Testrapport - Sonim XP3 Quest

Utsidan räknas. Sonim XP3 Quest tål mycket stryk, men är fattig på finesser. Den uppfyller kapslingsklassen IP67 vilket innebär att mobilen både klarar att hålla damm ute och att sänkas ned under vatten.

Publicerad Senast uppdaterad

Riktigt tåliga mobiler växer inte på träd och Sonim har lyckats med konststycket att leverera en mobil som är helt vattentät utan att kosta skjortan. Visst finns det fler vattentäta mobiler på marknaden, men då handlar det ofta om Windowsmobiler i prisklassen mellan 10 och 20 tusen kronor och funktioner som är mer anpassade för speditören än för hantverkaren eller friluftsmänniskan.

Till en början är det svårt att se skillnad på XP3 Quest och föregångaren XP3 Enduro. De levereras båda i rejäla plastlådor med genomskinligt lock och sett från framsidan är lurarna nästan identiska. På baksidan av Quest hittar vi däremot en nyhet - mobilen är försedd med en tvåmegapixelkamera. När jag sätter in ett simkort noterar jag också att det numera finns plats för ett microSD-kort monterat under batteriet. XP3 Quest kan hantera upp till 2 Gbyte stora kort.

Skärmen har uppdaterats från en ganska sunkig display med 128 x 160 pixel till en skarpare variant med 176 x 220 pixel. Fortfarande är steget långt till en bra qvga-skärm, men riktningen på utvecklingen är åtminstone den rätta. Huvudmenyn har fått en ansiktslyftning med tydliga ikoner i svart som byter färg till gult när man navigerar mellan de olika alternativen. Huvudmenyn matchar mobilens yttre på ett bra sätt, men undermenyerna är simplare med enkla textrubriker i svart på vit bakgrund. Undantaget är samtalslistorna och inställningarna som är uppdelade i flikar. Det är inte helt enkelt att se vilken flik som är aktiv, men det fungerar ändå bra jämfört med alltför långa listor.

Ett fullstädigt test av Sonim XP3 Quest hittar du i julinumret av Mobil.

Typ: GSM trippelband med edge

Vikt: 170 g

Mått: 119 x 56 x 25 mm

Taltid: 18 tim

Standbytid: 1500 tim

Minne: 25 Mbyte inbyggt. Plats för microSD

Skärm: 1,8 tum, 65 000 färger, 176 x 220 pixel

Kamera: 2 megapixel med fotobelysning

Spel: Nej

Övriga funktioner: gps, ljudinspelare, ficklampa, alarm, kalender, anteckningar, kalkylator.

Tillverkarens hemsida: www.sonimtech.se

Pris: 4000 kr

XP3 Quest>