Köpguide: Jämför och välj rätt smartklocka för dig
Den måste funka med just din mobil. Men ska klockan vara bara för träningen eller en digital följeslagare dygnet runt? Med avancerade träningsprogram och analys eller bara mest grundläggande stegräkningen?
Smarta klockor är idag ett vanligt inslag i arsenalen av tekniska hjälpmedel, men många står fortfarande inför sitt första köp av en sådan. Det kan vara en lätt förvirrande upplevelse, för att uttrycka det milt. Det finns många saker att ta hänsyn till och fundera över och bredden inom produktkategorin är stor, både vad gäller kostnad och funktioner. Vi ska i den här artikeln försöka hjälpa dig att bena ut vad det är du behöver och vill ha, och peka dig i rätt riktning, samt komma med några förslag på modeller som kanske kan passa just dina behov.
Vad ska din klocka göra?
Smarta klockor är idag ett vanligt inslag i arsenalen av tekniska hjälpmedel, men många står fortfarande inför sitt första köp av en sådan. Det kan vara en lätt förvirrande upplevelse, för att uttrycka det milt. Det finns många saker att ta hänsyn till och fundera över och bredden inom produktkategorin är stor, både vad gäller kostnad och funktioner. Vi ska i den här artikeln försöka hjälpa dig att bena ut vad det är du behöver och vill ha, och peka dig i rätt riktning, samt komma med några förslag på modeller som kanske kan passa just dina behov.
Vad ska din klocka göra?
Annons
En av de första frågorna du kanske behöver ställa dig är vad du egentligen vill att klockan ska göra. Ska du främst ha den för att mäta och registrera din träning och andra hälsoaspekter? Eller vill du främst att den är smidig att använda som en mer eller mindre fristående förlängning av din telefon så att du kan svara på samtal, se och svara på meddelanden, lyssna på musik och så vidare. Det finns klockor som gör båda dessa sakerna bra, och sen finns det klockor som gör det ena bättre än det andra. Läsa notifieringar på ett träningsband är till exempel inte något som speciellt många blir lyckliga av. Överlag är det ingen ljuvlig upplevelse att läsa längre texter eller skriva dem heller (för de klockor som låter dig göra det). Då är röstinmatning av text ett smidigare alternativ i de klockor som låter dig göra det och de flesta klockor låter dig även förprogrammera olika svar på till exempel sms eller meddelanden som du sedan kan välja att skicka som svar när någon hör av sig till dig. Ett betydligt bekvämare, om än mer begränsat, system.
Annons
Det som är värt att tänka på om du väljer mellan till exempel mellan klockor från mobiltillverkare eller från tillverkare som inte själva gör mobiltelefoner är att klockorna från Samsung och Apple fungerar bäst, eller bara, med mobiltelefoner från den egna tillverkaren. En Apple Watch fungerar i klartext enbart tillsammans med en Iphone och Samsung Galaxy Watch-klockorna med nyare Androidmobiler generellt, men EKG- och blodtryckmätning fungerar enbart med Samsungtelefoner. En klocka från till exempel Garmin, Polar, Huawei eller Suunto fungerar med både Iphone och Android-mobiler även om vissa funktioner kan variera. Har du redan en samling Appleprodukter och en Iphone och inte är så väldigt brydd om batteritid så är antagligen en Apple Watch ett smart val.
Sammanfattar vi alla våra klocktester så är Apple de bland mobiltillverkarna som lyckats bäst med sina klockor. Samsung har på senare år gått över till Wear OS, vilket inte nödvändigtvis har resulterat i det lyft man kanske kunde hoppats på. Vi har upptäckt buggar lite här och var och det är inte en helt friktionsfri upplevelse. Även Xiaomi har ett flertal olika klockor och dessa fungerar förhållandevis väl tillsammans med olika Androidtelefoner men även med Iphone. Däremot är apparna till dessa inte riktigt lika välgjorda som till exempel Apple, Samsung, Suunto, Garmin eller Polar.
