Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 1996.
Test Motorola Startac: Världens minsta! Amerikanska Motorola har haft några kämpiga år på den europeiska mobilmarknaden, inte minst i Sverige där den ena modellen efter den andra gått praktiskt taget spårlöst förbi.
Nu lär dock Motorola få nöjet att bli tillverkaren på allas läppar. Anledningen stavas Startac.
Konstruktörerna har inte gjort det lätt för sig. Tvärtemot vad man kan tro använder Startac stort SIM-kort. Ändå är formatet förbluffande behändigt. Mobil har som första svenska tidning testat telefonen för att utröna om världens minsta också är världens bästa. Den tilldelas testlagets hösta betyg, men man påpekar ändå en del svagheter. SIM-kortet sticks i underifrån vilket tidigare har visat sig vara en smidig men känslig konstruktion. Värre är att chassit fortfarande görs av den pappiga, hårda plasttypen som hängt med genom hela Microtac-serien. Man sätter alltså ett frågetecken för tåligheten, men så länge tappen uteblir är Startac en väldigt trevlig bekantskap. Motorola Startac sätter en ny standard för ficktelefoner, men det blir inget billigt nöje att bära den. Vid testtillfället vill Motorola inte uppge någon prisuppgift, men ryktet säger att telefonen i det utförande Mobil får testa den, med bältesclip och snabbladdare, får ett pris runt 10 000 kr.
Fakta: Mått: 60 × 99 × 23 mm SIM-kort: Stort Antenn: Utdragbar Övrigt: Inbyggd vibrationssignal
Nyhet Nokia 9000 Communicator: Allt i ett Det är kanske en något braskande beskrivning, men det här är telefonen som kan allt.
När Mobils testlag ska genomföra det första samtalet med Nokia 9000 Communicator går det inte så bra. Ljudet låter svagt och mottagaren klagar på att det hörs dåligt. Telefonen är tung också. Det tar några sekunder för testarna att upptäcka att högtalare och mikrofon sitter på telefonens baksida och mycket riktigt, när man vänt på telefonen hörs det betydligt bättre. När man sedan viker upp telefonen på mitten förstår man det enorma intresse som den här produkten väckt. Här döljs en fickdator med mycket bra LCD-skärm som visar gråsvart text mot grön botten. I botten finns tangentbordet, med ÅÄÖ och en föredömligt bra disponering av knapparna. Det finns ett antal funktionsknappar och den som kommer att användas mest är säkert, enligt testaren Johan Beer, Fax-knappen. För att ta emot och sända fax krävs förstås ett GSM-abonnemang med faxtjänst. Helst ska man även ha ett nummer med faxbrevlåda, för annars kan Communicator bara ta emot fax när den är påslagen. Mottagna fax kan till och med roteras 90 grader om de sänts på tvären och därför är svåra att läsa.
Datorn startar när den öppnas, men eftersom det inte finns någon av-knapp måste batteriet tas ut när den hängt sig.