Android 8.0 Oreo

Kartläggning: Så bra har Androidtillverkarna varit på att uppdatera

Systemuppdateringar är tillverkarnas sätt att visa att de bryr sig om de som redan har köpt deras telefoner. Vi har betygsatt de stora Androidtillverkarnas arbete under året som gått.

Publicerad Senast uppdaterad

När Apple nyligen lanserade Ios 12 meddelade man att alla Iphone från den fem år gamla 5S och framåt stöds av systemet. Det är sådant som kan göra Androidtillverkare gröna av avund. Här får man vara glad om en 2 år gammal toppmodell uppdateras, och då nio månader efter att uppdateringen släppts av Google.

Från Googles sida har det varit ett mantra sedan flera år tillbaka att tillverkarna måste bli bättre på att uppdatera telefonerna till nyare versioner av Android, och man har genomfört flera åtgärder, såsom Project Treble, som ska underlätta för dem. Trots det har uppdateringshastigheten snarare saktat in det senaste året. Man kan argumentera att Android numera är så stabilt att det inte är lika kritiskt med systemuppdateringar, men vad är meningen med att introducera nya systemversioner om ingen använder dem?

Vi har gått igenom de större Androidtillverkarnas ansträngningar att uppdatera telefonerna och betygsatt dem. Android 8.0 Oreo lanserades skarpt den 21 augusti 2017, och det är det vi räknat med som dag 0 när vi räknat hur lång tid uppdateringen tagit.

Samsung

Den största Androidtillverkaren gör rätt omfattande modifieringar av systemet, och kanske är det också därför företagets uppdateringshistorik inte är något att skryta med. Samsung började betatesta Android 8.0 till S8 innan årsskiftet, men det dröjde till februari innan systemuppdateringen släpptes skarpt, och då med så mycket buggar att man var tvungen att pausa uppdateringen ett par dagar. Efter det har en handfull Samsung-modeller uppdaterats till Android 8.0 i rätt maklig takt. Som exempel fick Samsung Galaxy S7 uppdateringen i Sverige i slutet av maj, en månad efter att uppdateringen först dykt upp internationellt. Samsung håller om något sämre tempo än med förra årets uppdateringar. Icke godkänt.

Tid att uppdatera Samsung Galaxy S8/S8 Plus: 5,5 månader
Andra nämnvärda uppdateringar: Galaxy Note 8: 7,5 månader, Galaxy S7: 9 månader.
Betyg: 2/5

Huawei

Världens tredje största Androidtillverkare har en historia av att knappt bry sig om uppdateringar över huvud taget. Säkerhetsuppdateringar kan man räkna med men när det kommer till systemuppdateringar är det ett fåtal utvalda modeller som kan hoppas på en större systemuppdatering. Inte mer. Man har inte heller särskilt bråttom med att få ut dessa uppdateringar. På plussidan har man varit rätt snabb med att anamma nya systemversioner, som den lätt uppdaterade Android 8.1, så att telefonerna i alla fall inte har en äldre systemversion redan när de lanseras.

Tid att uppdatera P10/P10 Plus: 7 månader
Andra nämnvärda uppdateringar: Mate 9 Pro 4,5 månader, Honor 9: 7 månader
Betyg: 1/5

Sony

Sony har visat framfötterna när det kommer till systemuppdateringar de senaste åren, och det var inte minst tydligt när man med XZ1 och XZ1 Compact hann före självaste Google med att lansera mobiler som hade Android 8.0 Oreo förinstallerat. Man har också tidigt varit öppna med vilka mobiler som kommer att uppdateras och det har i alla fall varit ett rimligt utsnitt, med de senaste två årens mellanpris- och toppmobiler. Uppdateringarna har varit utspridda i tid, men de första har varit bland de första mobilerna att uppdateras över huvud taget. Däremot har företaget valt att hoppa över den mindre uppdateringen Android 8.1 helt.

Tid att uppdatera Xperia XZ Premium: 2 månader
Andra nämnvärda uppdateringar: Xperia XZ, Xperia X Performance: 3 månader, Xperia X, Xperia X Compact: 5,5 månader
Betyg: 4/5

Nokia

HMD Global som licensierar varumärket Nokia på mobiltelefoner har valt att göra sina Androidmobiler med en extremt avskalad version av systemet, helt fri från egna appar eller systempålägg. Fans av Googles Nexusmobiler föredrar att ha det så, och syftet är enligt HMD Global att man lättare ska kunna upprätthålla sitt löfte att ge mobilerna support och systemuppdateringar under lång tid framöver.

