Idag är vi inte längre beroende av att sitta och lyssna på sjörapporten på radio vid ett visst klockslag för att få veta hur sjövädret kommer att bli. Sjökort i pappersformat och kompasser används också alltmer sällan. Det finns istället ett stort utbud av fast installerad elektronik och praktiska appar för mobilen som underlättar livet till sjöss.
Kommunicera via Marin VHF
Även om mobilen tar över alltmer och erbjuder flera sätt att kommunicera på bör du ha en kommunikationsradio i båten. Den är praktisk när du vill kommunicera med andra båtar och för att lyssna på väderleksprognoser med. Men du kan även använda den för att be om att en bro ska öppnas så att du kan passera eller för att kunna kontakta hamnar och kustradiostationer.
Marin VHF har olika kanaler och frekvenser för kommunikation. Det finns även en speciell frekvens för nödanrop som alla med en Marin VHF bör ha koll på. VHF är dessutom ett tryggt och säkert kommunikationsinstrument. Den är nämligen inte lika beroende av räckvidd för mottagning som mobiltelefonen är.
Båtradar för säker navigering
En radar är en nödvändighet ombord på en båt när sikten är dålig, vilket kan bero på olika faktorer som mörker, regn och dimma. Radarn minskar risken för att du ska kollidera med andra båtar eller större fartyg. Den hjälper dig även att identifiera sjömärken, fyrar, isbojar, öar och land.
Ute till havs är det dessutom ett bra verktyg för att kunna spåra regn och oväder. Du får en uppfattning om hur stort ovädret är, vilken hastighet det rör sig i och i vilken riktning. Med hjälp av radarn går det att bedöma om det är ett moln som växer och om det innehåller regn eller inte. Det kan förhindra både olyckor och en tuff seglats.
Ekolod för fiske och okända vatten
Ett ekolod är ett bra instrument för att få information om hur djupt vattnet är. Finns det objekt under vattenytan ger ekolodet pulserande ljudsignaler om hur djupt ned under vattenytan det befinner sig i förhållande till båten. Det är en sonar som skickar ut ett ping när den stöter på botten eller ett objekt. Vare sig du gillar att utforska okända vatten eller är ute efter att hitta stim med fisk är ett ekolod din bästa vän.
GPS-plotter och kartplotter
Ett kartplotter med GPS-funktioner använder du för att navigera på sjön. Den här elektroniken ersätter idag vanligtvis sjökort i pappersformat där du med hjälp av trianglar och kompasser hittar rätt kurs. Här visar istället kartplottret en marinkarta på displayen.
Varje land tillhandahåller dessa sjökort och de visas i olika skalor och upplösningar beroende på hur du zoomar in dem på enheten. Du kan på så sätt zooma så att du ser bukter och hamnfaciliteter i närheten. Kartplotter visar även viktig information såsom position, kurs, hastighet, temperatur och djup.
Det finns lite olika typer av kartplottrar och vilken som är den bästa för dig beror på ditt behov. Fristående kartplottrar är en bärbar kraftfullare och större modell med inbyggt GPS. Det finns även bärbara kartplottrar som är lättare modeller och kompaktare, vilket gör det enkelt att ta med dem.
De är lämpliga för båtägare som vill ha en enkel och användarvänlig navigationsenhet. För erfarna båtägare kan däremot multifunktionsskärmar vara ett bättre alternativ eftersom de kombinerar funktioner som bland annat kartplotter, ekolod, radar och instrumentdisplay.
Det finns även programvara för sjökort, vilket kan vara ett bra val för personer som redan har en enhet där programvaran kan installeras, exempelvis surfplatta, smartphone eller dator. Programvaran ger både kart- och navigeringsfunktioner.
Glöm inte vanligt sjökort
Även om elektroniken oftast fungerar och du har reservbatteri kan det givetvis hända att det blir ett elektroniskt haveri. Därför bör du alltid ha med dig ett vanligt manuellt sjökort för att kunna navigera om olyckan skulle vara framme. Så när du uppdaterar dina sjökort digitalt bör du se till att även göra det med sjökort i pappersformat.