Musik i klockan?
I stort sett alla klockor låter dig styra musiken du lyssnar på på din mobil. Du kan byta låt, höja eller sänka volymen och så klart starta och pausa. Men det är inte alla klockor som låter dig ladda ner musik till klockan så att du sedan kan lyssna på den utan att ha mobilen med. Ännu färre är klockorna som låter dig streama musik direkt från till exempel Spotify till klockan. Det kan bara Apple Watch och Samsung Galaxy Watch. Det vanliga är annars att man kan ladda ner låtar och spellistor till klockan från sitt betalkonto på Spotify som låter dig lyssna i offlineläge. Bland de mer träningsinriktade klockorna är det här något som kan begränsa ditt utbud ganska mycket, framför allt faller oftast klockorna i de billigare priskategorierna bort. De klockor som har den här funktionen brukar också sticka ut genom att ha ett tillägg i namnet som till exempel Garmin Forerunner 255 Music. Andra modeller som kan vara något att kika på är Suunto 7 eller Garmin Forerunner 955.
Vissa klockor ger dig möjlighet att installera ett så kallat esim, det innebär att du kan lägga till klockan i ett mobilabonnemang och därmed också koppla upp dig mot mobilnätet direkt med klockan. Esim är också ett sätt för dig att kunna lyssna på strömmad musik eller radio direkt i klockan utan att ha mobilen med dig eftersom klockan då har egen uppkoppling. Om du känner att det här är ett krav för dig så kan det vara bra att veta att du då skalar bort en ganska stor del av möjligheterna och hamnar på klockor från framförallt Apple och Samsung. Det vill säga så försvinner i stort sett alla tillverkare som inte också tillverkar mobiltelefoner.
Tålighet
De flesta klockor som är ämnade till träning eller som har träningsfunktioner har idag någon form av vattentålighet. Toppmodellerna från Samsung och Apple låter dig till och med dyka ner i stort sett så pass långt som du själv klarar av utan någon form av dykutrustning under normala förhållanden. Även de flesta mer träningsinriktade klockor från tillverkare som Garmin,Suunto och Polar har vattentålighet. Detta eftersom det inte är speciellt ovanligt att man vill kunna simma eller duscha med sin klocka. Så köper du en klocka med träningsfunktioner och det inte är bland de allra billigaste så behöver du oftast inte oroa dig för att den inte ska tåla lite svett, regn, en simtur eller en dusch.
Hur ofta vill du behöva ladda?
Det här är en punkt där det skiljer väldigt mycket mellan olika modeller. Här ligger klockorna från Apple och Samsung långt efter många andra tillverkare. Både Watch OS (Apple) och Wear OS (Google, Samsung, Fossil bland annat) har betydligt sämre batteritider än klockor som använder andra system. När Mobil testat Apple Watch så anses det ofta vara en bra batteritid när den klarar två dygn utan att laddas. När vi testade Garmin Forerunner 955 Solar så hade den upp till tjugo dagar batteritid (om den kunde använda sig av sina solpaneler, utan dem klarade den 15 dagar).
Vad får man då när man offrar så pass mycket batteritid? Ja, du får till exempel möjlighet till esim, röststyrning och mer avancerade appar. Huruvida du tycker att det är värt det är upp till dig. Men om du tycker att tanken på att behöva ladda din klocka dagligen eller kanske varannan dag känns rätt jobbig så bör du se dig runt efter en klocka som inte har Watch OS eller Wear OS.
Hur avancerade träningsfunktionerfunktioner behöver du?
