Snowden kommenterar allvaret
Wikileaks visar säkerhetshål i mobiler
En läcka från CIA till Wikileaks avslöjar allvarliga säkerhetshål i smarta mobiltelefoner.
Enligt det pressmeddelande som Wikileaks släppt hävdas det att amerikanska säkerhetstjänsten CIA arbetar organiserat med virus, trojaner och annan mjukvara för att avlyssna och få del av annars otillgänglig information. Enligt Wikileaks uppgifter finns det inom CIA en särskild grupp kallad Mobile Devices Branch som arbetar särskilt med möjligheten att ta kontroll över populära smartphones på distans. Telefoner ska ha varit såväl Android som Iphones och de telefonerna ska CIA kunnat instruera att skicka sin position till CIA samt skicka textinformation, aktivera mikrofonen eller kameran.
Mest intriktat på Iphone
Fokus i CIA:s arbete tycks enligt Wikileaks ha legat på Iphone som trots en mindre global marknadsandel sägs vara överrepresenterad i de grupper av politiker, diplomater och andra som CIA särskilt riktade sitt intresse mot.
Snowden kommenterar
I ett uttalande på Twitter säger den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden att avslöjandet är mycket allvarligt och han kommenterar även varför han tycker det är så farligt.
”Bevisen visar att FBI och CIA kände till katastrofala bakdörrar in i våra mest använda smartphones men höll dem öppna för att kunna spionera. Det är farligt för att så länge bristerna är åtgärdade kan vilken hackare som helst bryta sig in i vilken Iphone som helst i världen.” säger han.
Går förbi kryptering
Enligt New York Times så innebär CIA:s metoder att de kan avlyssna krypterade chattappar som Telegram, Whatsapp och Signal. Genom att ha bakdörrar in i både Ios och Android ska CIA kunna avlyssna meddelandena innan de krypterats.
Dokumenten som Wikileaks publicerat består av 8761 dokument från amerikanska CIA och det ska vara en första del med fler dokument som publiceras senare. New York Times som intervjuat flera nuvarande och före detta medarbetare på CIA bedömer att dokumenten är äkta och verkligen kommer från CIA. Det har en nuvarande medarbetare bekräftat och en tidigare medarbetare har sagt att dokumenten som är daterade från 2013 till 2016 innehåller riktiga kodnamn för operationer som verkligen genomförts. Även andra externa säkerhetsexperter, som Mikko Hyppönen på säkerhetsföretaget F-Secure anser att dokumenten är äkta.
Källa