Uppdatering till Iphone ger mms, bättre chat och riktig gps

(Uppdaterad 00:29) Apple har visat upp nästa version av programvaran till Iphone. Flera efterlängtade funktioner kommer. Mms, riktig navigering och Push notification hör dit. Det möjliggör smidiga chatprogram i Iphone och nu ska man även kunna kopiera och klistra in text mellan program. Uppdateringen är gratis för Iphone 3G.

Publicerad Senast uppdaterad

Möjligheten att skicka och ta emot mms var onekligen den främsta nyheten, kanske följt av det som kallas Push Notification. Det är ett för Apple speciellt sätt att låta program i telefonen vakna till liv även när de inte är aktiva. Det här är användbart särskilt för chatprogram där du tidigare tvingats logga ut så fort du ville tillfälligt använda någon annan av telefonens funktioner. Den enskilda programutvecklarens egen server kontaktar Apples pushserver som i sin tur kontaktar den berörda telefonen och programutvecklaren får på det sättet kontakt med respektive telefon och kan starta aktuellt program, till exempel chatprogrammet.

Bättre chat

Som exempel så visas chattjänsten Meebo sitt Iphoneprogram för just chat som kan aktiveras när ett nytt meddelande kommer in. Man behöver alltså inte ha programmet aktivt som nu utan kan till exempel surfa i Safari eller läsa e-post och bli påmind när någon skickar ett meddelande. Speltillverkaren Electronic Arts får visa till spel The Sims och hur det tillåts spela musik från spellistorna i den Iphone spelet körs på.

Program kan kalla på uppmärksamhet

Genomgående för alla program är att de kan skicka ut påminnelser och upplysningar utan att vara aktiva. Sportprogrammet kan upplysa dig om mål i pågående matchen, businessprogrammet kan ge varningar när varor i lagret håller på att ta slut och chatprogrammet kan som sagt säga till när någon av dina kontakter skickat ett meddelande. Program kan via Push Notification skicka tre typer av upplysningar till telefonen. Antingen en "badge" som visar att det till exempel finns tre nya meddelanden i programmet. Den andra sorten är ett ljud (valfri ljudfil som spelas) och det tredje är ett textmeddelande osm dyker upp som ett sms gör idag. Det kan till exempel vara ett nytt chatmeddelande som sedan dyker upp i chatapplikationen när man öppnar den.

Spela tillsammans på flera Iphones

Som en del i de nya möjligheterna för utvecklare kan Iphones prata med varandra. Använder de samma program kan man via bluetooth välja att till exempel spela ett spel mot varandra om båda har spelet installerat. Men det handlar inte bara om spel. Program kan även prata direkt med tillbehör, som till exempel en högtalare cioh då direkt få fram rätt inställningar på skärmen. Det har inte varit möjligt tidigare, så där öppnar Apple upp en del jämfört med tidigare.

Google Maps i andra program - bilnavigering värd namnet

Vidare kommer nyheter i Google Maps. Det blir inte längre bara en fristående applikation, utan kommer att kunna byggas in och integreras mer i andra applikationer. De kan alltså använda funktioenr i Maps-programmet utan att det egna programmet måste avslutas och Maps öppnas. Och nu blir det även möjligt för program att erbjuda navigering med röstinstruktiner och steg-för-steg -navigering i till exempel bilen, något som tidigare förbjudits i Apples utvecklaravtal för Iphone. Det förutsätter dock att utvecklaren av det gps-programmet har sina egna kartor för då får Google Maps inte användas. Det har med licensvillkoren att göra.

Köpa tillägg till program du redan köpt

En nyhet i Appstore blir nu att man kan prenumerera på uppdateringar av ett program, eller köpa till exempel nya nivåer i ett spel istället som nu då man bara kan köpa program till en engångskostnad. Gratisprogram är fortfarande gratis, men i andra program kan man bli tillfrågad om att köpa tillägg.

I flera program (spel) kommer mitt i programmet upp rutor där man kan välja att köpa fortsättningen för 0.99 dollar. Spelet Livefire visas också där man spelar ansluten mot en server och kan möta andra spelare. Leaf Trombone är ett annat spel som visas upp, ett multiplayer spel där man kan spela musik tillsammans. Phantom of the opera spelas av två representanter från bolaget Smule som gjort flöjtprogrammet Ocarina för Iphone.

Utvecklare får mer tillgång

Generellt så får programutvecklare tillgång till betydligt mer av telefonens funktioner än vad som tidigare var möjligt.De kan till exempel använda e-post, få tillgång till musikarkivet i telefonen, batterimätaren, strömmande video, totalt 1000 nya olika möjligheter som dessa. På det här sättet kan till exempel löpartillbehör, högtalare och fm-sändare bygga speciella applikationer som pratar direkt med det valda tillbehöret när det ansluts i botten på telefonen. Enskilda program kan kontakta tillbehör antingen via bluetooth eller direkt via bottenkontakten.

