Långt ifrån fullkomlig

Test: Oneplus Nord CE 3 Lite – Räcker långt men inte längre

En acceptabel telefon till ett okej pris. Stor skärm, bra batteritid och snabbladdning. Den här telefonen är bra, men inte så fullkomlig som den vill verka.

Publicerad Senast uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
68%

Snabbladdning

Batteritiden

Skärmen

Det är skillnad på teoretisk och praktisk nytta. Oneplus Nord CE 3 Lite ger dig nyttiga funktioner men kanske inte varje gång lika nyttiga som de ger intryck av på pappret. Det illustreras med kamerorna i den här telefonen. Mest stolt är tillverkaren över huvudkameran på 108 megapixel. Första gången i en Oneplus-telefon och fördelarna ska vara flera. Oneplus själva kallar det 3 gångers zoom, men då är det inte optisk zoom utan sker helt enkelt genom att beskära bilden. Framförallt används sensorn för att göra bättre bilder men i lägre upplösning. Det går dock även att fota med 108 megapixel, men det märks att telefonen får kämpa för när jag panorerar runt och zoomar i den bilden är den först helt suddig och det tar någon eller några sekunder innan telefonen orkar visa den. 

På väg hem från jobbet går jag förbi en dunge med två rådjur. Det blir ett bra tillfälle att testa vad kameran går för. 108 megapixel ska göra att jag både får med vyn som helhet och i efterhand kan gå närmare olika detaljer i bilden. Nackdelen är dock att det högupplösta läget med 108 megapixel kräver bra ljus och inte lämpar sig när det börjat skymma. Jag går så nära rådjuren jag vågar, utan att riskera att skrämma bort dem, och så tar jag några bilder. Jag testar så klart det här under flera tillfällen under testperioden. Slutsatsen blir att den här telefonen kan ta bra bilder även på lite håll när ljusförhållandena är goda, men presterar sämre när det börjar skymma.

De 108 megapixel du får har liten praktisk nytta, men sensorn i sig gör skillnad när du ska ta bilder i mörker för då är det tydligt att vanliga standardläget på 12 megapixel ger skarpare bilder med bättre färgåtergivning än de i 108. Men det är så klart ingen nyhet utan en princip som gäller de flesta mobilkameror som använder pixelbinningteknik där information från flera intilliggande pixlar kombineras och skapar en mindre men bättre bild.

Halvdan trots särskild sensor

Bland övriga kamerafunktioner imponerar inte direkt porträttläget, trots att kameran har en separat djupsensor som ska hjälpa till med just den där snygga oskärpan i bakgrunden, med skarpt motiv i centrum. Oskärpans gräns mot det skarpa blir lätt lite flammig. Kamerorna ger, för stillbild så väl som video, bra resultat i gynnsamma förhållanden, men när det blir utmanande eller du vill göra något extra har de genast svårt att prestera. 

Liksom kameran är skärmen inte lika imponerande i praktiken som det kan verka vid ett första intryck. 120 hertz uppdateringsfrekvens låter nästan som en flaggskeppsmobil, men skärmtypen här är LCD och inte flaggskeppens oled-skärm, vilket gör att den inbyggda eftersläpningen i de flytande kristallerna här minskar effekten av snabb skärmuppdatering. Skärmen hinner helt enkelt inte med trots den snabba uppdateringen. Resuktatet blir att skärmen inte ger samma snabba direkta respons som dyrare mobiler.

Användbar men inte snabb

Hur snabb en telefon känns har ofta att göra med en kombination av flera saker. Skärmens uppdateringshastighet är en, hur väl tillverkaren lyckats med sin mjukvara och sen ren kraft i form av systemchipp och arbetsminne. Det som driver Oneplus Nord Ce 3 Lite är något överraskande exakt samma systemchipp som förra årets Norde CE 2 Lite. Idag innebär det både för- och nackdelar, kan man säga. Den råa prestandan är först och främst inget att skryta med. Det här är ingenting för dig som spelar krävande spel, redigerar film eller gör andra krävande saker med din telefon. Med de flesta appar jag kör upplever jag vissa fördröjningar när jag ska växla mellan funktioner, som när jag öppnar en ny flik i webbläsaren, bläddrar runt i Spotify, Tiktok eller Youtube. Å andra sidan ger denna uppsättning egenskaper kombinerat med ett ordentligt batteri lång batteritid och det ser vi bevis på när vi testar. Oneplus Nord CE 3 Lite är inget prestandamonster, men den lunkar på i maklig takt och den lunkar på länge. 

När du sedan ska ladda batteriet så får du riktig snabbladdning. Oneplus skickar med laddare i kartongen, skyddande skal till telefonen följer med även det, och laddaren är en snabbladdare på 67W, inte alls en självklarhet i den här prisklassen. Till och med Samsungs flaggskepp för över 10 000 kronor levereras ju idag utan laddare och med stöd för snabbladdning i bästa fall bara upp till drygt hälften av vad denna betydligt billigare telefon alltså klarar av.

Oneplus har något av ett valspråk som säger “Fast and smooth” vilket betyder att gränssnittet och mjukvaran ska vara snabb och följsam. Detta gäller flaggskeppen såväl som denna betydligt billigare och enklare telefon i Nord-serien. Ett sätt som Oneplus försöker uppnå det är genom att låta mig som användare använda en del av lagringsminnet som arbetsminne. Telefonen har 8 GB arbetsminne. Det används för att spara information som används för stunden, medan lagringsminnet används för långtidslagring och det minnet tar längre tid för telefonen att hämta information ifrån. 

