Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2012.
Test Samsung Galaxy S3:Kunglig uppföljare Flaggskeppet från världens största mobiltillverkare bjuder på extra allt i alla avseenden, vilket gör den bättre än det mesta. Men den är inte för alla.
Det ska sägas redan från start att Galaxy S3 inte är för alla. Det beror på den 4,8 tum stora skärmen. I enhandsfattning måste du byta grepp för att tummen ska nå hela skärmen, men det går oväntat smidigt. Däremot märker vi att de försökspersoner vi sätter luren i handen på väldigt ofta utbrister att den är för stor, ibland även så att det känns mer som en surf- platta än telefon. På så sätt kan telefonens fysiskt största fördel även fungera som dess främsta nackdel beroende på dig som användare. Med det sagt: Skärmen är helt makalös. 4,8 tum med 720p-upplösning presenterad genom super-AMOLED-teknik gör allt till en fröjd att titta på. Främst filmklipp och surf, men även bildvisning och spel blir riktigt mäktigt. Bortsett skärmen är det insidan med Samsungs Exynos-chip och dess fyrkärniga 1,4-gigahertzprocessor som är ett av huvudnumren. När det kommer till ren användarupplevelse finns det inte många lurar som kommer i närheten av samma flyt och vid lite mer sifferbaserade benchmarktester är lyftet enormt mot andra dyrare lurar. HTC One X visar sig vara ungefär jämnstark, men föregångaren Galaxy S2 och andra tillverkares toppmodeller är inte ens i närheten av snabbheten hos Galaxy S3.
Test Nokia 808 Pureview: 41 megapixel Hade vi hört rätt? På presskonferensen där kameramonster-mobilen presenterades trodde vi inte riktigt våra öron.
När du fotograferar med Nokia 808 går det att använda de 41 megapixlarna på olika sätt. Det är möjligt att ta en bild med väldigt hög upplösning. Dock inte riktigt 41 megapixel. De största bilderna 808 kan producera är på 38 megapixel. Men bilder i jätteformat är kanske inte det smidigaste och mest användbara i en mobiltelefon.
När du tar en bild kan du i stället välja mer normala upplösningar som fem eller åtta megapixel. Då används sensorns många pixlar i stället för att kunna leverera mer information till varje pixel som verkligen hamnar i den slutgiltiga bilden. Enligt Nokia ger det möjlighet att skapa skarpare och mer naturtrogna bilder i svagt ljus. Vid lägre upplösning går det också att zooma digitalt. Zoomningen sker med hjälp av ett klassiskt pincettgrepp över en ruta på telefonens pekskärm.
Det är också den funktionen som imponerar mest. Det är inget problem att zooma in från en bred halvkroppsbild till en bild som visar enskilda hårstrån i en av de Nokia- anställdas ögonbryn när de visar telefonen på mobilmässan i Barcelona.
Fakta: Operativsystem: Symbian Belle Kamera: 41 megapixel, Nokias Pureview-teknik, Carl Zeiss-optik, Xenon-blixt, videoinspelning: 1920 × 1080 pixel, 30 FPS Minne: 16 GB internt, stöd för mikro-SD-kort upp till 48 gigabyte Skärm: Clear Black AMOLED, 4 tum, 360 × 640 pixel, 16,7 miljoner färger, gorillaglas