Klipp och klistra mellan program

Så, en av de efterlängtade sakerna. Klipp och klistra så man kan flytta text mellan olika applikationer i telefonen. Man klipper och klistrar genom att dubbelklicka. Då får man upp möjlighet att markera de delar man vill och sedan kopierar man och dubbelklickar där man vill klistra in det kopierade innehållet. Man kan även välja att markera allt och när man klickar kommer knappar upp där man kan välja om man vill kopiera, klistra in eller klippa ut. Kopiera och klistra in fungerar även i andra program, så man kan till exempel klippa ut text ur ett program och klistra in och skicka det i ett sms.

Skicka vidare sms

En annan nyhet är även att det nu går att skicka flera och inte bara en bild i taget i ett epostmeddelande. Tangentbordet i sitt stora, liggande läge finns numera inte bara i Safari, utan även i Apples egna program Anteckningar, Mail och SMS. Vanliga textmeddelanden kommer dessutom att vara möjliga att skicka vidare, något som i och för sig går att göra med kopiera och klistra in i den nya programvaran, men nu ska man alltså kunna välja att skicka vidare meddelanden också.

Nya programmet Voice Memos gör precis det, spelar in röstmeddelanden och de går alltså att skicka vidare i ett mms om man vill det. Börsfunktionen i telefonen med uppdaterade aktiekurser har också fått en uppdatering så de senaste nyheterna syns där.

Ny startskärm med sökfunktion

En ny startskärm också och Apple har byggt en sökfunktion så man enkelt kan söka bland allt innehåll på telefonen, precis som Spotlight i Apples datorer. Man skriver ett ord eller ett par bokstäver och får fram alla träffar, oavsett om det är från adressboken, mail, bokmärken, kalender, anteckningar eller något annat. Numera kan man även synka sina anteckningar man skrivit i telefonen, något som tidigare inte varit möjlig. Då var abteckningarna hopplöst fast i telefonen.

Musik i trådlösa stereolurar

Fler nyheter: Stereo-bluetooth för anslutning av trådlösa stereohörlurar, autoinloggning via wlan. I kalenderna kan man nu även prenumerera på händelser så den uppdateras på distans så att säga, det sköts via ics.

Åäö och inloggning till wlan

Dessutom ska tangentbordet i Iphone få å, ä och ö på riktigt. Apple pratade på presentationen om att man dels lagt till fler språk, men även anpassat tangentbordet för språken och det innebär helt enkelt att åäö lagts till och fått egna knappar. Dessutom kommer man att kunna koppla Youtube till sitt konto hos Youtube och därmed hitta sina prenumerationer där enkelt. Enklare blir det även att logga in på wlan, om man till exempel har ett konto för Telias Homerun. När man kommer inom täckning loggas man automatiskt in och när man lämnar området loggas man ut.

Gratis nedladdning i juni

En betaversion av Iphone 3.0 finns tillgänglig för utvecklare idag, men för användare av Iphone kommer den först till sommaren, inget exakt datum, men under juni månad. Uppdateringen är gratis för alla med Iphone 3G och kommer kosta 9,95 dollar för den som har Ipod Touch. För den första generationen Iphone kommer alla funktioner, till exempel MMS och stereobluetooth inte att fungera.

Ett av 25 program stoppas

Presentationen började med att Greg Joswiak pratade siffror och lite skryt. Hur bra det gått för Iphone och hur många utvecklare som gör program till Iphone. Han berättade även att 96 procent av alla program som skickas in till Appstore godkänns. De resterande fyra procenten stoppas alltså av en eller annan anledning.

Flash och telefonen som modem

På en fråga om Flash i Iphone sa Apple att de inte har något att berätta i den frågan idag, men att de tyckte att de trots allt stödjer flera format för strömmande video. Under frågestunden efter svarade Apple även på frågan om att anävnda Iphone som modem. Den möjligheten byggs in i telefonen, men för att det ska fungera i praktiken krävs även att de operatörer Apple arbetar med ska hänga på tåget.

Källa

Uppdatering till Iphone, Iphone 3G och Ipod Touch.

Meddelandefunktioner: MMS, möjlighet att skicka vidare sms, större tangentbord i liggande läge i Mail.

Navigering: Förbättrad Google Maps kan integreras i enskilda program, gps akn användas för riktig navigering med instruktioner sväng för sväng.

Push notification: Möjlighet för enskilda program att aktiveras och skicka påminnelser till användaren även när de inte är igång. Bra för chatprogram, sportresultat etc.

Annat: Stereobluetooth, ökade möjligheter för programutvecklare, programprenumerationer i App Store och delköp av till exempel nya nivåer i ett spel.

Pris:Gratis nedladdning för Iphone och Iphone 3G. 9,95 dollar för Ipod Touch.