Mobil firar 20 år
20 år med Mobil: 1995
Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 1995.
Nyhet
Välj rätt nät: NMT 450, NMT 900 eller GSM
Förkortningen NMT står för Nordisk Mobiltelefoni och utvecklades i samarbete mellan de svenska, norska och danska televerken. På senhösten togs systemet i drift och blev snabbt en succé. Systemet klarade dock inte massanvändning och redan när man 1986 hade en kvarts miljon abonnenter var det dags att bygga ett nytt nät. 1995 måste NMT 450-nätet trots sin relativt goda funktion betraktas som något ålderdomligt jämfört med NMT 900 och GSM. Endast den som behöver täckning långt in i landets norra delar väljer NMT 450.
1995 är det NMT 900 som är det enskilt största nätet i landet med 727 000 användare. Nätet låter dig ringa i hela Norden samt i Holland och i Schweiz. Nätet har god framkomlighet men lider av dålig framkomlighet i storstäder. När Europas samlade teleförvaltningar bestämde sig för en framtida standard för digital telefoni (det som senare skulle bli GSM) valde man just 900-bandet vilket gjorde att Telia måste lämna ifrån sig frekvensutrymme till konkurrenterna Comviq och Europolitan. Exakt vad som händer med NMT 900 i framtiden är svårt att säga, men det är ett säkert kort i flera år till.
Telia har 1995 cirka 440 000 GSM-kunder. De är därmed klart störst och har även bäst täckning av de tre GSM-operatörerna. Vid introduktionen av GSM hade Telia redan ett NMT-nät och gott om pengar för utbyggnad, dina teleräkningspengar. Stor tillströmning i Telias nät har gjort att det är fullt i nätet, särskilt i Stockholm, och Telia har dragit ner sina telefonsubventioner till endast 300–900 kronor.
Comviq å andra sidan betalar runt 2 500 kronor för varje ny kund och har 340 000 kunder. Comviq har god täckning i storstäder och tätorter, men i norr är nätet sämst. Comviq har ansökt till PTS om att slippa bygga ut nätet i norr där teletrafiken inte är lönsam i förhållande till investeringen.
Europolitan hamnar mellan Telia och Comviq när det gäller såväl subventionering av nya kunder som täckning. För den som suttit i telefonkö hos Telias och Comviqs kundtjänster blir Europolitan en trevlig bekantskap. Kundtjänst kan dock behövas eftersom operatören enligt Mobil har »mer exotiska tjänster« som kräver snabb och kunnig kundsupport.