-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
Sponsrad artikel
Använda telefonen utomlands

Det kan bli dyrt att använda mobilen utomlands när man är på semester.
När man är utomlands och kopplar upp sig mot en utländsk operatörs nät, samtidigt som du använder ditt svenska abonnemang, kallas det för roaming. Oftast har man en automatisk inställning som söker efter ett nät när man har kommit till det nya landet, men om man inte har det får man själv välja en operatör.
När en mobiltelefon med ett abonnemang eller kontantkort lämnar sitt hemland, växlar telefonen till en operatör i utlandet. Hur mycket extra det kostar beror på vilket avtal din mobiloperatör har med den utländska operatören. På så sätt kan man använda sin mobil över i stort sett hela världen, och man behöver inte fundera på att få någon faktura från utlandet. Det är lite andra villkor och priser när man använder mobilen utomlands, jämfört med hemma i Sverige.
Boende utomlands
Det blir mer och mer vanligt att resenärer väljer att bo i lägenheter eller semesterhus på utlandsresan, särskilt i Marbella och städerna längs den spanska Solkusten. Många känner att man har en större frihet när man bor i lägenhet genom Interhome. Man har mer avskildhet och man slipper dessutom den värsta turistströmmen när man har eget boende.
Dessutom kan man använda sitt abonnemang precis som hemma i Sverige, när man besöker ett annat EU-land. Sedan den 15 juni 2017 så är avgifterna för roaming borttagna i EU, men bara om man har ett mobilabonnemang. Det innebär att man ringer, SMS:ar och surfar till samma pris som man gör hemma i Sverige. Har man däremot ett kontantkort så kan man fortfarande få betala ganska dyrt för roaming, så det gäller att kolla upp sådant noga innan man åker. Åker man däremot utanför EU, förutom till Norge, Island och Liechtenstein, så är roamingavgifterna kvar även för abonnemang, och de kan vara höga. Och det gäller inte bara om du själv ringer från mobilen.
Om du befinner dig utanför Europa, du blir uppringd och svarar, så får du själv betala för samtalet. Den som ringer dig betalar vanlig mobiltaxa, men du själv får stå för mellanskillnaden från Sveriges gräns till det land där du befinner dig. Man måste även tänka på att ett samtal till röstbrevlådan debiteras som som ett samtal till hemlandet. En annan viktig sak att tänka på är när man surfar med ett okänt wifi. När man åker utomlands är man ofta bra på att se upp för ficktjuvar, men många ansluter utan vidare eftertanke till trådlösa nätverk och loggar in på diverse sidor. All information du skickar över ett osäkert nätverk är tillgänglig för så gott som vem som helst, och då kan man bli bestulen på riktigt viktiga saker.
Att tänka på innan man åker
Om man ringer till någon som har ett svenskt abonnemang eller kontantkort men befinner sig utomlands, kostar det dig ingenting mer än om du hade ringt till personen när denne är hemma i Sverige.
Om två personer är tillsammans utomlands och vill ringa till varandras svenska mobiler, så får den som ringer betala samma pris som han eller hon hade gjort hemma i Sverige. Den som blir uppringd får däremot betala desto mer. Det är oftast betydligt billigare att skicka SMS till varandra i stället.
Om man är i Sverige och vill ringa ett nummer i utlandet, så betalar man alltid den utlandstaxa som gäller enligt din egen operatörs prislista. Sådana här samtal har ingenting med roaming att göra.
Om man är i Spanien och vill ringa en annan svensk som också befinner sig i Spanien, eller ett annat EU-land (inklusive Sverige), så kostar det inte mer än att ringa inom Sverige. Den som tar emot samtalet betalar ingenting.