Galaxy S2 LTE

Testrapport: Samsung Galaxy S2 LTE

Samsungs gamla flaggskepp har släppts i en ny version, fullpackad med ny teknik. Frågan är bara om det kostar mer än vad det smakar.

Publicerad Senast uppdaterad

Samsung Galaxy S2 var, när den kom, ett mindre mästerverk. Den blev ett riktmärke för konkurrenterna och på så sett bidrog den till att höja nivån på flertalet kommande Androider. Uppföljaren, om man nu verkligen kan kalla den för det, heter samma sak men har fått tilläget ”LTE”, allmänt känt som 4G. Mobilen har även fått en större skärm och NFC. 

Mina tidiga intryck är att Samsung Galaxy S2 LTE ligger både före och efter sin tid. Att den har LTE och NFC gör den gissningsvis rejält framtidssäker, i alla fall så länge teknikerna får den förväntade genomslagskraften. Jag provade lite snabbt att kolla på Viaplay över 4G och det fungerade problemfritt och flöt på utan lagg. I jämförelse med jobbdatorn som är uppkopplad på redaktionens wlan märkte man ingen skillnad i prestanda. Jag har dock inte hunnit göra en ordentlig jämförelse med 3G ännu. 

Samtidigt måste jag säga att skärmens upplösning är för låg i jämförelse med storleken. Bland annat känns ikoner och text känns överdimensionerade. Man tycker att Samsung, som har hd-skärmar i både Nexus och Note, utan problem hade kunnat trycka in en skärm med bättre upplösning i nya S2:an. Utöver det är skärmen bra och har de egenskaper man förväntar sig av Super Amoled-skärmar, väldigt fina men kanske aningen intensiva färger och bra svärta. 

Lite rundare

I det här fallet har de nya komponenterna inneburit att mobilen var tvungen att växa lite extra jämfört med storebror. Det märks inte så mycket på höjd och bredd, där är skillnaden marginell. Det som märks är att mobilen känns små mullig, trots att den egentligen inte är speciellt tjock. Det är de rundade kanterna som bidrar mest till det och personligen tycker jag gamla S2:an hade ett mer distinkt och modernt utseende. Den nya ser mest ut som… ja, ”alla andra” Androider, inget som drar till sig ögon med andra ord. 

Med 4G riskerar man ökad batterikonsumtion och för att motverka det har Samsung tryckt i ett 1850 mAh-batteri att jämföra med originalets 1650 mAh. Jag har ännu inte testat användningstiden men uppgifter på nätet tyder på att den är avsevärt lägre än standard, något Samsung själva kanske är medvetna om med tanke på att det inte uppges i mobilens specifikationer på företaget hemsida. Men hur det egentligen är med den saken får jag återkomma i det fullständiga testet som publiceras i nästa nummer av Mobil.