Den känns lite grann som en tjock glasskiva. Iphone 4 är Apples av många efterlängtade nysatsning. Vi ska börja med att titta närmare på två av nyheterna: skärmen och kameran. Och så undersöker vi den stora snackisen - är det något knas med antennen?
”Det här förändrar allt – igen” skriver Apple i reklamen för Iphone 4. Nja. Efter en tids användning kan man snarare konstatera att ganska mycket med Iphone 4 känns väldigt likt Apples tidigare guldklimp Iphone 3GS. Och det är väl egentligen inget stort fel i det kan man tycka, för det har ju gått bra för Iphone.
själva konstruktionen med glas och en metallram – med inbyggd antenn – är ju redan en av de mest diskuterade frågorna om nya Iphone. I USA kallas det redan för ”Antenna-gate” eftersom Apple-chefen Steve Jobs snubblat på sina egna bortförklaringar till problemen med antennen.
Omtalad antenn
Annons
Så hur är det då med den omtalade antennen i Iphone 4? Är verkligen mottagningen ett stort problem? Svaret på den frågan är: Nej. Åtminstone inte i svenska mobilnät. Under den tid jag provat Iphone 4 har jag inte upplevt någon väsentlig förändring av mottagningen när jag håller telefonen i dess underdel. Och jag har provat på platser med både dålig och bra mottagning.
Annons
Jag har klämt allt jag kunnat kring de två strecken, och då flyttar sig batteristaplarna ibland ett snäpp nedåt, ibland ett snäpp uppåt. Något problem har det i praktiken aldrig varit. Inte heller när jag jämför mottagningen med samma operatörs sim-kort i andra liknande pekskärms-telefoner märks det någon dålig mottagning med Iphone 4. Om problemet är större i AT&T:s mobilnät i USA låter jag vara osagt. Här känns det inte som något problem. Mottagningen är klart godkänd.
Suverän skärm
Skärmen är onekligen en av de bästa nyheterna med nya Iphone. Den är verkligen helt suverän. Upplösningen är 326 pixlar per tum. Apple hävdar att det inte ens går att urskilja bildpunkterna på skärmen med blotta ögat, och jag håller nog med. Särskilt behaglig tycker jag att den högupplösta skärmen är vid webbsurfning och – givetvis – när man tittar på bilder i fotogalleriet.
Faktum är att jag själv kände mig skeptisk till att Apple valt bort amoled-tekniken – den som gör skärmarna i Samsungs och HTC:s värstingmobiler så bra. Men efter att ha provat Iphone 4 ett tag måste jag medge att den här skärmen nog är snäppet vassare. Det är både skärpan i skärmen, och ljuset och färgerna, som imponerar.
Men så är det ju det här med kameran. Även kameran skulle vara något som Apple äntligen skulle gjort någon rejäl förbättring av. Fem megapixlar låter inte så imponerande, men precis som Apple-chefen Steve Jobs sa när Iphone 4 presenterades är ju åtta eller fem megapixlar inte det viktigaste för bra bilder med mobilkameran – det viktigaste är att ha en bra sensor och bra insläpp av ljus till sensorn.
Pluttig kamera
Och det är här man undrar hur Apple tänker. För samtidigt som man skryter om detta så har Iphone 4 verkligen en riktigt pluttig kamera med en riktigt klen fotolampa. Och första intrycket när man ser den där lilla kameran i telefonens ena hörn bekräftas tyvärr av den bildkvalitet jag får efter fotograferande i olika ljus och miljöer. Ljuset räcker inte riktigt till för bra inomhusbilder, dessa blir väldigt ofta oskarpa. Utomhus kan man ha bättre lycka, men svåra ljusförhållanden lurar ofta kameran så att bilderna blir förvrängda. Sol leder till utfrätta områden och motljus gör att kamerans mjukvara ofta bearbetar bilden så att det ser ut som sen kväll fast det är mitt på dagen.
Video då? Ja, här tycker jag att HD-upplösningen (720p) gör mycket till för att filmerna ska kännas bra. Det finns dock en riktigt märklig detalj som saboterar en del av videofilmandet. Skärpan när man filmar ställs in genom att man duttar på skärmen med fingret. Och när man gör det skakar ju mobilen lätt till en smula. Vilket innebär att man egentligen bör se till att hålla motivet för filmen på samma avstånd genom hela filmsekvensen.
När det gäller ljud för både samtal och musik gör Iphone 4 riktigt bra ifrån sig. Samtalskvaliteten är bättre än både tidigare Iphones och de flesta andra mobiltelefoner. Apple har lyckats bra med brusreducering via en andra mikrofon på toppen av telefonen – som håller reda på och ser till att omgivningens brus dämpas i samtalsljudet.
Ovan: Exempelbilder från kameran där man ser några av Iphone-kamerans problem - grynighet, svag lampa och oskarpa inomhusbilder.
Fotnot: I nästa nummer av Mobil publicerar vi hela testet av Iphone 4.