Med årets Nokiamobiler ligger det ödet i Googles händer, då man installerat Android One på dem, vilket innebär att det är Google som står för både system och uppdateringar och man lovar minst två års uppdateringar.

Men för 2017 års mobiler är det upp till HMD Global själva att leva upp till sitt löfte, och det har man gjort när man uppdaterat i stort sett samtliga av sina lanserade modeller, även de billigaste. Man har även uppdaterat många av sina modeller till Android 8.1, och lovat att samtliga telefoner man hittills lanserat får Android P.

Man kan invända att företaget inte alltid varit så snabbt på systemuppdateringar som deras löfte ger sken av, men man har i alla fall varit snabbare än genomsnittet.

Tid att uppdatera Nokia 8: 3 månader
Andra nämnvärda uppdateringar: Nokia 5 & 6: 5 månader, Nokia 3: 8 månader
Betyg: 4/5

Motorola

Motorola ägdes under en period av Google själva innan företaget såldes vidare till Lenovo. Det var under tiden med Google man lade sig till med en väldigt Googlenära version av Android, och det har man fortsatt med. Tyvärr har man inte på samma sätt som HMD Global med Nokiamobilerna lyckats omsätta det till regelbundna uppdateringar av större delen av sortimentet. Man är inte sämre än genomsnittet, men besvikelsen är större eftersom just snabba uppdateringar känns som en av poängerna med att efterlikna Googles Androidversion. Mobilerna under toppskiktet har endast undantagsvis uppdaterats över huvud taget.

Tid att uppdatera Moto Z2 Force: 5 månader
Andra nämnvärda uppdateringar: Moto Z, Moto Z Play: 9 månader
Betyg: 2/5

LG

LG hade under en period under 2016 ambitionen att vara först med den senaste Androidversionen, och LG V20 lanserades till och med med Android 7.0 innan systemet fanns, närmare bestämt med en av de sista betaversionerna. G5 uppdaterades också snabbt men företaget fick en backlash när det visade sig att det var de enda två telefonerna man planerade att uppdatera över huvud taget. Arga användare fick LG att även inkludera G4 i uppdateringsprogrammet.

Efter det var det som om företaget tappade flåset helt. För att rädda sitt rykte instiftade man nyligen en ny utvecklingsavdelning vars främsta syfte är att se till att LG:s telefoner får uppdateringar i framtiden. Härifrån kan de bara bli bättre.

Tid att uppdatera LG G6: 9 månader
Andra nämnvärda uppdateringar: Inga
Betyg: 1/5

Oneplus

Det är lättare när man inte har mer än ett par mobilmodeller åt gången. Under företagets fyra år har man släppt totalt åtta mobiltelefoner. I början var de lite skakiga på uppdateringar, men de senare åren har man varit hyfsat snabba på att uppdatera, låt vara inte längre bak i tiden än den förra och förrförra årsmodellen.

Tid att uppdatera Oneplus 5: 4,5 månader.
Andra nämnvärda uppdateringar: Oneplus 5T: 5 månader. Oneplus 3/3T: 3 månader
Betyg: 4/5

HTC

HTC hade liksom LG en period då man försökte vara bäst i klassen på Androiduppdateringar. För det ändamålet skalade man ner sitt eget systempålägg Sense till att vara rent kosmetiskt. Trots det lyckades HTC aldrig bli riktigt så bra på att snabbt uppdatera telefoner som man kunde hoppas. Framför allt har det ofta tagit väldigt lång tid mellan att uppdateringarna dykt upp på företagets hemmamarknad Taiwan och att de nått hit till Sverige. Men det senaste året har företaget i alla fall hållit en uppdateringstakt som får godkänt. På den nya U12 Plus har man inte installerat Android 8.1 utan nöjer sig med den äldre 8.0, även om skillnaderna är små.

Tid att uppdatera HTC U11: 4,5 månader (3 månader i Taiwan)
Andra nämnvärda uppdateringar: HTC 10: 5 månader
Betyg: 3/5

Asus

Efter en tids frånvaro på den svenska marknaden har Asus satsat på att ta sig in igen med Zenfone-serierna, där Zenfone 4 kom hösten 2017 och Zenfone 5 är på väg ut i handeln nu. Trots ett system med ganska mycket ändringar och egna funktioner har man varit hyggligt bra på att uppdatera mobilerna, om inte precis supersnabba. Zenfone 4 levererades med den äldre Android 7 efter att Android 8 lanserats, men fick relativt snart en uppdatering.

Tid att uppdatera Zenfone 3: 5 månader
Andra nämnvärda uppdateringar: Zenfone 4: 5 månader
Betyg: 3/5