AIS-system för spårning i realtid
Om du seglar i vatten där det går mycket stora lastfartyg är ett AIS-system en praktisk utrustning. Med hjälp av den kan du i realtid spåra fartyg längs din rutt. Den anger fartygets riktning och hastighet, vilket hjälper dig att manövrera effektivt om du skulle möta fartyget. Det är svårt för fartyg att se en liten båt och du undviker då risken för en kollision.
Autopilot för långseglingar
En autopilot kanske inte är särskilt nödvändig för dig som gör kortare dagsturer till sjöss. Men för någon som funderar på att ge sig ut på en längre seglats är den ett måste. Den ger dig möjlighet att kunna vila under natten utan att ständigt vara alert. Även på dagen är den praktisk om du inte har någon som kan ta över rodret när du behöver fixa segel eller få i dig lite lunch.
Praktiska appar för båtliv
Men det är inte bara fysiska enheter som ger smart elektronik på sjön. I takt med att tekniken har utvecklats och våra smartphones blir alltmer avancerade dyker det hela tiden upp nya appar som är mycket användbara. Det gäller allt från appar som kan erbjuda GPS-navigering till att visa var nästa hamn är.
Många erbjuder både en gratisversion med något färre funktioner och en betalversion där du får ett större utbud av funktioner. Nedan kan du ta del av några praktiska appar och där de flesta finns att ladda ner i App Store eller Google Play.
Navionics: Boating Marine & Lakes
Det här är en av de bästa apparna du kan ha för att navigera båten. Den är även praktisk för vattensporter, dykning och fiske. Den erbjuder allt från GPS-navigering och vikdjup, till kontakter och hamndata. Du har även möjlighet att dela din position live med vänner och familj.
Det här är en smart app om du ska ge dig ut på längre seglatser eftersom personer du delar din rutt med kan följa dig online. Tyvärr finns det ingen gratisversion men det är en smart investering för dig som ofta gör långseglingar.
Navily
Appen Navily ger information om hur du hittar ankarplatser och bokar småbåtshamnar. Den täcker Europa, men även vissa delar av Stilla havet, Karibien och Atlanten. Här hittar du bland annat över 5 000 småbåtshamnar och 12 000 ankarplatser. Du kan också ta del av recensioner och bilder för att få mer information om en plats du har i åtanke.
Appen erbjuder även möjlighet att chatta med andra användare, en smart funktion för att få tips och råd av andra som är ute på sjön. Den här appen är suverän för dig som ofta seglar utanför Sveriges farvatten. Huvudfunktionerna är gratis, men det finns en premiumversion med funktioner som väderprognoser, avståndsberäkning och reseplanering.
Windy.com
Appen Windy och webbplatsen windy.com är en källa som många båtägare känner till och som de använder för att kontrollera väderprognosen. Här finns prognoser för vindriktning, vindstyrka, vågor, regn, temperatur, molntäcken och mycket annat. Även här finns en premiumversion där du får prognoser som är mer exakta och som har mer frekventa uppdateringar.
My Lightning Tracker
Alla som har varit till sjöss under åskoväder vet att det är en utsatt position och att det helst bör undvikas. Appen My Lightning Tracker visar i princip i realtid blixtnedslag världen över. Den skickar även aviseringar om det sker ett blixtnedslag i närheten av din position.
Anchor Alarm
Appen Anchor Alarm är en praktisk app för dig som ofta ankrar upp i vikar och naturhamnar. Det här är ett larm som ger en signal om båten börjar driva utanför den utsedda säkerhetszonen när båten ligger för ankar. Det är en enkel app där du klickar på positionsknappen och du ställer sedan in den önskade säkerhetszonen.
Det går också att ställa in antal meter utifrån eventuella stenar eller strandkanter. Appen håller sedan koll under natten vilket ger en lugnare sömn.
SeaHelp
Tjänsten SeaHelp är en räddningstjänst som är tillgänglig dygnet runt varje dag. Här ingår du ett medlemskap som inkluderar assistans till sjöss vid nödsituation samt försäkring. Det finns tre medlemskap och via appen kan du sedan få hjälp med saker som bogsering, starthjälp, hjälp vid bränslestopp, reservdelar och problem om linor har fastnat i propellern.