Som rubriken lyder, vad vill du veta om din träning? Det beror så klart på hur seriöst du tränar och vad du vill ha ut av det. Här kan det kanske vara lätt att dras med och tänka att “ju mer desto bättre” och så kan det visserligen vara, men du kan få betala ganska mycket mer för att få de där sista funktionerna som du kanske egentligen inte behöver. Ser man till exempel till Polar Vantage V2, Garmin Forerunner 955 eller Suunto 9 Peak Pro så kostar de samtliga runt 5000 kronor eller mer, men då får du också stora möjligheter till att få analysverktyg som plockar ner dina resultat i detalj och hjälper dig att förbättra din träning. Det enkla valet om du satsar hårt. De har också inbyggda möjligheter att testa din förmåga, lägga upp träningsprogram för att toppa din kapacitet inför en tävling och så vidare.
De grundläggande funktionerna som vi hittar i stort sett i varje klocka är pulsmätare och gps. Dessa två kan tillsammans med mjukvara ge dig överraskande mycket data. Du kan då mäta din sömn (något som blir bättre om klockan även har ett gyro som känner om och hur du rör dig) och givetvis din träning på olika sätt. Du kan också få information om dina stressnivåer och energireserver. Går man upp något pinnhål i pris så får man oftast en barometrisk höjdmätare och även en mätare som kontrollerar syrenivån i blodet. Det tidigare innebär att klockan använder sig av lufttrycket för att räkna ut på vilken höjd du befinner dig (om en sådan saknas så används oftast gpsen för höjdangivelser och den är, rent teoretiskt i alla fall, inte lika exakt och/eller snabb).
Om du använder dig av tjänster som Runkeeper, Strava eller liknande som din huvudsakliga tjänst för att samla din träning så bör du också se över vilka klockors appar som låter dig dela information med de tjänsterna. Bland de större tillverkarna som fokuserar mycket på träningsklockor verkar den typen av delning vara en självklarhet. Men är det viktigt för dig så behöver du kolla vilka som låter dig fortsätta dela din data.
Hur avancerade vardagsfunktioner behöver du?
Som nämnts tidigare finns det ju också klockor som har mer avancerade möjligheter till vad vi kan kalla för vardagsfunktioner, det vill säga röststyrning, esim, svara på notifieringar och så vidare. De flesta klockor kan i någon mån svara på de notifieringar du får till telefonen, ibland är det bara vissa former av notifieringar som kanske mail och sms (och inte meddelanden från andra tjänster). Det görs oftast i form av förprogrammerade meddelanden som du skriver in i appen och sedan för över till klockan. Det funkar dock inte alltid för Iphone när du använder klockor från någon annan tillverkare än Apple.
Flera tillverkare erbjuder också möjlighet att använda klockan för att betala. Om det är viktigt för dig bör du se till att välja en tillverkare som har ett avtal med din kortutgivare och den typ av kort du har för att tjänsten ska fungera.
Vad får det kosta?
Kostar det så smakar det, brukar det ju heta och det stämmer oftast även när det gäller smarta klockor. Men det finns också undantag. Mobvoi och Amazfit är till exempel två tillverkare som satsar på att hålla priset nere men fylla på med tekniska specar. Dessa klockor fungerar oftast helt okej och det till ett oftast märkbart lägre pris än motsvarande klockor från andra tillverkare. Men det jag tycker mig genomgående märka är att saker som gränssnitt och funktionalitet i framförallt apparna är betydligt sämre när man jämför med de dyrare tillverkarna. Själva användarupplevelsen känns smidigare och enklare i de dyrare klockorna.
För att komma ner ytterligare i pris kan man också titta på så kallade fitnessband, det vill säga den smarta klockans mindre kusin. Dessa har en mindre display men ofta många av de funktioner som den smarta klockan har. Den mindre skärmen blir dock sämre för att tolka data och visa information. Batteritiden är ibland också sämre.
Sammanfattningsvis finns det alltså ett par frågor som du behöver fundera över för att kunna välja rätt klocka för dina behov och önskemål. I den här artikeln har vi mestadels behandlat praktiska saker som funktioner, men det finns ju även en estetisk aspekt. Du kommer sannolikt vara mer nöjd med din klocka om du tycker att den är snygg. Men det är upp till dig.