Större skillnad än det verkar

Wear OS 5.1 kan inkludera massiv uppgradering

Litet versionsnummer kan komma att dölja en stor skillnad för operativsystemet.

Den senaste versionen av Wear OS, Det Android-baserade operativsystemet som vänder sig främst till smarta klockor, är version 5 som lanserades vid Galaxy Unpacked den 10 juli i år. 

Nu går publikationen Android Authority ut med informationen att Google arbetar på uppgraderingen till Wear OS 5.1, och att den kan komma att bli en större uppgradering än versionsnumret ger sken av. Enligt informationen ska nämligen version 5.1 basera sig på Android 15, till skillnad från Wear OS 5 som baserar sig på Android 14. 

Trots att Android och Wear OS inte har speciellt mycket med varandra att göra är de baserade på samma kodbas med öppen källkod. Tidigare har det dock varit så att Wear OS vanligtvis baseras den version av Android som släpptes året innan - Wear OS 4 baserades på Android 13 och Wear OS 5 på Android 14. 

Om Wear OS 5.1 baserar sig på Android 15 skulle det innebära att de två operativsystemen för första gången baserar sig på samma kodbas, och dessutom på en version av Android som för tillfället inte är lanserad, och det finns inte heller information om när något av operativsystemen kommer att släppas i en skarp version.