Olagliga Apple-produkter

Totalförbud mot att använda Iphone 16 i Indonesien – även för turister

Det har blivit förbjuder att inte bara sälja utan även att använda Iphone 16 och flera andra Apple-produkter i Indonesien.

Publicerad Senast uppdaterad

Om du planerar en resa till Indonesien och använder Apple-produkter har du precis fått en ny punkt på din att göra-lista: att ta reda på om de är lagliga. Indonesiens regering har nämligen infört ett förbud mot Iphone 16, Apple Watch 10 och andra Apple-produkter som har lanserats under hösten. Förbudet omfattar inte enbart att sälja produkterna utan även produkter som redan är sålda, vilket i praktiken innebär att det har blivit olagligt att använda ägda produkter. Förbudet omfattar både invånare och turister. Detta enligt publikationen The Economic Times

Anledningen till förbudet är att landet vill tvinga Apple att uppfylla sina investeringslöften i landet. Apple ska ha utlovat 109 miljoner dollar för investeringar i Indonesiens infrastruktur och för lokala inköp, men ska enbart ha fullföljt löftet med 95 miljoner dollar. Investeringarna i Indonesien berodde på att den indonesiska regeringen kräver att utländska företag uppfyller ett krav på 40 procent lokalt innehåll för att få verka i landet. Apple hade lovat att etablera forsknings- och utvecklingsanläggningar i landet, så kallade Apple-akademier.