Men även utan medlemskap går det att använda appens SOS-knapp. Räddningstjänsten ringer då upp för att kontrollera att det är en nödsituation och om så är fallet skickar de ut en räddningsbåt.
Marine Traffic
Appen Marine Traffic är användbar om du är ute i områden som trafikeras av många lastfartyg. I appen får du information i realtid om sjötrafiken, en viss hamns ankomster och avgångar, samt lastfartygens registreringsnummer och bruttotonnage.
Appen är särskilt praktisk för dig som har tänkt segla i Östersjön, Engelska kanalen eller planerar en långresa till havs. I områden som dessa är kollisionsrisken högre och appen kan hjälpa dig att undvika det.
Tide Alert (NOOA)
Tidvattnet kan orsaka en hel del problem om du inte har koll på det och appen Tide Alert (NOOA) ger dig information om månfasen, tidvattenhöjd och mycket mer. Det är en enkel app att använda som erbjuder en larmfunktion vid låg- eller högvatten. En av de smartaste detaljerna med appen är att den fungerar även om du skulle råka gå offline på grund av dålig signal.
Kustväder
Sjöräddningssällskapet erbjuder en väderapp med en detaljerad tvådygnsprognos. Den visar allt från vind, vågor och ström till vattentemperatur och lufttryck timme för timme. Om olyckan skulle vara framme kan du ange både latitud och longitud när du larmar. Sex gånger per dygn uppdateras och utfärdas prognoser och vädervarningar.
Gästhamnsguiden
Åker du mest båt i svenska vatten är det här en bra app. Den ger dig positionen på nästan 500 naturhamnar och gästhamnar längs Sveriges kust, de stora insjöarna och samtliga kanaler. Appen erbjuder sökmöjligheter utifrån den position eller område du vill besöka där du får upp information om hamnen samt kartvy och bilder.
Knots 3D (Knopar)
Även om du som båtägare kan knyta de vanliga knoparna kan du via den här appen lära dig ännu fler. Här erbjuder appen 144 olika knopar som visas i 3D för en mer verklig upplevelse. De är indelade i kategorier, det går att se när de knyter sig själva och du kan zooma in för att se fler detaljer på en knop. Appen kan både fungera som lite avkoppling frampå kvällskvisten eller som en bra instruktion för att lära familjen att knyta knopar.
Elektronik för underhållning ombord
Det är inte bara för säkerhet som det finns smart elektronik. Marknaden erbjuder ett stort utbud för underhållning och avkoppling. Efter en dag till sjöss, kanske i ganska tufft väder, kan det vara mysigt att lägga sig i ruffen och titta på en film. Det går givetvis att titta på film via din smartphone eller surfplatta, men med en TV får du förstås en bättre och bekvämare upplevelse.
Det finns ett stort utbud av både mindre och större TV-apparater som är lämpliga för båten och som drivs med 12 V. De brukar komma med ett uttag för det så kallade cigarettuttaget men många går även att koppla till det vanliga elnätet. En praktisk detalj om du ligger i hamn med tillgång till eluttag.
De flesta av sådana här mindre TV-apparater går dessutom att fästa på väggen med ett ledat väggfäste. Det ger dig möjlighet att vända TV:n samtidigt som den sitter säkert under tiden du seglar eller kör båten.
Ladda ner film- och musikappar
Glöm inte att ladda ner appar för film och musik. Om du ska spendera flera veckor till sjöss är det skön avkoppling och som du lätt kan spela i din smartphone. Det finns idag ett flertal appar som erbjuder gratisversioner om du inte vill ha ett abonnemang.
Det var inte alltid bättre förr
Vi är nog många som ibland säger att det var bättre förr. Men ser vi till båtliv och hur dagens elektronik gör livet till sjöss både säkrare och roligare, är det nog svårt att hålla med.
Behöver du elektronik till din båt rekommenderar vi att du tittar in hos Moory. Här finns det mesta av den elektronik som du behöver för din båt och ett bekymmerslöst båtliv. Vare sig det är en logg, plotter eller ett ekolod.