Böter och kontrollpersonal
USA sägs ha nått en överenskommelse som räddar ZTE
Källor från den amerikanska staten uppger att man kommit överens med ZTE om villkor för att återuppta verksamheten.
ZTE är en av de största kinesiska mobiltillverkarna, men härom veckan tvingades företaget stänga ner verksamheten helt. Orsaken var att den amerikanska regeringen förbjudit amerikanska företag att sälja komponenter eller programvara till företaget under sju års tid. Bakgrunden är att ZTE brutit mot sanktioner genom att exportera amerikansk mobilteknik till Iran. ZTE erkände sin försyndelse och gick med på ett bötesstraff samt att ett 40-tal anställda som varit inblandade skulle avskedas eller bli av med sina bonusar.
När det framkom att ZTE visserligen uppfyllt de andra kraven men fortfarande delat ut bonusen till de anställda tog USA till storsläggan exportförbud som hotar ZTE:s existens som företag. Åtgärden kan framstå som något oproportionerlig för ett företag som i stora drag erkänt sitt brott och tagit sitt straff, men misstänksamheten mot ZTE är stor i USA. Företaget har en oklar relation till den kinesiska staten och de har misstänkts för att använda sina produkter för att spionera på amerikansk verksamhet. USA:s nuvarande regering anser dessutom att de gällande handelsreglerna gynnar kinesiska företag framför amerikanska och söker konflikter för att kunna rucka på den maktbalansen.
Överenskommelse har träffats
Nu uppger källor inom den amerikanska administrationen att man nått en överenskommelse som ska göra att ZTE kan återuppta verksamheten igen. Enligt Reuters ska det röra sig om böter på 1,3 miljarder dollar, drygt 11,3 miljarder kronor, vilket förmodligen är utöver de 900 miljoner dollar i böter man gick med på redan i höstas. ZTE ska också ha lovat att omorganisera i företagets ledning, att förbinda sig att köpa en viss mängd amerikanska komponenter, och att släppa in amerikansk personal i företaget som ska övervaka att reglerna följs.
ZTE sägs ha förlorat 3 miljarder dollar sedan exportförbudet mot företaget trädde i kraft den 15 april, vilket sätter bötesbeloppet i perspektiv.
Flera amerikanska senatorer har protesterat mot överenskommelsen, och de ser hellre att ZTE går omkull för att statuera ett exempel mot kinesiska företag. Det är dock lätt att se att den strategin skulle kunna slå tillbaka mot amerikanska företag och göra att kinesiska tillverkare till exempel söker sig till Samsung och Mediatek för processorer i stället för till amerikanska Qualcomm.
Källa