4G-mobiler från Doro

Tre knapptelefoner lanserade – alla under 2000 kronor

De tre nya telefonerna i Doros Leva-serie för seniorer kombinerar 4G, trygghetslarm med GPS och stänktålighet, men de saknar flera grundläggande funktioner.

Publicerad Senast uppdaterad

Doro riktar in sig på seniorer och skapar telefoner som ska vara anpassade just för den målgruppen. Det märks bland annat på att alla dessa tre nya telefoner har trygghetsknapp så du kan larma anhöriga och visa din position samt att de är utrustade med förbättrat samtalsljud.

Doro Leva L11 är en telefon med klassisk design medan de två andra Leva L21 och Leva L31 är vikbara telefoner där den senare dessutom har en extra skärm på utsidan för att där kunna visa meddelanden.

Dessa tre telefoner ska alla finnas att köpa i butiker och direkt från Doro redan nu. Doro Leva L11 kostar 1400 kronor, L21 kostar 1700 kronor och L31 1900 kronor.

Bildspel: Se alla tre telefonerna
Bildspel: Se alla tre telefonerna
Bildspel: Se alla tre telefonerna

Enklare, men samtidigt svårare och utan grundläggande funktion

Att de här telefonerna har stora tydliga tryckknappar och ett system som Doro säger är enkelt och som tidigare Doro-användare ska känna igen sig i innebär även att telefonerna saknar en del grundläggande funktioner och göra andra svårare än i vanliga mobiler. 

Eftersom det inte är smartphones utan de använder Doros eget system, så finns inget stöd för Bank ID, vilket innebär att vanliga funktioner som bankärenden och Swish inte fungerar här. Att telefonerna har fysiska knappar istället för pekskärm med tangentbord innebär även att det blir svårare än annars att skriva text. Istället för att skriva varje bokstav en i taget måste användaren trycka flera gånger i rad på en av sifferknapparna för att få fram varje bokstav. Givetvis har de här telefonerna dessutom mindre skärm, vilket kan göra text mer svårläst än på en modern Android-telefon eller Iphone.

Kameror inte värda namnet

Ser vi sedan på andra funktioner som exempelvis kamera erbjuder telefonerna i Leva-serien alla en ensam kamera på 2 megapixel utan autofokus samt videoinspelning i minimala 240 x 320 pixel så att ta användbara bilder eller till exempel ringa eller ta emot videosamtal från barnbarn eller andra anhöriga är helt uteslutet.

Doro köptes nyligen upp av barnklocketilverkaren Xplora med den uttalade planen att lansera egna abonnemang och på det sättet tjäna mer pengar på användarna och erbjuda skräddarsydda egna tjänster. Något sådant ser vi ännu inte i Doros utbud men det kan komma senare när affären helt gått igenom.