ANNONS
Så ser svenskarnas spelvanor på nätet ut idag
Mobilen har kommit att bli vår allra käraste ägodel, och många kan nog skriva under på att de är mer eller mindre beroende av sin mobiltelefon. När smarttelefonen utvecklades och i samband med att Mobilt BankID lanserades har användningsområdena utökats. Bankärenden, e-post, spel och många andra saker som vi förr använde datorn till gör numera de flesta direkt i telefonen. Men hur skiljer sig användningen åt mellan kvinnor och män, samt bland olika åldrar? Det tar vi reda på i den här artikeln!
Allt fler spelare föredrar mobilen framför datorn
Varje år utförs undersökningen Svenskarna och internet av Internetstiftelsen. Studien fokuserar på svenskarnas internetvanor, hur de utvecklas, samt digitaliseringen i samhället. Studien ingår i ett internationellt forskningsprojekt där cirka 30 olika länder deltar och resultaten bygger på intervjuer med slumpmässigt utvalda personer i befolkningen.
En tydlig trend som sticker ut i undersökningen är nöjesspelandet, där ungefär hälften av de tillfrågade spelar spel på nätet. Tidigare har datorn dominerat inom spelvärlden men enligt Internetstiftelsens rapport är mobilen numera förstahandsvalet för spel - där närmare 66 procent spelar på mobilen. Det är främst kvinnor som använder mobilen till nöjesspelandet (74 procent). Bland männen föredrar fortfarande 65% datorn framför mobilen.
Olika typer av spel
Vilka specifika spel som svenskarna ägnar sig åt finns det ingen statistik över, men däremot kan man se olika trender när man tittar på Apples egen lista över de mest nedladdade apparna under 2021. Bland gratisspelen toppar Among us!, Project Makeover och Roblox. Bland de spel som man måste betala för är Minecraft, Bloons TD 6 och Geometry Dash de mest nedladdade just nu.
Utöver den här typen av nöjesspel ägnar sig dessutom var tionde person av de tillfrågade i Internetstiftelsens undersökning åt spel om pengar, exempelvis på ett casino utan svensk licens.
Skillnader beroende på ålder och kön
Den största gruppen som ägnar sig åt spel på nätet ser vi bland unga pojkar i åldrarna 12–15 år, där nästintill alla (98 procent) spelar spel online. 81 procent av pojkarna i dessa åldrar spelar på en daglig basis. Bland flickor i samma åldrar är det 87 procent som ägnar sig åt nöjesspel.
Bland personer upp till 35 år är det männen som dominerar i antalet nöjesspelare, men i de högre åldrarna är det istället kvinnorna som tar täten. De båda kurvorna för antalet nöjesspelare sjunker succesivt med åldern, och gemensamt för både kvinnor och män är alltså att spelandet minskar ju äldre man blir.
Att titta på medan andra spelar allt mer vanligt
De senaste åren har det blivit allt mer populärt att titta på medan andra personer spelar. Detta är särskilt vanligt bland ungdomar, framförallt bland pojkar. De flesta använder sig av gratis streamingtjänster såsom Twitch och Youtube, där det är fritt fram för vem som helst att skapa en kanal och sedan livestreama en spelsession.
Twitch har blivit särskilt populärt inom gamingvärlden där personer från hela världen delar sitt intresse för bland annat spel. Vissa så kallade streamers (de som sänder live) har så pass många tittare att de till och med har uppnått en viss kändisstatus med många trogna följare.
För majoriteten av användarna på Twitch handlar streamingtjänsten även om ett socialt utbyte eftersom det till varje livestream även finns en chattfunktion. Här kan tittarna kommunicera både med varandra och med den som livestreamar.
Hur många finner spelandet meningsfullt?
Eftersom så pass många, särskilt unga personer, väljer att lägga mycket tid på spel borde de flesta känna en viktig mening med spelandet. Enligt Internetstiftelsens rapport svarar dock de tillfrågade något helt annat – endast 12 procent finner mobilspelandet meningsfullt.
I andra studier som fokuserar främst på barn och ungdomar framkommer det att många har kommit till insikt med sitt mobilberoende och dess negativa följder. I det digitala magasinet Läraren skriver man bland annat om att en stor del av det ökade mobilberoendet beror på att antalet personer som har äger egen mobiltelefon går lägre och lägre ner i åldrarna.
År 2012 var det bara 37 procent av alla nioåringar som hade en egen telefon, och enligt Internetstiftelsens undersökning äger så gott som 9 av 10 av landets 10-åringar en egen telefon idag. Enligt rapporten ”Unga och medier 2021” kan man utläsa att majoriteten medger att mobilen ofta stjäl tid från annat, exempelvis läxläsning, sport eller umgänge med vänner och familj. De som är mest kritiska till sitt mobilanvändande är flickorna, som utöver spel ägnar mycket tid till framförallt sociala medier.
Pandemin har också varit en stor bidragande faktor till att internetanvändandet har ökat, eftersom många vardagliga aktiviteter har blivit inställda. Det kan också vara en av orsakerna till att många barn och ungdomar uppfattar att deras mobilanvändande har ökat.