I telefonens inställningar kan jag välja att utöka det riktiga arbetsminnet med inget, 4, 6 eller 8 GB från lagringsminnet. Eftersom det alltså är långsammare att läsa ifrån undrar jag hur mycket nytta det här faktiskt gör. När jag testar märker jag ingen skillnad i vanligt användande och när jag mäter prestanda med och utan virtuellt minne med en benchmarkapp får jag till och med sämre prestanda med virtuellt tilläggsminne än utan. Jag drar slutsatsen att det helt enkelt inte bidrar nämnvärt positivt till prestandan. Bara riktigt arbetsminne är riktigt arbetsminne.

Medelmåttig mjukvara

Ser vi till Oneplus mjukvara som helhet så brukar jag få höra hur den liksom hårdvaran i stor utsträckning inspirerats av bolagets fans och community. Det finns ju ett forum där användare kan diskutera och komma med synpunkter. Det forumet hade ju dock ett tydligare syfte när Oneplus bara gjorde flaggskeppsmobiler och riktade sig till en liten inbiten grupp entusiaster som verkligen ville diskutera. I Oneplus Nord CE 3 Lite märks få positiva tillägg i systemet. Det är många av Googles standardappar och utöver de så bidrar Oneplus med egen fotogalleriapp, en app för communityt och det ovan nämnda forumet samt till exempel appar för anteckningar, spelläge och Oneplus lite udda avslappningsapp Zen Mode. Inget egentligen avgörande för att du ska väja Oneplus framför någon annan tillverkares telefon. 

I de här billigare telefonerna finns heller inga spår av Hasselblad som är Oneplus kamerapartner i dyrare modeller, även om så klart Oneplus generella kamerateam kan använda lärdomar därifrån även i dessa billigare modeller. På ljudsidan har däremot denna Oneplus Nord CE 3 Lite något lite speciellt. Ökar jag volymen när volymmätaren i systemet är i max finns ytterligare ett steg där som heter “200 procent”. Tanken är att du ska kunna använda telefonen som en högtalare om du inte har en med dig, men i praktiken dalar ljudkvaliteten redan när jag närmar mig 70 procents volym, så 200 procent är ingen njutning. Det är symptomatiskt för hela telefonen, den går att avnjuta, men det ska göras med måtta.

Å andra sidan

Elias Nordling: Jag tycker att Oneplus Nord CE 2 Lite känns långsam för prislappen. Den har dessutom få förbättringar jämfört med föregångaren Oneplus Nord CE 2 Lite, som idag kan köpas till 60 procent av priset för Oneplus Nord CE 3 Lite. Men den snabbare laddningen är trevlig.

Frågor och svar

Vad gör 108 megapixel för bilderna?
Framförallt kan sensorn ge närbilder med digital zoom och bättre ljus i lägre upplösningar. Att verkligen ta bilder i 108 megapixel går, men är sällan att rekommendera.

Vad finns telefonen i för färger?
Mörkgrå som vi testar och en mer iögonfallande lime.

Känns den billig?
Jag tycker att det känns att den är i plast. Baksidan är glatt och glansig medan ramen är mer sträv och kantig vilket ger bra grepp. Sedan följer det med ett mjukt gummiskal, så sätter du på det eller ett annat skal blir ändå känslan en annan.

Ett alternativ:

Bättre skärm billigare
För samma pris går det att få en telefon som har Oled-skärm istället för som här LCD och det är en märkbar skillnad. Google Pixel 6A är ett bra alternativ. 

Testbild

De 108 megapixel huvudkameran har kan användas för att ta bilder i just 108 megapixel, bilder du sedan kan beskära för att se detaljer.

Denna bild på rådjur är utklippt ur en större bild i full 108-megapixelsupplösning.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
6/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
6/10
Totalbetyg
68%

Fakta

Allmänt

Modell Nord CE 3 Lite

Tillverkare Oneplus

Lanseringsdatum 2023-04-04

Mått 165,5 x 76 x 8,33 mm

Vikt 195 g, 98 %

Material baksida Plast

Pris 3990 kr

System Android

Systemversion 13

Chipset Snapdragon 695 5G

Tillverkningprocess 6 nm, 117 %

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 800 MHz, 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz), 28 (700 MHz), 40 (2300 MHz), 77 (3700 MHz), 78 (3500 MHz)

Dubbla simkortsplatser Ja

Skärm

Mått 6,72 tum, 101 %

Upplösning 2400 x 1080 pixel

Skärmformat 20:9

Pixeldensitet 391 ppi, 93 %

Typ LCD - IPS

Maximal ljusstyrka 680 nits, 31 %

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 104 %

Minne

RAM-minne 8 GB, 84 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 108 Megapixel, 2 Megapixel, 2 Megapixel

Vidvinkellins Nej

Optisk zoom Nej

Optisk bildstabilisering Nej

Max upplösning, videoinspelning HD 1080p

Upplösning på frontkameran 16 megapixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Medföljande headsetadapter Nej

Bluetooth 5.1

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 100 %

Uppmätt videotid 14 tim, 51 min

Trådlös laddning Nej

Medföljande laddare Ja

Effekt på medföljande laddaren 67 W, 96 %

Maximal snabbladdning 67 W, 131 %

Övrigt

Tålig Nej

IP-klass Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Stereohögtalare Ja

Fingeravtrycksläsare I Av/på-knappen

Benchmark-tester

Antutu 9 405590

Geekbench 6: Single-core 887, 58 %

Geekbench 6: Multi-core 1911, 45 %

Geekbench 6: GPU 1280, 16 %

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 12 FPS, 23 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 43 FPS, 50 %

3DMark Wild Life Stress Best 1214, 15 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 1207, 22 %

Google Octane 22932, 56 %

Jetstream 2 65,848, 55 %

Snabbladdning

Batteritiden

Skärmen