Ingen mer Tiktok Lite

Tiktok backar och drar tillbaka kritiserad tjänst

Efter krav från EU väljer Tiktok att lägga ner tjänsten Tiktok Lite med tillhörande belöningssystem.

Publicerad Senast uppdaterad

ByteDance har gått med på att permanent dra tillbaka sitt TikTok Lite-belöningsprogram från EU för att följa Digital Services Act (DSA), sade Europeiska kommissionen på måndagen. Det rapporterar publikationen Reuters

TikTok Lite hade ett "belöningsprogram" där det var möjligt för användare att tjäna poäng när de utför vissa uppgifter på plattformen, till exempel att titta på videor, gilla innehåll, följa skapare eller bjuda in vänner att gå med i tjänsten. 

I april krävde EU att TikTok omedelbart skulle göra en riskbedömning av appen, kort efter att den lanserats i Frankrike och Spanien, på grund av oro för dess potentiella inverkan på barn och användarnas psykiska hälsa. 

Enligt DSA är stora onlineplattformar skyldiga att rapportera potentiella risker med nya funktioner till EU innan de lanseras och måste vid behov vidta effektiva åtgärder för att hantera dessa risker. Enligt EU har TikTok fått med på att dra tillbaka belöningsprogrammet från EU och att inte lansera något annat program som skulle kunna kringgå detta beslut.