Ja

Stöd för esim Ja

Stöd för Wifi-samtal Ja

Skärm

Mått 6,4 tum, 96 %

Upplösning 2340 x 1080 pixel

Skärmformat 19.5:9

Pixeldensitet 403 ppi, 95 %

Typ Super AMOLED

Typ av skärmglas Gorilla Glass 5

Maximal ljusstyrka 1000 nits, 45 %

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 101 %

Minne

RAM-minne 8 GB, 81 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 50 Megapixel, 12 Megapixel, 5 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Ja

Max upplösning, videoinspelning 4K

Upplösning på frontkameran 32 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.3

Wifi Wifi 6

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 101 %

Uppmätt videotid 13 tim, 48 min

Trådlös laddning Nej

Medföljande laddare Nej

Maximal snabbladdning 25 W, 47 %

Övrigt

Tålig Vattentät

IP-klass IP67

FM-radio Nej

NFC Ja

Stereohögtalare Ja

Fingeravtrycksläsare I skärmen

Benchmark-tester

Antutu 9 515793

Geekbench 5: CPU Single-core 778

Geekbench 5: CPU Multi-core 2730

Geekbench 5: Compute 3145

Geekbench 6: Single-core 1003, 65 %

Geekbench 6: Multi-core 2793, 65 %

Geekbench 6: GPU 2983, 37 %

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 20 FPS, 39 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 70 FPS, 81 %

3DMark Wild Life Stress Best 2837, 35 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 2790, 51 %

Google Octane 31849, 78 %

Jetstream 2 87,410, 73 %