Sponsrad artikel

Sms-lån i mobilen ökar både i Sverige och Norge – det här bör du tänka på

Under de senaste åren svenskarna i allt större utsträckning tagit lån till nöjen och resor. Samtidigt stiger även antalet snabb- och sms-lån i grannlandet Norge, vilket ledde till att man införde en rad åtgärder förra året. Nedan listar vi fem punkter som du bör ha koll på innan du bestämmer dig för att ta ett sms-lån i mobilen.

Har du råd att betala tillbaka?

Ta aldrig ett lån om du inte är hundra procent säker på att du kommer klara av att betala tillbaka det. När det gäller SMS-lån så finns vanligtvis tydliga regler för när lånet ska återbetalas. Ju längre återbetalningsperioden är, desto högre blir räntan. Även om det kan låta lockande att sprida ut avbetalningen över en längre period så blir det oftast mycket pengar i längden. Försök därför alltid att betala tillbaka lånet så fort som möjligt.

Se till att långivaren följer de regler som finns

När sms-lån började poppa upp i Sverige och Norge var det i princip rena vilda västern. Eftersom fenomenet var nytt fanns inga riktiga lagar och riktlinjer för långivarna.
Idag har reglerna skärpts ordentligt. I Sverige och Norge måste exempelvis långivarna vara tydliga med vad som gäller för lånet. Den effektiva räntan måste visas klart och tydligt.

I Norge infördes nya åtgärder 2017 för att höja konsumentskyddet för sms-lån ytterligare. Den 1 september i år skärptes även reglerna i Sverige, då det nya regelverket trädde i kraft. De nya lagarna innebär bland annat att ett räntetak införts, samt att kostanden för lånet inte får överstiga lånebeloppet. Om du exempelvis lånat 3 000 kr så ska du aldrig behöva betala tillbaka mer än 6 000 kr totalt.

Jämför olika långivare

Du vill inte betala mer ränta än nödvändigt. Därför bör du alltid jämföra olika långivare för att se vilka som erbjuder de lägsta räntorna och mest fördelaktiga villkoren.
Det finns idag mängder med sajter som har samlat sms-lån från olika långivare så att du enkelt kan få en översikt. I Norge finns exempelvis lånesajten Norskkreditt.no som jämför olika sms-lån. I Sverige finns ett antal liknande tjänster.

Är långivaren trovärdig?

Eftersom det tidigare funnits en hel del oseriösa aktörer inom snabblånemarknaden är det väldigt viktigt att du kollar upp långivaren innan du tar ett lån. Kolla gärna upp hur länge bolaget har funnits och läs recensioner om långivaren. Kolla även upp att långivaren är granskad och godkänd av Finansinspektionen.

Kom ihåg att det är skillnad mellan nominell och effektiv ränta

Att förstå hur räntor fungerar är alltid viktigt om man tar ett lån – men extra viktigt om det gäller ett snabblån. Eftersom sms-lån oftast är små kan den effektiva räntan bli betydligt högre än den nominella räntan.
Enkelt uttryckt så är den nominella räntan den räntan som du betalar på lånet. Den effektiva räntan är räntan som du betalar + alla avgifter runtomkring.
Låt oss exempelvis säga att du tar ett lån på 1 000 kr med 20 procents ränta. Utöver räntan så tillkommer uppläggningsavgifter m.m. på 300 kr. Det betyder att du sammanlagt ska betala tillbaka 2 500 kr. Den effektiva räntan blir alltså 50 procent.

Återigen, jämför olika långivare för att se vilka som erbjuder den bästa effektiva räntan. Seriösa långivare är alltid tydliga med hur mycket du ska betala tillbaka totalt.