-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Vädjar om möjligheten att avinstallera apparna
Tung organisation uttrycker oro över förinstallerade Android-appar

De många appar som ofta kommer förinstallerade på telefoner med Android går inte att radera och genomgår inte samma säkerhetskontroller som andra appar. Det vill organisationen Privacy International ändra på.
Många telefontillverkare tillhandahåller flera förinstallerade appar tillsammans med operativsystemet Android. Apparna laddas således inte ned via Googles Playbutik, något som nu fått organisationen Privacy International att reagera. Enligt dem utgör apparna därmed nämligen en säkerhetsrisk, då de flesta av dem inte tvingas genomgå samma granskningsprocess och säkerhetskontroller som de appar som finns i Playbutiken.
Organisationen, vars 53 medlemmar bland annat består av tunga namn som organisationen Electronic Frontier Foundation och sökmotorn Duckduckgo, vädjar nu därför till Google om att dels införa säkerhetskontroller av apparna, dels göra det möjligt för användarna att avinstallera dem från sina telefoner. Brevet kommer lustigt nog samtidigt som det dykt upp rapporter om att det sålts mobiltelefoner i USA med skadlig mjukvara förinstallerad, något som gjort att hela frågan plötsligt blivit aktuell.
Privacy International påpekar i det öppna brevet till Google dessutom att många av apparna med automatik får tillgång till användarnas kameror, mikrofoner och platsdata, något som gör det ännu mer angeläget att säkerställa att de inte utgör några säkerhetshot. Google har inte kommenterat brevet ännu.