Testrapport: Samsungs musikmobil med DJ-funktion

Beat DJ är en telefon med udda format och ovanliga funktioner. Sen är både ljudet och bilden på den lilla oled-skärmen bra.

Publicerad Uppdaterad

Om Beat DJ är en mobiltelefon, mp3-spelare eller något helt annat är inte lätt att avgöra direkt. Formatet är onekligen udda och ger plats för inte bara en hyfsat stor pekskärm utan också lite annorlunda styrsätt. I de vanliga menyerna drar man över skärmen som vanligt på pekskärmsmobiler, men i DJ-funktionen kan man bläddra genom att dra fingret runt i den lilla cirkeln under skärmen. Det är DJ-funktionen som fått ge namn åt telefonen och den gör att du kan lägga på effekter på de låtar du har. Det kan kanske vara en kul grej och när du är klar kan du spela in låten du mixat och sedan använda den som ringsignal i telefonen tillsammans med effekterna du lagt på.

I övrigt utmärker sig telefonen med ovanligt starka stereohögtalare. Ljudet blir bra oavsett om man lyssnar i hörlurar eller om du väljer att lyssna direkt från högtalarna. När det gäller video gör oled-skärmen att bilden känns riktigt skarp, men den är också svår att se så fort man kommer utomhus. Då är det svårt att både läsa text och annat på skärmen.

Att telefonen saknar knappsats innebär inga problem när man slår nummer, spelar musik eller tar bilder, men när man är beroende både av att se en del av skärmen och samtidigt få fram knappsatsen för att skriva. Det gör webbläsaren särskilt problematisk och ibland är det till och med svårt att få upp knappsatsen. Ett par klick i webbläsaren kan ibland krävas för att den ska svara med att visa knappsatsen.

Kameran är på 3,2 megapixel med autofokus för stillbilder. Fotolampan fungerar bra för stillbilder, men är för svag för videofilmerna man spelar in. Då blir det antingen kolmörkt eller allt för ljust. Och upplösningen på inspelad film är inte så hög att den kommer upp i samma klass som den skarpa skärmen. Startskärmen, när man inte använder telefonen till annat, används för att visa widgets, alltså små program som visar till exempel väderprognos eller agerar genväg till telefonens funktioner. Det här är lite begränsat eftersom skärmen är så liten att widgets har en tendens att hamna ovanpå varandra. De får helt enkelt inte plats. Det här begränsar användandet lite, men annars har utbudet blivit bättre än tidigare och miniprogramen allt smartare. Det är bra att väderwidgeten nu kopplar upp sig så att man alltid kan ha en aktuell prognos klar.

Typ: Musikmobil med turbo-3g 7,3 samt gsm och edge

Mått: 112 x 51 x 13,9 mm

Vikt: 98 gram

Skärm: 2,8 tums amoled-pekskärm med 400 x 240 pixel och 16 miljoner färger

Kamera: 3,2 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning i 320 x 240 pixel.

Minne: 50 MB inbyggt, plats för minneskort i Microsd-format

Pris: ca 3500 kr