Surf.nu

Covid-19 påverkar mobilbranschen

Coronakrisen har lett till stor osäkerhet för världsekonomin och antalet uppsägningar ökar inom många olika branscher.

Det oroliga världsläget har bland annat inneburit att flera av mobiltelefontillverkarna får svårt att nå sina omsättningsmål och viktiga evenemang inom branschen, exempelvis MWC i Barcelona, ställs in.

MWC är världens största mässa för mobilbranschen som varje år lockar tiotusentals besökare som får ta del av mobiltillverkarnas senaste innovationer. 

Att mässan inte alls blev av i år verkar inte påverka mobiltillverkarnas produktlanseringar, utan de kommer istället att ske via nätet. 

Men det är ändå högst troligt att hela mobilvärlden påverkas negativt. 

För även om mobiltillverkarna trots allt fortsätter ungefär som planerat och lanserar nya telefonmodeller, så måste de ju locka nya kunder också.

Varsel i spåren av corona

Många av dem som företagen räknat som pålitliga konsumenter går dock nu in i en ny vardag som är präglad av uppsägningar och mindre pengar på kontot. 

Det finns alltså en stor risk att osäkerheten på arbetsmarknaden kommer leda till att många avstår från att köpa nya mobiltelefoner och dyra abonnemang.

Den första varselvågen i Sverige har inte skonat mobilbranschen. Många konsulter och underleverantörer har fått varsla. Här är 5 tips från Fackförbund.nu om du har blivit varslad.

Många billiga virtuella operatörer på den svenska marknaden

Det kan vara väl investerad tid att bege sig till en jämförelsesida och se vilka erbjudanden som de svenska mobiloperatörerna har just nu, och det är som alltid främst de virtuella operatörerna som sticker ut mest när det kommer till att erbjuda billiga mobilabonnemang.

Det finns få nackdelar och många fördelar med att använda någon av systeroperatörerna till jättarna, som exempelvis Hallon, Vimla eller Halebop. 

Enligt Simkort.com har en coronakrisen ökat hastigheten på hur många kunder som betyder från traditionella operatörer till virtuella.

Eftersom de mindre virtuella operatörerna delar nät med de stora, så förlorar man ingenting vad beträffar täckningsgrad på att byta från någon av de större operatörerna. 

Sänk datamängden och spara pengar

I de allra flesta mobilabonnemangen ingår fria samtal, mms och sms idag och hur mycket vi betalar beror på hur stor datamängd vi vill ha kopplat till vårt abonnemang.

Det allra enklaste sättet att sänka sin månadskostnad på mobilabonnemang är därför att helt enkelt byta till en billigare operatör och en mindre dataplan.

Många betalar för data varje månad som de aldrig använder och ofta överskattar vi hur mycket data som egentligen går åt för olika aktiviteter. 

Exempelvis förbrukar en timmes strömmad musik via Spotify inte mer än runt hundra megabyte data och en timmes Netflix-tittande med standardinställningen drar ungefär en gigabyte.

Förseningar och samarbete i krisens spår

För Apple har coronavirusets globala utbrott betytt att tillverkningen av nya produkter har försenats. Detta på grund av att merparten av Apples produkter produceras i Kina, där fabriker varit nedstängda en längre period, för att sedan följas av personalbortfall när de öppnat igen. Trots att produktionen försenats och Apple inte kunnat möta sina uppsatta vinstmål så har de fortsatt kunna sälja mobiler, datorer och surfplattor utan att lagren tagit slut. 

Dock har Apple satt upp begränsningar i sina online-butiker globalt, så att kunder inte tillåts köpa mer än iPhones av vissa modeller på samma gång. En köpgräns för iPad och vissa Mac-modeller har också upprättats.

På uppdrag av Vita huset har även flera av de stora amerikanska teknikbolagen gjort gemensam sak i att bidra med sitt tekniska kunnande. Det har lett till att konkurrenterna Google och Apple för tillfället har lagt ner stridsyxan. 

AppleSverige.se rapporterar att de tillsammans utvecklar de båda jättarna en teknik som går ut på att ett varningsmeddelande skickas via mobilen till personer som utsatt sig för smittorisk, genom att ha umgåtts med någon som senare visat sig vara smittad av coronaviruset.

Svenska mobiloperatörer informerar och hjälper Folkhälsomyndigheten

I Sverige ställer de stora telekomoperatörerna också upp för att bidra till arbetet med att kunna hantera smittspridningen. Telia samarbetar med Folkhälsomyndigheten genom att delge dem information om hur människor rör sig. För att förse myndigheten med informationen används en tjänst som Telia sedan innan har utvecklat, huvudsakligen med syfte att användas inom stadsplanering och liknande. Tjänsten samlar in mobildata och kan med hjälp av den analysera beteende och rörelsemönster i samhället. Även Telenor vill bidra till att informera om coronaviruset och tipsa om hur vi kan hantera jobb och privatliv när vi behöver följa restriktioner. 

De tar upp ämnet genom artiklar på sin hemsida och via podcasten "Världen har förändrats". 

Utrullning av 5G-nätet skjuts upp och master saboteras

Den femte generationens mobilnät, 5G, är under utbyggnad globalt, med Ericsson, Huawei och Nokia som främsta aktörer. Utbyggnaden i Sverige fortsätter än så länge enligt plan. Men flera länder, bland andra Spanien och Österrike, har nu valt att skjuta upp en del av den planerade utrullningen av 5G-nätet.

Dessutom rapporteras händelser från Storbritannien och Nederländerna, där 5G-master har saboterats efter att en konspirationsteori om att 5G-tekniken påverkar spridningen av coronaviruset har fått anhängare.