Ingen under 60 minns Kodak

Vi har känt på Kodakmobilen IM5

På Mobile World visade Bullit upp Kodakmobilen IM5. Vi var där och kände på den.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är Bullit som ligger bakom Kodak IM5. De beskriver sin affärsidé som att de letar upp segment på mobilmarknaden som är underbetjänta, och hittar varumärken som passar dem.

Cat är ett framgångsexempel. Genom att para ihop varumärket bakom Caterpillar med tåliga mobiler har man karvat åt sig en nisch.


Med Kodak har man tänkt lite annorlunda. Här anser man att det finns en grupp äldre användare som ännu inte hakat på smartphone-tåget och som behöver något som inte är så komplext att sätta sig in i. I denna grupp är Kodak enligt Bullit ett varumärke som de kan relatera till. Eller för att uttrycka det lite elakare: Ingen under 60 minns längre Kodak.

Kodak IM5 är alltså, lite överraskande, inte främst en kameramobil utan snarare en pensionärsmobil. Bullit poängterar att man inte siktar på samma målgrupp som Doro, men det finns ändå flera saker jag känner igen från Doros smartphones när jag provar Kodak IM5.


Den förenklade menyn med stora knappar påminner till exempel om Doros, eller för den delen appen Big Launcher som du kan ladda ner och installera på vilken mobil som helst. En annan sak som känns bekant är ett webbgränssnitt som kan delas ut till andra, där telefonens inställningar kan justeras på distans (av det mer teknikkunniga barnbarnet är väl tanken).

Mobilens design är inget särskilt. Den är lätt men känns plastig. Baksidan är i matt slät plast och är i alla fall stilren. Processorn är från Mediatek, och 4g saknas.


Nej, vi har inga bilder från kameran på 13 megapixel. Vi kan inte föreställa oss att Bullit har kapacitet att göra en kamera som kan bräcka de stora tillverkarnas toppmodeller, i synnerhet inte i en mobil för 250 euro plus moms.

Bullit har i stället fokuserat på enkelhet i användandet av kamerafunktionerna. Direkt när du tagit en bild får du till exempel se den, och får välja om du vill spara den eller slänga den. Bildgalleriet är också en integrerad del av kameraappen, som hela tiden ligger i botten på sökarläget. Det ska också finnas tjänster för fotoutskrifter inbyggda men om de kommer att fungera i Sverige återstår att se.