IFA 2018

Vi har snabbtestat nya Samsung Galaxy Watch med bättre batteritid

Med väsentligt bättre batteritid, mätning av flera träningsformer och även sömnmätning gör den smarta klockan på allvar entré i Galaxy-familjen.

Publicerad Senast uppdaterad

Galaxy Watch släpps i Sverige enbart i 4G-versionen vilket gör att man alltså kommer att kunna ringa samtal och skicka meddelanden med klockan även när telefonen inte är i närheten. Sedan tidigare har Samsungs smarta klockor stöd för Spotify i offlineläge och det gäller även Galaxy Watch.

På plats på IFA-mässan i Berlin får jag en presentation av Galaxy Watch som ska komma ut senare i september, men framförallt får jag under en knapp timme möjlighet att testa flera olika versioner av klockan i praktiken. En del av de nya funktionerna kräver givetvis att man använder klockan under en längre period för att kunna utvärdera, men jag får i alla fall möjligheten att mäta min stressnivå.

Galaxy Watch mäter min stressnivå som låg, men jag provar ändå att göra de andningsövningar som klockan kan instruera dig att genomföra. Jag får order om att andas in och andas ut djupa andetag och sedan kan jag mäta stressnivån igen och tanken då är alltså att jag ska ha lugnat ner mig lite. Den här funktionen kan man även ha på kontinuerligt så jag kan följa min stressnivå under dagen och inte bara göra enstaka mätningar.

Betydligt bättre batteritid

Den förmodligen främsta nyheten i Galaxy Watch är betydligt bättre batteritid som i sin tur möjliggör andra nya funktioner. Klockan kommer i två storlekar, en 46 mm med batteritid mellan 80 upp till 168 timmar och en på 42 mm som ska räcka någonstans mellan 45 och 80 timmar normalt användande innan den behöver laddas.

Just att batteritiden förbättrats jämfört med Samsungs och många andras klockor gör att man nu kan mäta sömnkvalitet utan att vara rädd för att klockan ska laddas ur och inte klara dagen efter. Under natten kan klockan mäta när du sover lätt, djupt och när rem-sömn inträffar och när du vaknar kan du få en morgonrapport om det och om hur vädret och programmet för dagen ser ut.

Hälsa ska vara mer än bara träning

Många använder sin smarta klocka som en träningscoach. Samsung vill påpeka att hälsa inte handlar bara om hård träning utan till exempel även om hur man känner sig och stress i vardagen, därav andningsövningarna. Med det sagt så kan klockan logga en lång rad olika träningsformer. 39 olika träningsformer kan klockan mäta, inklusive 21 stycken inomhus och 6 stycken bland annat cykling och löpning kan den upptäcka automatiskt utan att du behöver starta och välja träningssätt i klockan.

Två färger, två storlekar, massor av kombinationer

Klockan i sig finns i två storlekar och i färgerna svart och guldrosa. Jag testar ett lite sladdrigt gummiarmband till klockan, men de kan man byta ut till tillexempel ett i läder eller andra färger och material och det finns även många olika urtalvor för att göra klockan mer personlig.

Märkbart är att Samsung har ägnat sig ovanligt mycket åt detaljer så man ska känna att det inte är en dator man har på armen utan en någotsånär traditionell klocka. Det här gör sig påmint genom att man kan höra visarnas rörelse med tysta tick om man skulle hålla klockan mot örat och de virtuella visarna har en skugga så att de ser lite mer verkliga ut.

Mer Galaxy i klockform

Det är första gången Samsung döper sin klocka till Galaxy och det påminner om dels att den har 4G men även om att den är kopplad till många av de tjänster som finns i Samsungs telefoner. Här finns därför assistenten Bixby tillgänglig, men även betaltjänsten Samsung Pay och som jag nämnt tidigare Spotify i offlineläge förutsatt att du har ett Spotify Premium-abonnemang.

Grunden i Samsungs klockor känner vi igen från tidigare (operativsystemet i klockan är Tizen) och det handlar om att man snurrar på urtavlans ram samt klickar på pekskärmen för att ta sig mellan olika funktioner. Det fungerar bra och är ett smidigt sätt att bläddra mellan funktioner utan att dölja skärmbilden med fingrarna.

4G via e-sim

28 september släpps Galaxy Watch till försäljning men den som vill kan förhandsboka den 14 september. Alla de fyra stora operatörerna i Sverige har bekräftat att de kommer erbjuda e-sim till Galaxy Watch någon gång under perioden 2018-2019. Det kan alltså eventuellt dröja.

– Vi säljer enbart LTE-versionen av klockan i Sverige, så man kan vara säker på att den fungerar via bluetooth direkt mot din telefon men även på distans via 4G-nätet, säger Ardelan Sohrevardi, produktchef Tablet och Wearables på Samsung Norden till Mobil.

Han säger även att Telia, Tele2, Telenor och Tre ska erbjuda e-sim, men när var och en av operatörerna börjar erbjuda sin respektive tjänst finns än så länge inga datum för. Enligt en produktansvarig från Samsung som flugits in från huvudkontoret i Sydkorea använder Samsung samma e-simteknik som Apple Watch, vilket innebär att man ska kunna få ett och samma telefonnummer till både klocka och mobiltelefon. Exakt hur det fungerar bestämmer dock respektive operatör. Tre är idag ensamma om att erbjuda e-simabonnemang till Apple Watch. Tanken är att man i Galaxy Watch ska kunna få samtal och meddelanden direkt till klockan även när telefonen till exempel är hemma eller har slut på batteri. Dessutom kan man i klockan få appaviseringar även från appar som finns i telefonen, men inte har någon specifik klockapp.