Tillgänglig för alla

Video: Vi kollar in Ios 11 Beta

Med exempel och en kort film visar vi de främsta nyheterna i Ios 11 Beta som nu finns tillgängligt för alla.

Publicerad Senast uppdaterad

Man bör inleda med att varna den som tänkt testa betaversionen att det handlar just om en betaversion. Det handlar alltså om ofärdig programvara och man ska inte räkna med att allt man är van vid fungerar, vilket gör det oklokt att installera mjukvaran på en Iphone eller Ipad som man använder dagligen och behöver.

Vi ska också påpeka att eftersom det handlar om en betaversion är det inte säkert att systemet kommer att se ut och fungera exakt som det gör här när det lanseras skarpt i höst, men man kan gott räkna med att huvuddelarna är sig lika.

Mest påtagligt när man startar Ipad Pro, som vi testar Ios 11 på är ikonraden i botten på skärmen. Den finns alltid där i startskärmen och du kan svepa fram den från alla appar, så ikonerna du placerar där är alltid enkelt tillgängliga. Du kan lägga till upp till 13 ikoner och när du drar dit en ikon försvinner den från startskärmen och finns bara i dockningsraden. Till höger i raden visas dessutom de senaste appar du har använt.

Från dockningsraden utgår mycket av multitaskingfunktionerna och det är härifrån som du drar ikoner för appar du vill starta vid sidan av den aktiva. Du kan ha upp till tre appar igång samtidigt på skärmen, två i skärmdelning och en tredje i en spalt över, vid sidan. Med flera appar aktiva kan du dra och släppa innehåll, till exempel text och bilder, för att dela mellan appar.

Kameraappen ny

Kameran är även den uppdaterad, eftersom kameraappen har fått ett nytt utseende och ett par olika funktioner. Zoom ligger synlig i vänsterkant av skärmen och till höger samlas alla andra funktioner tillgängliga när du ska ta ett kort. Den främsta nyheten hör dock till det som kallas levande bilder. Det innebär att en film på några sekunder spelas in när du tar en stillbild. Utöver att vara en gimmick har den funktionen en nyttig funktion. Du kan välja en annan bild som huvudbild, om du råkat missa ögonblicket du ville fånga. Det är bara att svepa mellan alternativen och välja den bild som, förhoppningsvis, fångar ögonblicket. Exempel ser du i filmen ovan.